Întâmplări de suflet cu ALBINE

Creat de pistol28, Ianuarie 26, 2016, 07:34:59 AM

« precedentul - următorul »

pistol28

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?action=post;quote=228771;topic=8743.15;last_msg=228848

Cand m-am dus cu stupii unde e acuma stupina, nea' Nicolae (prietenul meu si partenerul de stuparit) avea 6 familii. Eu aveam 2 la acea vreme. Acum eu am 23 si el 5. Nu vrea mai multe desi i-am zis ca daca vrea i le inmultesc in rand cu ale mele, dar nici nu vrea sa le schimbe reginele. A acceptat regina imperecheata la unul ce isi pierduse regina si era in prag de bezmeticire dupa ce i-am zis ca trece prea mult timp pana ar iesi o regina dintr-o rama proaspat ouata si o sa ii slabeasca mult familia.
Eu am mai luat regine de la mai multi producatori. Unele sunt blande, altele normale. Mai, dar alea ale lui nea' Nicolae sunt rele. Doua din ele, pitbulii stupinei. Anul trecut au fost 17 familii de albine si ale lui au fost campioane la miere. Si la roit au fost printre primele. De 4 ani, acei stupi tot roiesc, insa noua regina pastreaza agresivitatea. Si eu am avut mai agresivi, le-am schimbat regina si au redus agresivitatea. Sunt de accord si ca manipularea neglijenta a ramelor si vizitele prea dese in familie pot creste agresivitatea. E ciudat insa ca se intampla doar unor familii.

Ce ma distreaza ca aia rai sunt la marginea randului de stupi langa poarta de acces in curte. Si inevitabil, primavara mai vaneaza ce prind in zona. Dupa salcam se mai linistesc. Mie imi e rusine cand merg la ei si gasesc cate un membru al familiei intepat la fata si umflat. Nea' Nicolae numai rade si zice ca le trece reumatismul, desi eu cred ca ceilalti nu sunt asa de bucurosi.
Despre frica... Buni, cum ii spun eu- mama lui nea Nicolae care are 90 de ani, nu are frica de albine. Nu cred ca a fost intepata de 3 ori in astia 4 ani de cand merg prin zona indiferent cat de aproape vine cand lucrez la stupi. Multi din roii prinsi ii datorez ei. De multe ori vede cand roiesc familiile si stropeste cu apa ducand roiul spre un prun usor accesibil. Ea urmareste albinele si imi spune cand au zbor de curatire si care a iesit mai puternic la zbor...

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

pistol28

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?action=post;quote=228845;topic=8743.15;last_msg=228848

"stra"bunici...Dar nu am avut ocazia sa am amintiri cu ei, strabunul a murit cand eu aveam 2 ani. Haios a fost ca la botezul meu, cand batranul deja nu prea mai vedea, a iesit in balconul blocului (intre timp parintii mei locuiau la bloc) si a spus ca din partea lui, pentru ala micu' ofera un stup cu albine. Stup de care habar nu am avut pentru ca mosu' a avut multi copii si au avut grija altii de albinele lui. Nu am cunoscut aceasta poveste. Dar la 18 ani, intr-o duminica de pogorarea Sfantului Duh, am prins primul roi ce se lasase in spatele blocului in care locuiam. Iar eu in viata mea nu atinsesem un stup, doar cu un an inainte comandasem prin "Prietenii Cartii" o carte despre albine. Pur si simplu. Am fost fascinat de mirosul roiului, o combinatie de esente de roinita si rom, ceva dificil de descris. Intram la familie fara masca si fara fum, se crucea un apicultor din sat care mi-a dat prima cutie sa depozitez roiul. Dar de atunci au cam trecut anii, m-am lasat si m-am reapucat de apicultura dupa cum a fost timp, e ca o dragoste de care nu te mai desparti cat traiesti.
Acum, in amintirea acestui strabun, vreau sa dezvolt o mica stupina exact pe acel loc. Pentru ca vorba lui Lavoisier, "in natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma". Sanatosi sa fim!
PS casa cred ca are peste 100 de ani, prin anii 70 a fost acoperita cu tabla, mi-ar fi placut sa o reacopar cu sita dar cred ca e costisitor si greu de intretinut, cu toate lacurile actuale tot trebuie sa refaci acoperisul la 10 ani...
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

pistol28

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?action=post;quote=228848;topic=8743.15;last_msg=228848

