Despre C.L. Farrar

Creat de Florin D., Noiembrie 26, 2013, 10:56:09 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Manipularea coloniilor timpul sezonului activ


Gestionarea colonie de-a lungul sezonului activ ar trebui să fie îndreptate spre menținerea unor condiții favorabile pentru creșterea puietului şi depozitarea mierii. Acest lucru poate fi realizat cu regine prolifice sprijinite de populaţii mari, polen și miere de rezervă, și un spațiu amplu organizat stup pentru a satisface comportamentul normal al coloniei.

Manipulările coloniilor ar trebui să se facă la intervale mai mult sau mai puțin regulate pentru a oferi sau reajusta spațiul de stup, care va permite creșterea de puiet si stocarea mierii.
Comportamentul normal al coloniei este de a extinde cuibul de puiet în sus în stup.
Rezerva de polen este plasata în celule goale în interiorul și în jurul cuibului de puiet într-o bandă îngustă.
Excesul de polen este depozitat în faguri imediat sub cuibul de puiet, în timp ce mierea este de obicei depozitată în jurul și deasupra cuibului.
În timpul culesurilor principale, mierea și polenul vor fi stocate în orice spațiu disponibil în stup.
Cu toate acestea, colonia nu va menține creșterea maxima de puiet dacă nu se creează spaţiu pentru stocarea de miere și polen. Coloniile, sever restricționate se vor pregăti de roire. Prin roire împărțirea populației, poate duce la pierderea recoltei de miere iar roiurile nu pot ieşi din iarnă.

O colonie ieşită din iarnă ar trebui să aibă 7 la 10 de pds (3-4,5 kg) de albina tânară crescute târziu în timpul iernii și la începutul anului în ramele de primăvară și 6-8 rame puiet cu 5-6 săptămâni înainte de culesul principal.
Coloniile iernate fără rezerve de polen pot avea 2-5 pds (0,9-2,26 Kg)de albine batrane, care mor în afara rapid atunci când polenul colectat nou stimuleaza productia de puiet. Cu excepția cazului în vremea favorabilă permite colectarea de polen, aceste populații s-ar putea epuiza.

Dezvoltarea coloniei poate fi accelerată prin inversarea caturilor de puiet (fig. 13A1 și B1). Acest lucru se face devreme în primăvara, când pericolul de vreme rece a trecut, rezervele de miere ar trebui să fie plasate în partea superioară a corpului de stup direct deasupra cuibului de puiet. Când regina ocupă corpul superior, albinele vor muta mierea de jos ori de câte ori temperaturile permit acest lucru.

Colonii lipsite de rezerve adecvate de polen ar trebui să fie ajutate cu turte din făină de soia până la colectarea polenului din câmp pentru a sprijini creșterea de puiet.
Orice faguri care conțin polen ar trebui să fie plasaţi cât mai aproape de cuibul de puiet.
În nici un caz să se permită epuizarea mierii. O rezervă mare de miere este metoda cea mai practică de hrănire, iar în lipsa mierii se fac hrăniri de sirop de zahăr 2/1 (fig. 14). Un fagure plin va avea 1,3-1,8 kilograme de sirop, 3-5 faguri umpuţi ar trebui să se acorde la coloniile bune.

Albinele trebuie să acopere toti faguri în camerele de puiet. Magazine de recolta trebuie să fie adăugate numai atunci când albinele adună nectar suficient pentru a secreta ceara și să cladeasca faguri noi. Coloniile puternice au culesuri substanţiale din surse vegetale slabe în timp ce coloniile slabe nu culeg nimic

De-a lungul sezonului activ caturile de puiet ar trebui să fie schimbate între ele ori de câte ori solicită regina spaţiu de expansiune ascendentă a cuibului de puiet. Trei sau patru magazine standard de adâncime mică sunt de obicei necesare în timpul culesului principal, plus un cat suplimentar pentru a depozita nectarul intrat până când mierea este bine coaptă. Pentru a obține faguri mai groşi pentru a facilita descăpăcirea la extragere, ramele se lasa mai departate în magazine.

Proaspăt extrasi fagurii revenit la colonie sunt plasati deasupra magazinelor parțial completate până când acestia sunt curățati de miere. Aceştie "faguri umezi sunt deosebit de atractivi pentru regina la prima curățare a lor de către albine. Regina sigur le va ocupa în cazul în care sunt plasati imediat deasupra cuibului de puiet.
În timpul culesurilor intensive nu se vor lăsa magazinele cu mierea căpăcită deasupra cuibului de puiet, se vor introduce caturi goale sub acestea pentru a nu deveni o barieră de miere care va reduce depozitarea in magazine, mierea fiind depusa în camerele de puiet. Depunerea mierii în cuibul de puiet va reduce populația coloniei şi va determina roitul.

