Romania in haos politic

Creat de dragos2006, Octombrie 13, 2009, 08:20:24 PM

« precedentul - următorul »

D006

Pai disparuse spaga??
La doctor se mai merge cu un Kent sau curcan sau miel?

cetin

Citat din: pharaonu75 din Septembrie 24, 2010, 06:59:35 PM
Din multe puncte de vedere, chiar foarte multe, in politie este o situatie mai dramatica decat chiar in sanatate!
Si daca in sistemul sanitar s-au mai facut greve, mitinguri, etc, politistii au avut si au inca piciorul pus pe gat!
Dar au ajuns la limita suportabilitatii si isi asuma acum toate riscurile, desi sunt amenintati continuu de mai marii lor!
Stii ce salarii sunt inca in politie inca, si ce salarii sunt in sanatate, raportat la acelasi nivel de studii? Dar in invatamant, stii ce salariu  are un profesor cu studii superioare? Nu le plange de mila politistilor!

pharaonu75

Nu le plang de mila! Un politist de la un post de politie, care in majoritatea cazurilor este singur si raspunde de o comuna si cateva sate, are acelasi salariu ca si un asistent medical sau un invatator, la aceeasi vechime!
Diferenta este ca politistul e la "datorie" 24/24 ore. Plus pericolul la care se expune!
Nu-i asa ca si asistentii si invatatorii isi risca viata alaturi de el?!?! :rotfl: :rotfl:
La spital vii cu medicamentele de acasa, la scoala iti cumperi cartile pentru copii, insa la politie e altceva...politistul aduce toate materialele necesare, nu omul care apeleaza la serviciile sale (calculatoare, coli, combustibil, consumabile de tot felul, de multe ori masinile personale).
Si atunci inevitabil se va ajunge iar la spaga, asa cum spunea si Dragos!

Discutia e mult mai ampla si nu isi are rostul aici! Riscam sa suparam ceva lume...
Eu am avut "norocul" sa cunosc cele trei sisteme, sanitar - educatie - interne, asa ca stiu ce spun!
Toate cele bune si sa speram ca se vor indrepta vreodata lucrurile si in Romanica! :hi:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Citat din: AndreiRN din Septembrie 25, 2010, 08:43:57 AM
Pai disparuse spaga??
La doctor se mai merge cu un Kent sau curcan sau miel?

Nu stiu de cand ai plecat din romania, ferice de tine ca traiesti in tara tuturor posibilitatilor, insa afla ca aici nu s-a schimbat nimic, decat la nivel de imagine...
In rest aceleasi apucaturi de balcanici, as spune chiar Fanarioti! :mad:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

prisecarul

Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

tassevasi

 
  Sper sa nu ajungem  sa ne ceara si putinele  bijuterii  ce le mai avem prin casa  .
    Asta le-a mai ramas .... si .....sa mai puna inpozit  ca ne-am nascut  .
   
  tassevasi  :hi: :hi:

pharaonu75

Ca ne-am nascut nu ne-or pune astia impozit, dar mai au multe altele de impozitat!
Spre exemplu in romania interbelica se punea impozit pe hornurile de soba... aveai mai multe sobe, plateai mai mult...
ASTA DA TAXA DE POLUARE... :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

prisecarul

cea mai tare este cea cu impozitarea zilierilor!
acestia trebuie sa aibe un carnetel in care sa-si noteze castigurile, care apoi vor fi impozitate!
tare as vrea sa o vad si pe asta!
:nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

pharaonu75

Ar fi tare sa le ceara si C.A.S., ca oricum nu beneficiaza de somaj sau pensie... Dar la romani se poate! :nebun: :nebun: :nebun:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

#699
 Cum vad eu lucrurile:
Este imperios necesara o lege unitara a salarizarii. Aceasta sa se bazeze pe o serioasa documentare despre nivelurile de salarizare din toate tarile europene si sa cuprinda nu salariul ci venitul total, cu prime, sporuri, alte avantaje. Pana nu se va face asa, toti se considera nedreptatiti si cred ca munca lor este cea mai importanta din lume. De asemenea moda cu sporuri, prime, alte stimulente sau avantaje care acum se pot umfla la valori chiar mai mari decat salariul, creeaza loc de arbitrar, dar si camp de desfasurare pentru sindicate, care daca pot sa santajeze obtin pentru bransa lor venituri cu totul in discordanta cu alte categorii mai neinfluente (vezi cei de la metrou sau justitia sau armata si in general ministerele de forta). Fara a putea documenta cu nivelul din alte tari, guvernantii nu au nici un argument in fata cererilor de tot felul.
  Este o mare reticenta de a face asa, deoarece la varf s-ar diminua foarte mult veniturile. Daca e adevarat ce am auzit, anume ca in Germania, pentru bugetari, raportul dintre venitul maxim si minim este de 5/1, cand la noi este de 30/1 sau chiar mai mare, atunci trebuie cu adevarat sa fie o adevarata revolutie pentru o completa reasezare a grilei de  salarizare. Aceasta discrepanta dintre salariile mici si cele mari, face ca nimeni sa nu mai doreasca munca obisnuita, toti sa caute sa vaneze un post de sef cat de mic, chiar daca acolo sunt deja de 5 ori mai multi sefi decat trebuie si chiar daca pentru a obtine postul trebuie sa se dea spaga sau sa intrervina la greu relatiile si pilele.
  Armata nu cred ca isi justifica pretentiile de salarii si pensii, cat timp si asa au o serie de avantaje fata de alte categorii, cum ar fi iesirea mult mai devreme la pensie, siguranta locului de munca (cei care au fost concediati din vechiul sistem au primit consistente salarii compensatorii si apoi pensii cu mult mai mari decat salariile muncitorilor din alte sectoare). Pe de alta parte, la rigoare, armata a fost din pacate mai tot timpul prost organizata, consumatoare de mari fonduri, vulnerabila. Vedeti cinstit ce greseli mari a facut la 'revolutie': masacrul din Ghencea, din lipsa de comunicare, situatia din Sibiu, caderea peste tot in capcana dezinformarii, cand trebuia sa aiba servicii eficiente de cercetare si oameni competenti de decizie. Se spune ca ei au lucrat in agricultura, dar asta era pe perioade scurte, iar de lucrat lucra soldatul de rand. Atunci taranii care lucrau toata viata ce salarii trebuiau sa aiba?
  Politia are bube foarte mari. Proliferarea hotiei si a clanurilor mafiote a avut loc sub ochii ingaduitori a acestora, daca nu cumva cu larga lor complicitate, tot mai des iesind la iveala legaturi intre varfurile mafiote si varfurile politiei cat si ale justitiei. Pe langa salarii, politia, ca si mai toate sectoarele, avea o multime de sporuri. Sa ma refer numai la orele suplimentare, pe care le faceau nu numai politaiul din strada sau de pe teren ci si sefii din birourile totdeauna cu mult suprapopulate. Sa spui ca politaiul traieste cu pericolul de a ajunge la conflicte cu infractorii si deci trebuiesc suplimentar platiti, este cum am spune ca ingrijitorul de animale e in pericol sa se murdareasca de balega sau sa il impunga o vaca sau un taur si de aceea ii trebuiesc sporuri la salariu, ca daca nu nu mai intra in grajd. De la inceput aceste riscuri fiecare si le-a asumat, cand a ales respectiva meserie. In compensatie un politai, chiar de tara, nu sta 8 ore la banda sau aplecat peste un strung. Are un program lejer si trebuie sa intervina doar daca se iveste o situatie deosebita, lucru care se poate intampla de doua-trei ori pe luna si nu totdeauna in schimbul I. E absurd sa pretinzi ore suplimentare pentru o interventie in afara celor 8 ore, cand poate doar asta a fost munca ta in acea saptamana (in afara treburilor birocratice, poate). Eu am avut o ruda, sora a bunicului dinspre mama, moasa comunala de la 18 la 66 de ani, incepand din 1910. Zi si noapte era la dispozitia femeilor, ba si dintr-o localitate vecina, iar atunci se nasteau copii, nu ca acum si toti acasa, cu exceptia cazurilor cu complicatii.. Opt zile dupa nastere vizita zilnic pe noile mamici, le ajuta la igiena copiilor, ba uneori le facea si de mancare, in situatii deosebite. Tinea niste registre de evidenta impecabile. Niciodata nu a primit sporuri de ore suplimentare si nici salariul nu cred ca era mare, ca avea gospodarie, cosea la masina de cusut pentru alte femei din localitate etc.  Asa, un paznic ar trebui sa primeasca sporuri grase de fidelitate, ca sa nu devalizeze depozitul in loc sa-l pazeasca, sau spor de izolare desi exact asta ii e specificul muncii.
  Medicina este intr-o stare foarte grava. Foarte multi medici au cabinete private, iar serviciul la stat este doar un mijloc de a-ti canaliza clienti spre propria afacere. Si o seama de medicamente si echipamente cred ca ajung pana la urma de la stat la particulari iar bolnavii din serviciul public trebuie sa-si cumpere pana si pansamentul. Spaga este ceva generalizat, juramantul lui Hipocrat este uitat cu desavarsire, uneori fara spaga te lasa sa mori. S-a ajuns ca la anumite maternitati sa se nasca aproape exclusiv prin cezariana, doar pentru ca spaga este 1000 de lei la operatie si doar 500 la o nastere normala. Ce-i daca o asemenea interventie costa statul mai mult decat o nastere normala si lasa urme asupra mamei? daca doctorul castiga mai mult. Mai cu seama in chirurgie, cu aceste spagi, cred ca unii doctori castiga mult mai mult decat un medic similar din Vest, fara impozite, fara nici un control. Pe de alta parte un medic cinstit, de la doar cu salariul legal, cred ca este umilit de o femeie de serviciu din justitie (ca salariu), sau de un pensionar mediu din ministerele de forta.
  In invatamant alte probleme, dar m-am intins prea mult.
  Unele masuri simple ar putea insa aduce imbunatatiri importante in unele sectoare. De ex este jenant cum mafiotii sfideaza politaii, ba chiar ii ameninta sau ii lovesc. Aici ar trebui o mult mai aspra lege pentru cei care submineaza autoritatea publica. Pedepsele pentru nesupunere fata de omul legii ar trebui sa fie mult mai aspre. astfel si aceste organe ar putea sa aiba mai mare autoritate si sa intervina mai prompt cand este cazul. Din pacate justitia castiga aparand infractori nu politai, asa ca a facut legi care sa apere ,prin avocati platiti regeste, pe infractori in detrimentul sigurantei publice si in dispretul muncii atat de utile a politiei si jandarmeriei. Si in invatamant trebuiesc gasite mijloace de restabilire a disciplinei si respectului fata de profesori. Acum elevii pot umili un profesor oricat de bun ar fi asta iar inspectoratele, mass-media sau autoritatile nu fac nimic pentru a-l apara. Eu cred ca asta este unul din motivele pentru care tot mai putini profesori pastreaza exigenta si isi fac cum trebuie datoria, iar multi parasesc sistemul sau evita o astfel de profesie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

N A MARIN

Jos palaria,DOMNULE  Stefan1.
Ca intodeauna ,obiectiv,informat,onest.
Apropo,stiti care sunt cele mai solicitate "scoli " de formare profesional?
Cele de politisti,de popi si de "manageri ",acestea din urma la "particulare"si care ,alaturi de invatamantul juridic, alimenteaza din greu aparatul BUGETAR.
Am fost ptr. o zi vizitator la prefectura .< LUX<>OPULENTA<>DISPRET<>INCOMPETENTA>

Doresc din tot sufletul sa-mi demonstreze cineva ca m-am inselat.
MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA

Porfy66

Dupa logica asta ar trebui sa nu mai avem nici armata, pt ca sunt incompetenti si nu fac mai nimic, nu ar mai trebui sa avem politie pt ca si asa iau spaga si dau mana cu clanurile mafiote, medicii ar putea sa sa isi faca totzi cabinete perticulare, la fel si avocatii ca si ei sunt niste nenorociti, juristii la fel judeca si sunt de partea infractorilor. Cel mai mult ne-ar trebui in tara asta doar strungari ca ei stau 8 ore aplecati pe strung.
A reusit de minune Basescu cu clanul lui mafiot sa ii puna pe unii inmpotriva celorlalti.
De ce sa ne luptam noi cu puterea??
Hai sa ne luptam intre noi?

