APITERAPIA si altele... utile

Creat de Florin-braileanul (FlorinI), Decembrie 07, 2010, 12:17:47 AM

« precedentul - următorul »

Florin-braileanul (FlorinI)

Sper ca la acest topic sa contribuie toti apicultoriii asa cum s-a facut si biblioteca
Am dorit un topic de pareri, dar mai ales de RETETE

Retete de diverse tratamente,
Retete de bauturi, incepand de la retetele moi gen hidromel si.... cat se poate mai tare
Retete de dulciuri de la sotii si Apicultoarele care isi fac prezenta simtita doar la targuri, dar pe forum le e frica de barbatii guresi,

Deci... orice stiti, avand la baza: miere, propolis, polen, pastura, laptisorul de matca, ceara

Sunt curios, chiar extrem de curios, daca nu e "topic de scandal", cata priza o sa aiba
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Florin-braileanul (FlorinI)

In deschidere:

MIEREA CU SCORTISOARA
S-a descoperit ca o combinatie de miere cu scortisoara poate vindeca majoritatea bolilor.
Medicina alternativa Ayurvedica, precum si cea Yunani au utilizat mierea ca remediu vital timp de mai multe secole. Oamenii de stiinta de astazi accepta si ei mierea ca pe un remediu Ram Ban (foarte eficient) in tratarea multor tipuri de afectiuni. Mierea poate fi utilizata in multe tipuri de afectiuni fara a avea efecte secundare.
Stiinta contemporana ne spune ca desi mierea este dulce, daca se administreaza in doze corespunzatoare, ca medicament, nu va dauna pacientilor cu diabet.
O revista faimoasa, Weekly World News, care apare in Canada, a publicat in editia din 17 ianuarie 1995 o lista de afectiuni care pot fi vindecate cu ajutorul combinatiei de miere cu scortisoara, in urma studiilor efectuate de savantii occidentali.

ARTRITA
Amestecati o parte de miere in doua parti apa calduta si apoi adaugati o lingurita de scortisoara pudra. Faceti o pasta si masati-o usor in partea de corp care va doare.
Durerea cedeaza in interval de 15 minute, in cele mai multe cazuri.   
Pacientii cu artrita isi pot administra zilnic cate o cana de apa fierbinte cu doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra..
Daca remediul se administreaza cu regularitate, chiar si artrita cronica poate fi vindecata.
Intr-un studiu recent efectuat de Universitatea din Copenhaga, s-a constatat ca atunci cand doctorii le-au administrat pacientilor o combinatie de o lingura de miere cu o jumatate de lingurita de scortisoara pudra inainte de micul dejun, timp de o saptamana, din 200 de pacienti tratati, 73 de pacienti au scapat complet de dureri in interval de o luna. Majoritatea acestor pacienti nu puteau merge sau aveau o libertate de miscare restransa, dar dupa terapie, au inceput sa mearga cu mai putine dureri.

CADEREA PARULUI
Cei care au probleme de caderea parului sau calvitie pot aplica pe par o pasta alcatuita din ulei de masline fierbinte, o lingura de miere, o lingurita de scortisoara pudra, inainte de baie, lasand-o sa actioneze aproximativ 15 minute, dupa care se spala parul.
S-a demonstrat ca remediul este eficient si daca se pastreaza timp de 5 minute..

INFECTII URINARE
Luati doua linguri de scortisoara pudra si o lingurita de miere intr-un pahar de apa calduta si beti. Distruge toti germenii din vezica urinara.

DURERI DE DINTI
Faceti o pasta dintr-o lingurita de scortisoara pudra si cinci lingurite de miere si aplicati pe dintele care doare. Remediul se poate aplica de 3 ori pe zi (zilnic) pana cand dintele nu mai doare.

COLESTEROL
Doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara pudra, amestecate cu 450 ml.. de ceai, daca sunt administrate unui pacient care are colesterolul mare, vor reduce nivelul colesterolului din sange cu 10% in interval de 2 ore.
Ca si in cazul pacientilor cu artrita, daca remediul se administreaza de 3 ori pe zi, reduce nivelul colesterolului.
Conform unei informatii publicate intr-o revista medicala, mierea in stare pura consumata zilnic impreuna cu mancarea inlatura problemele de colesterol.

RACELI
Cei care sufera de raceli normale sau severe ar trebui sa ia o lingura de miere calduta cu 1/4 lingurita de scortisoara pudra timp de 3 zile.
Acest remediu vindeca majoritatea cazurilor de tuse cronica, raceala si curata sinusurile.

