Calculatorul românesc COBRA.

Creat de romikele, Aprilie 11, 2016, 10:24:49 AM

« precedentul - următorul »

romikele

Calculatorul românesc Cobra, realizat la Brașov, în anul 1985, a revoluționat piața IT în anul în care a fost construit.

Colectivul de la Brasov era format din opt cercetatori, coordonati de prof. dr. Toacse Gheorghe. La partea de hard au lucrat Vasile Prodan, Wagner Bernd Hansgeorg si Adrian Maxim, iar la cea de soft Marcel Arfta, Sorin Finichiu, Mircea Pop si Sorin Cismas.

"Era deosebit de celelalte calculatoare pentru ca modul de introducere si extragere a datelor se putea face cu floppy-disc, de 8 inchi (care permitea stocarea de informatii in limita a 180 K) si de 5,25 inchi (720 K). Celelalte foloseau casete audio cu banda magnetica. Calculatorul cantarea cu totul 1,5 kg, dar unitatea de floppy, care era externa, avea 15 kg", a povestit Adrian Maxim, pentru adevarul.ro

Cobra avea o memorie interna de 64 K, procesor Z80 (realizat de firma Zilog din RFG) si nu avea hard disc. Nu avea nevoie de monitor, putand fi cuplat la orice televizor alb-negru sau color. La calculatorul brasovean se puteau folosi BASIC, Z Spectrum, Foth, C, Fotran, dBase II si Word Star.



A avut un succes deosebit, dar problema era lipsa finantarii. "Banii i-am facut din alte contracte de cercetare si i-am folosit pentru prototip. Cand s-a pus problema productiei de serie, lucrurile s-au schimbat radical.

Conducerea institutului de la Bucuresti s-a implicat, dar, conform obiceiului, a trebuit sa-i punem coautori", povesteste Maxim. Pretul echipamentului era de 35.000 lei si se vindea cu soft, instalat la comanda conform necesitatilor clientului. S-au produs 1.000 de bucati si s-au folosit la procese tehnologice (cuptoare, masini-unelte), contabilitate, gestiune de marfa, sisteme de supraveghere (cu camera video) si divertisment.

SURSA

oroles

Asta a fost primul PC. Calculatoare romanesti am mai facut de prin 1957. O doamna profesor de la facultate a avut ocazia sa lucreze pe primul computer si imi spunea ca era urias. :D

Aveti detalii aici despre primele computer.

http://adevarul.ro/locale/timisoara/cum-arata-functiona-calculator-romania-1_50ac9d937c42d5a66386e5d2/index.html

Ce-i drept avem o industrie si o traditie in informatica destul de mare.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

RazvanTi

aveAm oroles ca acum nu mai avem nici pe dracu' au daramat pana si cladirile.... ))/
eu am avut HC85 cu caseta si ulterior mi-am luat unitate floppy. ADIO reglaj la capul de redare al deck-ului  :razz:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

ciucur

Citat din: RazvanTi din Aprilie 13, 2016, 09:29:04 AM
aveAm oroles ca acum nu mai avem nici pe dracu' au daramat pana si cladirile.... ))/
eu am avut HC85 cu caseta si ulterior mi-am luat unitate floppy. ADIO reglaj la capul de redare al deck-ului  :razz:
Oroles, Razvan, terminati cu prostiile, colegii mai tineri vor crede ca ii injuram.
Eu am avut HC90. Ce vremuri. Cand am vazut primul 386 am mutit.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

marius_vfp

Salut, prin 90 am pus si eu mana primul calcultor hc85 apoi a urmat 90  un prieten mai avea unul rusesc micut rosu ne chinuisem noi si am facut un joc de poker pe el , înregistrarea era pe banda magnetica , in 2000 miam cumparat primul pc . Un Pentium I la 75mhz cu 32 mega ram ,hardul de 512 , facut de siemens,  care surprinzător  functioneaza si in przent  2016 .
Spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva