Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => ÎNTREŢINEREA ALBINELOR => Subiect creat de: gore din Decembrie 25, 2010, 10:19:01 PM

Titlu: Cum sa mai procedez
Scris de: gore din Decembrie 25, 2010, 10:19:01 PM
Am sa expun o problema care a aparut acum, dupa ce am experimentat iernarea cu folie si cat deasupra. La un control de rutin astazi cand afara erau 8 grade, am ridicat corpul 2 de la fiecare stup si surpriza. Unii chiar si cei cu fund antivarooa aveau pe folie urme mai serioase de condens, cu toate ca am lasat in spate in directia opusa urdinisului o fanta de 6-7 cm pentru aerisire. La cei cu fund antivarooa am lasat tablele trase ca sa fie aerisirea cat mai buna, urdinisul tras spre maxim, asa cum se vede din pozele ce le voi expune. Acum am lasat si in fata pe partea cu urdinisul o fanta de 2 cm, poate o sa dispara condensul. Nu stiu daca am facut bine, dar poate cineva care a experimentat de mai multi ani acest procedeu de iernare poate da sfaturi. din ce stiu iernarea cu folie nu e obligatorie, deoarece sunt probleme cu umiditatea in lunile ian-martie. Aceasta se preteaza mai bine din martie pana in mai cand albina are mai mult nevoie pentru caldura la puiet. Astept sfaturi, va multumesc si urmeaza pozele.
Modul de aranfare cuib,
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: gore din Decembrie 25, 2010, 10:20:46 PM
x
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: gore din Decembrie 25, 2010, 10:22:08 PM
Inca o precizare, la stupii fara fund cu sita, am podisorul cu plasa care este lasata descoperita pe jumatate.
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: emil.oltean din Decembrie 26, 2010, 01:00:02 AM
Incercati sa puneti deasupra foliei o pisla sau alt material mai grosut(chiar si o buata de patura veche) si vedeti rezultatul.De regula folia neprotejata deasupra pe timp frigurors produce condens.Daca apar temperaturi apropiate de ger sau chiar ger mai reduceti din atita aerisire.
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: ApisAntim din Decembrie 26, 2010, 06:20:37 AM
 Eu am pus peste folie o bucata de carton  ( rezultat de la baxurile de congelate care este  putin cerat si nu se  imbiba cu apa usor) penru o izolare mai buna  si penru a elimina  impactul  cu aerul rece  din exterior   :hi:
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: Bătrânul din Decembrie 26, 2010, 08:56:49 AM
Lasa folia pe toate suprafata + ziare de un deget grosime
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 26, 2010, 10:04:25 AM
Prea multe aerisiri.Fundul gol.Folia peste tot.Pe folie o bucata de covor vechi.Asa fac eu.
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: stupar din Decembrie 26, 2010, 11:18:42 AM
Mai eficace peste folie poliester de 20 mm grosime.
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: gore din Decembrie 26, 2010, 06:15:04 PM
Va multumesc de sfaturi, am sa procedez in consecinta.
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: ioanardelean55 din Decembrie 26, 2010, 11:11:50 PM

   OFffffff .......... Apicultura asta !!!!!!! :uimit: :uimit:  Mai are multe necunoscute  :hi: :hi:
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: balasbebe din Decembrie 27, 2010, 07:32:41 AM
Din poza pusa de tine, prea multi stupi nu ai. Am vazut si lazi goale. Eu cand dau jos caturile le pun la adapost. Cei care au familii multe nu au unde sa depoziteze sute de caturi, si considera ca este o munca in plus. Stiu cel putin un stupar care doreste sa puna ramele separat, dar inca nu a reusit.
La tine este simplu, poti sa faci operatia, deoarece ai si folia pusa. Da jos caturile sa poti pune peste folie orice doresti. Sfatul meu este sa pui podisorul si peste el textila sau polistiren, cat incape, macar 5 cm.
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: balasbebe din Decembrie 27, 2010, 07:38:50 AM
O sa pun una si cu polistiren. De fapt peste polistiren am lasat si o patura.
Mai greu va fi la micronucleu. Sta sub folie si nu mai are spatiu de manevra.
Titlu: stare de urgenta sau alarma falsa
Scris de: bur_bur58 din Decembrie 27, 2010, 08:27:49 AM
 la o verificare sumara a ''stupinei '' , ( 4 stupi ) , sunt incepator si este prima iarna cu stupi in curte , am observat la urdinis albine moarte cca 10 bucati la fiecare

ce ma sfatuiti ??
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 27, 2010, 09:04:12 AM
Este normal sa mai exise si albine moarte.
Zilele calde din preajma Craciunului a determinat albinele sa iasa din ghem si sa faca curatenie, carand afara albinele moarte care cazusera pe fundul stupului.
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: gore din Decembrie 27, 2010, 01:20:56 PM
Am 25 de stupi,pana anul acesta am ridicat caturile si le-am depozitat in magazie, dar acum am zis sa nu mai muncesc la carat, mai ales ca se cam aglomereaza magazia ,am preferat aceasta iernare. Ma descurc eu, dar acum pun in aplicare acoperirea foliei cu ceva pasla sai ziare, iar in functie de rezultat voi proceda in consecinta iarna ce vine.
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: piti din Decembrie 27, 2010, 06:12:17 PM
Eu am pus folia pe ei toata vara si pana toamna tarziu cand am observat picaturile de condens chiar si pe stupii cu fund antivaroa. Mentionez ca peste folie am panza de filtru si peste aceasta pasla de 5 mm grosime. Am lasat fanta de 3-4 cm in spate, tot au facut condens, am lasat si in fata si tot am vazut condens pe folie. Asa ca m-am decis si am luat folia jos, am pus podisoarele (scandurele de 10 cm latime si 1 cm grosime), am lasat distanta de 2-4 cm intre ele, am pus plasa de colectat propolis peste podisoare, peste plasa am pus panza de filtru si peste aceasta pasla de 5 mm. Lateral pe ambele parti am diafragme de lemn sau MDF (peste cele de MDF am dat cu tinctura de propolis). Intre diafragme si peretii laterali am pus placi de polistiren in tot spatiul ramas gol. Folia am impaturat-o si am lasat-o deasupra pe pasla. La vizita din decembrie am gasit pojghita de gheata intre folia impaturata si pasla, la foliile care au ramas deasupra cuibului si in dreptul fantelor dintre podisoare, dar in cuib nu am observat condens. Am sa vad ce se mai intampla si cum decurge in continuare iernarea si daca nu o sa fie probleme cred ca o sa raman pe aceasta varianta de izolare a cuibului pentru iernare.
La o discutie cu doi stupari din Salaj acestia au zis ca ei ierneaza unul cu panza de filtru in loc de podisor si atat iar celalalt doar cu sac de iuta sau ceva haine de la second si atat si nici unul nu au probleme cu condensul. Parerea mea este ca nu trebuie sa luam un sablon universal valabil pentru iernarea stupilor, deoarece difera foarte mult conditiile climatice (vant, umiditate, temperatura,etc.) din fiecare zona si cel putin eu cred ca fiecare ar trebui sa vada cum este mai bine pentru zona in care isi are stupina. Multi stupari spun ca albina nu moare de frig ci numai de foame, dar eu cred ca nu este totuna cat mananca acea albina in decursul unei ierni, mai ales daca ierneaza in fundul gol si nu prinde nici un zbor de curatire. Eu va doresc numai bine si sanatate si sarbatori fericite in continuare, iar pentru cei cu numele de STEFAN  un calduros LA MULTI ANI !
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: tassevasi din Decembrie 27, 2010, 09:34:34 PM
 Condens sub folie  ,va apare intotdeauna ,in sezonul rece, motivul  e simplu de inteles , daca se  vrea .
  Materialele solide care au luciu , au proprietatea de a condensa rapid vaporii din mediul ce-l inconjoara .
  Exp,  sticla (geamul ) , portelanurile , tabla cu lucil metelic,  folia  de care vorbim ,are luciu , chiar si poliesterul ,deci toate materialele de aceasta natura , neabsorbante .
   Hai sa gindim asa ;   daca  deasupra foliei avem temp  scazuta ,sub folie avem un ghem cu viata ,deci e mai cald +CO2, se formeaza condensul  , care vara pica pe rame  iar iarna inghiata .                                                                                 In bucatarie de ce apare condensul ?  Afara-i rece inauntru cald +vaporii formati , ..pe geam apare picaturile de apa de fiecare data ce am srers noi .
  Concluzia,... sa folosim materiale absorbante, aratate mai sus .
  Ideal ar fi sa folosim  o folie ,  ca in constructii ,   ce lasa sa treaca vaporii  care sunt  in  podul casei , ( fiind mai cald )si sa curga , pe desupra foliei  la jghiabul  de colectare al apei , de la streasina.     Mentionez ca acesta folie se pune sub tabla ce imita tigla  , si are 2  fete una poroasa si cealalta lucioasa .
  Eu nu folosesc folie , am podisoare cu aerisiri  , pernute din papura  si deasupra si inauntru .
   Sanatate si numai bine  :hi: :hi:

 
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: filip din Decembrie 27, 2010, 09:40:46 PM
Unde se intalneste aierul cald cu cel rece= condens.
Daca folia e pliata intr-un colt pe acolo iese aierul cald.
De regula condensul nu se formeaza pana apare puietul si creste temperatura in ghem.
Albinele au nevoie de apa la cresterea puietului.
Fiecare intelege ce vrea din expunerea de mai sus.
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: bur_bur58 din Decembrie 28, 2010, 09:10:26 AM
eu  am pus pe fundul capacului poliestiren de 4 , care sta lipit de podisor , iar pe sita de aerisire am pus hartie ,
am folodit poliestiren de 5 si am pus in loc de diafragma ,

nu am vazut umezeala cind am umblat la ei undeva in 15 dec
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: Bătrânul din Decembrie 28, 2010, 10:25:37 AM
Imi mai amintesc cite ceva de pe vremea scolii de altadata. Daca gresesc corectati-ma . Fiecare material are un coaficient de izolare termica .  Exemplu ,Daca in casa sint +20 grade in exterior -20 grade cunoscind stratificarea peretelui (tencuiala 2 cm , polistiren 5 cm zidarie caramida 37 cm tencuiala interioara 2cm , se poate calcula exact punctul din sectiunea peretelui in care se va produce condensul adica 0 grade !!!!  Pentru a avea pereti uscati incercam ca acest condens sa se produca CIT MAI SPRE EXTERIOR. Din acest motiv polistirenul (cu cel mai mare coeficient de izolare dintre aceste materiale se pune in exterior si nu in interior (la casa ) Deci condensu se produce in interiorul stupului numai daca nu am pus suficiente materiale termoizolante deasupra ramelor. SI pentru acest lucru am introdus rama hranitoare la stupii batrinului IN CARE AU LOC MATERIALELE IZOLATOARE PESTE IARNA.  Peste podisor puneti folie pe toate suprafata (pentru a nu curge condensul format deasupra in stup) si peste folie puneti citeva straturi de PATURA VECHE  TAIATA LA DIMENSIUNE EXACTA . Daca cineva are bani si nu are ce face cu ei se gasesc MEMBRANE DE PLUTA IZOLATOARE SI HIDROABSORBANTE ( toate la un loc)
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: Calin Bondaru din Ianuarie 06, 2011, 10:27:50 PM
stiti care e problema aici!? faptul ca luam tot de la straini, cu bune si cu rele!  :mad:
:bzz:
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: sas angelica din Ianuarie 26, 2011, 03:21:36 PM
eu tin o familie acasa, in gradina. mai experimentez diverse metode citite pe forum. in toamna, la impachetare, i-am pus peste podisor carton triplu stratificat, iar peste carton, folie pentru ambalat obiecte electronice (aceea cu bule de aer). in 10 ianuarie am descoperit stupul sa-i pun o turta. surpriza: condens. partea din spate a cartonului era uda. am luat folia jos si in 15 ianuarie am ridicat capacul: era uscat cartonul. concluzia mea: iernez pe metoda clasica: podisor din scandura cu spatiu de 2-3 mm intre scandurele, carton si ceva carpe groase taiate la dimensiunea stupului.  :hi:
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: bur_bur58 din Ianuarie 26, 2011, 06:27:01 PM
           Am studiat diverse metode de impachetare , ce frumos este sa stai in fata PC-ului , eventual si cu o cana cu vin , sa vezi cum fac altii pregatirile pentru iernat !Din lipsa de timp ,  am aminat ca vremea a fost frumoasa in noiembrie , cind am simtit ca vine cu adevarat iarna , am fost luat prin surprindere ca pe autoritati . Ce am facut ??
  Am  captusit capacul la interior cu poliestiren expandat de 4 (l-am pus putin sub presiune sa nu cada cind desfac capacul ), si am pus si in loc de diafragma .
Am tras cu ochiu in dec si ian pe 15-16 si am observat ca este OK  ,

  Este prima iarna cu stupi in curte si am emotii , Abia astept sai vat la lucru pe toti 4.
       Sa fim sanatosi
Titlu: Re: Cum sa mai procedez
Scris de: balasbebe din Ianuarie 26, 2011, 07:35:59 PM
Eu am cumparat un material izolator din magazinul de constructii. Este 2,3 lei metrul patrat si este ECO. Este un material calduros, permite trecerea condensului. Este poros, permeabil. L-am testat de cateva saptamani. Deasupra nu este voie sa se puna materiale impermeabile, ma refer la polistiren. Trebuie ceva poros, sau carpe.