un sfat

Creat de prisecarul, Septembrie 24, 2020, 03:04:32 PM

« precedentul - următorul »

prisecarul

la inceputul lunii septembrie am trecut de la stup vertical la lazi, avand in vedere ca nu fac pastoral, iar stupii ii tin numai pentru a avea miere in familie!(zona de deal, fara culesuri la rapita sau floarea soarelui). mi-au ramas cateva rame 1/2 pline cu miere si as vrea sa le dau albinelor pentru rezerva de iarna! nu stiu cum sa procedez! sfaturi?
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

MirceaCalin

Eu zic că ar trebui descăpăcite și date după diafragmă.
Date afară ar putea face furtișag și nu merită riscul...

prisecarul

si eu tot asa m-am gandit, dar totdeauna, un sfat este binevenit! multumesc!
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

mape 48-petru manea

Descapacirea trebuie facuta inainte de a se intuneca.se descapaceste cate un ddecimetru patrat pe zi ,pentru a nu declansa furtisag

stefan1

#4
Poate te ajuta ce am scris la subiectul "Mierea de melezitoza":

Citat din: stefan1 din Noiembrie 21, 2019, 05:41:39 AMO metoda de a scoate mierea din acesti faguri este cea a transferului ei in alti faguri, dar acest lucru nu e chiar simplu. Necesita faguri goli, corpuri care sa se puna peste cuiburi, alte materiale si destul de multa munca.
1. Fagurii cu miere se descapacesc
2. Peste cuib se pun doua caturi de 1/2 sau de ME.
3. Intre cuib si corpurile cu miere de transferat se pune obligatoriu o folie neagra si se lasa doar un colt sau o mica fanta de acces a albinelor in cat. Daca este un spatiu gol intre baza ramelor din caturi si folia de peste cuib este si mai bine.
4. Fagurii descapaciti se aseaza de preferinta mai rari.
5. Peste aceste corpuri se pune obligatoriu o placa de plastic sau alt material transparent. Acesta e un lucru esential, pentru ca albinele nu suporta sa aiba rezervele la lumina. Astfel incep sa transfere mierea in fagurii goli din cuib.
6. Peste placa de plastic punem niste distantatoare (ca lumina sa patrunda intre rame) apoi se pune capacul sau se lasa doar plasticul dar se protejeaza de razele directe ale soarelui care ar crea efect de sera.

...
 
  Metoda asta de transfer a mierii prin plasarea fagurilor intr-un spatiu la lumina, o putem folosi si la familiile de care ne plangem ca nu vor sa curete fagurii de dupa diafragma. Eventual fagurii se aseaza culcat sau oblic, intr-un simplu cat.

  Am eliminat punctele care se refera strict la mierea de melezitoza, cum ar fi udarea cu apa sau prealabila centrifugare.
  Daca ai o zona suprapopulata si predispusa la furtisag sau unele familii mici, trebuie sa se ia masuri de protectie prin reducerea urdiniselor, o buna etansare a lazilor si eventual descapacirea pe rand a fagurilor, ca transferul sa fie rapid.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)