Voi ce ati face?

Creat de apivasmob, Septembrie 03, 2012, 12:10:37 PM

« precedentul - următorul »

apivasmob

Daca auziti ca in zona dumneavoastra ar exista stupine suspecte de LA voi ce ati face?
Ati trata familiile preventiv da sau nu?
Sanatate tuturor apicultorilor

danipowsoft

DA. (desi multi nu vor recunoste ca trateaza)

apivasmob

Daca da, cum administrati medicamentul in sirop sau prin pudrare ?
Si care ar fi perioada de preventie .
Sa presupunem ca administram azi , al doi-lea peste cat timp (7 zile) si cate astfel de tratamente? 3.4 ....Acum in perioada aceasta caturile sunt date joi iar in stupii orizontali familiile sunt restranse deci tratarea cu antibiotice nu are cum  sa ajunga in mierea de anul viitor.(sau daca da cum ? explicati)
Sanatate tuturor apicultorilor

jonny_it

Citat din: danipowsoft din Septembrie 03, 2012, 01:56:28 PM
DA. (desi multi nu vor recunoste ca trateaza)

Eu mi-as muta stupii pe alta vatra, la minim 8 - 10 km distanta; bineinteles fac analize inainte; daca deja am familii infestate antibioticele sunt solutia.
Cand vand mierea procesatorul o sa faca analize. Daca as trata ar insemna sa nu vand mierea deci .. nasol.

Antibioticele elimina flora intestinala si slabesc organismul albinelor, deci posibil sa fie chiar mai expuse decat daca nu ar fi tratate.

.. parerea mea

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

antiopa din ardeal

Citat din: apivasmob din Septembrie 03, 2012, 12:10:37 PM
Daca auziti ca in zona dumneavoastra ar exista stupine suspecte de LA voi ce ati face?
Ati trata familiile preventiv da sau nu?

  In primul rand cred ca as lua atitudine fata de problema ivita in zona. Asta inseamna o colaborare cu stuparii din apropiere si stupinele suspecte verificate obligatoriu. Sunt multi apicultori care ,,ajuta" la mentinerea unui asemenea focar din inconstienta sau poate unii din rusine. Si din pacate nu ma refer  doar la stuparii incepatori cu bani europeni ci si la stupari cu ani indelungati de activitate care ,,le stiu pe toate si nu accepta sfaturi" . Nu este o rusine ca stupii s-au imbolnavit, nu poti sa controlezi unde zboara albina si este bine ca stuparii sa colaboreze pentru stingerea focarului. Pentru cei ce nu inteleg de vorba buna, exista si alte metode, este suficienta o reclamatie la directia sanitara urmata de vizitarea stupinei si fara acordul proprietarului, bineinteles insotiti de politie. In principiu o astfel de masura cred ca este totusi de evitat.

danipowsoft

Tratamentul cu OXITETRACICLINA. Doza este de 0,5 - 0,75 g oxitetraciclina la 1 l de sirop, cate 250-500 ml / administrare/ familie, in functie de puterea familiei si gravitatea bolii. Pentru a avea eficacitatea scontata, se efectueaza neaparat 4 - 5 administrari cu sirop medicamentat/familie, la interval de 4-5 zile.
De asemenea, antibioticul nu se amesteca cu siropul decat inainte de administrarea acestuia, si pentru a nu se degrada, nu se adauga in siropul fierbinte (este acceptata o temperatura de 40 C, cat se suporta prin incercare cu mana). Stupina afectata se va trata si in primavara anului urmator.

pharaonu75

Despre boli si tratamente
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Nea Costica din Buzau

Citat din: pharaonu75 din Septembrie 03, 2012, 07:30:47 PM
Despre boli si tratamente
]
Multumesc pt ,,mure'' !! [mura-n gura]  :rotfl:  =))  =D>   :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

stupar

LA boala puietului,la ora asta nu mai este puiet.Familia infestata are mirea contaminata,char daca faci tratament,de toamna tarziu,sporii ramani in miere si primavara vor fi ranite puietul cu aceasta miere.Tratamentul de toamna nu va elimina infectia.Parerea mea. :hi:

Florin-braileanul (FlorinI)

partea proasta e ca cine are stupi cu loca, nu va recunoaste si va tine ascuns, un detrimentul vecinilor de stupina
iar daca face si pastoral... e si mai grav

daca ai astfel ce caz concret, cred ca espre binele tau sa anunti medicul veterinar din zona chiar daca seamana "a da in gat"
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

apivasmob

Citat din: Florin-braileanul (FlorinI) din Octombrie 27, 2012, 02:30:45 PM
partea proasta e ca cine are stupi cu loca, nu va recunoaste si va tine ascuns, un detrimentul vecinilor de stupina
iar daca face si pastoral... e si mai grav

daca ai astfel ce caz concret, cred ca espre binele tau sa anunti medicul veterinar din zona chiar daca seamana "a da in gat"

Am anuntat (parat) medicul veterinar zonal si am inteles ca monitorizeaza zona respectiva.
Sanatate tuturor apicultorilor

Kov iulian

Ce facem si cu apicultori care merg in pastoral fara acte, vin langa tine si nici nu stii ce au in stupi si nimeni nu ii contoleaza .

apivasmob

Eu cred ca trebuie luate masuri mai aspre si asupra lor, nu stiu care ar  putea fi ptr ca eu fac stationar dar cred ca nu mai merge asa fara documente reale de la medicul veterinar zonal.
Sau cum ar trebui ca fiecare asociatie apicola sa aibe cel putin un medic atestat si agreat de catre DSV si el sau(ei depinde de zona de acoperire) sa-si faca meseria ca doar sunt renumerati (nu cu un borcan de miere sau alte produse apicole sau bani iti procuri documentele necesare ptr pastoral si pleci cu boala la cutie in toate zonele tarii).
Poate sunt probleme care se pot pune pe plan national.
Sanatate tuturor apicultorilor

stefan1

  Este greu cu 'documentele reale'! Cred ca toti stiti cum se dau acele documente. Chiar daca s-ar incerca sa se faca analize serioase, cine vrea sa bage gunoiul sub pres cred ca poate. Adica nu duce la analiza probe chiar din familiile bolnave, daca vrea doar sa se acopere de hartii. Oricum legea nu se respecta, ca legal se instituie carantina daca intr-o anumita zona se detecteaza loca. Normal nu ai mai avea dreptul sa mergi in pastoral daca un stupar din zona are loca. Dar ca sa stii daca este loca in zona ar trebui ca toate familiile de acolo sa fie controlate. Eu nu am dus de peste 20 de ani niciodata probe la a analize si ca mine sunt foarte multi stupari sau posesori de stupi. Poate stuparii adevarati iau masuri radicale daca gasesc la ei in stupina cazuri de astfel de boala, dar si din acestia multi nu anunta boala ca sa nu piarda dreptul de pastoral. Mai nou, cai incepatori, care au albine doar pentru a lua fonduri europene, sigur nu vor anunta daca au familii bolnave si nici nu le vor distruge, ca e nevoie de numar sa poata lua acei bani.  Deci pana la urma totul se rezuma la constiinta, capitol la care multi dintre noi ...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)