INFERTILITATE
Medicinele alternative Yunani si Ayurvedica au utilizat mierea timp de mai multe secole pentru a fortifica sperma barbatilor.
Daca barbatii impotenti vor lua cu regularitate doua linguri de miere inainte de culcare, problema lor se va rezolva.
In China, Japonia si Orientul Indepartat, femeile sterile, dar si cele care doresc fortificarea uterului, au luat scortisoara pudra, timp de secole.
Femeile sterile pot sa ia un varf de cutit de scortisoara pudra cu o jumatate de lingurita de miere si sa isi frece gingiile cu aceasta combinatie, in mod frecvent pe toata durata zilei, astfel incat combinatia sa se amestece usor cu saliva si sa patrunda in corp.
Un cuplu din Maryland (SUA) nu a putut avea copii timp de 14 ani, pierzandu-si speranta ca vor fi capabili sa procreeze vreodata. Cand au aflat despre acest remediu, atat femeia cat si barbatul au inceput sa consume miere si scortisoara in modul aratat mai sus. Femeia a ramas insarcinata dupa cateva luni si a nascut gemeni la termen.

DERANJAMENTE STOMACALE
Mierea cu scortisoara pudra vindeca durerile de stomac si indeparteaza ulcerele stomacale de la radacina.

BALONARE : In conformitate cu studiile efectuate in India si Japonia, s-a descoperit ca mierea, in combinatie cu scortisoara pudra, ajuta si indeparteaza balonarea si durerile de stomac.

BOLI CARDIOVASCULARE
Faceti o pasta din miere si scortisoara pudra. Ungeti pe paine sau umpleti clatitele cu aceasta pasta in loc de dulceata sau gem si mancati cu regularitate la micul dejun.
Reduce colesterolul din artere si salveaza pacientul de riscul unui atac de cord.
Pentru cei care au suferit deja un atac de cord, urmati acest remediu zilnic, pentru a preveni aparitia unui alt atac.
Consumul cu regularitate al produsului de mai sus reduce dispneea si intareste ritmul cardiac.
In America si Canada , mai multe spitale si-au tratat pacientii cu succes, cand au descoperit ca arterele si venele isi pierd flexibilitatea si tind sa se astupe. Mierea si scortisoara imbunatatesc circulatia sanguina.   

SISTEMUL IMUNITAR
Utilizarea zilnica a scortisoarei pudra intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva bacteriilor si atacurilor virale.
Oamenii de stiinta au descoperit ca mierea contine diferite vitamine si fier in cantitati mari.
Consumul regulat de miere intareste corpusculii celulari ai leucocitelor care combat bacteriile si afectiunile virale.   

INDIGESTIE
Scortisoara pudra presarata peste 2 linguri de miere administrate inainte de masa, inlatura aciditatea si ajuta la digestia celor mai grele mancaruri.

GRIPA
Un om de stiinta din Spania a demonstrat ca mierea contine un ingredient natural care omoara germenii de gripa, salvand pacientul de la imbolnavire.

LONGEVITATE
Ceaiul cu miere si scortisoara, consumat cu regularitate, incetineste efectele imbatranirii.
Pentru ceai, puneti la fiert 4 linguri de miere, 1 lingura de scortisoara pudra si 3 cani de apa.
Beti 1/4 de cana, de 3 pana la 4 ori pe zi. Va pastreaza pielea sanatoasa si fina si incetineste efectele imbatranirii.
De asemenea, creste speranta de viata, va veti simti mult mai tanar(a) !

ACNEE
Formati o pasta din trei linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra. Aplicati aceasta pasta peste cosuri seara inainte de culcare si spalati-o cu apa calduta, in dimineata urmatoare. Daca tratamentul se aplica timp de doua saptamani, va inlatura cosurile de la radacina.

INFECTII ALE PIELII
Eczemele, herpesul si toate tipurile de infectii ale pielii se vindeca prin aplicarea unei combinatii de miere si scortisoara pudra pe partile afectate.

CURE DE SLABIRE
In fiecare dimineata pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si seara inainte de culcare, beti miere si scortisoara pudra fierte intr-o cana de apa.
Daca se administreaza in mod regulat, acest remediu duce la reducerea greutatii chiar si a celor mai obeze persoane.
De asemenea, administrarea cu regularitate a acestui remediu previne depunerea de grasimi in organism, chiar daca persoana respectiva consuma o dieta hipercalorica.

CANCER
Studii recente efectuate in Japonia si Australia au aratat ca s-au tratat cu succes cazuri de cancer stomacal si osos.
Pacientii diagnosticati cu aceste tipuri de cancer ar trebui sa ia zilnic o lingura de miere cu o lingurita de scortisoara pudra timp de o luna, de 3 ori pe zi si sa continue tratamentul prescris de oncolog. Nu strica!

OBOSEALA
Studii recente au aratat ca continutul de zahar din miere este mai degraba folositor si nicidecum daunator vitalitatii organismului.
Persoanele de varsta a treia care consuma miere si scortisoara, in parti egale, au mai multa vitalitate si flexibilitate.
Dr. Milton, care a efectuat studii aprofundate in acest subiect, spune ca o jumatate de lingura de miere intr-un pahar cu apa, presarat cu pudra de scortisoara consumata zilnic, dimineata dupa ce ne spalam pe dinti, si din nou  dupa amiaza in jurul orei 3.00 atunci cand vioiciunea organismului este in scadere, duce la imbunatatirea vitalitatii organismului, in interval de o saptamana.

HALENA
Locuitorii din America de Sud: Primul lucru dimineata, fac gargara cu o lingurita de miere si scortisoara pudra amestecate in apa fierbinte.. Astfel, respiratia lor isi pastreaza prospetimea pe durata intregii zile.

PIERDEREA AUZULUI
Mierea cu scortisoara pudra, luate zilnic in cantitati egale duc la refacerea auzului.
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

D006

Pai hai sa facem o bautura bunicica.
Ne trebuie o damigeana de 5 litri si un kg de miere si putina drojdie, preferabil pt sampanie, si ar fi bun ceva polen sau un pahar de must sau chiar si suc de mere.
Spalam damigeana bine cu apa calda.
Apoi incercam sa o sterilizam in interior cu apa oxigenata sau clorina 10% in apa calda si clatim bine.
Vrem ca in interior sa nu fie bacterie care sa ne faca otet.
Turnam mierea printr-o palnie curata in damigeana si apoi apa calduta care in prealabil am dat-o in clocot si am lasat-o sa se raceasca pt acelasi motiv de a nu introduce bacterie nedorita.
Cu putina apa calduta diluam drojdia de bere si o turnam in damigeana.
Ideal ar fi sa adaugam cateva linguri de polen dar merge si un pahar de must sau unul de suc de mere.
Punem dopul si amestecam bine compositia.
Scoatem dopul si punem un dop cu .... brether, ceva ca un "S" orizontal in dop si cu apa in el sau mai simplu un dop cu o teava etansa si un furtun in borcanul cu apa.
Ideea este ca va incepe compositia sa fermenteze si gazele sa poata iesi dar aer de afara sa nu poata intra in damigeana.
Vom observa bule in borcan sau in "breether".
In functie de temperatura durata de fermentare va fi mai mica sau mai mare.
Din cand in cand putem amesteca usor continutul.
Cand fermentarea se va termina si bule nu vor mai iesi tragem usor lichidul fara sa-l tulburam in sticle si le punem un dop cat mai bun.
La aceasta proportie ar trebui sa fie intre 10 -14% alcool si sec.
Peste aceasta combinatie putem adauga o lingura doua de miere pt a obtine demi-dulce sau dulce.
In functie de aroma mieri si sau a polenului va fi si aroma produsului final.
De asemenea culoarea poate varia intr-un spectru ff mare.
Sanatate.

D006

Miere cu ... soc.
Medicament extrem de bun.
Culegi flori de soc.
Acasa le tai coditele frumos si le pui intr-un borcan.
Torni peste ele miere.
Lasi vreo 7 - 10 zile sa se traga esenta din floare.
Le strecori si mierea o imparti in doua si florile pline de miere le pui inapoi in borcan.
Torni peste votca pana se acopera floarea si mesteci bine.
Lasi 7 - 10 zile sa se macereze bine.
Mierea impartita in doua pui o parte intr-un borcan pt consum si a doua parte intr-o sticla mai mare.
Strecori alcoolul de flori si il torni in sticla cu miere si agiti bine.
Ai obtinut o miere cu esenta simpla de soc fff buna pt ..... gripa, raceli, detoxifiere, etc.
Ai obtinut o esenta dubla de soc sub forma de lichior fff buna pt gripa, raceli, detoxifiere, etc.
Asta imi pun acuma intr-un paharel.
Noroc.

pharaonu75

Si cateva intaritoare de primavara!

Bomboane energizante cu polen de albine
Ingrediente: 2 lingurite polen, 2 linguri miere lichida, miezul de la 10 nuci dat prin masina sau pisat, 1 lingurita de fulgi de grau, un varf de cutit de pulbere de busuioc.
Preparare: Cele 2 linguri de miere se amesteca cu polenul pana se omogenizeaza (polenul poate fi macinat cu rasnita electrica de cafea pentru ca amestecul sa fie mai omogen); se adauga pe rand fulgii de grau, miezul de nuca si busuiocul. Totul se amesteca foarte bine. In final, trebuie sa rezulte o pasta foarte groasa, care se poate modela sub forma unor mici sfere. In cazul cand compozitia este prea subtire, se mai adauga fulgi de grau; daca este prea groasa, se adauga miere in plus.
Administrare: Se iau doua bomboane inainte de fiecare masa sau atunci cand avem de facut eforturi mari. Copiii sub 6 ani vor lua maximum una-doua bomboane pe zi, cu conditia sa nu faca un alt tratament cu polen de albine.
Indicatii: Acest medicament inedit este indicat in toate formele de astenie, precum si pentru stimularea activitatilor intelectuale. In cazul cand taie pofta de mancare, se administreaza intre mese. In ciuda gustului delicios, in cantitatile indicate nu ingrasa, ci din contra, ajuta la normalizarea greutatii corporale.
Contraindicatii: Acest remediu este contraindicat in afectiunile hepatice grave sau aflate in faza acuta. Se va folosi cu precautie de cei care au alergie la polen sau la miere.

Cocktail de fructe uscate, macerate la rece
Ingrediente: Fructe de catina, macese, coacaze, coacaze negre, fructe de paducel, stafide, smochine si curmale uscate si taiate cat mai marunt.
Preparare: Fructele se maruntesc cat mai fin cu ajutorul unei rasnite electrice de cafea sau prin taiere cu cutitul. O lingura din acest amestec se pune intr-o cana cu apa si se lasa sa macereze 8 ore (de seara pana dimineata).
Administrare: Maceratul se bea dimineata, adaugand o lingurita de miere. La sfarsit, se consuma si pasta delicioasa care ramane pe fundul canii. Ideal ar fi sa faceti o cura de minimum 21 de zile, in care sa consumati in fiecare dimineata doar acest preparat si, eventual, dupa o jumatate de ora, fructe proaspete ori sucuri de fructe.
Indicatii: Reteta le este recomandata astenicilor, persoanelor supraponderale, cu tesut adipos in exces, celor cu probleme cardiace si vasculare. O ceasca din acest elixir risipeste somnul greu de dimineata, ne improspateaza si ne da o stare de vioiciune.
Contraindicatii: Nu exista.

Laptisorul de matca
Conservare: Cea mai buna conservare a laptisorului de matca se face prin amestecarea cu miere. Proportia laptisorului de matca este de 2%, adica 2 grame de pastura in 100 de grame de miere lichida.
Administrare: Se pare ca doza cea mai potrivita de intretinere, recomandata fara nici un fel de rezerva, indiferent de persoana, este de 2 mg pe zi. Aceasta doza este bine tolerata de organism, nu da dependenta si nici efecte secundare.
Indicatii: Laptisorul de matca este un remediu excelent in anemie. Administrarea zilnica de laptisor de matca se asociaza foarte bine cu curele de reintinerire, avand efecte rapide. Laptisorul de matca influenteaza puternic activitatea psihica. Dupa doar 12 zile de tratament, se pot constata efecte clare de ameliorare a starii interioare. Datorita efectelor sale stimulative si energizante, laptisorul de matca ajuta la depasirea starilor de inertie, de apatie, care pot aparea primavara. In plus, s-a observat la acest produs apicol o puternica actiune antibacteriana.
Contraindicatii: Pentru doza prescrisa mai sus nu se cunosc.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Florin-braileanul (FlorinI)

APITERAPIA

Apiterapia foloseşte, încă din zorii istoriei, produsele stupului, în tratarea anumitor afecţiuni. Beneficiile tratamentelor bazate pe materiile colectate şi prelucrate de către albine, au trecut din medicina empirică în cea ştiinţifică, care a confirmat valoarea de necontestat ale produselor stupului în tratarea unor afecţiuni. Astăzi se pune din ce în ce mai multă bază pe profilaxia (prevenirea) bolilor cu ajutorul produselor apicole, această tendinţă luând numele de apiprofilaxie.

Istoric

Produsele stupului au fost cunoscute şi folosite de om din cele mai vechi timpuri. La început ele erau procurate din cuiburile de albine sălbatice, iar mai târziu prin creşterea albinelor, care a devenit o ocupaţie larg răspândită. Pe lângă calităţile alimentare (mierea ca aliment), omul a descoperit în miere, dar şi în celelalte produse elaborate de către albine şi virtuţi tămăduitoare.

Dovezile practicii apiterapiei se pierd în negura timpurilor. S-au găsit imagini pictate în peşteri (Bicorp, Spania), din perioada epocii de piatră, care înfăţişează extragerea de către om a mierii din scorburi.

Din antichitate, se păstrează papirusuri din Egipt, cu indicaţii terapeutice ale mierii, îndeosebi asupra pielii rănite sau arse, dar şi cu privire la tratamentul bolilor de stomac. În vechea Indie, în Vede, apar texte cu privire la efectele spirituale şi tămăduitoare ale produselor apicole. În scrierile antice greceşti, cât şi în cele indiene,  mierea este descrisă ca un produs care prelungeşte viaţa. Tablele de argilă mesopotanice, datate din anii 2700 îHr., menţionează, de asemenea, mierea ca medicament.

La celţi, greci şi iudei, mierea era asociată cu beatitudinea spirituală, fiind un element de legătură cu mierea cerească, care curge în râuri, alături de lapte, pe toate Pământurile Făgăduinţei (Chevalier, Gheerbrant).
Dovezile arheologice atestă faptul că în jurul anului 1500 îHr., în Egipt, apiterapia era bine cunoscută, ea utilizând în scopuri medicinale, pe lângă miere şi alte produse apicole, ca propolisul sau ceara. Cele trei produse ale stupului, în Grecia lui Aristotel, erau de asemenea foarte preţuite din punct de vedere terapeutic.

Dioscoride (44-90 dHr), în opera sa în 5 volume ,,De Materia Medica", citează în mod frecvent mierea, dar şi alte preparate rezultate din activitatea albinelor. În opera sa, medicul şi botanistul grec, recomandă pentru diferite afecţiuni, combinarea plantelor medicinale cu mierea.
Dovezile arheologice atestă fapul că Geto-daci apreciau mierea şi alte produse ale stupului, ocupându-se intens cu creşterea albinelor. Se crede că turtele dulci din făină de mei şi miere, reprezentau desertul favorit al dacilor.
În evul mediu, produsele apicole erau considerate a fi leacuri de bază în tratamentul afecţiunilor.  Există mii de scrieri păstrate din perioada medievală, care dau indicaţii terapeutice pe baza  produselor stupului, începând cu lucrările lui Avicena ( 980 -1037), filosof şi medic iranian, care consideră mierea a fi, un remediu eficace pentru afecţiunile cardiace.
În secolul al XIV-lea, sub titlul de "Medicina Profetului", în lumea arabă, circulau o serie de texte care lăudau efectele binefăcătoare ale mierii (Bojor O., Popescu O).
Dimitrie Cantemir (2673-1723), domn al Moldovei şi mare cărturar, în lucrarea sa "Istoria ieroglifică", consideră mierea a fi; "o băutură de doftorie"  (Fănică  Voinea Ene).

Începând cu secolul al XX-lea, se bun bazele ştiinţifice ale apiterapiei. Astfel apar centre, instituţii şi clinici specializate în acest domeniu. La noi în ţară, în 1965, apicultura organizată se reuneşte familiei internaţionale "Apimondia" (Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Apicultori). În cadrul acestei instituţii, în România, funcţiona un sector medical de apiterapie, care, din păcate, astăzi nu mai există.
Apiterapia, odată cu trecerea timpului, nu a intrat nicio clipă în vreun con de umbră, rămânând, cu o mare continuitate, un aliat de nădejde pentru sănătatea omului.


http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Florin-braileanul (FlorinI)

