Ce folositi pentru a indeparta rugina ?

Creat de Kov iulian, Februarie 21, 2015, 02:32:18 AM

« precedentul - următorul »

Kov iulian

Cautam niste metode de a indeparta rugina si se pare ca metoda chimica este mult mai convenabila decat cea prin sablare.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rust_converter

De fapt acele substante chimice nu indeparteaza rugina ci in urma unei reactii chimice o transforma intr-un fel de strat protector impiedicand oxidarile ulterioare.
( Este recomandat totusi a indeparta in mare ce se poate indeparta cu o perie de sarma ceva apoi se aplica aceaste substante)

Am vazut ca multi recomanda o substanta numita CHELADE ( Polymeric Rust Converter ) si Loctite ca fiind cele mai bune substante de acest gen.

https://www.chemsearch.my/pages/productdetails_au.aspx?cat=Chemsearch%20Catalog&category=Rust%20Maintenance&pid=7418

http://www.henkel.ro/cps/rde/xchg/henkel_ror/hs.xsl/loctite-4549.htm?nodeid=8802628501505

http://arhitectural.policolor.ro/ro/produse/grunduri-si-diluanti/feruginol


A folosit cineva asa ceva, stie de unde se poate procura?

Kov iulian


mosunick

Iulian,  nu te chinui, da cu deruginol, baga doua straturi de vopsea grund si da-i bataie cu finalul. Mai e o solutie termica: arzi fierul si dupa aia il vopsesti in camp electrostatic. E brici.
Sanatate!!!!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

NYK74

Eu am folosit FEROX, care tot asa  cica ar converti rugina, dar nu mi-sa parut prea  grozav.
Cele pe care ai prezentat tu acuma nu le cunosc, dar  e foarte util a se cunoaste si alte produse care combat rugina, pentru cei care au nevoie. :hi:

Constantin_MH

Eu am folosit asta:
http://arhitectural.policolor.ro/ro/produse/grunduri-si-diluanti/feruginol
Trebuie indepartata cat mai multa rugina mecanic si apoi folosi feruginolul.

oroles

Feruginlolul fosfateaza suprafetele ruginite. Asa cum a zis si colegul se curata mecanic rugina intai, se aplica Feruginol, se da cu grund si la urma se aplica vopseaua. Mai este un spray la Selgros bunisor - Brunox. Transforma rugina in ceva negru. Mie nu imi place ca rugina ramane ca o pasta moale si daca vrei sa iti iasa ceva fin si drept trebuie sa o indepartezi. Sub ea se vede totusi ca rugina inca e "vie". In plus se usuca si greu pasta respectiva greu. In concluzie, am mare incredere in Feruginol.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Kov iulian

Am urmarit niste discutii pe niste forumuri in care cineva spunea ca CHELADE se foloseste si sa folosit in mod industrial cu sutele de kg (cu tonele) cand se doreste vopsirea unor mari suprafete de metal uzine fabrici etc.

Spunea cineva ca sa folosit pe la Galati pe undeva, fiind suprafata mare nu era rentabila frecarea/sablarea suprafetelor.

RazvanTi

daca stratul de rugina este superficial atunci merge direct cu feruginol.
daca ai un fier ruginit rau intai tragi o baie in acid sulfuric cat mai slab (ala din bateriile auto uzate e grozav) si apoi faci electroliza in soda caustica si abia apoi dai cu feruginol
asa am reconditionat eu diverse piese la VW broscuta mea  :wink2:
uite aci o poza cu exemplu de inainte si dupa si unele cu diverse piese executate cu aceleasi procedee:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

ionel07196555


jenica67

    Feruginolul indeparteaza rugina dar, trebuie sa fie neutralizat, altfel continua activitatea de coroziune in continuare. Cel mai bun produs romanesc care face pasitivarea, cum spuneau unii colegi despre feruginal, dar nu este asa, produs dupa care trebuie numai stearsa suprafata curatata, iar apoi protejata cu vopsea, se cheama SOLVOFER si se produce la Solvoplant Tg Mures. Produsul se gaseste in generat la magazinele de piese auto.
http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CCkQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.solvoplant.eu%2Findex_htm_files%2FFisa%2520tehnica%2520SOLVOFER%25202009.doc&ei=m_zoVLa6MKniywP52YCwAg&usg=AFQjCNHvE6bLpm2Vvc3wNb7fDx37n8Jblg&sig2=RgSWzdBW5rYngWAPshKiqQ&bvm=bv.86475890,d.bGQ
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Kov iulian

Citat din: ionel07196555 din Februarie 21, 2015, 09:40:48 PM
incearca cu COCA_COLA,,,,,,,,,,

Coca cola contine acid fosforic la fel ca si aceste substante inhibare a ruginei.

Daca e sa ne luam dupa wikipedia o astfel de substanta de inhibare a ruginei contine.

Acid fosforic, Acid tanic ( sper sa nu ma insel in traducere) si un polimer organic.

Acidul fosforic se presupune ca ar indeparta rugina.
Acidul tanic transforma rugina intr-o substanta neagra albastruie ei ii spun " ferric tannate " o substanta care oxideaza mult mai greu.
Acel polimer organic din cate imi dau seama intra in porii si actioneaza ca o bariera impotriva apei si a aerului prevenind viitoare oxidari

bio

Iulii...daca doresti sa curati rugina dupa remorca ta ... stai linistit...
Curata asa grosier cu o perie de sirma...da un gruind apoi vopsea si la revedere ca 50 de ani nu mai dai cu nik ca o sa vezi citi bani si timp  bagi in vopsea de te doare capul....

dan sebastian

Mi-am luat azi 2 cutii de 0,75 l de grund gri, 1 l de  Emaur anticoroziv, 0,75 l vopsea gri casa bella si 1 l de diluant, 65 lei.
Vreau sa vopsesc sasiul masinii in perioada urmatoare. Dupa ce dau cu peria de sarma cu bormasina sau polidiscul, voi folosi pt neutralizare motorina. Cica e cea mai ieftina si buna si stopeaza dezvoltarea ruginei. Apoi grundul si vopseaua.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

jenica67

   Motorina este prea grasa si nu poti sa dai apoi, direct cu grund. Trebuie sa speli motorina cu diluant si apoi sa dai cu grund. Daca vreti sa faceti vopsiri care rezista, ar trebui folosite produse (grund, vopsea si diluant)  din aceiasi serie, pentru a fi compatibile intre ele si pentru a rezista bine in timp. Daca aveti posibilitatea, va recomand folosirea vopselelor profesionale seriei 302, vopsele epoxidice (cu intaritor) de la Chim Titan Bucuresti (fostul institut de cercetare in vopsele si lacuri).
Atat la stratul de grund, cat si la stratul de vopsea, este foarte important sa aveti grosimea de strat, recomandata de obicei de producator, deoarece vopseaua se depune pe material, exact ca o plasa (formata din multe picaturi microscopice). Daca stratul este prea subtire, plasa microscopic, are ochiuri foarte mari si in ele patrund agentii, care produc coroziunea materialului.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Kov iulian

#14
Citat din: RazvanTi din Februarie 21, 2015, 09:35:37 PM
daca stratul de rugina este superficial atunci merge direct cu feruginol.
daca ai un fier ruginit rau intai tragi o baie in acid sulfuric cat mai slab (ala din bateriile auto uzate e grozav) si apoi faci electroliza in soda caustica si abia apoi dai cu feruginol
asa am reconditionat eu diverse piese la VW broscuta mea  :wink2:
Citat din: bio din Februarie 25, 2015, 07:02:23 PM
Iulii...daca doresti sa curati rugina dupa remorca ta ... stai linistit...
Curata asa grosier cu o perie de sirma...da un gruind apoi vopsea si la revedere ca 50 de ani nu mai dai cu nik ca o sa vezi citi bani si timp  bagi in vopsea de te doare capul....

Ma bate gandul sa cumpar de pe undeva acid fosforic dar din cate am inteles este o substanta cu regim special si nu se vinde persoanelor fizice.
As putea sa o iau pe PFA dar nu stiu o fi bine, o fi rau.

http://euri.ro/tag/acid-fosforic/
CitatAcidul fosforic este şi un puternic agent de chelare (se combină cu ionii de metal) şi este folosit şi în tratamentul împotriva intoxicaţiilor cu metale. Datorită acestei proprietăţi, se foloseşte şi pentru a dizolva rugina (oxid de fier) pe care o transformă într-un fosfat solubil în apă. De aceea Coca-Cola curăţă obiectele metalice.

O mica paranteza; Nu ai voie sa cumperi acid fosforic ca e prea toxic dar ai voie sa il bei in coca cola.  :uimit: :uimit:
http://viataverdeviu.ro/acidul-fosforic-utilizat-in-bauturile-carbogazoase-dizolva-dintii/

Cand eram mai mic cumparam ( pe persoana fizica ) de la magazinele de electronice clorura ferica ca sa corodez cablaje de cupru pentru diverse aparate electronice home made.
Dizolva cuprul substanta aia vazand cu ochii, daca as gasi ceva asemanator fara sa fie clasata ca substanta cu regim special sa dizolve si  rugina de pe fier la fel de repede ca cuprul as face treaba.[/size]