Este o bună practică organiyarea cuibului în trei magazine, pentru a permite inversarea caturilor e cuib.
Magazinele goale din partea de sus vor servi ca o supapă de siguranță, în cazul în care se dovedește fluxul de nectar mai intens decât se anticipase. Cu toate acestea, cantitatea de miere în camerele de puiet ar trebui să fie verificata periodic și, în cazul în care regina este limitată de un exces de miere în camerele de puiet, cele mai ușoare magazine ar trebui să fie plasat direct deasupra cuibului de puiet.

În localitățile în care sunt culesuri monoflore, coloniile ar trebui să fie aglomerat temporar să se concentreze și să forțeze capacira acestui tip de miere. Mierea monoflora poate fi extrasa, sau atunci când echipamentul este din belșug, îndepărtarea caturilor și depozitarea lor până când pot fi returnate la colonii pentru utilizare în creștere de puiet. Deși comutarea camerele de puiet forțează albinele pentru a muta mierea din cuib de puiet, deoarece acesta este plasat mai jos, albinele cara foarte puțina miere, din faguri capaciti. Este mult mai practic de a menține buna organizare a spațiului de stup, astfel încât să se obțină o miere căpăcită, chiar cu riscul de a unui amestec de sortimente de miere.

Atunci când un apicultor doreşte să extinde stupina sa, el trebuie să folosească rame cu foiţă , în loc de rame cladite. Coloniile care au în rame cu foite trebuie să fie hrănite cu sirop de zahăr până când toate ramele sunt clădite.

Ramele cu foite nu ar trebui să se introducă în perioadele de cules altfel albine le poate deteriora.

,, acest capitol nu a fost tradus în întregime, este mult mai stufos şi trebuie studiat în amănunt împreună cu figurile din materialul original Pentru doritori puteţi studia în amănunt din materialul original - linkurile de pa pg1 '''

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud Constanta


marian sima

Imaginea trebuia atasata la capitolul iernare

marian sima

Fotografie prin centrul ghemului de iarnă, arată puietul în toate stadiile de dezvoltare, la temperaturi sub zero. Au fost îndepărtate primele două rame pentru a expune puietul.

Ghemul era extins in trei caturi și cuprindea fagurii plini de miere capacita, faguri mai goi cu miere necapacita, si puiet in primele două caturi.

Notă: Pentru a fotografia colonie, stupul a fost ucis cu cianură, pentru a preveni imprastierea albinelor (desfacerea ghemului).

marian sima

Dezvoltarea coloniei poate fi accelerată prin inversarea caturilor de puiet (fig. 13A1 și B1). Acest lucru se face devreme în primăvara, când pericolul de vreme rece a trecut, rezervele de miere ar trebui să fie plasate în partea superioară a corpului de stup direct deasupra cuibului de puiet. Când regina ocupă corpul superior, albinele vor muta mierea de jos ori de câte ori temperaturile permit acest lucru.

marian sima

Unele precizări din capitolul manipularea în sezonul activ

,,Organizarea normală a coloniilor în timpul culesului principal, înainte și după manipulări este prezentată în figura 15. Atunci când camera de puiet de sus este bine umpluta cu puiet tânăr şi miere și magazinul este o treime sau jumătate cu miere, colonia ar trebui să fie reorganizată după cum se arată în figura 15 A1 sau B1. Această organizare ar trebui să fie menținută prin mutarea poziției camerelor de puiet și magazine, la intervale de 7 până la 10 zile înainte și în prima parte a fluxului principal.''

marian sima

Deoarece consider că întreţinerea în sezonul activ este un capitol important revin asupra celor traduse anterior cu o detaliere mai amănunţită
Sper să nu fie cu supărare dacă mă repet

,,După aceste manipulări, regina va ocupa catul superior de puiet, celulele goale fiind puse la dispoziție datorită eclozării puietului. Puietul tânăr (larvar) din camera inferioară se va matura căpăcind celulele, albinele vor muta cantităţi considerabile de miere din catul de jos în magazinele de sus.
Nectarul cules va fi stocat în principal deasupra cuibului de puiet, iar mierea va fi transportată în partea de sus a stupului pentru maturare. De îndată ce magazinele sunt umplute, mierea se extrage și fagurii goi se returnează pentru reîncărcare.

