• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Cum sa mai procedez

Creat de gore, Decembrie 26, 2010, 01:19:01 a.m.

« precedentul - următorul »

piti

Eu am pus folia pe ei toata vara si pana toamna tarziu cand am observat picaturile de condens chiar si pe stupii cu fund antivaroa. Mentionez ca peste folie am panza de filtru si peste aceasta pasla de 5 mm grosime. Am lasat fanta de 3-4 cm in spate, tot au facut condens, am lasat si in fata si tot am vazut condens pe folie. Asa ca m-am decis si am luat folia jos, am pus podisoarele (scandurele de 10 cm latime si 1 cm grosime), am lasat distanta de 2-4 cm intre ele, am pus plasa de colectat propolis peste podisoare, peste plasa am pus panza de filtru si peste aceasta pasla de 5 mm. Lateral pe ambele parti am diafragme de lemn sau MDF (peste cele de MDF am dat cu tinctura de propolis). Intre diafragme si peretii laterali am pus placi de polistiren in tot spatiul ramas gol. Folia am impaturat-o si am lasat-o deasupra pe pasla. La vizita din decembrie am gasit pojghita de gheata intre folia impaturata si pasla, la foliile care au ramas deasupra cuibului si in dreptul fantelor dintre podisoare, dar in cuib nu am observat condens. Am sa vad ce se mai intampla si cum decurge in continuare iernarea si daca nu o sa fie probleme cred ca o sa raman pe aceasta varianta de izolare a cuibului pentru iernare.
La o discutie cu doi stupari din Salaj acestia au zis ca ei ierneaza unul cu panza de filtru in loc de podisor si atat iar celalalt doar cu sac de iuta sau ceva haine de la second si atat si nici unul nu au probleme cu condensul. Parerea mea este ca nu trebuie sa luam un sablon universal valabil pentru iernarea stupilor, deoarece difera foarte mult conditiile climatice (vant, umiditate, temperatura,etc.) din fiecare zona si cel putin eu cred ca fiecare ar trebui sa vada cum este mai bine pentru zona in care isi are stupina. Multi stupari spun ca albina nu moare de frig ci numai de foame, dar eu cred ca nu este totuna cat mananca acea albina in decursul unei ierni, mai ales daca ierneaza in fundul gol si nu prinde nici un zbor de curatire. Eu va doresc numai bine si sanatate si sarbatori fericite in continuare, iar pentru cei cu numele de STEFAN  un calduros LA MULTI ANI !

tassevasi

Decembrie 28, 2010, 12:34:34 a.m. #16 Last Edit: Decembrie 28, 2010, 01:04:10 a.m. by pharaonu75
 Condens sub folie  ,va apare intotdeauna ,in sezonul rece, motivul  e simplu de inteles , daca se  vrea .
  Materialele solide care au luciu , au proprietatea de a condensa rapid vaporii din mediul ce-l inconjoara .
  Exp,  sticla (geamul ) , portelanurile , tabla cu lucil metelic,  folia  de care vorbim ,are luciu , chiar si poliesterul ,deci toate materialele de aceasta natura , neabsorbante .
   Hai sa gindim asa ;   daca  deasupra foliei avem temp  scazuta ,sub folie avem un ghem cu viata ,deci e mai cald +CO2, se formeaza condensul  , care vara pica pe rame  iar iarna inghiata .                                                                                 In bucatarie de ce apare condensul ?  Afara-i rece inauntru cald +vaporii formati , ..pe geam apare picaturile de apa de fiecare data ce am srers noi .
  Concluzia,... sa folosim materiale absorbante, aratate mai sus .
  Ideal ar fi sa folosim  o folie ,  ca in constructii ,   ce lasa sa treaca vaporii  care sunt  in  podul casei , ( fiind mai cald )si sa curga , pe desupra foliei  la jghiabul  de colectare al apei , de la streasina.     Mentionez ca acesta folie se pune sub tabla ce imita tigla  , si are 2  fete una poroasa si cealalta lucioasa .
  Eu nu folosesc folie , am podisoare cu aerisiri  , pernute din papura  si deasupra si inauntru .
   Sanatate si numai bine  :hi: :hi:

 

filip

Unde se intalneste aierul cald cu cel rece= condens.
Daca folia e pliata intr-un colt pe acolo iese aierul cald.
De regula condensul nu se formeaza pana apare puietul si creste temperatura in ghem.
Albinele au nevoie de apa la cresterea puietului.
Fiecare intelege ce vrea din expunerea de mai sus.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bur_bur58

eu  am pus pe fundul capacului poliestiren de 4 , care sta lipit de podisor , iar pe sita de aerisire am pus hartie ,
am folodit poliestiren de 5 si am pus in loc de diafragma ,

nu am vazut umezeala cind am umblat la ei undeva in 15 dec

Bătrânul

Imi mai amintesc cite ceva de pe vremea scolii de altadata. Daca gresesc corectati-ma . Fiecare material are un coaficient de izolare termica .  Exemplu ,Daca in casa sint +20 grade in exterior -20 grade cunoscind stratificarea peretelui (tencuiala 2 cm , polistiren 5 cm zidarie caramida 37 cm tencuiala interioara 2cm , se poate calcula exact punctul din sectiunea peretelui in care se va produce condensul adica 0 grade !!!!  Pentru a avea pereti uscati incercam ca acest condens sa se produca CIT MAI SPRE EXTERIOR. Din acest motiv polistirenul (cu cel mai mare coeficient de izolare dintre aceste materiale se pune in exterior si nu in interior (la casa ) Deci condensu se produce in interiorul stupului numai daca nu am pus suficiente materiale termoizolante deasupra ramelor. SI pentru acest lucru am introdus rama hranitoare la stupii batrinului IN CARE AU LOC MATERIALELE IZOLATOARE PESTE IARNA.  Peste podisor puneti folie pe toate suprafata (pentru a nu curge condensul format deasupra in stup) si peste folie puneti citeva straturi de PATURA VECHE  TAIATA LA DIMENSIUNE EXACTA . Daca cineva are bani si nu are ce face cu ei se gasesc MEMBRANE DE PLUTA IZOLATOARE SI HIDROABSORBANTE ( toate la un loc)

Calin Bondaru

stiti care e problema aici!? faptul ca luam tot de la straini, cu bune si cu rele!  :mad:
:bzz:

sas angelica

eu tin o familie acasa, in gradina. mai experimentez diverse metode citite pe forum. in toamna, la impachetare, i-am pus peste podisor carton triplu stratificat, iar peste carton, folie pentru ambalat obiecte electronice (aceea cu bule de aer). in 10 ianuarie am descoperit stupul sa-i pun o turta. surpriza: condens. partea din spate a cartonului era uda. am luat folia jos si in 15 ianuarie am ridicat capacul: era uscat cartonul. concluzia mea: iernez pe metoda clasica: podisor din scandura cu spatiu de 2-3 mm intre scandurele, carton si ceva carpe groase taiate la dimensiunea stupului.  :hi:
Carpe diem!

bur_bur58

           Am studiat diverse metode de impachetare , ce frumos este sa stai in fata PC-ului , eventual si cu o cana cu vin , sa vezi cum fac altii pregatirile pentru iernat !Din lipsa de timp ,  am aminat ca vremea a fost frumoasa in noiembrie , cind am simtit ca vine cu adevarat iarna , am fost luat prin surprindere ca pe autoritati . Ce am facut ??
  Am  captusit capacul la interior cu poliestiren expandat de 4 (l-am pus putin sub presiune sa nu cada cind desfac capacul ), si am pus si in loc de diafragma .
Am tras cu ochiu in dec si ian pe 15-16 si am observat ca este OK  ,

  Este prima iarna cu stupi in curte si am emotii , Abia astept sai vat la lucru pe toti 4.
       Sa fim sanatosi

balasbebe

Eu am cumparat un material izolator din magazinul de constructii. Este 2,3 lei metrul patrat si este ECO. Este un material calduros, permite trecerea condensului. Este poros, permeabil. L-am testat de cateva saptamani. Deasupra nu este voie sa se puna materiale impermeabile, ma refer la polistiren. Trebuie ceva poros, sau carpe.