POLENUL ŞI PĂSTURA, CA PRODUSE NATURALE DIETETICE ŞI CURATIVE 

  Polenul  Polenul se administrează proaspăt (crud) sau uscat. Polenul uscat se prezintă sub formă de granule. Prin măcinarea granulelor de polen, dacă reţeta o cere, rezultă pulberea de polen.
  Există mai multe forme sub care se poate administra polenul, aşa cum se poate vedea mai jos.
  • Polenul proaspăt este deosebit de concentrat în principii active. Activitatea biologică a produsului crud se înjumătăţeşte în 5-6 ore de la recoltare
   În stare crudă, acest produs al stupului, se administrează ca atare, câte 2-3 linguriţe pe zi, sau sub formă de băutura.
  • Băutura apicolă cu polen se realizează în borcane de sticlă, prin dizolvarea a 180 g miere în 800 g de apă. Solubilizarea mierii în apă se face fără încălzire, la temperatura obişnuită, căci altfel multe principii active, în special vitamine şi enzime, se vor pierde şi chiar vor rezulta substanţe toxice. Când dizolvarea este completă, se adaugă 50 g polen proaspăt sau uscat - sub formă de pulbere (granule măcinate). Totul se agită, lăsându-se, apoi borcanul astupat, 2 zile la temperatura camerei, timp în care se iniţiază procesele fermentative. Începând din a treia zi, băutura cu polen poate fi consumată, Înainte de fiecare administrare, lichidul se omogenizează cât mai bine. Se recomandă consumul unui pahar (200 ml) imediat după mase.  • Pasta de miere cu polen se prepară amestecând mierea cu polenul uscat pulverizat (5 părţi miere, o parte polen uscat şi măcinat). Se prepară doar cât este necesar pentru o zi, după recomandări, uzual folosindu-se o linguriţă de praf de polen şi 5 linguriţe de miere. Se administrează din pasta obţinută, de obicei, câte 2 linguriţe după cele 3 mese principale.
  •  Polenul granulat (uscat) se păstrează maximum 12 luni (de preferinţă 6) în borcane de sticlă colorată, care se pod închide ermetic. Se administrează, imediat după mesele principale, iniţial în doze de atac de 30-40 g (4-6 linguriţe), apoi în doze de întreţinere de 15 g -20 g (2-3 linguriţe).
  Pentru că în  masa de polen se pot dezvolta anumiţi paraziţi (mici acarieni şi insecte), se recomandă păstrarea produsului la o temperatură mai mică de 15ºC, prag sub care biologia şi înmulţirea acestor "intruşi" este frânată.
  Atunci când se administrează pentru prima dată granulele de polen, este recomandat să se înceapă cu o linguriţă de produs, care se ia cu puţină apă înainte de prânz, doza crescând treptat, până la o lingură, pe parcursul a două săptămâni
  • Pulberea de polen (polenul pulverizat) se obţine prin râşnirea granulelor chiar înainte de folosire De obicei, nu se administrează intern ca atare, ci intră în compoziţia băuturii şi pastei cu miere (vezi mai sus). Se mai foloseşte extern, prin pudrare sau în amestec cu ceaiurile specifice, în alopecie.

  Păstura
  • Polenul pastă are o valabilitate de 3 zile, perioadă care poate fi prelungită, până la o săptămână, dacă se ţine la frigider. Se administrează ca şi polenul sub formă de granule, însă la jumătate din cantitate. Acest produs greu de procurat, prezintă o acţiune biologică dublă, faţă de polenul uscat.

Calendarul tratamentelor cu polen
  O cură cu polen trebuie să dureze 30-40 zile, fiind urmată de o lună pauză, după care tratamentul poate fi reluat.
  Persoanele care folosesc întâia dată polenul sau care nu au recurs la acest produs apicol de mult timp, este bine să recurgă la o primă cură mai scurtă (8-20 zile - recomandat 14).