Mai am o poveste frumoasa dar e mai recenta, cu 12 ani in urma:
Anii au trecut si iata-ma dand "consultanta" unui unchi, in 2004. Avea si el o dorinta: sa vada in stupina cel putin 20 de stupi! Si din cauza asta, el fiind deja in varsta, incerca in fiecare an sa divida cat mai repede familiile de albine, le roia artificial de iti era mai mare mila de ele saracele, se bezmeticeau, erau jalnice, dar el era mandru ca avea 4 stupi! E evident ca toamna, inainte de a reveni in Bucuresti (unchiul statea vara la tara iar iarna in oras), faceam unirea familiilor, altfel nu ar fi reusit sa iasa din iarna. In anul in care a trecut la cele vesnice, s-au prapadit si albinele. L-am visat ca imi spunea ca va trimite un roi de albine in stup, sa ma duc si sa am grija de ele. Visul s-a materializat, numai ca o matusa mai iute de mana si care locuia peste drum de locatia unde erau stupii - de data asta cutii goale-  a luat stupul cu tot cu roi, considerand ca daca a venit poate sa-l ia ea, doar gradina nu mai era controlata de nimeni. Eu am aflat mult mai tarziu, cand am intrebat-o daca nu a venit un roi in stup... A fost mirata ca am intrebat, credea ca doar ea stie "povestea" cum si-a insusit roiul.
Dragostea de albine e ca o iubire de care nu scapi toata viata. Te bazaie tot timpul. Nu am facut niciodata din apicultura un mod de a subjuga albina. Era un parteneriat in care ea producea mai mult decat avea nevoie iar eu luam mai putin decat ar fi fost posibil.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

stefan1

  Frumoase povestile, se vede ca scrie cineva care iubeste albinele!    =D>
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

fiug1970

Astea lipsesc demult timp si mai toti apicultorii au uitat de ele:inocenta si naivitatea primilor pasi ,aroma mirifica a primului roi,gustul fagurelui ce/i exploda aromele in gura,imortanta misiune data de vreun ,,MOS,,in a mentine afumatoarea fumegand,prima intepatura...etc.
Multi inregimenteaza albinele,le incoloneaza si le duc spre muls.....Putini isi mai fac timp sa priveasca in urma si aproape nimeni nu/si mai aduce aminte de Fetica....
strange povestioarele si lasa/le aruncate intr/un colt de calculator si peste ani insailezi de o carticica....macar sa nu uiti de unde ai plecat....

bmdna

Si mie mi se par foarte frumoase povestile! Eu imi aduc aminte de un stup care nu mai inceta sa produca matci si sa roiasca desi l-am impartit in trei. Pana la urma am decis sa iau rama cu rama si sa decupez toate botcile pe care le gasesc, sa las doar una. Botcile erau coapte, matcile ar fi trebuit sa iasa, dar albinele le lipeau capacelele, nu le lasau sa iasa, ca sa roiasca pe rand. Eu le decupam si le puneam pe un Capac de stup, la un moment dat aveam pe capacul ala mai multe matci care au reusit sa iasa. Am luat una dintre ele si am pus-o pe leatul unei rame cu albine, pe care tocmai o scosesem din stup, eram curios sa vad ce se va intampla. Matca s-a indreptat spre prima albina si cum a atins-o, la capatul trompei albinei, am vazut in lumina cum s-a format un strop de laptisor, pe care matca l-a sorbit imediat. Acela a fost cel mai magic moment pentru mine de cand fac apicultura. Poate parea banal, se stie ca albinele hranesc matca, dar eu nu pot sa uit cum a scanteiat acel strop si ce repede a disparut dupa ce l-a atins matca cu trompa ei. Acea matca nu mai este, dar familia pe care a pornit-o mai este si e printre cele mai bune. Desi era matca de roire, ea nu a roit la randul ei, s-a schimbat linistit.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

E posibil ca acel strop sa fi fost miere sau nectar. Cat timp nu sunt imperecheate albinele nu prea hranesc reginele. Se hranesc singure cu mierea din rame. Fiind tinuta fortat in botca si hranita cu portia, acea regina era infometata si de aceea a inghitit asa repede ce i-a oferit albina.

oroles

În primele zile de viata mărcile nu sunt granite cu laptisor. Are dreptate Bucovinean.

Cel mai placut pentru mine a fost plecarea unei matci la imperecheat. Am vazut regina iesind din stup si asezandu-se intr-un par. Acolo a inceput sa ventileze din aripi. Câteva albine zburau in jurul său si am crezut ca roiesc. Din stup ieseau trantori agitati care mi-au întărit senzatia de roire.  Am vazut apoi matca plecand intr-un zbor de parca dansa cu trantorii dupa ea.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Da, a fost miere sau nectar, poate chiar apa. I-a dat ce a avut pe stoc albina respectiva. Nu asta am vrut eu sa subliniez ci faptul ca am vazut cum s-a format picatura pe trompa albinei si a lucit in soare. Cred ca e mai greu de observat asta. Si cat de repede a disparut picatura dupa ce regina a atins-o. Cum am spus, poate parea banal, dar pe mine m-a impresionat. Este interesant si modul cum albinele tin fortat reginele in botci. Cand am terminat de decupat botcile am vrut sa le strang ca sa le ofer la doi prieteni care erau incepatori ca mine. Dar nu am mai avut ce strange, au mai ramas vreo doua, restul au iesit si au zburat. Precizez ca un roi secundar apucase sa plece deja, asta m-a facut sa intervin sa elimin restul de botci. Daca nu interveneam, ar mai fi plecat roiuri pana nu ramaneam cu nimic, eu fiind la munca in timpul zilei.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!