• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Culesul de rapita -pregatire - best practices

Creat de andrei_calinescu, Ianuarie 25, 2011, 03:16:03 p.m.

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

Dragi colegi,

Rapita reperzinta o provocare. Un cules care trebuie sa fie de succes in ciuda conditiilor vitrege - ale biologiei coloniilor si ale climei.
Si poate si din punct de vedere rasial.

Cum procedati, ce "best practices" folositi?
D-nul Ardelean a vorbit de fam ajutatoare, solutie la care ader. A vorbit insa numai de puiet capacit.
Ce observatii comparative aveti din punct de vedere rasial?

ioanardelean55


Andrei eu am dat ideea ,cum procedez e putin mai complicat ,dar sint rezultate ,nu stiu cite turte proteice s-au alti biostimultori pot echivala cu o rama de puiet . :bzz: :bzz:

andrei_calinescu

Tocami asta era ideea, de expunere a diverselor metode care dau rezultate, nu lucruri scrise in carti.
De ce considerati a fi complicata metoda dumneavoastra?
Ati vrea s-o expuneti?
Sunt diverse pareri vis-à-vis de stimulare precoce, cu care nu sunt neaparat de acord. Ramane insa o parere personala.
Cum procedati in cateva cuvinte?

D006

  Flerul meu spune sa merg pe polen anul acesta la rapita. Pun in bot la stupi 200 de colectoare de polen si daca ma straduiesc putin scot o tona de polen = 10.000 de euro . sarut mana pentru masa si mergem la salcam.
  Pentru a face aceasta tona de polen trebuie sa am 200 de familii care sa aiba cel putin 6 rame cu puiet capacit. Plus ca trebuie sa stau si cu ceva siropel pe ei.

ioanardelean55


Sa expun tot procedeul e mult de tastat in citeva cuvinte no sa se inteleaga mare lucru , dar fam. ajutatoare prin insasi sensul cuvintului inseamna ca ajuta, cu ce ? cu puiet capacit luat periodic si dat familiilor de productie , o intrebare ptr. Dragos ; ca sa faci 200 fam puternice ptr. rapita asa cum vrei tu de cite famili ajutatoare ai a vera nevoie ?

Florin-braileanul (FlorinI)

daca are 300 de stupi, are de unde sa ajute

intrebarea pentru mine era alta
unde e piata de desfacere pentru 1 (UNA) TONA de polen
adica 1000 kg
trebuie uscator de polen, implica mai multe pastrarea UNEI TONE de polen
e frumos, am facut eu rapid un calcul pe genunchi si a iesit cam asa: bagi in sirop 1200-1500 euro si scoti dupa polen 10000.    :bravo:  e stas
  :yes: asta e productivitate  :yes:
sa vedem daca dragos ne invata si despre conditionare, pastrare si distributie

oricum... dragos, sincer, BAFTA MAXIMA
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

D006

  Cand m-am apucat de recoltat polen chiar in acel an am produs o tona . L-am uscat intr-un uscator proiect propriu . Batat in saci de polietilena si apoi la beci . Vanzarea a mers foarte bine pe Bucuresti si Ploiesti la pietari.
  In 2010 am inceput recoltarea doar la fan si am facut 700 de kg. vanzarea a mers ca focul , de ce nu am eu acum o tona de vanzare  :mad:
  Anul acesta schimb putin tactica , cumpar o lada frigorifica mare pentru a stoca macar 500 kg. crud . Am reusit sa-mi fac o clientela care ma ajuta sa vand mai putin prin intermediul pietarilor.

pharaonu75

Aici intrevad ceva frumos: Dragos postand despre experienta sa in colectat polen!  :thanks:
Abia astept primavara si culesul de rapita! Sa vezi ce-l tragem atunci pe Dragos de limba! Ce, cum, cat, cand! :yes:

Si musai cateva filmulete, asa cum ne-a obisnuit! =D>
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

D006

  Incerc sa fortez putin debutul sezonului de productie si daca avem noroc sa tina Dumnezeu cu noi sa ne dea vreme buna la pomii fructiferi s-ar putea sa produc niste filme educative de la acest prim cules.
  Daca  observatiile facute de mine pe parcursul mai multor ani sunt corecte  pe 25 martie cand sarbatorim  "Buna Vestire"  trebuie deja sa avem primul lot de polen in stoc.
   