Recomandări terapeutice
  În dozele recomandate, polenul şi păstura acoperă necesarul multor aminoacizi, vitamine şi minerale, chiar tratând carenţele acestora. De aceea, cele două produse apicole, sunt recomandate, în primul rând, în formele de carenţă proteică, fiind foarte utile în stadiul de denutriţie.
  Tot datorită compoziţiei bogate în aminoacizi esenţiali şi în vitamine, polenul şi păstura se recomandă a fi administrate în unele boli care ating parenchimul hepatic (steatoză hepatică, hepatită toxică, hepatită cronică, ciroză).
  Medicii români care au studiat efectele polenului asupra bolnavilor hepatici (hepatită cronică, ciroză), în vremea când apiterapia era considerată o ramură "clinică" a medicinii, adică în perioada 1965-1980, au raportat "rezultate ce depăşesc aşteptările" (Dr. M. Ialomiţeanu - Spitalul de Boli Infecţioase din Bucureşti) şi "o îmbunătăţire a rezultatelor analizelor clasice de disproteinemie, precum şi ameliorarea tulburărilor dispeptice" (Dr. D. W. Satmboliu - Spitalul de Boli Contagioase din Timişoara).
  Ca adjuvant, polenul se dovedeşte de ajutor şi în alte afecţiuni digestive, ca: enterocolite, colite spastice, colite amoebiene, colibaciloze, rezecţii gastrice, spasme gastro-intestinale, diaree sau constipaţie cronică, tumori ale stomacului.
Administrarea polenului în a doua jumătate a perioadei de sarcină se dovedeşte benefică, deoarece combate oboseala, scade retenţia azotată, reduce edemul şi frecvenţa toxemiei şi creşte calitatea laptelui matern.
  Între principiile active din polen, s-au identificat substanţe antiestrogenice, care se dovedesc de efect femeilor care prezintă exces de foliculină, prevenind sau chiar ajutând la tratarea unor afecţiuni care pot deriva din surplusul de hormoni estrogenici (tumori mamare, fibrom uterin, fibroză mamară).
  Toţi autorii care s-au aplecat asupra polenului apicol, recomandă administrarea acestuia, indiferent de sex, în disfuncţii caracterizate prin incapacitatea realizării actului sexual (impotenţă, frigiditate).
  Polenul, este indicat cu precădere în unele dereglaje neuropsihice, ca astenie, surmenaj, stres, migrene, insomnie, considerându-l util şi în multe alte afecţiuni, dintre care le menţionăm pe cele cardiovasculare: hipertensiune, cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă, insuficienţă circulatorie periferică.
  Administrarea polenului,  aduce multe beneficii sănătăţii organismului, acest produs natural recomandându-se ca: desensibilizant al reacţiilor alergice  provocate de polenul entomofil, stimulent imunitar, antioxidant şi energizant. Numerosi cercetatori, susţin utilitatea deosebită a polenului în geriatrie (atenuarea proceselor fiziologice care însoţesc îmbătrânirea) şi gerontologie (diminuarea fenomenelor degenerative asociate procesului de îmbătrânire). În ceea ce priveşte folosirea polenului ca produs antialergic indicat pentru  atenuarea simptomelor aşa numitul "guturai de fân", noi recomandăm administrarea pastei de miere cu polen, la care se adaugă un vârf de cuţit de seminţe măcinate de negrilică. Preparatul se testează înainte de folosire, înafara perioadei de criză alergică, renunţându-se la acesta dacă apar manifestări secundare.
  Efecte favorabile, după administrare polenului, se constată şi în cazul copiilor. Curele cu acest produs apicol sunt recomandate în special în cazul copiilor întârziaţi mintal, rahitici, anemici sau al celor care prezintă întârzieri sau deficienţe în dezvoltarea fizică.
  În completarea tratamentului cancerului, se recomandă folosirea păsturii, iar în caz de prostatită sau hipertrofie de prostată, autorul indică administrarea polenului uscat.

Reacţii adverse
  La administrarea polenului, pot să apară, uneori, diferite reacţii alergice. Cei care utilizează pentru prima dată produsul apicol, trebuie să recurgă la cantităţi mici (o linguriţă), mărind doza de la o zi la alta. La o primă utilizare, este posibil să apară manifestări alergice de mică amploare, care cedează definitiv în câteva ore sau zile.
  De cele mai multe ori, polenul desensibilizează răspunsul organismului la agenţii capabili să producă alergii, cazurile în care el însăşi se comportă ca alergen fiind destul de rare, însă nu excepţionale.
  Administrarea îndelungată, fără pauze a polenului poate provoca tulburări hormonale.

Contraindicaţii, precauţii
  Nu este indicat să se administreze polen persoanelor cu excitabilitate sexuală, psihică sau nervoasă crescută. De asemenea, în majoritatea hiperfuncţiilor hormonale (cu excepţia excesului de foliculină), acest produs apicol trebuieşte evitat sau mult limitat.
  În caz de obezitate hipercolesterolemie şi hipertrigliceridemie, tratamentul cu polen cere îndrumare şi supraveghere  competentă
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

petrica52

Ce cantitate de polen ar trebui sa amestec intr-un kg de miere ?
O zi buna cu sanatate !

