Stupina din Cernica

Creat de MOTANUL, Iulie 19, 2014, 07:19:58 PM

« precedentul - următorul »

tinumaftei

Citat din: MOTANUL din Mai 07, 2016, 07:02:54 PM
Inca 1 zi - inca 3 roi. Unul cam de 3 rame; restul mult mai mari - 4-5 rame.

Ce m-a mirat cel mai mult este ca unul din astia mari a iesit dintr-o cutie de 8 rame care acum 3 saptamani avea 6 rame.

PS: acum am terminat si cutiile din garaj.  :D
Cred ca nucleele de imperechere devin inutile la acest moment si o sa mai pot sa pun 6 roi. Tot asa au fost mai multe matci si in roii astia. Noroc ca era si fratele meu azi acasa si in 2 a mers mai repede. Matcile in plus le-a luat fratele meu si le-a bagat in niste familii fara matca. Restul ce mai avea si el cutii. Am avut mai mult timp de poze  :D

Eu am spus de acum 1 saptamana ca o sa am in jur de 30-40 de roi (si asta pe verificate rama cu rama - familie cu familie). Cam atatea familii aveam cu 3-4 rame cu botci capacite. Ramele cu FA le-am pus degeaba ca deja erau intrate in frigurile roitului.
Aveti stupi pe 10 rame?

xvader

silviule solutia la roire este selectia matcilor, altfel...alergi prin pomi.
si bineinteles spatiu suficient in stupi
luni ma intalnesc cu victor la stupina sa facem o transvazare...de test...daca te intereseaza vb la tel

oroles

Iti dau eu ca la mine nu roiesc deloc. Nu stiu ce albine am eu... :rotfl: =))
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Soluția la roire nu sta in calitatea reginelor ci in tehnologia aplicata. Stupii verticali sunt foarte performanții dar asta presupune foarte multa îndemânare. Pentru cei care au puțin timp alocat pentru lucrul la albine, stupul vertical este contraindicat. La orizontalul plin cu rame mai rar se întâmpla o roire așa de exploziva.

xvader

Citat din: tinumaftei din Mai 07, 2016, 11:00:58 PM
Soluția la roire nu sta in calitatea reginelor ci in tehnologia aplicata. Stupii verticali sunt foarte performanții dar asta presupune foarte multa îndemânare. Pentru cei care au puțin timp alocat pentru lucrul la albine, stupul vertical este contraindicat. La orizontalul plin cu rame mai rar se întâmpla o roire așa de exploziva.
eu cred ca  matcile conteaza destul de mult atata timp cat le asiguri spatiu de munca...mai putin tipul de lada...fiecare cu parerea lui...

MOTANUL

Citat din: xvader din Mai 07, 2016, 09:51:21 PM
silviule solutia la roire este selectia matcilor, altfel...alergi prin pomi.
si bineinteles spatiu suficient in stupi
luni ma intalnesc cu victor la stupina sa facem o transvazare...de test...daca te intereseaza vb la tel

Multe din matcile astea anul trecut au fost impecabile.
Tăvălugul a inceput din primavara (Fix 1 luna nu am trecut pe la ei si au fost lasati stransi - mult prea stransi). Fiind familiile putenice au tras botci intr-o veselie in luna asta... Chiar si din cele care nu aveau inca la jumatatea lui Aprilie (la care am apucat sa le pun 2-3 rame cu FA) cam 3 sferturi au facut botci. Astea putine care au umplut cu oua cele 2-3 rame cu FA au ajuns acum la 10 rame full (adica acum nu au botci - dar in curând o sa-si faca  :D).

Chiar nu am ce sa le mai fac (nu am familii slabe sa zic ca la mai echilibrez). In afara de roii facuti sau luati din copaci in ultimele zile am 8-10 rame sau deja am cat de 1/2 sau 3/4 sau 1/1.
Si sa vezi cati roi au iesit din stupii cu cat de 1/2... (cei giganti de 5-6 rame din aia au iesit). Adica inclusiv cei la care am pus si 2 rame cu FA in cuib si cat deasupra  acum 3 saptamani tot au roit.

In teorie trebuia sa verific sa nu am in cuib mai mult de 6-7 rame cu puiet. Sau mai vindeam din ei sa am cutii goale in care sa-mi dezvolt roi ca sa mai domolesc familiile puternice. Anul trecut am iesit din iarna cu familii intre 4 si 6 rame - si am putut sa ma duc cu ele pana in mai liniștit. Anul asta am avut familii cu 10 rame in martie - normal ca pana in aprilie si-au tras botci. (pana in aprilie nu am pus nici rame si nici cat).

Adica e un cumul de probleme - dar prima de la mare distanta a fost lipsa spatiului; fara indoiala.

Citat din: tinumaftei din Mai 07, 2016, 09:33:59 PM
Aveti stupi pe 10 rame?

Toti cu care am iernat erau pe 10 rame... Acum o buna parte au si CAT. Din experienta de anul trecut catul de 1/2 nu opreste roitul.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

tinumaftei

O familie iernata pe 7-8 rame are in luna mai nevoie de un spatiu echivalent cu 16-19 rame. Prin urmare un cat 1/2 (pus probabil destul de târziu) nu satisface nevoia de spatiu si așa apar frigurile roitului. De aceea zic mereu ca pentru cei ce au alta activitate in principal decât apicultura, stupul vertical scăpa ușor din mana.
Si ar mai fi o observație pe care am facut-o: Mâtcile din anul anterior (2015) roiesc mai greu fata de cele mai bătrâne!

vulpea

MOT.te pot 'ajuta' eu,'imprumutandu-mi' 3 roi din care 1 sa fie cel capos.prefer familiile puternic roitoare,din principiu.

MOTANUL

#863
Azi au roit 4 stupi. Primul mare (5-6 rame) - urmatorii cu 3-4 rame. Noroc ca era si fratele meu acasa ca am pus care ce a avut (capac / stup / rame) sa avem unde sa-i punem.

In ultimul roi iar am prins 3 matci in cutie (imi folosesc ca le pun in stupul unde vor sa se duca albinele) - in afara de cele care erau deja in găleata.

Fratele meu a observat ceva foarte interesant seara la o familie din care iesise un roi la pranz. O familie cu cat de 1/2 a inceput sa dea afara matci. Fara albine insotitoare (una era deja omorata - 2 le-au dat afara vii). Pur si simplu le-au expulzat din stup. (or fi iesit din botci si nu mai aveau chef de ele). Erau toate 3 pe iarba din fata stupului.

Citat din: tinumaftei din Mai 08, 2016, 05:26:20 AM
O familie iernata pe 7-8 rame are in luna mai nevoie de un spatiu echivalent cu 16-19 rame.

Aici ai mare dreptate: m-am uitat la singurul stup la care am pus cat de 1/1 si acum avea in cat 4-5 rame ouate si bine acoperite cu albine. Restul erau toate acoperite - dar nu 100%.
Unisera ramele din cuib cu cele din cat.
PS: Nu am caturi, nu am rame, nu am suporti... E greu de stapanit un stup care trece de 10 rame. Pana acolo e cat de cat usor.
Si aici ai mare dreptate.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

ciucur

Succes si ai rabdare.
Si eu urmeaza sa fiu in aceeasi situatie probabil.

Domnul a dat, Domnul a luat,.....
Cati pot si am inventar prind, restul la padure cu ei.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

stefan1

  Probabil familia care scoate matci a renuntat sa mai roiasca. Si-a ales o matca si a lasat-o sa intepe botcile care mai erau si a alungat eventualele matci care au reusit sa iasa din botci. Sunt insa si cazuri cand familia elimina doar un rand de botci (fie din cauza vremii fie din cauza populatiei diminuate) si mai pastreaza botci tinere, cu care va mai forma un roi dupa cateva zile. Uneori numarul de matci scoase in fata stupului este peste 10-15.

  Spuneai intr-o postare mai sus ca nu vrei sa muti roiul din lada de 6 rame sa nu se piarda matcile din el. Dupa ce roiul si-a gasit 'casa' , el elimina reginele suplimentare si nu ramane decat una. Operatiunea poate dura 1-2-3 zile si matca aleasa nu iese la zborul de imperechiere decat dupa ce e sigura ca nu mai are alte rivale in stup.  Referitor la data cand poti schimba lada, eu zic sa lasi pana regina noua incepe sa oua, ca sunt cazuri (adevarat ca rare) cand un roi deranjat de stupar sa paraseasca lada si sa zboare probabil la locul pe care cercetasele lui l-au gasit inainte ca tu sa il fi aranjat in lada. Manevrele acestea de mutare e bine sa se faca spre seara, ca in plina zi iar e posibil ca regina sa se sperie si sa zboare de pe faguri si sa o pierzi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MOTANUL

#866
Tineam minte din discutiile de anul trecut ca roiul e bine sa fie lăsat liniștit cateva zile. Fratele meu tot umbla in ei (nici nu ii pune bine in lada si vrea sa vada daca au matca sau nu - in zilele urmatoare daca matca oua sau e nefecundata; daca nu oua de ce nu oua... etc.
Si se tot intreaba si el si un vecin apicultor de ce le pleaca roii din cutie.

Eu abia acum m-am uitat in roii de acum 3-4 zile. O sa incerc sa umblu in ei seara (peste cateva zile când o fi nevoie sa umblu iar).

Mai am o intrebare am ratat un roi facut artificial din 5 rame cu matca fecundata (matca ICDA la cutie). In sensul ca am luat 5 rame bine ocupate dintr-un stup si am pus matca. Matca a fost acceptata dar 4 rame din 5 s-au intors in stupul de baza. A ramas doar matca cu putine albine. Nu are cine sa hraneasca matca cum trebuie si o sa mearga prost.

Acum ma gândesc unde am gresit. (trebuia sa mut stupul de baza pe un loc nou - si sa las roiul pe pozitia veche a stupului cu 10 rame).
Stupul de baza nu cred ca se putea depopula atat de rau chiar daca il mutam. Si asta ar fi fost bine-merci cu rame bine populate si matca noua.

