• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

STUPUL MER MODIFICAT pentru cei care au experente cu acesta

Creat de milu56, Aprilie 05, 2011, 12:11:35 p.m.

« precedentul - următorul »

milu56

Am mai aratat intentia in aceasta directie:

milu56

O sa ma apuc sa fac schite in detaliu referitor la acest stup dar cu ajutorul celor care vad un viitor cu acest model de stup MER modificat.
Acum,ce vreau sa punem deacord:inaltime rama,cate rame / corp,alimentator sub corpuri sau intrun corp de la inferior,fundul stupului,capacul,grosime pereti etc.
Iar in ce priveste felul de lucru cu acest stup cred sigur ca o sa fie mai multe pareri dar de comun acord intre specialisti vam gasi secretul ca sa scoatem cava bun si performant.

milu56

Am o rugaminte,nu vreau sa ne bagam in seama fara cunostinte de cauza,in acest topic este o problema de viitorul apiculturii in toata lumea asa ca sa fim fermi si seriosi. MULTUMESC.
In Franta sunt regiuni unde sunt inca in dilema,in Romnia putem sa facem un STAS pt.stupui MER modificat.

milu56

Valter,desi nu ne cunoastem tu esti un om priceput in ce priveste apicultura asa ca nu pot gandi ca esti ciudat decat sa apreciez ceea ce tu pui in practca dar in acest topic vreau sa vad mai multe pareri,nu vreau sa contrazic pe nimeni. Nu vreau ca cineva dintre adevaratii apicultori sa ma inteleaga gresit.Dimpotriva vreau ca adevaratii stupari sa se gandeasca la un aspect de schimbare care sa ne ofere avantaje.Dami vaie sa iti zic ceva:am reusit sa avansez sa am multi stupi MER cu rama modificata si gasesc o camanda sa zic de 2 mii de roiuri spre vanzare cu rama dadantt si eu nu am o dimensiune care sa ma ajute in acest sens ce ma fac. Ori avand dimensiunea de 470x 146,pe doua corpuri pot usor sa obtin rama dadantt de 470x300 pentru a face roiuri spre vanzare,hai sa zicem ca asta e o problema minora dar pentru inceput vreau sa cumpar stupi si stim sigur ca voi gasi doar stupi pe rama STAS de 470x300 mai usor avand inaltimea ramei la noul stup MER modificat de 146 pe doua corpuri pot sa modific mai usor tendinta spre MER modificat folosind 2 corpuri pentru rama dadantt.
         In final o sa fiu mai explicit in mai multe privinte referitor la acest stup dupa ce o sa vad parerile colegilor care serios intentioneaza sa faca o asemenea schimbare.......

Marek

  Eu am fost luat in ras cand am zis ca vreau sa-mi fac un ME asa cum consider eu ca mi-ar fi mai potrivit. Astept sa vad schitele dvs.  :hi:

milu56

Nu orcine rade,sigur cine iubeste albinele si are si ceva practica nu rade....

milu56


milu56

Haideti cu parei pentru ca sa putem progresa in experimente.....

Marek

Vad ca nu prea se inghesuie lumea ca sa-si dea cu parerea. Pt ca nu am albine ma abtin de la a face comentarii.

mape 48-petru manea

Pentru a se face un STAS pentru MER cred ca trebuie sa se implice APIMONDIA. :nod: :nod: :nod:

milu56

Am dicutat cu un prieten aici care este adeptul acestui stup si are deja construite 50 de cutii pentru experimentare doar pe 8 rame asa a considerat ca este mai practic si in vederea iernarii spune ca stup mai mic de 8 rame nu baga la iernat iar stup mai mare merge pe mai multe corpuri deci cei mai slabi stupi sa se ierneze pe 2 corpuri de 8 rame.

milu56

Citat din: MAPE 48 din Aprilie 08, 2011, 12:03:59 p.m.
Pentru a se face un STAS pentru MER cred ca trebuie sa se implice APIMONDIA. :nod: :nod: :nod:

Nu cred si nu stiu daca e nevoie de APIMONDIA eu cred ca daca vreau sa fac un STAS dupa principiul si experenta proprie si experimentandul si altii cu succes poate devenii un STAS cu un nume care proiectandul il vede de bine,in cazul meu "milu56" sau altul.....ma refer in general nu strict la mine....daca imi gasesc colaboratori o sa il fac dupa cum vom decide impreuna.

milu56

Am ajuns la concluzia ca 8 rame este suficient pentru iernat asa ca o sa incep sa construesc cutii......

Marek

   Ma intereseaza si pe mine cum a-ti ajuns la aceasta concluzie? 8 rame si cate corpuri?

milu56

Citat din: Marek din Aprilie 20, 2011, 11:23:55 p.m.
   Ma intereseaza si pe mine cum a-ti ajuns la aceasta concluzie? 8 rame si cate corpuri?

Corp de 8 rame si 5 corpuri este capacitatea unui stup orizontal dadantt pe 20 de rame
-pentru iernare este suficient 8 rame la stup puternic deci 2 corpuri ca sa isi mentina caldura fiind jos fundul cu plasa integral(gol)
-primavara timpuriu se adauga un corp in partea inferioara poate fi cu faguri necladiti eventual 2 - 3 faguri claditi de culoare cafeniu in centru coboara matca mai repede si doua rame goale la margini pentru a controla trantorii
-cand incepe sa se dezvolte timpul se incalzeste si au inceput sa lucreze albina in corpul de jos se poate sparge cuibul daca timpul permite mutand corpul de jos intre cele doua
-la culesul mare se adauga magazia(un corp superior) pentruca jos avem cuibul de 3 corpuri = 12 rame dadantt
-cand e plin se adauga al doilea peste el,corpurile de stransura care pot fi cu faguri mai grosi doar 7 rame/corp desi e bine sa fie ramele toate la fel mai vad.Pentru a nu ma complica cred ca las ramele toate egale recomandat industrial.
     Haide sa incercam aceasta varianta bineinteles nu e batut in cuie.SUCCESE!!!!

     ATENTIE! LA ACEST TIP DE STUP NU SE MAI LUCREAZA CU RAMA CI CU CORPUL ASTA MA FACUT SA RECURG LA 8 RAME.