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: petrica52 din Decembrie 31, 2010, 08:37:24 AM
Ce cantitate de polen ar trebui sa amestec intr-un kg de miere ?

pentru ca anume?

de obicei, amesteci pana devine de consistenta unui serbet
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

petrica52


asta bănuiam cu şerbetul, dar cât "n" grame polen  la  "n" kg miere, era întrebarea mea

O zi buna cu sanatate !

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: petrica52 din Ianuarie 01, 2011, 11:35:28 PM

asta bănuiam cu şerbetul, dar cât "n" grame polen  la  "n" kg miere, era întrebarea mea

sincer, eu fac la ochi la consistenta
cca 3-4 linguri polen, la o cana de miere
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

gheghe

#11
  Va salut doamnelor si domnilor.Imi permit,la invitatia domnului Florin I adresata tuturor,sa pun cateva retete relativ vechi. 
CURMALE CU MIERE: se scot samburii de la curmale si fiecare fruct se umple cu miere cristalizata.Se introduc pentru cateva secunde in ciocolata topita.Inainte de racire se decoreaza cu sambure de migdala, sau cu jumatate miez de nuca. 
NUGA CU MIERE :se fierbe incet 1kg de miere avand grija sa nu se prinda.Se bat 4 albuse de ou care se amesteca usor cu o lingura de lemn cu mierea.Se lasa pe foc pana mierea isi reia fierbierea.Se adauga nuci si alune uscate. Inainte de racirea completa se intinde pe foi de napolitane. 
BOMBOANE CU MIERE :  200gr. miere cristalizata;50gr. zahar tos; 75gr. smantana sau lapte si facultativ ciocolata rasa. Se fierbe totul pana se obtine o consistenta vascoasa.Se toarna intr-un castron uns cu unt.Cand s-a racit,se taie bucati si se invelesc in hartie pergament.

pharaonu75

Va multumesc pentru aceste retete! Au trezit in mintea mea amintiri vechi, din vremea copilariei mele pe meleaguri prahovene!
Cam asa ceva ne facea bunica... mai putin curmale!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pistol28

Citat din: gheghe din Ianuarie 31, 2011, 09:07:34 PM
  Va salut doamnelor si domnilor.Imi permit,la invitatia domnului Florin I adresata tuturor,sa pun cateva retete relativ vechi.  CURMALE CU MIERE: se scot samburii de la curmale si fiecare fruct se umple cu miere cristalizata.Se introduc pentru cateva secunde in ciocolata topita.Inainte de racire se decoreaza cu sambure de migdala, sau cu jumatate miez de nuca.  NUGA CU MIERE :se fierbe incet 1kg de miere avand grija sa nu se prinda.Se bat 4 albuse de ou care se amesteca usor cu o lingura de lemn cu mierea.Se lasa pe foc pana mierea isi reia fierbierea.Se adauga nuci si alune uscate. Inainte de racirea completa se intinde pe foi de napolitane.  BOMBOANE CU MIERE;  200gr. miere cristalizata;50gr. zahar tos; 75gr. smantana sau lapte si facultativ ciocolata rasa. Se fierbe totul pana se obtine o consistenta vascoasa.Se toarna intr-un castron uns cu unt.Cand s-a racit,se taie bucati si se invelesc in hartie pergament.


Despre incalzirea mierii
Transformarea mierii cristalizate in miere lichida se face prin introducerea vasului in care se gaseste, intr-un alt vas cu apa fierbinte, la temperatura de cel mult 40 oC, incalzirea mierii peste aceasta temperatura aducand modificari. Mai mult de atat, trebuie sa stiti ca mierea, incalzita excesiv produce "furfurol", o substanta toxica!. Furfurolul este o aldehida care se prezinta sub forma de lichid uleios, cu miros particular. Se foloseste ca solvent selectiv la rafinarea uleiurilor minerale si vegetale si ca insecticid, vermicid. Prin urmare nu folositi mierea pentru prajituri, atunci cand aceasta ar trebui sa fie bagata la cuptor sau pusa pe flacara aragazului
http://www.scritube.com/medicina/alimentatie-nutritie/Sfaturi-utile-miere205131324.php

FURFURÓL s.m. (Chim.) Aldehidă toxică care se obține din deșeurile agricole
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

pharaonu75

Asta se cam bate cap in cap cu unele aspecte spuse de gheghe mai sus!
Probabil retetele au fost concepute initial cu zahar, care poate fi prelucrat la temperaturi ridicate.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube