CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

M-am trezit cu botci într-un stup cu regină din 2015 (tot de roire)
Aşa că, cu două rame cu câte o botcă frumoasă plus alte două cu puiet căpăcit şi câte un uluc am făcut două începuturi de roiuri.
Au înflorit şi doi salcîmi lângă un bloc din apropiere; am şi albine care strâng încă polen de pe ultimele păpădii.

dan sebastian

Dupa ce am tras mierea nu am mai lucrat in ei.
Vreau sa le dau niste scabatox pe benzi, gen mavrirol.
Acesta e planul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MirceaCalin

Luni (acum două zile), în jurul orei 12:30 la ieşirea din Bălăuşeri (între Sighişoara şi Tg.-Mureş) pe o căldură "bunicică", un camion cu remorcă şi cu stupi urca din greu o pantă...
Oare cum de circula la acea oră, pe căldură ?

Bătrânul

Caut 10 bucatari vorbitori de limba engleza !

oroles

Mai am niste rame cu miere de anul trecut. Au stat intr-un dulap intr-o camera racoroasa. Cateva celule au inceput sa fermenteze. Pot sa le dau la albine sa le curete?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dorindafi

Citat din: oroles din Iulie 21, 2017, 11:11:06 AM
Mai am niste rame cu miere de anul trecut. Au stat intr-un dulap intr-o camera racoroasa. Cateva celule au inceput sa fermenteze. Pot sa le dau la albine sa le curete?
da , iar daca nu se ating de ele baga furculita-n ele
toate astea ar fi bine in lipsa de cules  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

oroles

E lipsa mare. Multumesc Dorine! Sanatate!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Nu au mancare nici pentru ele. Nici nu stiu ce sa ma fac. Nici mancarea pe iarna nu o au. Ce sa fac? Sfaturi?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Cred ca cea mai buna solutie ar fi hranirea cu zahar. Dar mai trebuie identificata si cauza pentru care la ora asta nu au nici mancare pentru ele. Dupa mintea mea presupun ca s-a depasit incarcarea de familii de albine pe arealul respectiv. Sau ar mai putea fi si o cantitatea prea mica de miere lasata la ultima extractie. Ca anul asta nu e prost, se vede dupa prezenta redusa de pe forum. In cazul in care s-a depasit incarcarea cred ca ar trebui redus numarul de familii.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Ar mai fi o cauza a scaderii productiilor de miere si chiar una foarte serioasa: reducerea duratei de viata a albinelor. Se pare ca chiar pe plan european se intampla un asemenea fenomen si totusi nu am vazut deloc a se dezbate acest fenomen. Am citit la francezi care fara explicatii au redus in mai multe randuri incarcarea optima de familii de albine pentru toate felurile de culesuri. Adica acum incarcaturile recomandate sunt cam jumatate din cele care erau acum 50-60 de ani. Adica asta inseamna ca albinele de azi nu mai pot realiza productiile pe care le realizau cu zeci de ani in urma, decat daca au la dispozitie resurse melifere mai mari.
  Ar trebui luati in calcul cativa factori care ar fi raspunzatori de aceasta situatie, dar unul principal cred ca este reducerea duratei de viata a albinelor. Se stie ca albinele devin culegatoare doar dupa o anumita varsta, deci reducerea duratei de viata inseamna reducerea drastica a activitatii de culegatoare a albinelor. Asta inseamna ca ponderea culegatoarelor in totalul albinelor unei familii este mai mica si deci cantitatea de necatr adusa in stup este mai mica. Daca tinem cont ca un numar de culegatoare trebuie sa fie culegatoare de polen, pentru cresterea puietului si ca numarul culegatoarelor de polen nu poate scadea, atunci se reduce si mai mult numarul culegatoarelor de nectar. Daca tinem cont de faptul ca o buna parte din nectarul adus este necesar pentru activitatile normale din stup, inseamna ca rapane pentru transformarea in miere-marfa tot mai putin nectar.
  Acum de ce ar scadea durata de viata a albinelor? O cauza ar fi calitatea hranei pentru puiet si albine. Din cauza chimizarii agriculturii si mai cu seama a pesticidelor sistemice care intra in toate componentele plantelor deci si in polen si nectar, e posibil ca vitalitatea puietului crescut de albine sa fie mai mica decat cu zeci de ani in urma. Tot din cauza neonicotinoidelor se spune ca sistemul nervos al albinelor este afectat, memoria acestora scade si odata cu aceasta si capacitatea de orientare a albinelor care poate duce pana la ratacirea lor. De asemenea afecteaza mirosul, care este unul din cele mai importante simturi ale albinei, incat aceasta nu mai detecteaza la fel de performant florile care pot furniza nectar sau poate chiar si alti indicatori care ajuta la un cules performant (de ex se stie ca albinele marcheaza prin niste glande aflate pe picioare florile prin care au trecut. Aceasta marcare ajuta o alta albina sa nu se mai aseze imediat pe aceeasi floare si sa gaseasca florile nevizitate recent de alte albine). Dar si unele boli ar putea fi raspunzatoare de scurtarea duratei de viata a albinelor. Nosemoza este una din aceste boli. Protozoarul Nosema apis (si ceranae) afecteaza metabolismul proteinelor, astfel ca corpul gras al albinelor adulte (afecteaza in special albinele peste 15 zile) este topit si albinele se epuizeaza si mor (se stie de la albina de iernare cat influenteaza corpul gras durata de viata a albinelor).
Daca Nosema apis actioneaza in special toamna si primavara, nou venita Nosema ceranae se manifesta si in sezonul activ.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Cauza e simpla. A dat gheata si nu mai au ce culege.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Domnule Stefan, sint de acord cu legatura dintre durata de viata a albinei si productia de miere. Mi-a trecut si mie prin cap, dar nu am vrut sa-l supar pe colegul Oroles. Indiciul privind viata scurta la albinele lui este faptul ca acum cateva zile, cand au fst cateva nopti reci, el avea puiet racit scos pe urdinis. Or la timpul asta, oricat de frig ar fi, numarul de albine din familie este mai mult decat suficient sa acopere tot puietul, in caz de nevoie. Adica... ar trebui sa fie. Gheata ar putea fi o cauza, dar aceasta nu distruge chiar tot, tot mai ramane ceva.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Ce mai ramane, speranta? Aseara am dat cateva rame la lins. S-a facut furtisag monstru desi era tarziu. Eu zic ca e culesul. Ar mai fi ceva. Si eu si vecinul am observat ca albinele sunt mai mici anul acesta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

filip

Citat din: oroles din Iulie 22, 2017, 09:30:09 AM
Ce mai ramane, speranta? Aseara am dat cateva rame la lins. S-a facut furtisag monstru desi era tarziu. Eu zic ca e culesul. Ar mai fi ceva. Si eu si vecinul am observat ca albinele sunt mai mici anul acesta.
Grija mare cum asiguri polenul pentru formarea corpului gras !
De asta depinde in mare parte o iernare optima,poti avea miere in stupi dar fara polen..........
Cred ca asta e si explicatia pentru albine mai mici.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani