Forum discuții Apiardeal

STUPINE => ÎNTREŢINEREA ALBINELOR => Subiect creat de: Florin D. din Noiembrie 27, 2013, 01:56:09 a.m.

Titlu: Despre C.L. Farrar
Scris de: Florin D. din Noiembrie 27, 2013, 01:56:09 a.m.
C.L. Farrar...un nume care mi-a trezit interesul.

Informatia incepe sa apara...din nefericire e in english. 
https://archive.org/stream/productivemanage702farr#page/n1/mode/2up (https://archive.org/stream/productivemanage702farr#page/n1/mode/2up)
Cum arata un multietajat Farrar...
http://royalbox.eu/en/bee-hives-manufacturing/farar-beehive/ (http://royalbox.eu/en/bee-hives-manufacturing/farar-beehive/)

Rog cunoscatorii sa nu se sfiasca si, daca vor, sa contribuie cu mai multe informatii...poate se vor gasi chiar in romana.

Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: Kiwi Bee din Noiembrie 27, 2013, 03:36:38 a.m.
Este un multietajat redus. In RO se foloseste Dadant cu corpuri numai de 1/2 - si ai 3 corpuri pt cuib si restul caturi.

In topicul lui Ves Lucian vezi poze cu stupi MER(multietajat redus).

Pe youtube parca Sirbii au asrtfel de stupi.
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: RazvanTi din Noiembrie 27, 2013, 12:03:06 p.m.
 :hi: si varianta PDF  :hi:
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: mape 48-petru manea din Noiembrie 27, 2013, 08:52:51 p.m.
Citat din: RazvanTi din Noiembrie 27, 2013, 12:03:06 p.m.
:hi: si varianta PDF  :hi:
pune si tu in rusa sau chineza sa intelegem si noi  :P
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: RazvanTi din Noiembrie 28, 2013, 11:38:24 a.m.
mi-am rupt o bucatica de timp sa "fur" poza cu poza din primul link si sa creez un PDF.
de tradus...
ma apucasem intr-un timp sa traduc un film mai mare de apicultura.
am renuntat dupa o saptamana. timpul meu este extrem de pretios si foarte limitat.
asa ca in chineza sau rusa sa o faca altii  :hi:
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: romikele din Noiembrie 28, 2013, 03:11:17 p.m.
Citat din: RazvanTi din Noiembrie 28, 2013, 11:38:24 a.m.
mi-am rupt o bucatica de timp ...


Si acum ce te faci, cum te descurci cu bucatica rupta?  =))
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:19:40 p.m.
Mesajde dumi » 26 Noi 2013, 11:59
O traducere neautorizata facuta de dl google :)

y C. Farrar L. *
Entomologie Cercetare Divizia
Agr. Res. Serv, U.S.D.A. **.

* Retired. Fostul șef al Investibations culturii apicole (acum Cercetare Sucursala Apicultura) a Diviziei de Cercetare Entomologie, Agr. Res. Serviciu, Departamentul american al Agriculturii, de asemenea, profesor fostul, Departamentul de Entomologie, Universitatea din Wisconsin.
** Pregătit pentru o revizuire majoră a Departamentului de Agricultură populare Buletinul nr 702, 1946, în cooperare cu stația de experiment Wisconsin agricole. Departamentul a întrerupt publicații cuprinzătoare de acest tip. În consecință, american Bee Journal le-a publicat într-o serie de articole din martie la numarul din octombrie din 1968. Acesta a fost retipărită. A se vedea caseta de la sfârșitul articol pentru detalii.

Rezumat

Cerințele de bază pentru gestionarea coloniilor productive în apicultură sunt:
- rezerve mari de polen și miere, în orice moment și un spațiu amplu pentru aceste rezerve,
- creștere de puiet, și depozitarea excedentului de miere.
- Regine tinere productive.
- Regina ar trebui să fie susținută de o populație mare.

Obiectivul este de a avea populații maxime pe tot parcursul sezonului de cules.
Creșterea puietului este baza de dezvoltare a coloniei și menținerea populațiilor maxime în timpul fluxului de nectar.

Acesta depinde de:
(1) capacitatea reginei de a depune ouă,
(2) capacitatea populației pentru a menține temperatura favorabila şi a hrăni puietul,
(3) rezerve de polen și miere,
(4) spațiu în poziția corectă pentru extinderea cuibului de puiet.


Echipamentele, manipulările şi organizarea coloniilor pentru a favoriza creșterea maximă a puietului și depozitarea mierii și reducerea roiri.

Menținerea unei rezerve de regine tinere productive în nuclee pentru înlocuirea reginelor inferioare cu promptitudine.

Dezvoltarea insufucuenta a coloniilor datorita lipsei de polen, poate fi înlocuită cu hrăniri suplimentare 25 la suta polen şi 75 la suta făină de soia.

Gestionarea eficientă necesită ca populațiile maxime sa coincida cu fluxurile de nectar disponibile.
( în cartea lui A Mălaiul menţionează o hrănire de stimulare cu 99 zile înainte de culesul principal)

Cele mai eficiente mijloace de reducere a costurilor este de a spori producția pe familia de albine


Introducere

Management de succes presupune aplicarea iscusita de cunoștințe și practici care vor utiliza pe deplin capacitatea productivă a colonie, cu costuri reduse de capital (echipament, consumabile -sirop, motorina costurile forței de muncă.

Există colonii individuale, în cele mai multe stupine care produc miere de trei-patru ori mai mult decât media unei coloniii. Prin ridicarea randamentului,apicultorul trebuie să amelioreze calitatea coloniilor prin selectie.

Coloniile de albine sunt extrem de adaptabile la o gamă largă de condiții climatice și sunt procuctive atunci cand se cultivă cu succes furaje, fructe, legume și culturi de unde pot culege nectarul.
Există multe domenii în care vegetația naturală oferă polen și resurse de nectar mari sau egale cu cele din zonele cultivate intensiv.

Obiectul managementului coloniei este de a coordona dezvoltarea coloniei cu toate resursele de plante naturale disponibile, în scopul de a avea numărul maxim de albine culegătoare atunci când sunt culesuri principale.

Probleme de management în diferite regiuni variază doar în calendarul de dezvoltare a coloniei pentru a coincide cu fluxul de nectar, locația și resursele de polen, şi cum influențează speciile de plante, perioada de inflorire și clima abundența de nectar.

Colonia normală, este capabila de a supraviețui și produce miere de la arctic la tropice în cazul în care există suficiente plante înflorite care produc polen și nectar.
Omul este cel mai mare dusman al albinelor melifere. El alimentează insuficient coloniile în timpul perioadelor lipsite de cules și nu reușește să ofere spațiu amplu pentru puiet şi stocarea mierii, forțând coloniile să roiască.
O colonie care roieşte este o pierdere în timpul perioadei de producție, și nu poate culege nici pentru propria supraviețuire.


Bazele unei Apiculturi productive


Mărimea coloniilor sunt influenţate de capacitatea coloniei de a crește puiet, și durata de viață a albinelor adulte.
Reginele bune pune rareori mai mult de 1.600 de oua pe zi. Douăzeci de zile sunt necesare pentru puietul să se maturizeze. Albinele adulte traiesc 4-6 săptămâni în timpul sezonului activ, iar longevitatea lor este influențată în mare măsură de intensitatea creșterii de puiet.
Albinele din colonii mici, care cresc individual o cantitate mare de puiet au vieți mai scurte decât albinele din colonii mai populate.

Valoarea crescuta de puiet este influențată de capacitatea de ouare a mătcii, populația coloniei, furnizarea de polen și miere, precum și spațiul disponibil pe faguri și poziția acestora.

Raportului intre puiet capacit și populațiile de colonii scade 10-14% pentru fiecare creștere de 10.000 de albine, în timp ce rata medie zilnică de ouă depusa de către regina are o creștere a populației de până la 40.000 de albine (fig. 1).
O colonie mare de puiet produce mai mult decât o colonie mică, are un procent mai mare de albine disponibile pentru colectarea de polen și nectar.

Producția pe numărul de unități de albine în colonie este considerabil mai mare în colonii mai puternice decât în colonii mici, deoarece albinele proporțional mai puține sunt angajate în creșterea de puiet. Relațiile ilustrate în figura 2 sunt exprimate în procente.

În timpul culesului pricipal de 2 saptamani, o colonie cu 60.000 de albine va produce în mod normal, miere cu 50% mai mult decat patru colonii mici, fiecare cu 15.000 de albine.
Sub un flux mai mare, cele patru colonii mici vor crește în populație, din cauza producție mai mari de puiet, creste astfel diferența de randament fata de o colonie puternică și cele patru colonii mici.
Factorii de timp exprimat în număr de zile necesare pentru cele trei clase de colonii pentru a ajunge la o putere maximă și de a spori eficiența lor de producție maximă sunt prezentate în figura 3. Aceste curbe de colonii de creștere se bazează pe numărul de oua pe zi, timpul de dezvoltare puietului, precum și durata de viață a albinelor adulte sănătoase atunci când coloniile sunt conduse de regine bune și prolifice, condiţii bune de cules miere şi polen, și spațiu stupului într-o poziție favorabilă. Eficienței producției pe numărul de unități de albine în colonia cu două regine este egal sau ușor mai mare decât cea cu o singură regină.

Atunci când este un flux de nectar şi este introdusa a doua regina, eficiența in culegerea mierii va fi un pic redusa, deoarece albinele vor fi angajate şi creșterea de puiet provenit de la cele două regine. Pe de altă parte, eficiența de producție va fi mai mare decât la coloniile cu o singura regina. De 20 de zile astfel de colonii au populații duble de puiet fata de ouăle depuse de o singură regină.

Fluxurile de nectar bune nu sunt de multe ori recunoscute, deoarece populațiile de colonii sunt prea mici pentru a vedea câștigurile. Producatorii de roiuri albine la pachet, pot gestiona profitabil colonii în intervalul de 10.000 la 20.000 de albine, vanzand periodic albine de piață. Acest lucru se datorează faptului că coloniile cu 10.000 de albine ridica puiet mai mult decât colonii mari.

Apicultori care țin colonii pentru producția de miere sau polenizare plantelor trebuie să direcționeze managementul față de dezvoltarea tuturor coloniilor la puterea maximă în culesurile principale.

Albinele utilizate pentru a stabili noi colonii necesită 11-13 săptămâni pentru a atinge eficiența maxima înaintea divizării coloniilor puternice (cu 6-8 săptămâni înainte de fluxul de nectar principal).

Obiectul de management este de a coordona dezvoltarea coloniilor de a utiliza pe deplin resursele naturale oferite de polen și nectar produs în acea zonă. Standard acceptat comercial de 50 kg de miere pe colonie excedent nu este o bază de dorit pentru a judeca eficiența oricărui plan de management. Colonii, care sunt la putere maximă produc de-a lungul fluxului de mai multe ori această cantitate. Numai cele mai bune colonii ar trebui să fie folosite pentru a culege resursele de miere în orice anotimp sau locaţie.

Apicultorul ar trebui să pregătească pentru recolta cu aproximativ un an înainte de cules.
Rezerva miere și polen trebuie să fie existe pentru a trece coloniile prin perioadele lipsite de cules, inclusiv iarna, când plantele sunt în stare latenta.

O colonie să fie ieşită din iarnă în regiunile nordice trebuie să crească puiet suficient pentru a asigura un cuib de 8 până la 10 de kilograme de albine tinere care apar între 20 august și prima parte a lunii octombrie. Creșterea de puiet în regiunile sudice poatate fi extinsă 4 la 6 săptămâni mai târziu, în sezon.

Teoria că creșterea de puiet redusă de o durata de 5 săptămâni vor permite colonii pentru a produce o recoltă mare, nu este susținută. Moralul superior de lucru al coloniilor normale le permite să stocheze mai multa miere. Colonii orfane sau cele în care creșterea de puiet este redusă indică o scădere bruscă a cantităţii de miere.
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:20:49 p.m.
Resursele de polen si nectar

Colonii de producție necesită cantități mari de polen și miere de-a lungul anului pentru a asigura populații maxime în timpul unui flux major. Fiecare colonie necesită 20 - 30 kg de polen și aprox 100 kg de miere pentru creșterea de puiet și hrănire. Multe plante contribuie cu polen si nectar, înainte sau după culesurile principale pentru a satisface aceste cerințe. Primăvara timpuri surse de polen sunt la fel de esențiale pentru dezvoltarea coloniilor ca şi sursele de nectar. Este important în dezvoltarea unui plan eficient de management de a avea continuitatea înfloririlor de-a lungul sezonului de creştere oferit de o varietate de specii de plante.

O locație potrivită pentru producția de miere trebuie să aibă unul sau mai multe specii de plante care produc abundent nectar. Este periculos ca o stupina să depindă de o singură sursă de nectar, mai ales una cu o perioadă scurtă de înflorire. Condițiile meteorologice au o mare influenţă la rândul lor

Primăvara timpuriu plante ar putea fi lipsite de importanță în cazul în care înfloresc mai târziu în acest sezon, dar ele sunt extrem de valoroase pentru progresul dezvoltării coloniei. Starea zbuciumată la începutul sezonului împiedică de multe ori hrănirea albinelor în fiecare zi, dar plantele înflorite primele contribuie la alimentarea cu polen necesară pentru creșterea de puiet.

Rezervele ample de polen și miere pot face coloniile, practic, independente de condițiile meteorologice. Polenul apărut devreme și sursele de nectar, contribuie la menținerea rezervelor alimentare, astfel stupinele trebuie să fie amplasate astfel încât albinele să poată profita de culesuri în condiţii meteo mai puţin favorbile

Dacă apicultorul gestionează colonii pentru colectarea eficientă de polen şi nectar, el trebuie să înțeleagă efectul factorilor meteo în activitatea albinelor. El poate obține cel mai bine aceste cunoștinţe prin studierea previziunilor meteo, datele înflorite și abundența de plante melifere, activitatea şi producţia albinelor sale și prin păstrarea înregistrărilor pe o perioadă de ani. O colonie puternică de albine menținută pe cântar pentru înregistrarea modificărilor în greutate zilnice sau săptămânale, va oferi un index al fluxurilor de nectar.

Cunoașterea tipul de plante, abundența lor, precum și perioada de înflorire în zona de operare are o valoare mare în anticiparea managementuli. Apicultorul poate gestiona coloniilor sale cu mai mult succes dacă el este familiarizat cu tipurile de sol din localitatea sa. Plantele care cresc pe diferite tipuri de sol răspund diferit la secetă și umiditate excesivă. Practici agricole în schimbare, de asemenea, face că este imperativ ca el știe fermierii din zona sa, culturile ce for creaste, dacă şi când se vor folosi pesticide, precum și planurile fermierilor pentru recoltarea culturilor . Nu este înțelept să se lase la voia întâmplării aceste lucruri vitale pentru productiile bune de miere.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:21:26 p.m.
Locul de amplasare și dimensiunii stupinei

Stupine trebuie să fie amplasate în zone cu plante melifere într-un perimetru de 2 km
Stupine ar trebui să fie plasate în locuri bine drenate, la adăpost de vânturi predominante.
Zone deschise permit coloniilor să fie în lumina soarelui în cea mai mare parte a zilei. Lumina soarelui stimulează albinele pentru a zbura mai devreme și mai târziu iar albinele fac zboruri de curățare mai frecvent în timpul lunilor de iarnă. În zonele în care temperaturile aerului depășesc 90 °F pentru perioade lungi de timp, lumina naturala sau artificiala este benefică pentru colonii. Copacii din jurul stupinei va determina albinele la zboruri mai dese. O sursă de apă pentru a albinelor este esențială in stupină.
Stupine permanente trebuie să fie amplasate la distanță de câmpuri cultivate și gospodării pentru a nu deranja şi a nu fi deranjate de oameni, dar destul de aproape pentru a observa şi evita furtişagul.
Trebuie evitate zonele în care bolile de puiet sunt predominante. Nu se va stabili stupine mai apropiate de 4 mile una de alta, nu atât de mult pentru cantiatea de nectar a zonei, cât pentru a reduce pericolul de boli ale puietului sau albinelor.
Urdinişurile, sezonului activ, se vor orienta spre sud-est, pentru a ieşi dimineața devreme soare. În sezoanele mai reci, urdinişele sun orientate la amiază, pentru albine nu răspund la lumina soarelui dimineața atât de bine, deoarece temperaturile aerului sunt mai mici decât la prânz.

Numărul de colonii de dorit pentru o stupina este determinată de mai multe conditii. Stupine mici necesită călătorii mai multe, dar ele pot fi gestionate mai bine în ce priveşte furtişagul, şi permit un control mai bun asupra focarelor de boală.
Stupinele mici nu sunt în pericol de aglomerare în timpul culesurilor principale. În general este de dorit să se stabilească 30-50 colonii/stupina, amplasate astfel încât două sau mai multe stupine sa poată fi lucrate într-o singură zi, cu un minim de kilometri parcurşi.
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:22:07 p.m.
Selectarea coloniilor productive

Există variații mai mari în eficiența producției între tulpini de albine din cadrul celor trei rase comune (italiană, caucazieni, si carnica) Cele mai multe albine din America de Nord sunt predominat de origine italiană. Ele variază în culoare, Caucazienele și Carniolans sunt predominant negru cu gri. Albine caucaziene au tendinta de a utiliza propolis în exces (caracteristica lor cea mai distinctivă).

Albinele genetic controlate hibride sunt dezvoltate prin consangvinizare selectivă și recombinarea liniilor consangvinizate pentru a obține vigoarea hibridă în stoc în faptul că este mult mai productiv și care exprimă caracteristicile mai de dorit decât cele din rasa pură. Aceşti hibrizi se aşteaptă să fie utilizati mai mult în viitorul apropiat (studiul este din ani 70 parcă). Hibrizi genetic controlaţi, nu trebuie să fie confundaţi cu albinele care rezultă dintr-un amestec general de rase, care nu au fost supuse la selecția pentru caracteristicile specifice.
Matcile capabile de a produce cuiburi mari de puiet de bună calitate trebuie să fie primul criteriu de selecție.
O regină prolifica va necesita echivalentul a 12-18 faguri, în funcție de cantitatea de miere și polen din stup, chiar dacă teoretic tot puietul ar putea fi incluse în 5-6 faguri.

Calitatea puietului poate fi apreciată mai bine după larve (larve uniforme în dimensiune, dispuse uniform), decât de puiet capacit.
Albinele agresive ar trebui să fie eliminate. Tendința albinelor sa intepe nu are nicio legătură cu eficiența producției.
Roitului este o problemă minoră și este, de obicei, controlată de management adecvat.
Alte calități care pot caracteriza albinele superioare includ
- rezistenta la boli,
- dimensiunea mare a corpului și a capacității de transport,
- longevitate a crescuta,
- o tendință de a acoperi la temperaturi mai scăzute,
- precum și o înclinație pentru colectarea de cantități mai mari de polen decât stocurile comune.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud Constanta

Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:22:48 p.m.
Echipamente

Orice dimensiune sau stil de stup oferind flexibilitate va permite apicultorului să obțină recolte maxime, Atunci când sunt suficiente unități de stup (caturi) se asigură coloniilor suficient spațiu, creându-se condiţii optime pentru crestere puiet si depozitare nectar. Este de dorit uniformitatea elementelor din stupi atât în cuiburi cât şi în magazine Deoarece mai multe camere de puiet sunt necesare pentru dezvoltarea deplină a coloniilor
Cuibul familiei include nu numai ramele cu puiet ci şi cele cu rezervele de polen şi miere

Standard de 10-rame sau Langstroth este stupul cel mai utilizat pe scară largă în America de Nord.
Stupul Dadant original, și mai târziu de 11-rame Dadant modificat, a avut un anumit nivel de popularitate fata de stupul Quincy sau stupul Jumbo.
Ramele din toti stupi au astăzi aceeași lungime, dar acesta variază în adâncime de 5-3/8, 6-1/4, 9-1/8, 11-1/4 inch adâncime și sunt utilizate în corpuri de stup de 8 , 10, 11, și 12 rame.

În timp ce unul și două caturi de 10-rame pentru cuib sunt cele mai utilizate, trei caturi standard pentru cuib ofera o oportunitate mai bună pentru dezvoltarea maximă a coloniilor, deoarece acestea permit o stocare mai adecvată a rezervelor alimentare.
Doua caturi de 11-rame modificate Dadant pentru cuib sunt, de asemenea, mai bune decât unul sau unul și jumătate.
Mulți apicultori au inlocuit ramele 1/1 Dadant cu rame mai scurte în profunzime, folosind rame de 6-1/4 inch (162,56mm).

Utilizarea diferite dimensiuni de rame pentru camerele de puiet și magazine nu contribuie la eficiența.

Experimentele care se ocupă cu gestionarea coloniilor de două regine de la Laboratorul de Cultură Bee de la Madison, Wisconsin, a stabilit că standardul de 10-rame pe cat a fost nesatisfăcătoare pentru colonii cu 2 regine.
Testele au fost făcute pentru a stabili dacă utilizarea de 11-rame modificte Dadant pe cat ( de 6-1/4 inch ) pe cat ar permite dezvoltarea coloniilor populate cu 2 regine.

Sa constatat că creșterea de puiet nu a fost redusa de adâncimea ramelor, fiind limitata doar de cantitatea de spațiu pe fagure, poziția fagurilor, aprovizionarea cu nectar şi polen, precum și capacitatea reginei de a oua.

Rama de 6-1/4 inch (162mm) a fost aleasa ca singura rama de mică adâncime corespunzătoare pentru creșterea de puiet, disponibilă la toți producătorii.

Caturile de 12 rame au fost adoptate pentru a asigura capacitatea unui stup pentru două-regine cu o înălțime mai mică de 18 cm. Aceste tipuri de stupi s-au dovedit satisfăcătoare pentru gestionarea coloniei, atât pentru două regine cat și pentru o singura regina,

Stupii cu rame înguste permite un control mai bun al coloniei prin manipularea caturilor și necesită o manipulare mai mica de rame individuale, fata de ramele echipament standard mai adânci.

Echipament 10-rame este satisfăcătoar pentru o singura regina in colonie, dar echipamentul 12-rame este de preferat în gestionarea coloniilor cu două regine.
Echipamentul 11-rame poate fi utilizat cu oricare tip de colonie, dar, 13-rame ar trebui să fie disponibile atunci când sunt utilizate pentru două regine, comparativ cu 12-rame.

