Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

tuturicius


bucovineanu

O sa trebuiasca sa reiei operatia peste 7-10 zile.  :razz:

tuturicius

#287
Ce operatie? De rupt botci? Am rupt niste ture de botci dar acum nu am mai gasit nici una, nici incepute. Eu am verificat tot stupul pt. ca nu le-am crezut pe cuvant dupa ce am trecut prin primul corp  :razz: Dar nu mei era nici una.
Treaba asta cu volum mare, ridicat rame de puiet in corpul 3 - aerisit cuibul, mierea departe de cuib vad ca chiar functioneaza. Daca era un cules beton ziceam ca le-a scos culesul din friguri. Dar culesul e subtirel de tot. Doar ca au putut iesi zilnic la cules de vreo 6 zile, asta m-a ajutat. Dar daca le lasam pe trei corpuri si fara sa scot puiet pt. roiuri nu sunt convins ca culesul acesta ar fi fost de ajuns ca sa le scoata din friguri. Pt ca s-au oprit din facut de botci toti care se ocupau cu asta. Si am mai avut cativa pe care i-am sarit la botcarit de doua saptamani. Ar fi putut sa plece linistiti sau sa ii gasesc pe plecare. Dar i-am gasit ok fara botci. La toti am ridicat puiet in C3 si le-am dat 4 corpuri. Mai mult de 4 nu am avut ca le dadeam si pe al cincelea.
Multi au impresia ca vreau sa impresionez cu 5 corpuri puse pe stup si trag inainte de a pune intrebari. Sa fie sanatosi ... Singurul lucru care impresioneaza, pana la urma, e mierea din butoi. Eu doar incerc sa inteleg modul in care gestioneaza stupii dincolo de balta, pt. ca e clar ca e un mod eficient. Decat sa ma pierd in teorie ce efect va avea una sau alta mai bine le aplic direct si vad ce iese.
Pana acum sunt multumit de cum merge.Cu cat sunt mai mari stupii cu atat mai multa miere au facut, in frunte cu asta din film.
:hi:



merak

As putea si eu sa le intind pe 4 corpuri insa la vremea de afara si la culesul asta(lipsa) ar fi o actiune nu prea inteleapta. Ce-i drept ca sunt in zona de munte si e mult mai frig ca la TM.
La un cules slab cum e pe la noi mai potrivita ar fi intretinerea ME-ului pe 2 corpuri cu gratie haneman intre corpuri si matca jos. O sa ajungi si tu la aceasi concluzie in toamna cand o sa vezi rame partial umplute/cladite prin stupi. Vezi ca se practica chestia asta si peste balta :)

tuturicius

Principiul meu e : albina mai multa face miere mai multa. Si asta mi s-a verificat deja la culesuri slabe, ca anul aceasta numai de astea au fost.

bucovineanu

E adevarat ca familia puternica va aduna mai multa miere. Totul este sa aiba si de unde sa adune. Ca sa putem face apicultura dupa modelul canadian trebuie sa avem si baza melifera de acolo. E posibil ca cele ce au iesit din friguri sa nu reintre, dar daca nu vor avea decat cules de intretinere si vreme cu ploi, e posibil sa se apuce iar de botci.

tuturicius

#291
In toata treaba pe care o fac tota miza aici este - daca in anii viitori am sa reusesc sa ajung sa nu imi roiasca aceste familii mari. Nu roiesc - perfect. Roiesc - chix. Cu modul la care le dau ei spatiu acolo trag sperante, pentru ca inseamna ca am o parghie in plus fata de ce se practica la noi, Daca nu as fi avut nici o parghie in plus nici nu mai probam, pentru ca era clara treaba.
Pana acum, anul acesta e un an slab. La fructiferi astea bomba mi-au cules 3-4 kile. Restul - s-au dezvoltat. La rapita - slab - astia mari de la 8-9 kile in jos pana la nimic ai mai mici, care s-au "dezvoltat". Salcam - slab - asta mare are miere pe cateva rame, rapita e scoasa toata. Urmatorii, in ordinea marimii, pana la o rama stropita.
Aici nu inteleg eu logica - de ce la un cules slab, mic,  trebuie o familie mica?

marian sima

Citat din: tuturicius din Mai 12, 2016, 01:04:09 PM
Principiul meu e : albina mai multa face miere mai multa. Si asta mi s-a verificat deja la culesuri slabe, ca anul aceasta numai de astea au fost.

Nu intodeauna,una dintre cauzele roitului este populatia prea mare de albina doica ,daca rupi din albina aia doica si faci roi pe 3 rame vei observa la salcam un plus de miere pe familie,pana le tei populatia se reface.

Cat referitor la intrebarea ta ,de ce la un cules slab mic trebuie o familie mica?
Deoarece la un cules de intretinere mic la familia mare matca are si spatiu mare de ponta (nu i se blocheaza cuibul),ii vine si nectar in stup deci ponta este stimulata,la o ponta mare trebuie si multa albina care sa stea pe cuib.

La stupul mic ponta este restransa din diversi factori,asta face ca  mai multa albina sa fie preocupata cu adunarea nectarului.