stefan1

 Ce-am vorbit si ce ati inteles!! Am spus ca niciunii din cei mentionati: politie, armata, securitate, justitie nu-si pot maximiza pretentiile pentru ca si rezultatele lor sunt departe de ce ar trebui sa fie. Trebuie un raport rational intre veniturile diferitelor categorii sociale si nu disproportiile existente si pe care cei privilegiati vor cu orice pret sa le pastreze. Oare toti din justitie sunt supermani care sunt infailibili si care nu pot trai fara venituri si pensii de multe ori mai mari decat un doctor sau un profesor? Cine din Justitie a raspuns ca Romania are dupa Rusia cele mai multe procese pierdute la CEDO? Plateste tot tara si ei isi continua aceeasi activitate. In orice profesie, chiar si in politica, nu toti cei veniti au rezultate, se dovedesc incapabili si sunt inlocuiti. Doar in Justitie toti care s-au cocotat sus prin mecanisme pe care multi le stiu, nu mai pot fi dati jos orice ar face.
  Despre politai si strung cred ca nu ati vrut sa intelegeti. Am spus ca fiecare meserie are avantaje si dezavantaje. Politaiul se confrunta cu infractorii sau fluiera toata ziua la masini si pietoni, dar nu fac o munca bruta ca unul care sapa santuri sau cara poveri sau ia intepaturi de la albine ca un stupar. De la angajare stia ce il asteapta, a pus in balanta avantajele si dezavantajele si s-a decis. Sa nu se planga de ceea ce se astepta de la inceput ca se va intampla, cum dumneata nu te plangi cand te inteapa o albina si nici nu ceri spor de pericol pentru asta.
  Cat priveste invrajbirea categoriilor sociale: eu zic ca am stat ca prostii cand fiecare din cei care au putut s-au descurcat si au obtinut venituri nemeritate. Am spus ca prostii ca s-au descurcat, sunt jmecheri. Nu am zis ca UNDE CINEVA ESTE FAVORIZAT, ALTCINEVA ESTE AUTOMAT NEDREPTATIT. Bugetul tarii este si asa ca vai de el, ar trebui ca orice pierdere sa fie oprita. Aici si Securitatea Economica trebuia sa aiba un rol important, sa sesizeze afacerile oneroase cu bunurile statului sa demareze masuri de indreptare, nu sa fie ei insisi implicati in mute din cele mai mari 'tunuri' economice.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pharaonu75