Patru caturi de mică adâncime oferă spațiul necesar pentru creșterea puietului și depozitarea produselor pentru o singura matca.
Patru magazine de mică adâncime îndeplinesc cerințele de miere excedentare de depozitare.
Căpăcirea mai rapidă a ramelor de mică adâncime permite extragerea lor mai repede
Costul inițial al echipamentelor de mică adâncime este ușor mai mare, deoarece conţine mai multe piese in stup. Costul de frezare a pieselor din lemn și de asamblare a acestora este aceeași pentru ramele scurte ca și pentru ramele adânci. Cu toate acestea, acest cost mai mare este mai mult decât compensată prin controlul mai bun colonie și echipamente de greutate mai mica.

,,(în imagini ramele de 1/2 au leaţul de sus identic cu al ramelor de 2/3 Nu cred că spaţiul mare dintre fagurele de sus şi cel de jos, ar constitui o problemă la depunerea pontei sau urcatul în ghemului în catul de sus iarna, cum susţin unii colegi)''

Fundaţia fagurelui (foiţele)ar trebui să fie susținută de cel puțin patru fire orizontale bine întinse la ramele 1/1 în timp la rame de mică adâncime necesită două fire de sârmă. Dispozitive electrice care furnizează 3 - 6 volți pentru a încălzi sârma sunt cele mai satisfăcătoare pentru lipirea foiţelor de fagure.

O foita e fagure din plastic a fost dezvoltat de către Dadant & Sons, Inc, care constă dintr-o foaie de plastic acoperită cu ceara de albine pe pe fiecare parte.
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:23:29 p.m.
Practici de gestionare

Coloniile cele mai productive sunt cele care au matci bune (selectionate, tinere max 2 ani), miere, polen, și spațiu stup în orice moment.
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:24:53 p.m.
Cerințe de iarnă

Coloniile puternice, cu regine bune (tinere) prevăzute cu magazine adecvate cu miere și polen sunt capabile de a supravieţui ierni severe nordice în stare bună. Coloniile puternice sunt cele care aucrescut puiet și stocat miere şi polen în timpul sezonului activ. Coloniile mai mici pot supravietui mai bine în sud decât în nord, condițile de bază pentru buna iernare sunt acelasi, diferind doar în cantitatea de rezerve de hrană necesară.

Pierderile de iarnă nu sunt mai puțin frecvente, în Nord sau Sud.
Colonii care supravietuiesc în stare proastă reprezintă adesea o pierdere mai mare decât reala pierdere a celor care mor.
Cele mai multe colonii pier de foame în timp ce unele nu reușesc să supraviețuiască pentru că își pierd reginele, altele sunt pierdute din cauza unor boli, în special Nosema.
Managementul iernării este mult mai critic în nord decât în sud.
În regiunile reci, colonii pot muri de foame cu magazinele pline, dacă acestea nu sunt corect organizate, sau în cazul în care ghemurile sunt prea mici pentru a păstra contactul cu rezervele alimentare, atunci când temperaturile sunt severe.

Coloniile nu destul de puternice pentru iernare ar trebui să fie unite cu coloniile bune sau ucise pentru a preveni consumul inutil de miere. Ramele lor cu miere și polen pot fi folosite în alte colonii începând din primăvara anului următor.

În climatele reci albinele se grupează împreună pentru a genera căldura şi izolare împotriva pierderilor de temperatură din ghem. Organizarea a ghemului de iarnă în raport cu magazinul său este prezentat în figurile 6 și 7. Albinele de pe panoul de suprafață formează o coajă de izolare de 1-3 cm adâncime pentru a conserva căldura produsă de albinele mai active din centru. Temperatura este menținută în centrul suficient pentru a conduce căldura la albinele de suprafață, astfel încât temperatura lor nu va scădea sub aproximativ 45°F., chiar dacă temperatura aerului un inch sau doi faţă de suprafața ghemului poate fi mai mică de zero.
Grup nu se încălzește spațiul neocupat în stup. În timpul unei perioade prelungite rece temperatura în acest spațiu va deveni aproape la fel de scăzut într-un stup bine izolat și în unul cu niciun fel de protecție. Ambalare stupilor prea mult împiedică colonia de a răspunde la perioadele calde în timpul zilei, care altfel ar putea permite ghemului sa schimbe poziția sa cu privire la magazine sau pentru face zboruri curățare.

Cantitatea și organizarea rezervelor de alimente sunt la fel de importante pentru iernarea cu succes a coloniilor puternice indemne de boala. În regiunile nordice, 90 pounds sau mai mult de miere în stup este de dorit, chiar dacă colonia medie poate consuma doar 55-60 pounds. Un exces de 50 de pounds va reduce cantitatea de miere ce trebuie să fie stocată pentru anul viitor. Cele mai mari colonii produc, în general, cele mai mari recolte.
Albinele consumă doar cantitatea de hrană de care au nevoie, nu pentru plăcerea de a mânca.

Mari rezerve de miere sunt mult mai ușor de organizat, coloniile le poate folosi în condițiile climatice extreme

Ghemul nu se va forma pe faguri căpăciti de miere, dar ghemul unei colonii puternice poate cuprinde 40pounds sau mai mult de miere în cazul în care există o mică zonă de celule goale în centru.
Albinele preferă ghemul în partea de sus a stupului și pe fagurii mai inchisi la culoare, mai degrabă decât pe fagurii noi.
Organizația cea mai de dorit de magazine in toamna si primavara pentru dezvoltare este afişată în figura 8.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:25:24 p.m.
Rezerve polen și suplimente

Dimensiunea și calitatea populațiilor care au supraviețuit în colonii ieşite din iarnă sunt proporționale cu rezervele lor de polen atunci când au intrat sezonul inactiv, cu populațiile normale, regine bune, și magazine adecvate miere. Colonii începe creșterea de puiet în luna ianuarie, în regiunile reci, dacă au păstură (fig. 9). În regiunile calde, coloniile pot începe creșterea de puiet în luna ianuarie, ca răspuns la polenul colectat de la plantele care au inflorit. Rezerve de polen, cu toate acestea, sunt la fel de importante, pentru ca vremea rea de prea multe ori împiedică albinele de la colectarea de polen în mod continuu și într-o cantitate suficientă pentru a susține creșterea de puiet. Creșterea de puiet intermitentă creşte vitalitatea coloniei.

Creștere de puiet de iarnă în ambele regiuni din nordul și sudul previne diminuarea primăvara și asigură colonii puternice, care sunt capabile de a înlocui mierea consumată în timpul iernii din plante inflorite timpuriu.
Coloniile care nu cresc puiet în timpul iernii din cauza lipsei de polen pot colecta rareori suficient nectar pentru a mentine greutatea lor in timpul acestor culesurilor timpurii, și nu reușesc să ajungă la puterea maximă la culesurile principale.

În regiunile nordice, rezervele de polen de iarnă trebuie să fie în cadrul ghemului să fie disponibile pentru creșterea de puiet. Polenul stocat în faguri nu este mișcat de albine, şi este consumat direct. Mierea care nu este într-o poziție favorabilă va fi mutata de albine în stup ori de câte ori temperatura permite.

Regine neperformante pot fi înlocuite, zahăr poate fi alimentat atunci când la magazinele de miere sunt deficitare, spațiu stup poate fi organizat în mod corespunzător, dar apicultorul este dependent de resursele naturale de polen.

Condiţiile meteorologice nefavorabile pot împiedica colectarea de polen în primăvară, chiar dacă vegetația ar putea oferi o sursa buna. Puietul creștere cerințele de polen, de aceia este bine ca apicultorul să aibă 3-6 faguri de polen de rezervă în toamna, în localitățile care furnizează surse de încredere destul de devreme de polen. Rezerve mai mari sunt necesare în anii care fie din cauza plantelor sau a condiţiilor meteorologice împiedică culegerea de polen.

Coloniile care înlocuiesc reginele în timpul florei produce polen din belșug, deoarece este necesară mai puțină hrană proteică pentru puiet. Atunci când boala este absenta, aceste rezerve de polen pot fi egalizate între colonii prin schimbul de faguri.

Colonii gestionate cu două regine și apoi reunite la o singa regina au, în general, mai mari rezerve de polen în toamna decât coloniile cu o singură regină.
În cazul în care rezervele de polen sunt inadecvate, se va suplimenta cu polen sau făină de soia.

Polen în vrac se obține prin instalarea de capcane de polen (fig. 10) pe circa 2 la suta din colonii. Polenul proaspăt poate fi stocate prin amestecul cu părți egale de zahăr tos, precum si amestecarea polenului proaspăt, cu o cantitate egală de turtă-faina de soia prelucrate pentru depozitare.
Suma de făină de zahăr sau de soia folosite pentru stocarea de polen trebuie să fie luate în considerare atunci când se pregătește turtele de polen-suplimente pentru hrana.

Suplimentul de polen pot fi folosite avantajos 6-8 săptămâni înainte de colectarea polenului din natură. O turta supliment de polen de o jumătate de centimetru grosime cu greutatea de aprox 1-1/2 pounds ar trebui să fie plasată direct peste ghem și acoperită cu hârtie de parafină pentru a preveni uscarea (fig. 11). Capacul interior este inversat pentru a oferi spațiu pentru turta.
Formula pentru supliment de polen amestec format din materia uscată
- pe de o parte (1 parte polen și 3 parti de faina de soia),
- precum și 2 parti de sirop de zahăr (2 parti de zahăr și 1 parte de apă).

Polenul se înmoaie în apă mai bine decât în sirop, așa că ar trebui să fie adăugată apă caldă înainte de dizolvarea zahărului. Atunci când nu avem polen colectat, făina de soia amestecată cu sirop de zahăr în același mod se va dovedi de o anumita valoare, cu condiția ca albinele să fie capabile de a obține unele mici cantităţi de polen din câmp.

Sulfathiazole de sodiu sau un antibiotic specific, atunci când este necesar pentru prevenirea bolilor, poate fi dizolvat în apă, la doze normale în timpul pregătirii de suplimentului de polen. Cu toate acestea, fumagillin pentru Nosema de control ar trebui să fie majorat la 200 de miligrame per litru de sirop utilizat în pregătirea supliment în loc de 100 de miligrame pe galon. Fumagillin, eritromicină, streptomicină, Terramycin, iar sulfathiazole de sodiu pot fi combinate după cum este necesar pentru probleme legate de boli specifice, fără ca unul să interfereze cu eficacitatea altulia.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud Constanta

Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:25:58 p.m.
Cerințe de apă

Coloniile de albine consumă cantități mari de apă pentru creșterea de puiet atunci când nu culeg nectar, de asemenea, folosesc apa pentru răcirea stupului în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate.

La temperaturi de peste 100°F. (37,7 C), coloniile nu pot controla temperatura în stup fără apă.
Albinele preferă apa la temperaturi de peste 65°F (18,3C) și 90°F (32,2C). de mai jos, și nu vor accepta apă la temperatura de peste 100°F(37,7C).

Alimentarea cu apă curată va ajuta în reducerea răspândirii bolilor Nosema, iar în zonele urbane se va reduce plângerile oamenilor în privinţa albinelor din jurul locuințelor. O tavă cu un burete sintetic foaie și un sistem automat de control al nivelului apei (fig. 12) va permite sterilizarea periodică a sursei de apă. Sterilizarea se poate realiza prin înmuierea foi de burete in apa fierbinte. Bureți storşi de apă în exces și scufundat într-un rezervor cu apă la temperatura de 160°F (71,1C)la 180°F (82,2C) apă timp de 30 de minute va primi în mod normal, unui tratament termic suficient pentru a distruge spori de Nosema.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud Constanta

Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Noiembrie 28, 2013, 05:26:32 p.m.
Manipularea coloniilor timpul sezonului activ


Gestionarea colonie de-a lungul sezonului activ ar trebui să fie îndreptate spre menținerea unor condiții favorabile pentru creșterea puietului şi depozitarea mierii. Acest lucru poate fi realizat cu regine prolifice sprijinite de populaţii mari, polen și miere de rezervă, și un spațiu amplu organizat stup pentru a satisface comportamentul normal al coloniei.

Manipulările coloniilor ar trebui să se facă la intervale mai mult sau mai puțin regulate pentru a oferi sau reajusta spațiul de stup, care va permite creșterea de puiet si stocarea mierii.
Comportamentul normal al coloniei este de a extinde cuibul de puiet în sus în stup.
Rezerva de polen este plasata în celule goale în interiorul și în jurul cuibului de puiet într-o bandă îngustă.
Excesul de polen este depozitat în faguri imediat sub cuibul de puiet, în timp ce mierea este de obicei depozitată în jurul și deasupra cuibului.
În timpul culesurilor principale, mierea și polenul vor fi stocate în orice spațiu disponibil în stup.
Cu toate acestea, colonia nu va menține creșterea maxima de puiet dacă nu se creează spaţiu pentru stocarea de miere și polen. Coloniile, sever restricționate se vor pregăti de roire. Prin roire împărțirea populației, poate duce la pierderea recoltei de miere iar roiurile nu pot ieşi din iarnă.

O colonie ieşită din iarnă ar trebui să aibă 7 la 10 de pds (3-4,5 kg) de albina tânară crescute târziu în timpul iernii și la începutul anului în ramele de primăvară și 6-8 rame puiet cu 5-6 săptămâni înainte de culesul principal.
Coloniile iernate fără rezerve de polen pot avea 2-5 pds (0,9-2,26 Kg)de albine batrane, care mor în afara rapid atunci când polenul colectat nou stimuleaza productia de puiet. Cu excepția cazului în vremea favorabilă permite colectarea de polen, aceste populații s-ar putea epuiza.

Dezvoltarea coloniei poate fi accelerată prin inversarea caturilor de puiet (fig. 13A1 și B1). Acest lucru se face devreme în primăvara, când pericolul de vreme rece a trecut, rezervele de miere ar trebui să fie plasate în partea superioară a corpului de stup direct deasupra cuibului de puiet. Când regina ocupă corpul superior, albinele vor muta mierea de jos ori de câte ori temperaturile permit acest lucru.

Colonii lipsite de rezerve adecvate de polen ar trebui să fie ajutate cu turte din făină de soia până la colectarea polenului din câmp pentru a sprijini creșterea de puiet.
Orice faguri care conțin polen ar trebui să fie plasaţi cât mai aproape de cuibul de puiet.
În nici un caz să se permită epuizarea mierii. O rezervă mare de miere este metoda cea mai practică de hrănire, iar în lipsa mierii se fac hrăniri de sirop de zahăr 2/1 (fig. 14). Un fagure plin va avea 1,3-1,8 kilograme de sirop, 3-5 faguri umpuţi ar trebui să se acorde la coloniile bune.

