Cauzele primelor mortalitati la albine in perioada sept 2010-martie 2011

Creat de filip, Septembrie 30, 2010, 03:40:56 PM

« precedentul - următorul »

ionut.api

aveti dreptate, si cei din comisia europeana de agricultura sunt speriati de ceea ce se intampla in europa, referitor la mortalitate, om fi si noi apicultorii de vina dar uneori suntem depasiti si cred ca ar trebui mai multa atentie acordata ingrijirii albinelor. ele sunt mai importante decat produsul lor principal mierea.cei care nu recunosc ca le mor albinele sa ne impartaseasca si noua din experienta lor sa nu fim egoisti pt ca este in joc existenta acestor fiinte care ne asigura polenizarea.

filip

Fenomenul e interesant ca manifestare.
In Noiembrie la impachetarea definitiva ai albine pe 4-5-6 intervale  iar in ianuarie sunt decedati ori albina pe 2-3 intervale maxim.
La stupii decedati se gaseste un numar redus de albina si matca in stup.
Restul albinei e disparuta,nu-i in fata stupului ori moarta in lada.
Apicultorii ce au pierderi masive nu au facut pastoral si nici nu au culturi intensive in zona.
Sunt paduri de salcam ,tei si flora spontana.
Problema mieri si pastura nu se pune.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ioanardelean55

 Cite tratamente a-ti facut in cursul anului 2010 cu varachet?

ioanardelean55


filip

Citat din: ioanardelean55 din Ianuarie 28, 2011, 08:19:30 PM
Cite tratamente a-ti facut in cursul anului 2010 cu varachet?
Doua tratamente inainte de salcam cu varachet forte,un tratament varachet forte dupa tei.2 Benzi Mavrirol la inceputul lui septembrie.2 tratamente cu varachet forte in toamna.
Una in prezenta puietului si altul in lipsa.
Am cumparat tratament de la ACA depunand dosarul de subventie pentru tratament.
Rama claditoare o folosesc in primavara pana la salcam
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ioanardelean55



Nu trebuie sa generalizam situatia mai ales ca stim ca multi sint incepatori si acestia pot avea surprize d_voastra trebuie sa va ginditi bine cum a-ti facut tratamentul ceva sa intimplat ,va dau doua exemple personale ;
1. Din cauza lipsei de timp intr-un an am facut doar doua tratamente , .. pina la craciun am ramas fara 60 .
  2. Mi-am cumparat Varojet ,intr-o noapte dupa tratament era sa ajung la spital : ....Bateriile erau slabe si nu sufla tot fumul in stup iar eu am inhalat foarte mult ,de atunci am renuntat la Varojet si m-am intors la tablita .., mai pot fi si alte nimicuri dar cu cosecinte serioase .

filip

Cand pe o aria unei comune si cateva sate pierderile sunt de sute de stupi.Situatia e grava.
Eu stiu ce stupi am avut si vad cu ochii mei situatia.
Sunt apicultori care nu mai au albine in toamna avand peste suta.Altii doar putini mai supravietuiesc.
Pentru a avea o imagine iata cum aratau stupii in urma cu ceva ani.
Anul asta au intrat putin mai slabi in iarna dar............
http://filip41.sunphoto.ro/Albinutele_mele_dragi
Strang din dinti,analizez si merg mai departe.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

valter

E de rau...dar va fi si mai rau.
De ce?
Sunt astazi in bransa dublu si jumatate, daca nu triplu numarul celor care poseda(real sau in acte) familii de alghini.
Dintre acestia un procent insemnat nu stiu cum arata, se manifesta, se trateaza, se identifica o familie bolnava...basca vad pe aici(apiardeal) ori prin alte locuri fel si chip de retete miraculoase cu F16, MIGURI, soia si oua facute ochiuri pe care le baga in familiile de albine odata cu Nasterea Domnului...ca-i in trend national.

Ne ia dracu pe toti cat de curand si o sa avem mortalitat majore ca urmare a acestei ''dragoste subite'' pentru imbogatire din bani nemunciti(fondurile UE si Ro).
Da dupa cum zice vorba ''scapa cine poate''.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

Guist Ioan

Domnule Filip,
Sincer.Pare rau de pierderi.Nu sunteti un incepator.Incercati sa va adunati si sa analizati situatia in ansamblu.
Patoralul, are un mare avantaj.scoate albina din focar.
Tratamentele pot avea rezultat 0 daca le privim indeaproape pe fiecare familie cu starea ei la ora tratamentului.
Anul a fost extrem de dificil pentru albina din stationar.Va rog sa ma credeti ca analizam indeaproape si noi problema.Pentru stionar , anul a fost mult mai greu.
Am fost stropit in rapita, ne-a plouat in fiecare cules,urme de nosema sunt in tota tara ,am "stors" caturile si cuiburile in toamna, dar am avut cateva ferestre de proteina naturala la momentul oportun.
Mortalitatea vine deabia de acum.
Ridicati privirea in sus, si mergeti inainte.


Succes
Sanatate

filip

Dilema mea e urmatoarea:
Avand stupine la distanta de 3 km,unele sunt afectate iar altele nu.
Tratament facut la fel la distanta de maxim 2 zile.
Peste varroua sa suprapus ceva,am ceva banuieli dar nu pot confirma .
Nu va ganditi la loca,etc
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Imi spun si eu parerea, neavand pretentia ca ar fi in totalitate cea corecta.
Cred ca principala cauza e totusi varoa. Tratamentele facute inainte de salcam si tei au eficacitate foarte scazuta, care tinde spre 0, deoarece in acea perioada parazitii sunt in marea lor majoritate in celulele cu puiet. Am 5 stupi cu fund antivaroa si in primavara ultimilor 2 ani am facut tratament de control la cate 5 familii in stupi cu acest fel de funduri si nu a cazut nici un parazit. Nu pentru ca nu existau paraziti in acele familii. La tratamentele din toamna, in lipsa puietului, au cazut destui.
Benzile de Mavrirol au fost puse prea devreme si au fost propolizate rapid si ma cam indoiesc de eficacitatea lor, mai ales daca au fost folosite mai multi ani consecutiv.
Daca infestarea a fost foarte mare, iar anul trecut parazitii au avut conditii foarte prielnice de inmultire, un singur tratament in lipsa puietului nu a fost suficient.
Sigur ca in afara de varoa nu pot fi excluse si alte cauze.

filip

Cand ajunge cutitul aproape de piele faci sapaturi adanci.

1 Care a fost manifestarea albinelor la stupii morti in septembrie,octombrie?
2 Care ar fi cauzele reduceri drastice ale albinelor in stupii impachetati in noiembrie?
3 Care au fost tratamentele facute la punctul 1 si care la punctul 2
4 Exista posibilitatea sa fie vina apicultorului totala?
La punctul 1 am gasit un posibil raspuns
Din descrierea unor apicultori se desprinde o concluzie.O anumita cantitate de albina lovita de o semiparalizie.
Acum se pune intrebarea exista legatura intre punctul 1 si 2,se pare ca DA
Paralizia albinelor

Paraliia este o boală infecto-contagioasă provocată de un virus, ce se manifestă din luna mai până în septembrie. Albinele îşi pierd perişorii de pe corp, devenind negre, lucioase şi lente, refugiindu-se pe la colţurile stupilor sau pe speteaza superioară a ramelor. Mai totdeauna albinele sănătoase le elimină din stupi, înaintea apariţiei acestor simptome (din cauza mirosului lor neplăcut). Mirosul albinelor moarte este asemănător cu al peştelui stricat.

Boala apare de obicei atunci când în stup temperatura este prea ridicată şi mediul uscat. Se recomandă umbrirea şi hrănirea cu sirop. Cercetătorul Savof a folosit cu succes biomicina (2 tablete de 0,125g la 600 g sirop 1:1), administrând câte 1 litru de sirop medicamentos la interval de 3 zile.
2. Boli virotice

Virusurile sunt microorganisme cu dimensiuni cuprinse între 15-150 µ compuse din acizi nucleici şi proteine, fără metabolism propriu, incapabile să se reproducă singure. Replicarea lor este făcută de celula gazda în milioane şi miliarde de exemplare prin mesajul transmis de virus genomului celular.

În ultimii ani virozele albinelor au luat o extindere tot mai mare, apărând noi maladii virotice pe scară planetară, vehiculate la distanţe mari, continental şi intercontinental datorită transportului de material biologic reproducător, efectuat în general clandestin de către apicultori. Contaminarea se face şi din aproape în aproape, albinele folosind flora meliferă şi trântorii migrând fără să ţină seama de graniţe, aglomerările de colonii de albine transportate in pastoral favorizând o intensă contaminare.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Cred ca este inutil sa amintesc faptul ca albinele afectate de intepaturi care ies din stupi si nu pot zbura desi nu se vad paraziti pe ele, pot fi confundate cu albine afectate de paralizie. Dar inca odata, nu pot fi excluse si alte cauze.

bucovineanu

Se stie de asemenea ca familiile puternic infestate au imunitatea slabita si sunt sunt foarte usor afectate de multe alte boli.

filip

1 Daca luam in calcul flora redusa din toamna ,raspandirea din floare in floare a unui virus este posibila in timp scurt pe distanta mare.
2 Mai totdeauna albinele sănătoase le elimină din stupi, înaintea apariţiei acestor simptome (din cauza mirosului lor neplăcut)
Iata un posibil raspuns la cei care au facut tratamente corecte.
Acum se pune problema daca nu a fost varroua ce-i de facut in primavara la stupii ce scapa?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)