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 26, 2011, 01:04:32 a.m.
  Cand m-am apucat de recoltat polen chiar in acel an am produs o tona . L-am uscat intr-un uscator proiect propriu . Batat in saci de polietilena si apoi la beci . Vanzarea a mers foarte bine pe Bucuresti si Ploiesti la pietari.
  In 2010 am inceput recoltarea doar la fan si am facut 700 de kg. vanzarea a mers ca focul , de ce nu am eu acum o tona de vanzare  :mad:
  Anul acesta schimb putin tactica , cumpar o lada frigorifica mare pentru a stoca macar 500 kg. crud . Am reusit sa-mi fac o clientela care ma ajuta sa vand mai putin prin intermediul pietarilor.felicitari, pentru munca si sinceritate
multumim de sfaturi
sa-ti dea Domnul 10 tone de polen
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

ilalexandru

Domnule Dragos la colectare de polen sunt la stadiul de foarte incepator. La mine in zona nu stiu cat ar merge lucrul asta si cat as putea aplica la modelurile de stup pe care le am. Insa ce nelamuriri am eu...ziceti ca pe data de 25 martie vreti sa obtineti primul polen....aici depinde de mai multi factori bineinteles...o primavara ca acum doi ani si nu faceti nimic. Insa, familiile respective nu au nevoie de polenul respectiv pastura necesara cresterii polenului? In luna martie sursele de polen nu sunt chiar atat de mari...cel putin in zona mea. De acum si pana cand albinele reusesc sa aduca ceva polen in stupi o sa mai treaca ceva vreme, iar rezervele acestora se vor imputina considerabil. Sau pentru o buna dezvoltare a familie, dumneavoastra mergeti si pe stimularile proteice in luna martie?
Si alt lucru....ziceti ca mergeti pe polen la rapita. Pai familia respectiva o sa aduca si polen si nectar...de ce sa nu mergeti pe amandoua in acelasi timp?

Popescu Gheorghe

Si eu sustin parerea de mai sus a  D-lui Alex;depinde de zona unde are loc culesul si de vremea din zona,adica daca sunt surse de colectare de polen si vremea tine cu stuparul ,altfel ,dorinta ramane dorinta.Este o parere in conditiile din zona noastra.Adevarata stimulare de primavara in zona noastra se poate incepe  dupa 23 martie cand vremea se mai stabilizeaza,dar sursa de polen de la pomii fructiferi este foarte mica( nu mai exista livada compacta) si cu cativa pomi frucrtiferi nu se face cules.Cornul in zona noastra este la fel razlet si nu poti avea ceva garantie chiar la dezvoltarea precoce a familiilor de albine dar mite la colectare de polen deci.....

Florin_Dan

Dagos, daca esti amabil, pune niste poze cu uscatorul tau, din mai multe unghiuri.

D006

  Inca nu s-a inventat colectorul de polen care sa opreasca tot polenul la intrare .Chiar daca recoltezi polen albinele oricum vor duce din el si in rame .
  Uscarea polenului este strict secreta !  Acum a aparut  un uscator performat produs de o firma din Tg. Mures care costa 1600 euro +TVA.

balasbebe

Da si usuca polenul in 4 ore. Acela este un polen prajit nu uscat. Polenul trebuie uscat la max 27 de grade, altfel toate substantele volatile se pierd. La peste 45-50 de grade deja discutam de coacerea polenului, si nicidecum de uscare. De fapt se vand paie pe piata nu polen.