cum tratati puietul varos

Creat de dragos2006, Octombrie 09, 2007, 05:36:40 AM

« precedentul - următorul »

D006

cu toata seceta si caldura de anul acesta mi-a aparut varos in citeva familii..
m-am mai confruntat acum citiva ani cu puietul varos ..si le-am dat cu micocidin +codratin si nizoral [ketoconazol] de la farmacia umana ...plus var nestins in cutiute in interiorul stupului..
Cunoaste-ti vreun tratament bazat pe plante medicinale?...ce plante sunt recomandate pt puietul varos oare?...
As vrea sa le tratez mai ..bio..m-ai natural
Un prieten mi-a spus ca el le trateaza cu ..indiferenta ..pt varos pt ca varosul cum apare asa dispare...putin cules si gata

D006

Citat din: bio
Un prieten mi-a spus ca el le trateaza cu ..indiferenta ..pt varos pt ca varosul cum apare asa dispare...putin cules si gata
Dle bio,
Ai sa rizi de mine,dar te rog sa ma crezi ca daca am o familie cu puiet varos o urmaresc fara sa fac nimic.Daca vad ca munceste din greu sa scoata puietul mort din celula,o trec ca posibila familie de prasila.De ce? Ia sa vedem daca stiti.
Cu stima

balasbebe

Acum este momentul ideal pentru a scapa de puietul varos. In momentul in care nu mai avetzi puiet , in lada, se va inlocui matca. Doar matca este de vina. Din cauza conditiilor din stup, si nu numai, apare puietul varos.
   Mai ales "bio", ai atatea matci, de ce nu incerci?
   Garantez metoda 100%, dar nu in prezenta puietului sa fie schimbata  matca.

stefan1

In ultimii ani nu am mai avut puiet varos semnificativ. Am observat,totusi, in puietul din fagurii cresatori, daca il taiam si statea cateva zile in afara stupilor. Asta inseamna ca sporii si boala exista dar e tinuta f bine sub control de albine.Acum vreo10 ani sau si mai bine am avut o vreme mai mult puiet varos si ma tem ca sursa bolii au fost fagurii artificiali (procurati de la ACA ) probabil prost sterilizati.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

maximus

am avut si eu puiet varos pe la 20 de ani,la inceputurile mele in ale stupariei.la recomandarea unui amic am facut o solutie din 20ml hipoclorit si 1 l de apa,si am pulverizat pe toate ramele,cam de 2 ori pe saptamana,in total nu cred ca am dat mai mult de 3-4 ori,si am scapat definitiv de problema.
nu am schimbat matca,nici faguri,nimic.pe atunci aveam lazi dadant,acum am ME cu plasa dedesubt pe toata suprafata,si nu am vazut toata vara puiet varos.
  tratamentul cu hipoclorit nu polueaza in nici un fel produsele stupului,este un tratament mai mult decat ecologic.

PricopArthur

Am avut puiet varos. Am tratat cu micocidin si degeaba. Cel mai bun tratament mi s-a parut inlaturarea fagurilor cu probleme. Cu puiet sau fara. Altii in loc si gata.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Dlor,
Dupa cite discuta entomologii se pare ca puietul varos ar avea o cauza in lipsa de comportament igenic si in stres.Marla Spivac care s-a ocupat de problema puietului varos pune pe sema lipsei de comportament igenic al familiei care se trage de la regina(am scris pe alt forum despre selectie iar un test important este testul igenic) iar apoi starea de stres in care a intrat regina.
Cu stima

balasbebe

Sunt unele familii care in conditii de cules puternic, fac sa dispara puietul varos. Totusi eu zic ca doar matca prin ponta, transmite puietul varos. Am marcat ramele in care a fost  puiet varos,cu pioneze. Inca se mai plimba prin stupine aceste rame, dar nnu imprastie puietul varos. Sunt tot felul de cauze, pe care oamenii de stiinta vor sa le afle. Au pus la dispozitie, Codratin, MIcocidin, dar fara efect. De asemenea se incearca cele cateva leacuri babesti. Nu le enumar, ca sa nu gresesc. Eu fac polen, si cine face are aceasta indeletnicire, stie ce inseamna. Este dificil sa inlaturi puietul varos din polen. Acum cativa ani, erau cateva familii in care era mai mult puiet varos decat polen. Am insistat, am schimbat matcile, si am rezolvat aceasta problema. Mai apare in stupina, dar sporadic. Nu mai recoltez polen de la aceasta familie, iar toamana inlocuiesc matca. In sezon nu merge. Sunt prea multi spori, iar albinele nu pot igieniza acel stup.

D006

..cred ca pentru a nu avea probleme cu puietul varos ,trebuie sa avem grija la ventilatia stupului in iarna pt a nu se crea umezeala in stup...

filip

La stupul cu puiet varos schimb matca.Dupa ce omor matca initiala .Introduc o matca imperechiata in cusca ,daca dupa 48 de ore nu au eliberato ,o eliberez .Asa procedez desi nu am avut decit putini stupi care au avut puiet varos.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

...aceelasi stup care facea varos ,aceeasi familie face varos aproape in fiecare an...si cred ca i-am schimbat matca de mai multe ori,dar nimic..
  Cred ca lemnul are ceva in el...ceva mucegai...sau este tratat lemnul cu ceva ce nu-i da voie sa respire..habar n-am dar acelasi nr..35.. dupa pavilionul verde imi da ''pufuleti'' in fiecare an..  Pufuleti --le spun, la ce scoate albinele afara--puietul varos...

D006

puietul varos are la origine o ciuperca. daca cautam informatii legate de ciuperci, vom vedea ca ele se dezvolta intr-o relatie f stransa temperatura-umiditate. cand in stup dezvoltarea puietului este puternica (temperatura ridicata in cuib) si in natura este un cules cu nectar cu concentratie mare de umiditate conditiile aparitiei puietului varos sunt indeplinite. sporii sunt pastrati de la an la an. asa ca trebuie distrus acest echilibru umiditate- temperatura. eu am reusit cu fundurile pe care le folosesc. de 4 ani nu am avut aparitie de puiet varos.

stefan1

Sporii puietului varos se pastreaza in pastura dar si in fagurii fosti cu puiet bolnav. Am reusit sa transfer prin faguri (chiar goli) boala la stupi care nu o aveau. Cum s-a spus, albinele pot lupta cu aceasta boala si in conditii favorabile boala dispare chiar din familiile care au avut puiet varos.
Nu sunt de acord ca temperaturile mari favorizeaza boala. Ea apare din contra la puietul insuficient incalzit. Umezeala din stup dar si din natura favorizeaza boala.
Eu ma tem ca si fgurii din ceara prost sterilizata transmit boala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

am tratat aceasta boala boiereasca-puietul varos cu aceleasi medicamente ca d-l Bio dar in ultimul timp pudrez cu zahar farin din belsug pe deasupra ramelor din cuib ( zaharul fiind higroscopic inlatura umezeala, stimuleaza activitatea de curatire a zonei de catre albine si opreste din dezvoltare fungii si bacteriile patogene), rezultatele fiind satisfacatoare, iar dupa schimbarea matcii boala dispare.

balasbebe

Matca trebuie schimbata toamna tarziu, sa nu mai fie puiet. Nu se schimba in sezon.