Organizarea colonie prezentată în figura 15A1 și B1 va atrage o parte din albine din catul de puiet, în care este regina, în catul inferior pentru a avea grijă de puietul larvar, iar o altă parte din albine se vor distribui în magazinele de recoltă pentru a prelucra nectarul sau vor clădi rame.
Colonia nu este restricționata în producția de puiet sau depozitarea mierii
Deoarece populația va fi distribuita de-a lungul stupului, impulsul roitului este redus la minim. Practici de succes depinde de menținerea acestei organizații, de calendarul corespunzătoar al acestor manipulări.

Utilizarea de gratii hanneman între cuibul de puiet și magazine nu este necesară dacă rotirea caturilor cu puiet este făcută la timp şi corect.
Regina va utiliza în mod normal, spațiul disponibil în catul de puiet de sus înainte de a trece în catul de recoltă.

Proaspăt extrasi fagurii revenit la colonie si sunt plasati deasupra magazinelor parțial completate până când acestia sunt curățati de miere. Aceşti ,,faguri umezi" după curățarea lor de către albine sunt deosebit de atractivi pentru regina. Regina sigur îi va ocupa în cazul în care sunt plasaţi imediat deasupra cuibului de puiet.

În timpul culesurilor abundente magazia de deasupra cuibului nu trebuie rămână acolo până ce albinele căpăcesc mierea. O astfel de barieră de miere va reduce depozitarea nectarului în magazinele de deasupra, aceasta fiind depus în camerele de puiet. Depunerea nectarului în cuibul de puiet va reduce populația coloniei.

marian sima

Atunci când colonia are stocate bine trei magazine, este o bună practică de a introduce un magazin între caturile cu puiet. Acest lucru forțează albinele pentru a termina magazinul într-un timp scurt.

Odată ce colonia a stabilit un ritm bun de stocare, acesta va utiliza şi faguri care nu se află în poziția optimă. Aceste magazine goale din partea de sus vor servi ca o supapă de siguranță, în cazul în care se dovedește un cules mai intens decât se anticipase. Cu toate acestea, cantitatea de miere în camerele de puiet ar trebui să fie verificata periodic și, în cazul în care regina este limitată de un exces de miere în camerele de puiet, cele mai ușoare magazine ar trebui să fie plasate direct deasupra cuibului de puiet.
În cazul în care restricția este severă, chiar și camera de puiet ar putea să fie interschimbata să se conformeze organizarea diagramei din figura15 A1 și B1.

În localitățile în care sunt culesuri monoflore, coloniile ar trebui să fie aglomerate temporar pentru a forța căpăcirea acestui tip de miere. Mierea monoflora poate fi extrasă, sau atunci când echipamentul este din belșug, magazinele se depozitează până când pot fi redate coloniilor pentru utilizare în creștere de puiet.
Deși rotaţia caturilor de cuib, forțează albinele să mute mierea din cuib deoarece acesta este plasată mai jos, albinele cară foarte puțină miere din faguri capaciti.
Este mult mai practic de a menține buna organizare a spațiului de stup, astfel încât să se obțină o recoltă completă, chiar cu riscul de unui amestec uşor de miere de diferite sorturi.

Atunci când un apicultor doreşte să-şi extindă stupina, el trebuie să folosească rame de fundației (neclăite), în loc de rame clădite. Problemele de management sunt mari atunci când stupii au mai puțin de trei caturi clădite.
Noile colonii care au în întregime rame neclădite trebuie să fie hrănite cu sirop de zahăr până când toate ramele sunt clădite în camerele de puiet, dacă apare un cules mai intens, hrănirea cu sirop nu mai este necesară.

Caturile cu rame neclădite ar trebui să fie puse pe stupi numai când există un cules satisfăcător (pe marginea ramelor apare albituri de ceară), altfel albine pot deteriora foitele de ceară.

Coloniile puternice, necesită de multe ori un număr mare de magazine pentru a oferi spațiu pentru cuib înaintea culesului, iar acesta poate fi furnizat numai în cazul în care avem rame clădite disponibile. Atunci când nu sunt disponibile rame clădite, coloniile puternice pot fi slăbite până la începutul culesului, luând rame cu puiet şi albine, cu care întărim familiile mai slabe, sau putem muta stupii mai slabi pe locul stupilor mai puternici, sau pot fi adăugate rame neclădite, însă în acest caz sunt necesare hrăniri cu sirop subțire sirop (1:2) .

