CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: tinumaftei din Noiembrie 10, 2016, 08:49:34 AM

Cred ca bostinarii folosesc extractia cu solvenți. Altminteri afacerea lor nu e prea rentabilă.

 
Citat din: stefan1 din Ianuarie 31, 2011, 12:59:46 AM
  ... Totusi cine spune ca prin scufundarea bostinei la fundul oalei de fierbere extrage toata ceara, isi face iluzii. Se zice ca in bostina uscata de la cei care extrag casnic ceara, cam 50% e inca ceara. Nici prin cele mai performante prese ale bostinarilor nu se extrage totul. Cu solventi precum benzina se mai poate extrage inca un procent, dar e ceara inferioara, folosita in alte aplicatii industriale, cum ar fi creme de incaltaminte sau pentru parchet.
  Din ce stiu eu, nu este indicat sa se fiarba ceara in recipienti de fier sau de cupru, ca ceara se innegreste. Altii nu recomanda nici aluminiul.

 
Citat din: stefan1 din Decembrie 09, 2013, 01:39:09 AM
  Sunt langa un sat vestit de bostinari. Ei nu se inseala, daca pun mana pe o bucata de bostina stiu cam cata ceara este in ea, doar noi nu prea stim. De fapt se zice ca cca 50% din greutatea bostinei uscate este ceara de extras.

  Sunt doar 2-3 sate de bostinari in tara. Presele lor nu sunt casnice ci una pentru toata comunitatea. Acolo se dezvolta presiuni foarte mari. Bratele presei sunt de cativa metri si sunt actionate de mai multi oameni.
  Ei nu folosesc solventi. Nu mai stiu acum, cand munca grea de bostinar nu mai este cautata de noua generatie, dar bostinarii erau si mari mesteri de falsificare a cerii. De fapt si nefalsificata, calitatea cerii obtinuta de bostinari este mai slaba decat ceara de prima mana obtinuta de particulari. Inainte, cel putin la noi, cei de la ACA strambau din nas daca le duceai ceara in calupuri cu forma 'caldarii' bostinarilor, incat chiar daca cumparai ceara de la acestia, era bine sa o retopesti in formele tale.


 
Citat din: stefan1 din Septembrie 02, 2009, 04:26:47 AM
Si la noi , inainte, ceara era un bun mijloc de tezaurizare. Proprietatea de a nu putrezi, a nu oxida, a nu mucegai(in calupuri), o face foarte buna pentru pastrare. In plus, inainte, cand ceara avea multe utilizari, in special la iluminat (cine isi permitea), apoi in medicina si in anumite industrii, o facea tare cautata. Acum pretul cerii nu cred ca o mai face asa atractiva.
Localitatea Sebesul de Jos din jud Sibiu era un sat de bostinari, care colectau bostina cu resturi de ceara sau faguri reformati, din multe zone ale tarii, pana in Dobrogea. Comunistii nu suportau ca cineva sa castige mai mult decat media, mai cu seama dintr-o initiativa particulara. I-au obligat pe bostinari sa se inscrie in cooperative si sa primeasca doar ce voiau ei sa le dea. Pana la urma le-au inchis complet 'teascul' performant care le permitea sa extraga din bostina ceara pe care un stupar nu o mai putea extrage prin mijloace casnice. O lupta dura au dus comunistii contra oamenilor care aveau sau li se parea ca ar avea ceara tezaurizata. Este adevarat ca multi aveau depozite ascunse prin paduri, ca o siguranta pentru familii in acele vremuri tulburi, cand statul nu suporta ca cineva sa fie bogat, sa dovedeasca ca prin initiativa privata poate prospera mai mult decat cei care lucreaza 'la gramada'. Multi au fost tinuti in aresturi sau incarcerati, erau anchetati si batuti crunt sa spuna unde au ceara. Unii au cedat sau au dat-o partial, dar altii au rezistat pana la sfarsit. E si asta o pagina despre 'beneficiile' pe care ni le-au adus comunismul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Si cine îi împiedică să folosească solvenți? Atunci când cineva practică o meserie, are interesul să scoată cel mai bun randament. Nu cred că fagurii vânduți de bostinari au mai mult de 50% ceara curata din presare la cald. Mai ales la prețul actual al parafinei de 3-4 lei kilogramul. La cat de ieftina este parafina s-ar putea să nu se complice cu extracția cu solvenți(benzina in principal)

MirceaCalin

Ieri la aprox. 12 grade cu soare albinele zburau ca vara; câteva aduceau polen portocaliu !!!

Azi din nou călduţ la amiază după o dimineaţă rece cu ceaţa multă.

mape 48-petru manea

Daca nu au avut zbor de cateva zile la 12 gr. cu soare si fara vant ies la zbor de curatire intens
La mine au fost tot 12 gr. dar nu prea au zburat ---au zburat zilele trecute
Albinele cautau apa ,sper ca pentru consum propriu nu pentru cresterea puietului,avand in vedere ca matcile (nu toate ) au incetat ouatul pe la jumatatea lui sept.

oroles

La mine au mai iesit zilele acestea dar tot asa putin. Sambata am constatat la stupul cosnita ca ciocanitorile dadusera jos lutul si bagau limba printre impletitura dupa albine. Urdinisul era atat de largit incat puteau intra pe el. Efectiv au rupt nuielele cosnitei si au dat jos lutul. Am retencuit cosnita si am redus urdinisul. Am adaugat si un cd la intrare si niste folie ca sa mai sperie ciocanitorile. Sper sa nu se mai ia vreuna de el.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MirceaCalin


romikele

Cu ce sa fie cd-ul ? Cu Tom si Jerry !  =))

oroles

Bai da voi va tineti de glume... MirceaCalin are ce are cu cd-urile mele. L-am luat deja la ochi. Oricum chestia cu CD-ul chiar funcționează. Pentru linistea voastră va zic ca era un CD de la un curs despre lupta anticorupție in scoli. :)
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Bătrânul

Vad ca tace lumea despre dezastrul din stupine !  :yahoo_cry: :yahoo_cry:

Eugen B


RazvanTi

sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

oroles

Pai normal ca e dezastru daca albinele noastre nu produc miere iarna.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Aurelian A.

Dezastru la aia care nu au facut tratamentele...
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

Eugen B

Trebuie sa spuna exact, te poti gandi la multe. Cine nu a dat tratament corect vor vedea prin ianuarie.
EU am mai dat un tratament acuma , cand nu mai este puiet, si au picat intre 2-15 varroa unde am verificat.
Dar in octombrie am dat 3 serii de VF si au picat foarte multi, Vf si-a facut efectul f bine

NYK74

Se studiază pentru noua rasă de albină,ALBINA ELECTRONICĂ,va da miere iarna, iar cu varooua nu va mai fi probleme,așa vom reuși si cu tratamentele  :) :) :) :)
Am trecut azi să vad cum se prezintă treaba, în afară de unul care a scos un pic mai mult rumeguș la urdiniș,pare totu în regulă.