• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

lapte praf

Creat de sfantul spiridon, Ianuarie 20, 2011, 12:38:34 p.m.

« precedentul - următorul »

gheghe

   Scuze domnul Spiridon ,eu vroiam sa scot in evidenta faptul ca exista niste carari batatorite de inaintasi in domeniu.Aveti dreptate,am iesit din topic si din cauza faptului ca discutia a fost antrenanta si pe o plaja mare.Stima.

sfantul spiridon

nu trebuie sa va cereti scuze
eu spun cate ceva din ce am aflat si din experienta mea
apoi, multi dintre noi vrem sa "ne inmultim"
unul dintre cei care folosesc lapte praf, spune ca nu sunt probleme
sunt cazuri cand 1 aprilie e o zi a roiurilor......mu e pacaleala
sunt de acord ca e un taram  virgin :)
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

BOB0

O ENZIMA =O PROTEINA , O PROTEINA = UN LANT POLINUCLEOTIDIC,   Este clar ca, albina a fost lasata de ,,DUMNEZEU "  sa procure singura proteina din polenul  ANUMITOR  plante .Polenul este  folosit in fabricarea laptisorului ,catre la randu-i este folosit in hranirea  puietului larvar si a matcii in vederea pontei.    Ca ori ce specie de pe pamant ,albina are si ia un ,,SPIRIT DE CONSERVARE A SPECIEI "el este pus in valoare in momente de restriste?...  Un  astfel de moment dificil  poate avea loc spre finele iernii si inceput de primavara in situatia ca , familia de albine are rezerve mici de pastura (polen conservat). Cine poarta vina ca nu are suf.polen ?APICULTORUL , nu putini sunt aceia care atunci cand reduc cuibul, scot ramele cu pastura din stup toamna , pe motiv ca nu au miere  suf.  pentru iernat , ca sunt negri , vechi ,e.t.c....M-a refer la cei neinitiati.  E clar ca  primavara, nu de putine ori observam ca, inlocuirea alb.batrane cu cele tinere este redusa , ca mai multe mor decat  eclozioneaza, ca in final familia a scazut cu 2, 3, s-au chir mai multe rame.Mai observam ca au inceput sa apara pe ici pe colo NOZEMOZA , DE CE OARE?... , PUIET VAROS, e.tc. Acesta este momentul cand apicultorii dau examenul meseriei . Multe fam . se refac greu , abia la salcam ,poate si mai tarziu .Sigur, legat de dezv. fam. se pot spune  multe ... LEGAT DE LAPTE PRAF ce stiu este ca , am fol. in anul 2004  primavara cand  au inceput zborul . Atunci am observat ca, sursa de polen era la o distanta de peste doi km. de stupina, mureau multe pe drum , , am incercat sa fac o alternativa oferindu-le lapte praf din lapte ecremat (F. GRASIME)si srot de soia (soia degresata si toastata)macinata fin. Administrarea s-a facut afara  in tavi ,separat ,protejat de ploaie si vant. La circa 80 fam. s-a consumat  cam 3 kg. lapte praf. si 1-2 kg. de srot soia macinat f. fin . Rezultatul a fost multumitor . In anul urmator am  avut stupina intr-o zona riverana unei paduri, loc pe care i-l detin si acum ,zona  bogata in polen. Am adm. din nou polen. CANTITATEA CONSUMATA A FOST NESEMNIFICATIVA. Preferinta alb. a fost sursa naturala de proteina, polenul. Am citit pe un alt forum postat de niste asa zisi apicultori nutritionisti in domeniu apicol, despre o reteta de turte  in care s-a inglobat  inlavit de vitei +miere . Alta reteta mai pompoasa ,lapte lichid de vaca in sirop de zahar, un litru lapte /8 l. de sirop . Doamne unde poate duce democratia prost inteleasa , facand o astfel de reclama ?Laptele este un bun mediu de cultura microbiana, in combinatie cu miere s-au alte prod. zaharoase nu se stie ce va rezulta?Nu se cunoaste cu precizie fiziologia , digestia alb. dupa modelul mamiferelor de ex. Cert este ca primavara cind rezervele de polen din natura sunt minime alb. asalteaza  unitatile de morarit , magazii de nutreturi concentrate  ferme zootehnice ,de unde pleaca cu piciorusele pline de pospai (praf de moara). OPTIUNEA L-E APARTINE ,IN NICI-UN CAZ NU TREBUIE SA INTODUCEM ASA CEVA IN STUP . :nono: Se cunoaste ce impact a avut proteina animala introdusa in hrana rumegatoarelor , acestea fiind  ierbivore.  A rezultat proteina ucigasa ,,PRIONUL".Rezultatul, asanarea a mii de ferme de bovine in  tari de referinta  in domeniu dealtfel. M-a tem si eu ,ca si un coleg care a postat mai sus sa nu se intample ceva asemanator si in  apicultura. 

Kov iulian

Eu le mai dau srot de soia(macinat fin prin moara) in lipsa polenului natural                o fi bine o fi rau,prefer sa le dau asa decit sa imi moara din lipsa de polen, anul asta voi avea grija sa recoltez polen il voi usca il voi ambala bine,si in primavara lui 2012 daca voi trai si voi fi sanatos,le voi da acel polen

stefan1

 Polenul conservat isi pierde mult din calitati in 5-6 luni de conservare sau chiar mai mult. Si pastura din stup se poate degrada din cauza unei umezeli excesive, dar si prin invechire, ca si polenul. De aceea primul cules natural de polen este foarte important in primavara si o zona bogata in polen si neaglomerata este un bun inceput pentru un an apicol bun. Nici un inlocuitor nu se ridica la nivelul polenului. Mai este o vorba populara: "Daca nu ai frumoasa, pupi si mucoasa."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

BOB0

Un alt pericol care e posibil a plana pe stupina .  La sfarsit de iarna inceput de primavara  albinele din lipsa de pastura pot aduce in stup pospai  din furaje combinate , asa cum am amintit mai sus .  De cele mai multe ori ,aceste furaje contin si biostimulatori care , nu sunt alt ceva decat antibiotice , sulfamide e.t.c. La  predarea mieri se iau probe pentru analize  si nu este exclus sa n-e trezim si cu surprize neplacute?Asa ca aviz pentru cei ce au stupinele parcate in apropierea acestor complexe.

gheghe

   In baza principiului "rau cu rau, dar mai rau fara rau", in "vremuri de restriste"esti obligat sa accepti -ca sa treci puntea,-folosirea unor moduri de conduita care in conditii normale nu le accepti.O astfel de perioada este primavara.Albinele sunt mai putin implicate in polenizarea florei extra timpurii si timpurii [natura a rezolvat problema lor altfel],implicarea lor ar reprezenta o "concurenta neloiala" pentru spectrul de insecte ce se bazeaza pe acesta sursa de hrana. Dar cum noi avem nevoi tot mai mari inventam solutii.  In anul 1980 am hranit in "natura" cu faina de soia, primavara timpuriu de cate ori prindeam o fereastra cu temperaturi acceptabile.Efectul a fost ca au depozitat extrem de multa soia in stup,pe mai multe rame . In momentul in care a aparut polenul nu s-au mai atins de ea.  Eu cred ca in zonele unde polenul ,in prima parte a primaverii nu este accesibil iar potentialul florei in perspectiva imediata este promitatoare ,trebuie sa gasim solutii de rezolvare.Ordinea ar fi cam asta: pastura,polenul,gama de substituienti care in timp au fost cercetati si verificati,atat ca valoare intrinseca cat si ca mod de administrare.Stima.