Când adăugați rame neclădite, este o practică bună de a da "momeală", prin schimbul de una sau două rame necladite cu rame de miere din cuibul de puiet, miere de preferință necăpăcită. În cazul în care albinele încep să clădească, fagurii clădiţi puşi ca momeala pot fi rearanjaţi în cuibul de puiet.
În cazul în care ramele neclădite (de fundaţie) se introduc în a doua camera de puiet, momeala (ramele cu miere necăpăcită) ar trebui să fie ridicaţă din prima camera de puiet.

Ramele neclădite ar trebui să fie plasate în apropierea puietului necăpăcit.

Dacă sunt necesare mai multe rame neclădite, acestea ar trebui să fie adăugate deasupra camerei de puiet aceasta din urmă trebuie să fie completă cu rame clădite

În timpul unui cules moderat albinele pot fi momite prin schimbul de faguri luaţi din caturile superioare, când există un cules bun, albinele care stochează nectarul în magazine se vor deplasa în jos pe ramele neclădite.

Cei mai buni faguri clădiţi se obțin atunci când ramele de fundație (cu foite de ceară) sunt plasate în magazine, faţă de ramele clădite în camerele de puiet (în cuib). Fagurii clădiţi în magazine vor fi lipiţi de cadrele ramelor pe toate părți, în timp ce, de obicei, albinele nu lipesc fagurele de lateralele și partea de jos a ramei atunci când fagurii sunt puşi la clădit în camera de puiet.

În cazul în care sunt utilizate gratii hanneman, magazinele cu rame necădite ar trebui să fie plasate direct pe camera de puiet de sus (camerele de puiet trebuie să fie complete cu rame clădite). După ce albinele au fost atrase parțial pe ramele necladite, gratiile hanneman pot fi scose.

Gratiile hanneman determină albinele să stocheze mierea mai mult în cuibul de puiet, o tendință care se agravează atunci când introducem şi faguri la clădit.(nu este indicat să se mentină gratii hanneman şi în acelaşi timp să se introducă si un cat cu rame la cladit deasupra cuibului) .

nicu68

interesant daca citesti tot ai ce invata

bio

..bine ca nu are si FARAR  filme pe YOUTUBE... =))..

ca il minca Marinush .

marian sima

Bio ce spune Farrar e de inteles ,anumite chestii prezentate in anumite filmulete nu au nici o logica.
Intr-un film cineva vorbia de stupul cu doua matci ca se dezvolta prea mult insa stupi lui cu o matca aveau 11 corpuri .
Te intreb pe tine cat de mare putea sa fie stupul cu doua matci ?
Acum pe bune,eu nu mananc pe nimeni altii inghit anumite galusti. =))

mape 48-petru manea

Pe Farrar il crezi cu 11 corpuri si o matca si pe DM nu --poti sa explici ?

marian sima

Uite ce zice Farrar.
Ce dimensiune la rama are Farrar si ce dimensiune are stupi din filmulete?
Unul vorbeste de rotatia caturilor din cuib si prezinta anumite scheme altul zice ca nu umbla in cuib.
Unul vorbeste de deblocarea cuiburilor, celalalt zice ca i se blocheaza cuiburile.
intr-un filmulet spune ca o matca a dat intr-un an 20 de caturi ,pai cat vine asta in kg miere?
O asemenea cantitate de miere poate fi stransa de o familie cu o matca?


Atunci când este un flux de nectar şi este introdusa a doua regina, eficiența in culegerea mierii va fi un pic redusa, deoarece albinele vor fi angajate şi creșterea de puiet provenit de la cele două regine. Pe de altă parte, eficiența de producție va fi mai mare decât la coloniile cu o singura regina. De 20 de zile astfel de colonii au populații duble de puiet fata de ouăle depuse de o singură regină.

Eu am motivele mele sa ma indoiesc,am spus nu oblig pe nimeni sa creada cea ce cred eu .

Din cea ce spune Farrar santem ramasi in urma rau de tot si nu ma refer la cei ca mine pentru care apicultura e o pasiune ci la cei care traiesc din apicultura.

Asa se intampla cand intr-un domeniu ai pauza cercetare .

Sa ramanem la Farrar.

marian sima

Revin cu studiul lui Farrar

Coloniile gestionate în sistem cu două regine (fig. 16) pot produce de două ori mai multă miere decat 2 colonii separate.
Astfel de colonii acumuleaza rezerve mai mari de polen după ce au fost reduse la o singură regină. Acest polen are o valoare reală în pentru iernarea colonilor puternice pentru sezonul următor.

marian sima

Deoarece shiţa cu fig 16 are o dimensiune mai mare am postat-o în 3 fisiere

marian sima

Ultima parte din schiţă