Se poate face si cu miere, in loc de zahar. Este o bautura foarte sanatoasa. In WWI se folosea in locul apei de baut pentru bolnavii de tifos. La rusi si alte popoare estice este considerata un adevarat panaceu. E si foarte simplu de facut. O sa revin si cu alte retete.
http://youtu.be/TnZRrcnVNAw (http://youtu.be/TnZRrcnVNAw)
(https://lh3.googleusercontent.com/lUXFP5_VLjrd7sWeKP39a2qI-rNPz6LLMlBU_W5ulf6JkWvFy0zyY4A6kIOWzs53IJrvhNGUaHhJTViVj6ybcdMqrQeZ6t1levVZPoFXMc25zJzlD8LjZTgmo1_VByeWO5nxTABmhxB9GlM8x4s8UZ9764IcUWutGK77LAFCcy8G0DslGZOx9Mm4Wzz_GIk6AfaNER6VgDxWprVnp0a4PCkDcka-UuuSI49TckHINSWlsssEWEbKJJWuxGW6N7IZ3pA7UyZZvHzinewkazmCiIdiYIiGMRCAsAydfM3TBgOrmSeQnl9YNIBtWKMLOBt56FbRU6ar2P7sy0lbob5U1JgQX43zkcJpsaQ0DXBK4s2JkYr29n2qDvzQOiH1qfBfts0Zp4EPcIXorHiDkBSdFQFMUSeEQc9IJ7WDCsa-lvdk9LpIS361Gl2lrUzGoGzPq7kzh91w39-jDHjLafiokRAr3fa1txDvrkm-Oet3BBdGfy8vEnyVm5COc6CeAPxGGSmjnqHA_Im_a49Y174nOnQ9XHhNG2pnmBfiTyFJwbeCyZW_9HYWbibCf7W0x_dNJBQpVlcKPdPo98_MHeyCe2eWIaVcFrHniz5_3_cNkEZSc2FC=w383-h638-no)
(https://lh3.googleusercontent.com/mtD9UyS-ONUvgX50yhQQSsgFD2r5uJRtjeI6oODsJUD9pOXWTKWkYKL7OvjyHn7th0C-EIyVlg=w383-h638-no)
(https://lh3.googleusercontent.com/ItEBKBunSaQ6VlNKboFiy8aX3b1SJ_ctLbhKGRBuUAxDeK-Voa99ef8utLaOmS5YHqXOBcGfTQ=w383-h638-no)
Si o poza cu cvasul meu.
(https://lh3.googleusercontent.com/8ZR2ZcVqA4xBIVrxq5Df7cZ5mv5pdmo860iZ_1oI1fOOUWumD1x7K-Qv2bg0sjoxHbcjI1LfT_6LHJXkhZhLhxJT-SFxv75dUhd_L2KxwFKC-1lOKq_6bxpYxvKIbJkcsJZhJEHf_YRX-NJYryqaC13IaQnhbLjpeAR25dYiuXn6k3Hl997WNb4qFGYmWHe3lGiE_o46wD8JIlDjZ7e2UL2-4cA_Mfs2OUW203mCmbIAneebrBLmT9oBkuvHwG-fEvSn24HQbLAA1n65ZOnJHUQf9nzVPRWoKgCCRjiKE2yMiBGSTgYy_1OgH0in096xaA5qxi5BngJooYy4mnCJS6LXLAsvfeNz3KccjOAt--gh2BsCxQ2ihP3qr6E_e5SXb-hjfxxtPG-NnsYl1SaEZ4vJW5-Y7QfsAyN418e6VUYa5vL8aQnoZIpDVcrElIzEoSwrjPep6cgxXvxDZsFuoebHtsOxHBdi_keNALmUBS63Sbbn5wQG-8W320lNdifQAFoIiBTqfc-sXDov6iOFvm8aI7VWWOnCjoCsGe3phMWHyvcIqzxUBVUd7mkfSiFPv9LnsLxp3jE4bjeT7Y11Npe8mMZvLTKobOF-qHT6xnPBK4RNryoZ=w383-h638-no)
Si un articol din Formula AS.
Citat
Cvasul - elixirul ruşilor
Cea mai răspândită şi mai populară dintre băuturile tradiţionale în Rusia a fost şi încă mai este cvasul. Consumat atât de ţărani, de militari şi călugări, cât şi de curtenii şi membrii familiei imperiale, această băutură nu lipsea de la nici o masă ori sărbătoare, fiind considerată aproape miraculoasă.
Preparat din pâine (de secară, orz, grâu), din fructe (pere, cireşe, lămâi), din fructe de pădure (afine, coacăze, zmeură, mure), cvasul poate fi socotit un panaceu, ce previne şi tratează boli ale sistemului cardiovascular, reglează funcţionarea tractului gastrointestinal, stopează înmulţirea agenţilor patogeni.
În timpul Primului Război Mondial, febra tifoidă a făcut adevărate ravagii în Europa, principala cale de transmitere a cumplitei boli fiind apa. Medicul militar rus Vasili Sotnikov a descoperit că în cvas bacteriile tifoide şi paratifoide mor. Astfel, băutura a fost introdusă, în loc de apă, în toate spitalele, bolniţele şi lazaretele, iar pentru soldaţi a devenit obligatorie.
Fiind consistent şi foarte hrănitor, în anii cumpliţi de foamete, cvasul a salvat milioane de oameni de la moartea prin inaniţie. În iernile teribil de geroase, conţinutul bogat în vitamine al băuturii i-a imunizat pe ruşi, fortificându-le organismul. Iar în verile arzătoare, când muncile câmpului deveneau un chin, cvasul, răcoritor şi tonifiant, reîmprospăta forţele şi îmbunătăţea performanţa muncii, revigorând trupul trudit al mujicului. "Chiar şi cel mai prost cvas este de 100 de ori mai bun decât cea mai pură apă!," spuneau ţăranii ruşi.