Albina multa face miere multa cand culesul este abundent .


tuturicius

Daca ajungi cu marimea cuibului maxima taman in cules e cum spui Mariane. Dar daca reusesti sa ajungi cu cuibul la marime maxima inainte binisor de cules, atunci cuibul ala mare apuca sa si produca albina multa culegatoare pana la cules. La mine s-a verificat treaba asta anul acesta.

tuturicius

Dupa aia ar mai fi nosema, care daca e multa culegatoarea are viata scurta, apoi matci ca sa nu roiasca un stup mare. Cam asta e viziunea mea.

stefan1

Citat din: tuturicius din Mai 12, 2016, 01:04:09 PM
Principiul meu e : albina mai multa face miere mai multa. Si asta mi s-a verificat deja la culesuri slabe, ca anul aceasta numai de astea au fost.

  In toata treaba asta trebuie sa spui si cat sirop folosesti si cand. Azi, cand zaharul e ieftin, tentatia multor stupari este de a recurge cam des la culesul din sac!!! Ba s-a ajuns la aberatia de a selecta albine care sunt capabile sa preia cele mai mari cantitati de sirop (se lauda unul ca albinele lui 'trag 10-11 l de sirop/zi). E clar ca economic un asemenea stupar este de succes, dar doar atat.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tuturicius

Apoi daca de la marimea familiei am ajuns la sirop ... Tu faci miere din sirop de zahar?

marian sima

Citat din: tuturicius din Mai 12, 2016, 10:07:54 PM
Dupa aia ar mai fi nosema, care daca e multa culegatoarea are viata scurta, apoi matci ca sa nu roiasca un stup mare. Cam asta e viziunea mea.

Situatia in tara e dezastroasa din cauza nosemei,apicultori care aveau pavilioanele ful de familii nu au mai avut cu ce pleca in pastoral anul acesta,Apicultorul nu mai apeleaza la ACA pentru analize pe ACA o doare in paispe de apicultor asa ca la nivel national este o debandada totala .

Baiul este ca romanul este si mandru si daca din 100 de stupi unul merge bine pe acela il arata ,pe grupurile si forumurile straine vezi fotografii si discutii despre aceasta bola ,la noi afara e vopsit gardul inauntru-i leopardul.

Cat despre cuibul maxim stii ca stupii buni care sunt recordisti la un cules nu mai sunt recordisti si la urmatorul cules ,asta tocmai din cauza modificarilor la nivelul cuibului in timpul culesului,blocare,albina care se uzeaza si alte alea.

Nea Stefan un apicultor care foloseste sirop si are succes financiar are si bani de investitii de rasa ,masa si casa.

Acum cand unii au omorat mii de oameni diluand dezinfectantele indoirea mieri pare o fapta banala,in orice caz pe plan international acesta este mersul,mult si ieftin,saptamana aceasta americani au alungat un lot de zeci de tone de miere provenita din china ,china care polenizeaza pomi cu mana deoarece nu prea mai are albine,daca mierea acea venea la noi era conforma si chiar buna. :)


tuturicius

Nu mai stiu daca am postat si aici, cat cuprinde am gasit nosema in stupi. Familie care bate pasil pe loc - am gasit si cauza - nosema 19 mil de spori per albina ... iuhuuu!!!

stefan1

 
Citat din: tuturicius din Mai 13, 2016, 07:56:49 AM
Apoi daca de la marimea familiei am ajuns la sirop ... Tu faci miere din sirop de zahar?

Iti urmaresc postarile si apreciez dorinta de a experimenta si chiar rezultatele obtinute. Intrebarea totusi ramane: cat si cand dai sirop la stupi? Spun pentru ca am vazut inainte de jumatatea lui martie ca ai dat 4 l sirop la o familie si te mirai ca a pus sirop si in corpul de jos, unde nu era puiet. Albinele fac asta numai cand nu mai au loc in coroane sau in jurul puietului. Daca ai continuat o astfel de 'stimulare', la rapita aveai cuibul plin de sirop. Cum la rapita familiile continua sa extinda puietul si sa mai depuna si 2-3 faguri de pastura, fie tu ridici faguri cu astfel de 'miere' in cat, fie albinele o urca, pentru a crea spatiu de dezvoltare. Deci intr-un asemenea caz nu poti spune ca ai extras sa zic 10 kg de miere, daca 5 au fost ridicate din cuib.
  De asemenea am vazut stupari spunand ca la rapita sau la salcam cantarul scade 1-1,5 kg/zi (din cauza vremii rele sau lipsei de nectar). Aceasta este mult mai mult decat consumul zilnic al unei familii. Daca a scazut asa, fie in zilele precedente a fost un cules bun, fie au fost alimentate cu sirop masiv si albinele il prelucrau. Multi spun: daca cantarul scade, am tot dreptul sa dau sirop, astfel ca per total cantarul sa creasca macar putin. Deci ii da iar 1,5-2l de sirop, pe care albinele parte il consuma dar parte il prelucreaza si iar cantarul scade si iar se intervine cu sirop. De aceea am zis ca in mod corect, daca vorbim de nu stiu ce productie/ stup, trebuie sa spunem si ce cantitate de sirop sau inlocuitori a papat acea familie.

 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)