Ce pot sa mai fac acum? Daca iau rame din aceeasi stupina si le pun in el risc sa se intoarca iar in stupul de baza. (chiar si cu unificare mirosuri si tot ce trebuie). Nu am unde sa-i duc in alta parte (adica am - dar nu vreau solutia asta sa am stupii in 2 parti pentru ca este foarte dificil; nu am timp de ei nici când ii tin intr-un singur loc).

Ma gândeam ori o noua unificare facuta cum trebuie - ori o rocada cu un stup puternic.

Citat din: stefan1 din Mai 09, 2016, 01:18:56 AM
Manevrele acestea de mutare e bine sa se faca spre seara, ca in plina zi iar e posibil ca regina sa se sperie si sa zboare de pe faguri si sa o pierzi.

Am patit asta si cu matca fecundata - cumparata. Ma uitam in stup sa vad daca e acceptata sau nu si ea zbâr in înaltul cerului chiar când eram cu ochii pe ea (cu tot cu marcajul de pe spate ca sa nu fie dubii  :D). Noroc ca a revenit dupa vreo 3-4 minute (am lasat special capacul deschis ca nu avea cum sa stie pozitia stupului din moment ce era cumparata in cutie si adusa din alta parte).
Cu atat mai mult o matca nefecundata care poate zbura si mai usor.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

ciucur

Citat din: MOTANUL din Mai 09, 2016, 10:31:39 AM
Mai am o intrebare am ratat un roi facut artificial din 5 rame cu matca fecundata (matca ICDA la cutie). In sensul ca am luat 5 rame bine ocupate dintr-un stup si am pus matca. Matca a fost acceptata dar 4 rame din 5 s-au intors in stupul de baza. A ramas doar matca cu putine albine. Nu are cine sa hraneasca matca cum trebuie si o sa mearga prost.

Eu cand fac roii artificiali, scutur cat mai multa albina tanara de pe ramele cu puiet larvar, din mai multe familii daca e posibil, pun 2 rame cu hrana si una cu puiet capacit.
Regina o pun dupa 3-4 ore timp in care albina ce stie drumul spre casa pleaca. Roii nu ii fac chiar seara, undeva pe la 3-4 PM astfel culegatoarea din familiile donatoare e la munca si sansele de a lua albina tanara sunt mai mari.
Dupa acceptarea reginei dau rama cu foita artificiala sau cladita in functie de cantitatea de albina ce ramane.
La reginele cu 'pedigree' urmez aceeasi metoda insa formez roii mai slabuti insa cu suficienta albina sa nu raceasca puietul si ii tin orfani o saptamana sa fiu sigur ca nu mai au din ce trage botci si astfel accepta regina care oricum o bag cu cutiuta capac.

La mine a functionat. Nu stiu daca e foarte bine, dar a mers.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

oroles


Citat din: MOTANUL din Mai 09, 2016, 10:31:39 AM
Mai am o intrebare am ratat un roi facut artificial din 5 rame cu matca fecundata (matca ICDA la cutie). In sensul ca am luat 5 rame bine ocupate dintr-un stup si am pus matca. Matca a fost acceptata dar 4 rame din 5 s-au intors in stupul de baza. A ramas doar matca cu putine albine. Nu are cine sa hraneasca matca cum trebuie si o sa mearga prost.

Eu am mai expus metoda mea pentru ca acest lucru sa nu se intample. Mai bine iei tot stupul donator  si scuturi toata albina intr-un alt stup (excluzi matca). Apoi la cel scuturat (dar care nu are matca) il duci pe o noua pozitie si ii dai matca. Se inbtoarce lucratoarea si iti ramane doica in stup. E ceva de munca dar sigu nu ramai cu albina cat intr-un nucleu. Ia fa asa si spune-mi daca ti se mai intampla depopularea. :)

Mai exista posibilitatea mutarii pe locul altui stup mai puternic ca sa se egalizeze albina. Lucratoarea (deloc binevoitoare cu noile matci) va intra in stupul nou format amplasat pe locul altuia si il va aspecta la capitolul albina.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MOTANUL

Multumesc pentru sfaturi.
La stupul ajuns in situatia data scutur 2-3 rame cu puiet larvar si bag 2 rame cu miere si una cu puiet capacit. (la un moment al zilei in care cat mai multa culegatoare sa fie plecate)
Daca stau bine sa ma gândesc exact asa procedam si anul trecut (scuturam de albine 1-2 rame in plus cu puiet larvar).
Si ramanea o populatie bine-echilibrata (nici prea mica - nici prea mare).

Mai am un stup pe 10 rame in pragul bezmeticirii (fara oua si cu o matca iesita din botca - nefecundata).
Inca nu am oua de trantor - dar populatia de trantori este foarte mare (cam 40% sunt trantori).
Sa mai astept sa se fecundeze (evident cu riscul ca matca respectiva sa se piarda) sau sa ii dau matca gata fecundata? (am una in plus).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0