Albinele trebuie să acopere toti faguri în camerele de puiet. Magazine de recolta trebuie să fie adăugate numai atunci când albinele adună nectar suficient pentru a secreta ceara și să cladeasca faguri noi. Coloniile puternice au culesuri substanţiale din surse vegetale slabe în timp ce coloniile slabe nu culeg nimic

De-a lungul sezonului activ caturile de puiet ar trebui să fie schimbate între ele ori de câte ori solicită regina spaţiu de expansiune ascendentă a cuibului de puiet. Trei sau patru magazine standard de adâncime mică sunt de obicei necesare în timpul culesului principal, plus un cat suplimentar pentru a depozita nectarul intrat până când mierea este bine coaptă. Pentru a obține faguri mai groşi pentru a facilita descăpăcirea la extragere, ramele se lasa mai departate în magazine.

Proaspăt extrasi fagurii revenit la colonie sunt plasati deasupra magazinelor parțial completate până când acestia sunt curățati de miere. Aceştie "faguri umezi sunt deosebit de atractivi pentru regina la prima curățare a lor de către albine. Regina sigur le va ocupa în cazul în care sunt plasati imediat deasupra cuibului de puiet.
În timpul culesurilor intensive nu se vor lăsa magazinele cu mierea căpăcită deasupra cuibului de puiet, se vor introduce caturi goale sub acestea pentru a nu deveni o barieră de miere care va reduce depozitarea in magazine, mierea fiind depusa în camerele de puiet. Depunerea mierii în cuibul de puiet va reduce populația coloniei şi va determina roitul.

Este o bună practică organiyarea cuibului în trei magazine, pentru a permite inversarea caturilor e cuib.
Magazinele goale din partea de sus vor servi ca o supapă de siguranță, în cazul în care se dovedește fluxul de nectar mai intens decât se anticipase. Cu toate acestea, cantitatea de miere în camerele de puiet ar trebui să fie verificata periodic și, în cazul în care regina este limitată de un exces de miere în camerele de puiet, cele mai ușoare magazine ar trebui să fie plasat direct deasupra cuibului de puiet.

În localitățile în care sunt culesuri monoflore, coloniile ar trebui să fie aglomerat temporar să se concentreze și să forțeze capacira acestui tip de miere. Mierea monoflora poate fi extrasa, sau atunci când echipamentul este din belșug, îndepărtarea caturilor și depozitarea lor până când pot fi returnate la colonii pentru utilizare în creștere de puiet. Deși comutarea camerele de puiet forțează albinele pentru a muta mierea din cuib de puiet, deoarece acesta este plasat mai jos, albinele cara foarte puțina miere, din faguri capaciti. Este mult mai practic de a menține buna organizare a spațiului de stup, astfel încât să se obțină o miere căpăcită, chiar cu riscul de a unui amestec de sortimente de miere.

Atunci când un apicultor doreşte să extinde stupina sa, el trebuie să folosească rame cu foiţă , în loc de rame cladite. Coloniile care au în rame cu foite trebuie să fie hrănite cu sirop de zahăr până când toate ramele sunt clădite.

Ramele cu foite nu ar trebui să se introducă în perioadele de cules altfel albine le poate deteriora.

,, acest capitol nu a fost tradus în întregime, este mult mai stufos şi trebuie studiat în amănunt împreună cu figurile din materialul original Pentru doritori puteţi studia în amănunt din materialul original - linkurile de pa pg1 '''

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud Constanta

Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 02, 2013, 12:05:34 p.m.
Imaginea trebuia atasata la capitolul iernare
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 02, 2013, 12:08:04 p.m.
Fotografie prin centrul ghemului de iarnă, arată puietul în toate stadiile de dezvoltare, la temperaturi sub zero. Au fost îndepărtate primele două rame pentru a expune puietul.

Ghemul era extins in trei caturi și cuprindea fagurii plini de miere capacita, faguri mai goi cu miere necapacita, si puiet in primele două caturi.

Notă: Pentru a fotografia colonie, stupul a fost ucis cu cianură, pentru a preveni imprastierea albinelor (desfacerea ghemului).
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 02, 2013, 12:09:28 p.m.
Dezvoltarea coloniei poate fi accelerată prin inversarea caturilor de puiet (fig. 13A1 și B1). Acest lucru se face devreme în primăvara, când pericolul de vreme rece a trecut, rezervele de miere ar trebui să fie plasate în partea superioară a corpului de stup direct deasupra cuibului de puiet. Când regina ocupă corpul superior, albinele vor muta mierea de jos ori de câte ori temperaturile permit acest lucru.
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 02, 2013, 12:10:51 p.m.
Unele precizări din capitolul manipularea în sezonul activ

,,Organizarea normală a coloniilor în timpul culesului principal, înainte și după manipulări este prezentată în figura 15. Atunci când camera de puiet de sus este bine umpluta cu puiet tânăr şi miere și magazinul este o treime sau jumătate cu miere, colonia ar trebui să fie reorganizată după cum se arată în figura 15 A1 sau B1. Această organizare ar trebui să fie menținută prin mutarea poziției camerelor de puiet și magazine, la intervale de 7 până la 10 zile înainte și în prima parte a fluxului principal.''
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 02, 2013, 12:12:28 p.m.
Deoarece consider că întreţinerea în sezonul activ este un capitol important revin asupra celor traduse anterior cu o detaliere mai amănunţită
Sper să nu fie cu supărare dacă mă repet

,,După aceste manipulări, regina va ocupa catul superior de puiet, celulele goale fiind puse la dispoziție datorită eclozării puietului. Puietul tânăr (larvar) din camera inferioară se va matura căpăcind celulele, albinele vor muta cantităţi considerabile de miere din catul de jos în magazinele de sus.
Nectarul cules va fi stocat în principal deasupra cuibului de puiet, iar mierea va fi transportată în partea de sus a stupului pentru maturare. De îndată ce magazinele sunt umplute, mierea se extrage și fagurii goi se returnează pentru reîncărcare.

Organizarea colonie prezentată în figura 15A1 și B1 va atrage o parte din albine din catul de puiet, în care este regina, în catul inferior pentru a avea grijă de puietul larvar, iar o altă parte din albine se vor distribui în magazinele de recoltă pentru a prelucra nectarul sau vor clădi rame.
Colonia nu este restricționata în producția de puiet sau depozitarea mierii
Deoarece populația va fi distribuita de-a lungul stupului, impulsul roitului este redus la minim. Practici de succes depinde de menținerea acestei organizații, de calendarul corespunzătoar al acestor manipulări.

Utilizarea de gratii hanneman între cuibul de puiet și magazine nu este necesară dacă rotirea caturilor cu puiet este făcută la timp şi corect.
Regina va utiliza în mod normal, spațiul disponibil în catul de puiet de sus înainte de a trece în catul de recoltă.

Proaspăt extrasi fagurii revenit la colonie si sunt plasati deasupra magazinelor parțial completate până când acestia sunt curățati de miere. Aceşti ,,faguri umezi" după curățarea lor de către albine sunt deosebit de atractivi pentru regina. Regina sigur îi va ocupa în cazul în care sunt plasaţi imediat deasupra cuibului de puiet.

În timpul culesurilor abundente magazia de deasupra cuibului nu trebuie rămână acolo până ce albinele căpăcesc mierea. O astfel de barieră de miere va reduce depozitarea nectarului în magazinele de deasupra, aceasta fiind depus în camerele de puiet. Depunerea nectarului în cuibul de puiet va reduce populația coloniei.
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 02, 2013, 12:13:42 p.m.
Atunci când colonia are stocate bine trei magazine, este o bună practică de a introduce un magazin între caturile cu puiet. Acest lucru forțează albinele pentru a termina magazinul într-un timp scurt.

