productia de matci, intre eficienta si ineficienta economica.

Creat de valter, Octombrie 11, 2010, 05:45:26 PM

« precedentul - următorul »

valter

Unul din cei mai mari cercetatori ai timpului sau(Ruther) spunea ca ''eficienta productiei de matci'' se situiaza undeva la aproximativ 55-60matci pe familie inclusa in ciclul de productie(de matci).
Ulterior, un francez- Jiles Fert afirma ca este suficient si economic daca producem 30 matci pe stup inclus in programul de multiplicare.

Din experienta proprie sunt mult sub aprecierea fracezului. Sa fie experienta de vina? Sa fie rutina neansusita? Sa contribuie factorul limitativ numit'' sezon apicol romanesc''? Oare unde gresesc?
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Uite unul dintre cei mai mari producatori de regine unde eficienta a ajuns la punctul de ridicol cand planul este de 3000 de regine pe zi.

http://www.koehnen.com/

D006

 De cati oameni ai nevoie sa marchezi 3000 de regine pe zi ?

D006


valter

Debut de activitate apicola prin anii '91-92.
Citesc in revista de specialitate(Romania apicola) cum ca unul prin state face 55.000 de matci pe an.Da-i calcule si imparte le 180 zile calendaristice(din Romania) si fa radicali, grafice si asimptote.

Un reputat om de stiinta apicola(intamplator azi ''cel mai tare apicultor'') zicea de genul  ,,voi a-ti trait in cei 50 ani o trauma pe care bombardamentul actual de informatie va face destul de mult rau,,

Eu cred ca majoritatea celor ce privesc aceste forum ori nu au nimic in comul cu subiectul, ori rad de le plesnesc falcile cand, unul intreaba de eficienta iar altii vorbesc de cate secunde-i trebuie unei matci sa iasa pe poarta lui Koehnen.


Subiectul ar fi vrut sa bata in alta directie...in Romania unii ''au produs'' cu 10 familii si 15 nuclee cate 1500-2000 matci in acest sezon apicol...si l-au contrazis  pe
Ruther si Fert.

Da...cum discutia a luat alta intorsatura...ma retrag si va procur un cronometru.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Valtere, tu nu te lasa bruiat de ..... cei pusi pe glume si intepaturi din lipsa de material concret la subiect.
Eficienta sau selectia sunt subiecte ff ascunse pt uni dar tu esti singurul doritor sa imparti si este in avantajul tau cred eu.
In ceea ce ma priveste problema de care m-am lovit anul acesta a fost echipamentul necesar unui numar mai mare.
De aceea am tot lucrat la cateva apartamente roiale ca pot gazdui 20 - 30 de regine virgine odata.
Cat despre vanzari calitatea si onestia iti vor fi reclama cea mai buna.

valter

Din ceia ce am vazut pe net(firme de multiplicare din europa de vest, america) referitor la preturi si cantitati(cred si de calitate), o matca costa intre 18 euro si ajunge pana la 100, uneori chiar mai mult.

Nimeni pana acum nu a facut un calcul real al producerii unei matci in tara noastra sau nu sa publicat pana in acest moment o baza de calcul.
Preoblema ''naspa'' e ca ICDA   unicul si cel mai de vaza    producator    are preturi destul de scazute la matci, dar  bune calitativ, iar tonul data de ei trebui respectat in mare masura , pentru a nu te trezi ca ramai cu ''bortoasele'' pe stoc.
Personal nu ma plang...am gasit solutii la toate situatiile dificile, una chiar anul acesta, cand un lot trebuia sa plece intr-o directie anume si a ajuns la Vaslui.

Ei...asta vroiam sa vedem, putem face o calculatie simpla privind cat costa productia si cat scoatem din vanzare...
la un linc pus de AndreiRN am gasit pentru fiecare activitate din marcare, livrare, ambalare adaosuri la pretul de cost.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

2010 Queens Pricing

Italian
54 or more   $15.25/+$1.00/+$1.00 
27-53  $16.25/+$1.00/+$1.00 
13-26  $17.25/+$1.00/+$1.00
9-12  $18.25/+$1.00/+$1.00 
4-8 (with attendants)   $18.25/+$1.00 
1-3 (with attendants)   $19.25/+$1.00 

Carniolan
54 or more   $15.50/+$1.00/+$1.00
27-53  $16.50/+$1.00/+$1.00
13-26  $17.50/+$1.00/+$1.00
9-12  $18.50/+$1.00/+$1.00
4-8 (with attendants)   $18.50/+$1.00
1-3 (with attendants)   $19.50/+$1.00

Interesant cum se ajunge la aceste preturi dar cererea si oferta joaca un rol ff important.
Oricum la sfarsit de sezon daca este surplus preturile mai scad si la inceput de sezon comenzile facute cu 2 luni inainte au un pret mai scazut decat cele facute cu 2 saptamani sau zile.
Cutia de transport si orice manopera adaugata se adauga si la pret.
In general producatori acu si ei cateva sute sau mii de famili de albine si pot caza surplusul daca apare.
E bine sa incepi cu un pret mic daca vine omul dupa ele si cantitate stabila de contract si de acolo se adauga orice in plus.

D006

  Valtere tu vrei sa deschizi cutia Pandorei si va iesi curent mare ... Stiu metode de a controla productia de matci pana la ultima bucata dar ori nu se vrea ori cei din conducere sunt prea fraieri. La noi  s-a ajuns in asa hal in cat o distinsa doamna din conducere la targul de la Bucale intreaba in sala de ce sunt matcile asa scumpe ????  50 lei ????  aici s-a ajuns in apicultura romaneasca .
  Oare vom avea curajul vreo data sa facem publica problematica matcilor si sa sugeram la ANARZ metode de control a producatorilor ?

pharaonu75

Parerea mea este ca matcile nu sunt scumpe la 50 lei bucata.
Insa la cum sunt platite produsele apicole, in bataie de joc, apicultorului i se pare un efort financiar destul de mare sa dea banii astia pe o matca!
La 100 de stupi iti trebuiesc 100 de matci, deci 50 milioane! Asta cata miere inseamna? Cat munceste apicultorul pentru producerea acestei cantitati de miere? Cat cheltuie pe tratarea si intretinerea albinelor care produc aceasta cantitate de miere?
De aici pleaca problema! Daca s-ar incasa mai mult pe produsele stupului, atunci si apicultorul ar fi dispus sa investeasca mai mult!
Parerea mea!
Distinsa doamna la care facea Dragos referire ar fi trebuit sa intrebe mai intai de ce se plateste atat de putin pe miere si abia pe urma sa intrebe de ce sunt matcile "scumpe"!
Dar ce face ACA pentru apicultori?      :uimit:   :rusine:    :rusine:    :rusine:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

  Preturile la produsele apicole sunt fantastice acum , mierea de salcam este 40 lei , poliflora 20 lei , polenul 70 lei , propolisul 250 lei . la asemenea preturi 50 lei pe o matca este pomana curata. Cu nici 3 kg. de miere sau un kg. de polen  cumperi o matca , e scump ?
  cu 100 de maici pe care am dat 5000 lei obtin familii care valoreaza peste 30000 . Nu este rentabil ?

valter

De doamne si de prieteni...numa de bine.
Matcile produse in Romania respecta in genere aceleasi eforturi financiare si investitionale similare celor din ''ori ce loc de pe mapamond''.
De ce la noi 12 euro si la ei dublu...asta-i intrebarea?

Pentru ca ne ajuta pna, pentru ca unii dau tonul la golanii si le fabrica in cutii de chibrituri...
Pentru ca inca nu-i formata o piata reala, totui joc de imagine, calitate atat cat se poate si putini ''reali''producatori.
Munca de productie sede intr-un calvar de planuri, planulete, semiesecuri si dezamagiri.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

pharaonu75

Citat din: dragos2006 din Octombrie 14, 2010, 09:49:31 PM
  Preturile la produsele apicole sunt fantastice acum , mierea de salcam este 40 lei , poliflora 20 lei , polenul 70 lei , propolisul 250 lei . la asemenea preturi 50 lei pe o matca este pomana curata. Cu nici 3 kg. de miere sau un kg. de polen  cumperi o matca , e scump ?
  cu 100 de maici pe care am dat 5000 lei obtin familii care valoreaza peste 30000 . Nu este rentabil ?

Ai dat tu mierea la preturile astea la procesator? Sau la vecini, rude, cunostinte, cu borcanul?
Daca ai obtinut preturile de care vorbesti, te felicit sincer!
Eu vorbesc de vanzarea catre procesator pentru ca apicultorii profesionisti, care cumpara 100 de matci odata, nu cred ca se bazeaza pe vanzarea cu borcanul... :hi:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

 Apicultor profesionist nu este numai cel care o produce este cel care stie sa o si vanda . anul acesta pentru prima oara am inteles ce inseamna sa stii sa-ti vinzi mierea . pe 200 de kg de miere de salcam am luat 8000 de lei exact cat au luat altii pe o tona de miere la procesator. Si eu am dat la en-gros dar numai surplusul. sa mai vorbesc si de polen ?

  sa revenim la martci : am stat si am calculat , am intrebat si am facut grafice . In Romania pentru un crescator de matci sunt doar 3 luni pentru productia comerciala , cat trebuie sa vand pentru a trai un an si cate familii trebuie sa aiba pentru a produce atatea matci cat sa vanda pentru un an intreg ?

  PS. profesionistul nici nu se uita la 5000 de lei cand e vorba de calitate !

pharaonu75

Sunt perfect de acord cu tine, am spus de la inceput ca nu este mult 50 lei pentru o matca...
Am mai spus si ca distinsa doamna trebuia sa se intrebe de ce se plateste asa prost mierea si pe urma sa transmita sageti catre crescatorii de matci...
Felicitari pentru pretul obtinut pe miere, si sunt sigur ca esti de acord cu mine ca aceeasi distinsa doamna nu a avut niciun amestec in pretul obtinut... de aceea repet intrebarea, care tinde sa devina retorica: "Ce face ACA pentru apicultori?"
Sa faca ACA matci mult sub 50 lei, dar la aceeasi calitate ca la crescatorii recunoscuti...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube