Tratament lazi noi?

Creat de csv_29, Februarie 26, 2013, 01:36:19 PM

« precedentul - următorul »

Obombo


kamy

No mosniculae cum ai reusit cu botezatu lazilor cu parafina ca io amu-mi bat capu cumsa fac o cristelnita?

MOTANUL

Am citit postarile cu mare intarziere. Si pe mine ma interesa ori fierberea lemnului, ori o baie din asta de parafina pentru stupii noi (poate si mai interesanta). Mentionez ca oricat am cautat pe internet nu am gasit asa ceva.
Nu am nicio intentie sa ma apuc sa  prestez asa ceva (sa imi fac eu baie de uz propriu). Are cineva cunostinte de un ateleier de lemn care sa aiba asa ceva?

Eu nu am dat cu nimic la interior si la exterior am dat cu un ulei. (dar nu de in).

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

pistol28

Astfel, sporii suspendaţi în apă pier după 13 minute la 100°C, cei din miere sunt distruşi la 105-107°C după 20-40 minute, iar cei din ceară după 30 minute la 120°C. La căldură uscată de 100°C sporii de locă americană mor abia după 8 ore.

Sursa:
http://www.proapicultura.ro/boli_bacteriene.htm
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

TDI

Din ce am citit eu parafinarea se face la 150 grade 5-15 minute, pentru economie de parafina si sterilizare.

MOTANUL

Agumentele pro sunt clare. (asa cum preciza un coleg poate rezista 30-60 de ani dupa un astfel de tratament).


Ce este lemnul termotratat/thermowood? Ce este tratarea termica? Procedura de tratare termica -Thermowood - este o metoda speciala de prelucrare a lemnului conform unei traditii finlandeze la temperaturi inalte -(180-220 grede Celsius in functie de esenta lemnoasa)- si aburi fara a folosi chemicale.

Dupa procedura se obtine un material lemnos ecologic, prietenos cu natura si durabil. Metoda de tratare genereaza transformari favorabile in calitatea lemnului, gruparile hidroxilice din lemn sunt distruse sub actiunea caldurii, structura lemnului se reorganizeaza.

Se obtine un lemn mai rezistent la intemperii:creste stabilitatea dimensionala si durabilitatea biologica a lemnului, termotratarea elimina orice urma de rasina din structura lemnului si reduce conductivitatea termica.

Astfel tratat, lemnul devine un izolant termic superior avand o umiditate constanta de approximativ 4%, devine rezistent la carii, mucegaire si ciuperci ideal pentru saunele IBEK de inalta calitate.

sursa: http://www.saune.ro/saune-ibek/saune-uscate/sauna-uscata-din-lemn-termowood
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

mosunick

Citat din: sandupop din Mai 13, 2013, 08:37:59 AM
Citat din: Kov iulian din Mai 12, 2013, 05:51:48 PM
Citat din: mosunick din Martie 01, 2013, 07:43:55 PM
as face tratare in baie de parafina. Eu unul asta intentionez pe viitor. Asta cred ca e cea mai buna metoda de tratare a stupilor, care, datorita faptului ca lemnul e tratat la 150 de grade Celsius distruge inclusiv sporii de loca. Rezultatul va fi un stup care poate lejer rezista 20 de ani (am vazut pe net si stupi de 60 de ani tratati in acest fel, care sunt e adevarat brun inchis la culoare dar lemnul e intact si acum). Tratamentul in baie de parafina e bun si pentru dezinfectarea stupilor, francezii fac la fiecare doi ani tratamentul asta pentru dezinfectare.
Bafta!



Sa vedeti ce baie de parafina mi-am tras eu, am facut-o din tabla de 5-6 milimetri,o zi intreaga am sudat la ea a doua zi vedeam cu pete  :rotfl: , am descoperit si surse de parafina mai ieftina :)
Subiect interesant si practic in același timp, eu am parafinat niste colectoare de polen, dar le-am pensulat cu parafina fierbinte, dupa care le-am flambat cu lampa de gaz, si sunt multumit cu ce a iesit.... o baie de parafina este ..ideala, dar nu imi pot permite inca... Dar acum vin si intrebarile,  ....cat timp tineti corpul sau catul in baia de parafina? Parafina ieftina?

Scuze pentru intarzierea uriasa in raspuns
Parafina nu e obligatoriu sa fie alimentara. Eu am luat una foarte aproape de aia alimentara ca si calitate, pentru ca nu am gasit nicaieri date despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca. Este alba si fara miros, continut de ulei de cca. 0,5% daca bine retin.
timpul de parafinare, iara nu mi l-a spus nimeni. Din propria experienta va spun ca la um moment dat lemnul nu mai fierbe in parafina (nu se mai face spuma in parafina in care e imersat corpul)., Eu atunci le scot.
De regula stau in baia de parafina cam 10-12 minute, desi stiu ca e mult peste necesar...
Pana ce voi avea niste date mai exacte, tot asa voi face.
Spor la lucru!!!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

mosunick

Citat din: kamy din Iunie 30, 2013, 10:19:19 AM
No mosniculae cum ai reusit cu botezatu lazilor cu parafina ca io amu-mi bat capu cumsa fac o cristelnita?
Fratilor, a iesit BRICI.
Sfatul meu e sa ii vopsiti la exterior cu vopsea pe baza de apa, NU PE BAZA DE ULEI!!!!
Rezultatul e fantastic. Ii puteti folosi (stupii) la 10 minute dupa ce i-ati scos din baia de parafina. Vopseaua se usuca instant daca stupii sunt vopsiti imediat ce sunt scosi din baia de parafina. garantat 100%.
Va spun asta pentru ca am cautat si intrebat de nebun pe unde am putut sa aflu cum se face si nimeni nu mi-a dat vreun raspuns plauzibil.
Asa ca va dau solutia cea mai buna pe care eu am identificat-o.
Nu stiu cum va fi in timp solutia asta (ma intrebam intr-o vreme daca va rezista in timp vopseaua pe stupi), dar eu cred ca nu voi avea probleme.
SA va dea Dumnezeu un an apicol bun, ca de cativa ani il asteptati!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

MOTANUL

Eu daca as fierbe stupul in apa sau parafina nu as mai da cu nimic pe el. Nu am baie sa incerc - dar macar unul de proba l-as lasa asa;
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

TDI

Se înnegrește treptat. Nici vopseaua nu e prea breaza pe parafina, dar e un plus de culoare.

MOTANUL

Eu am niste araci de 30 de ani - lemnul este inegrit dar sunt beton (nu au putrezit). Dai cu ciocanul in ei fara frica cand ii bati. A adevarat ca alta esenta fata de cutiile de stupi (tei-brad) - respectiv salcam (si ca iarna stau in garaj uscat).
De multe ori lemnul putrezeste mult mai rau in profunzime sub vopsea comparativ cu unul fara care se uda - dar se si evapora la fel de repede (respira). Sub vopsea evaporarea este zero si din acest motiv poti ajunge in situatia paradoxala de a putrezi mai repede cel vopsit.

Prin fierbere puternica se inchid porii - si lemnul devine mai impermeabil.
Si eu estimez ca se va inegri la exterior - dar este posibil sa tina mai mult ca unul vopsit. In sensul ca va arata urat - dar nu va putrezi pe termen lung.

Ar mai fi varianta folosirii lemnului de esenta tare (e la sulina o poarta de lemn de peste 100 de ani de tec si desi nu are vopsea e beton - nici vorba de putrezire). Am incercat sa rup o aschie si m-am chinuit amarnic pana am rupt-o. E cel putin de 4-5 ori mai dur ca lemnul nostru (chiar si de salcam). Am inteles ca si pinul rezista foarte bine la exterior ca este imbibat cu rasina.

Cel de la care am luat prima familie spunea ca desi are stupii vositi la 3-4 ani schimba cutiile (avea peste 200 de familii).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0