Odată ce colonia a stabilit un ritm bun de stocare, acesta va utiliza şi faguri care nu se află în poziția optimă. Aceste magazine goale din partea de sus vor servi ca o supapă de siguranță, în cazul în care se dovedește un cules mai intens decât se anticipase. Cu toate acestea, cantitatea de miere în camerele de puiet ar trebui să fie verificata periodic și, în cazul în care regina este limitată de un exces de miere în camerele de puiet, cele mai ușoare magazine ar trebui să fie plasate direct deasupra cuibului de puiet.
În cazul în care restricția este severă, chiar și camera de puiet ar putea să fie interschimbata să se conformeze organizarea diagramei din figura15 A1 și B1.

În localitățile în care sunt culesuri monoflore, coloniile ar trebui să fie aglomerate temporar pentru a forța căpăcirea acestui tip de miere. Mierea monoflora poate fi extrasă, sau atunci când echipamentul este din belșug, magazinele se depozitează până când pot fi redate coloniilor pentru utilizare în creștere de puiet.
Deși rotaţia caturilor de cuib, forțează albinele să mute mierea din cuib deoarece acesta este plasată mai jos, albinele cară foarte puțină miere din faguri capaciti.
Este mult mai practic de a menține buna organizare a spațiului de stup, astfel încât să se obțină o recoltă completă, chiar cu riscul de unui amestec uşor de miere de diferite sorturi.

Atunci când un apicultor doreşte să-şi extindă stupina, el trebuie să folosească rame de fundației (neclăite), în loc de rame clădite. Problemele de management sunt mari atunci când stupii au mai puțin de trei caturi clădite.
Noile colonii care au în întregime rame neclădite trebuie să fie hrănite cu sirop de zahăr până când toate ramele sunt clădite în camerele de puiet, dacă apare un cules mai intens, hrănirea cu sirop nu mai este necesară.

Caturile cu rame neclădite ar trebui să fie puse pe stupi numai când există un cules satisfăcător (pe marginea ramelor apare albituri de ceară), altfel albine pot deteriora foitele de ceară.

Coloniile puternice, necesită de multe ori un număr mare de magazine pentru a oferi spațiu pentru cuib înaintea culesului, iar acesta poate fi furnizat numai în cazul în care avem rame clădite disponibile. Atunci când nu sunt disponibile rame clădite, coloniile puternice pot fi slăbite până la începutul culesului, luând rame cu puiet şi albine, cu care întărim familiile mai slabe, sau putem muta stupii mai slabi pe locul stupilor mai puternici, sau pot fi adăugate rame neclădite, însă în acest caz sunt necesare hrăniri cu sirop subțire sirop (1:2) .

Când adăugați rame neclădite, este o practică bună de a da "momeală", prin schimbul de una sau două rame necladite cu rame de miere din cuibul de puiet, miere de preferință necăpăcită. În cazul în care albinele încep să clădească, fagurii clădiţi puşi ca momeala pot fi rearanjaţi în cuibul de puiet.
În cazul în care ramele neclădite (de fundaţie) se introduc în a doua camera de puiet, momeala (ramele cu miere necăpăcită) ar trebui să fie ridicaţă din prima camera de puiet.

Ramele neclădite ar trebui să fie plasate în apropierea puietului necăpăcit.

Dacă sunt necesare mai multe rame neclădite, acestea ar trebui să fie adăugate deasupra camerei de puiet aceasta din urmă trebuie să fie completă cu rame clădite

În timpul unui cules moderat albinele pot fi momite prin schimbul de faguri luaţi din caturile superioare, când există un cules bun, albinele care stochează nectarul în magazine se vor deplasa în jos pe ramele neclădite.

Cei mai buni faguri clădiţi se obțin atunci când ramele de fundație (cu foite de ceară) sunt plasate în magazine, faţă de ramele clădite în camerele de puiet (în cuib). Fagurii clădiţi în magazine vor fi lipiţi de cadrele ramelor pe toate părți, în timp ce, de obicei, albinele nu lipesc fagurele de lateralele și partea de jos a ramei atunci când fagurii sunt puşi la clădit în camera de puiet.

În cazul în care sunt utilizate gratii hanneman, magazinele cu rame necădite ar trebui să fie plasate direct pe camera de puiet de sus (camerele de puiet trebuie să fie complete cu rame clădite). După ce albinele au fost atrase parțial pe ramele necladite, gratiile hanneman pot fi scose.

Gratiile hanneman determină albinele să stocheze mierea mai mult în cuibul de puiet, o tendință care se agravează atunci când introducem şi faguri la clădit.(nu este indicat să se mentină gratii hanneman şi în acelaşi timp să se introducă si un cat cu rame la cladit deasupra cuibului) .
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: nicu68 din Decembrie 02, 2013, 10:37:29 p.m.
interesant daca citesti tot ai ce invata
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: bio din Decembrie 03, 2013, 12:27:18 a.m.
..bine ca nu are si FARAR  filme pe YOUTUBE... =))..

ca il minca Marinush .
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 03, 2013, 11:39:49 a.m.
Bio ce spune Farrar e de inteles ,anumite chestii prezentate in anumite filmulete nu au nici o logica.
Intr-un film cineva vorbia de stupul cu doua matci ca se dezvolta prea mult insa stupi lui cu o matca aveau 11 corpuri .
Te intreb pe tine cat de mare putea sa fie stupul cu doua matci ?
Acum pe bune,eu nu mananc pe nimeni altii inghit anumite galusti. =))
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 03, 2013, 12:21:38 p.m.
Pe Farrar il crezi cu 11 corpuri si o matca si pe DM nu --poti sa explici ?
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 03, 2013, 01:36:53 p.m.
Uite ce zice Farrar.
Ce dimensiune la rama are Farrar si ce dimensiune are stupi din filmulete?
Unul vorbeste de rotatia caturilor din cuib si prezinta anumite scheme altul zice ca nu umbla in cuib.
Unul vorbeste de deblocarea cuiburilor, celalalt zice ca i se blocheaza cuiburile.
intr-un filmulet spune ca o matca a dat intr-un an 20 de caturi ,pai cat vine asta in kg miere?
O asemenea cantitate de miere poate fi stransa de o familie cu o matca?


Atunci când este un flux de nectar şi este introdusa a doua regina, eficiența in culegerea mierii va fi un pic redusa, deoarece albinele vor fi angajate şi creșterea de puiet provenit de la cele două regine. Pe de altă parte, eficiența de producție va fi mai mare decât la coloniile cu o singura regina. De 20 de zile astfel de colonii au populații duble de puiet fata de ouăle depuse de o singură regină.

Eu am motivele mele sa ma indoiesc,am spus nu oblig pe nimeni sa creada cea ce cred eu .

Din cea ce spune Farrar santem ramasi in urma rau de tot si nu ma refer la cei ca mine pentru care apicultura e o pasiune ci la cei care traiesc din apicultura.

Asa se intampla cand intr-un domeniu ai pauza cercetare .

Sa ramanem la Farrar.
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 03, 2013, 03:46:35 p.m.
Revin cu studiul lui Farrar

Coloniile gestionate în sistem cu două regine (fig. 16) pot produce de două ori mai multă miere decat 2 colonii separate.
Astfel de colonii acumuleaza rezerve mai mari de polen după ce au fost reduse la o singură regină. Acest polen are o valoare reală în pentru iernarea colonilor puternice pentru sezonul următor.
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 03, 2013, 03:47:39 p.m.
Deoarece shiţa cu fig 16 are o dimensiune mai mare am postat-o în 3 fisiere
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 03, 2013, 03:48:35 p.m.
Ultima parte din schiţă
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 03, 2013, 03:50:06 p.m.
Coloniile care în timpul sezonului au activat cu 2 mătci pot ierna în cinci camere de puiet sau pot fi reduse la patru camere.
Partea de jos a cuibul de puiet nu necesită un control amănunţit, se va verifica doar dacă matca este stabilită în mod corespunzător
Magazinele 3 si 4 nu trebuie lăsate pe cuib până se vor umple cu miere. Acestea se vor ridica la pozițiile 8 și 9, atunci când sunt aproximativ jumatate umplute cu miere.

Camere de puiet 5 și 7 ar trebui să fie schimbate la intervale săptămânale pe parcursul culesului, pentru a preveni ca acest al doile cuib de puiet să fie blocat cu miere miere (magazinele cu miere căpăcită izolează partea de sus a stupului).
Un cat gol plasat pe partea de sus (poziția 12) este de dorit în timpul culesului abundent

Aceste colonii pot obține 20-35 pds pe zi (9-16 kg/zi); de asemenea, ar trebui să se extragă 2-3 magazine pe săptămână pentru a menține spațiu mare de stocare.

O colonie cu două regine ar trebui să fie redusă la o singură regina (fig. 16D) cu 2 - 4 săptămâni înainte de sfârșitul sezonului.

Unificarea coloniilor cu două mătci prea devreme va reduce productia foarte mult.
Tânără regină din cuibul de puiet de sus, în general, va supraviețui în detrimentul celei mai bătrâne, iar acest lucru este foarte important pentru iernarea colonilor puternice.

(A Malaiul - specifică că o colonie puternică, cu matca tânără, va ierna mai bine, va consuma mai puţină hrană şi va depune mai mult puiet în primăvară)

Randamentul maxim de producţie la coloniile cu 2 regine este obţinut în stupi cu 12 rame.


Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: Kiwi Bee din Decembrie 03, 2013, 06:33:47 p.m.
Chiar asta incercam sati spun pe topicul celalat, ca dupa Farrar, caturile 1 si 2 se rotesc, deci cum ai scris mai sus la un interval de 7-10 zile se ridica caturile 1 pe pozitia caturilor 2 iar caturile 2 se duc la extras. Binentzeles pe pozitzia caturilor 1 se pun caturi noi sau caturi cu rame proaspat extrase. In acest ultim caz se recomanda o gratie Hanneman sub cuibul 2 deoarece sint sanse foarte mari ca regina din cuibul 2 sa coboare in caturile 1.
Inca nu am intzeles tot demersul cu acele gauri pe laturile cutiilor(inca nu am citit destul).
Si DM vorbeste intrun film despre acele gauri iar dupa ce incepe sezonul(era 2012) nu mai spune nimic cind si cum....
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 03, 2013, 06:57:36 p.m.
Kiwi Bee acele gauri sant cu cantec ,un apicultor care nu cunoaste albina nici sa nu se incumete sa incerce cea ce eu am discutat.

Tu spuneai ca trebuie rotit catul in cules la fiecare saptamana,eu zic ca nu mai trebuie rotit deca se da voie la albina sa iasa pe niste tevi (cum sant cele de trantoari de la colectoare) albina cand se intoarce intra direct pe urdinisul fals si intra direct in cat.

Acelui  urdinis fals care merge pe peretele stupului ii voi aplica pe partea dinspe cutie fagure crescut astfel incat albina va urca in cat fara probleme.

Gratia Haneman va ramane pe cutie numai plasa va merge razant pe gratia Haneman si se va trage precum subarul .
Aici e putin de reglat si de facut teste ,cata albina sa lasi seara in cuib si cand sa-i dai drumul.

E o chestie tare deoarece se evita roirea ,in cules ai toata albina matura transformata in culegatoare .
Matca nu mai are cu cine sa roiasca ,albina batrana nu mai poate determina matca sa roiasca.

La familiile imense nu mai stai cu frica roitului si faguri din cuib nu mai ajung in cat.Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: mosunick din Decembrie 03, 2013, 09:47:11 p.m.
 :hi: =D> =D> =D>
Un topic de pe care am mai invatat ceva.
Bravo voua si merci!
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: RazvanTi din Decembrie 06, 2013, 12:10:09 p.m.
mariane vezi ca a pus dincolo dumi ceva proaspat.
copiaza repede si aci ca si cum ai scrie tu   :hi:
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 06, 2013, 01:14:47 p.m.
De ce nu intelegi ca nu am scris eu ci a scris Farrar ,sa copiat destul si de aici si sa pus dincolo ba nu aparea subiectul dincolo daca nu aparea aici.
Pe bune nu inteleg aceasta atitudine a ta ,chiar de la inceputul dialogului nostru am incercat sa-ti arat anumite scheme tehnice ,ti-am explicat si tu drept multumire ai atitudinea pe care o ai.

Nu conteaza cine scrie si cum scrie,conteaza informatia insa unii nu inteleg lucrul acesta.

Uite ca sa nu mai te impiedici de mine nu mai postez aceste informatii (chiar copiate) fugi pe tot netul dupa ele.
Sper ca acum esti multumit. :)
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: romikele din Decembrie 06, 2013, 01:27:25 p.m.
Nu-l lăsa să fugă, să nu-și scrintească vre-un chicior!  =))
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 06, 2013, 02:06:58 p.m.
Ai vazut tu pinguin cu picior rupt ,astia merg mai mult pe burta. =))
Ghici de unde e imaginea ? =))
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: romikele din Decembrie 06, 2013, 04:00:57 p.m.
Aha!!! Ciordit-ai pinguinu`!!!  :rotfl:
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: sorinma din Decembrie 06, 2013, 06:01:44 p.m.
Sa nu zici ca si pe asta l-a copiat...  :lol:
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: romikele din Decembrie 06, 2013, 08:04:42 p.m.
Parcă ar fi geamăn cu ăl din poza de mai jos  =))
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: orbanstefan64 din Decembrie 06, 2013, 09:11:09 p.m.
farrar de sighisoara (copiere)  :P

http://ost64.apiardeal.ro/images/dadant_12_rame_002.JPG (http://ost64.apiardeal.ro/images/dadant_12_rame_002.JPG)
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: marian sima din Decembrie 06, 2013, 09:35:35 p.m.
Stefan frumoase cutii. =D>
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: orbanstefan64 din Decembrie 06, 2013, 09:58:12 p.m.
sa traiesti mariane !!!
multumesc!!!!
:hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: Kiwi Bee din Decembrie 07, 2013, 12:13:31 a.m.
Eu am stiut astea demult dar vream sa vad cind va dati si voi seama. Bunicul lui Farrar a migrat din RO si defapt il chema Stefarar...... si facea niste stupi tare faini :hi:

Stafane, dar carte nu scri despre modul de lucru cu acesti stupi?
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: orbanstefan64 din Decembrie 07, 2013, 01:14:37 p.m.
da........mi aduc aminte   :rotfl: :rotfl:
dupa pensie editez ...... :razz:  :hi: :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: bismark din Decembrie 07, 2013, 06:27:43 p.m.
   In Austria se folosea acest model de stupi.Cu respect
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: teoalbina din Februarie 27, 2015, 01:22:27 a.m.
Citat din: bismark din Decembrie 07, 2013, 06:27:43 p.m.
   In Austria se folosea acest model de stupi.Cu respect

Se folosea... sa intelegem ca acum nu se mai foloseste?
Titlu: Re: Despre C.L. Farrar
Scris de: bismark din Februarie 27, 2015, 10:16:59 a.m.
    Nu mai stiu ,ca nu am mai fost si asociatia respectiva sa desfiintat, au probleme si ei cu normele europene.Apicultorul respectiv facea si mobila cu care participa la expozitii si a renuntat la albine ca nu mai era rentabil.Cu respect  ^:)^