#703
Stefan, desi se spunea pe aici ca esti bine informat, eu cred ca habar nu ai despre ce vorbesti inb acest caz...
Spuneai de doctori ca au cabinete particulare iar de la stat isi canalizeaza clientii catre aceste cabinete! Sunt perfect de acord!
Dar daca un medic isi poate face afacerea particulara, legala dealtfel, si mai profitabila folosindu-se de slujba de la stat, daca un profesor isi poate face foarte usor rost de elevi pentru orele de meditatii, platite particular, daca o asistenta poate face un tratament pentru care sa incaseze ceva bani, CE SPUI DESPRE MILITARI SI POLITISTI? :uimit:
Ei nu au dreptul sa presteze alte activitati care sa le aduca profit, sunt obligati sa traiasca din salariu!
Si dac un zilier, unul care se duce la sapa cu ziua, primeste pentru munca prestata cam 50 lei/zi, afla ca dupa reducerile salariale un politist primeste cam 1500 lei lunar, adica tot 50 lei/zi.
Si la o plata egala politistului ii ceri sa fie 24/24 ore la dispozitia statului, nu are nopti sau sarbatori legale libere, si daca spuneai ca sta 8 ore la program te inseli din nou!
8 ore este la postul de politie/birou/patrula... insa daca dupa aceste ore se intampla ceva, politistul este acolo!
Cine crezi tu ce rezolva toate accidentele, conflictele, furturile,etc. infractiuni care se petrec atat ziua cat si noaptea?!?!
Cumva alti politisti? NU! Tot aia care sunt si la birou 8 ore!
Spuneai ca sunt multi mafioti/interlopi liberi si ca politia da mana cu ei si nu ia masuri impotriva lor. Ai habar de sistemul juridic din Romania?
Politistul nu poate aresta sau condamna si nici tine in inchisoare un infractor! EL doar il prinde si eventual face cateva hartii, restul face procurorul si judecatorul!
La spital te duci cu medicamente de acasa, pansament, seringi, daca vrei sa fii tratat, la scoala iti cumperi carti, caiete, dar spune-mi de cate ori ai apelat la politie si te-ai dus cu benzina ta pentru ca politistul sa vina sa iti rezolve treaba! De cate ori te-ai dus sa scoti cazierul cu coala ta de hartie? Vei spune ca platesti cazierul, insa acei bani se duc la bugetul statului, nu la cei care elibereaza cazierul. Aia isi aduc singuri colile. La fel si cu imprimante, faxuri, calculatoare, reparatii auto si ale sediilor de politie, consumabile, etc... Pe astea le plateste politistul din aia 1500 lei primiti lunar ca salariu!
Esti nedrept cu niste oameni care au rabdat enorm si inca mai rabda, care sunt amenintati si de infractori dar si de sefi si care nu au facut altceva decat sa isi ceara drepturile legale, aceleasi drepturi pentru care au manifestat si cei din invatamant, sanatate, pensionari, transporturi, etc.
Cei din armata nu au nici macar dreptul sa manparticipe la manifestatii!
Politia si militarii nu au voie sa faca greve si au o intreaga serie de INCOMPATIBILITATI! ADICA NISTE RESTRANGERI ALE UNOR DREPTURI LEGALE! SI ASTA PENTRU DOAR 1500 LEI LUNAR. INTELEG CA SEFII LOR AU SALARII DE 10.000-15000 lei, sau chiar mai mult. Sunt de acord sa le scada aceste salarii la 1/2-1/3, insa sa le creasca si amaratilor din strada!
Sa fie un raport de maxim 5/1, cum se spunea mai sus, si ar fi echitabil. ASTA IN TOATE SISTEMELE, NU DOAR IN POLITIE SI ARMATA.
Dar sa nu mai continui pentru ca voi fi acuzat ca le tin partea!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

#704
  Nu am scris cele de mai sus influentat de ce s-a intamplat recent la Bucuresti lucruri care vad ca au luat o turnura imprevizibila. Eu imi mentin parerea, desi argumentarea lui  Pharaonu75 este pertinenta.
  Trebuie sa tinem cont ca restructurari s-au facut imediat cand a aparut criza in mediul privat si asa trebuia sa se intample si la bugetari sau chiar mai mult. Adica concedieri si reduceri de salarii. Asa s-a intamplat in toate tarile. Am vorbit cu o ruda din Suedia, care imi spunea ca acolo au scazut veniturile cam cu 400 euro/luna pentru fiecare persoana imediat ce s-a intrat in criza si ca sunt probleme pentru multe persoane care aveau credite. N-au fost tulburari (ei sunt nordici, reci, rationali). Nu de mult am citit ca Suedia a iesit cel mai convingator din criza dintre toate tarile occidentale. La noi, sub inteleapta conducere Basescu-Boc, cheltuielile cu bugetarii au crescut si anul trecut, an in care veniturile statului si economia s-au prabusit. Totul a fost pentru ca anul trecut au fost alegeri prezidentiale si interesele inguste de partid plus obligatiile pentru clientela politica au primat fata de interesele tarii.
  Latzul se strange si in curand Romania va ajunge sa nu mai poata plati nici salariile de mizerie (reduse) de azi, ca masuri economice nu s-au luat si inca nu se iau. In ritmul asta nebunesc nu ne va mai imprumuta nimeni in curand, iar cu spatele la zid negocierile vor fi foarte paguboase pentru tara.Eu ma mir de opozitie, care promite la randul ei salarii si pensii cum au fost, in loc sa se bucure ca cineva incearca, foarte stangaci si fortati de  UE si FMI, sa puna cat de cat o ordine si echitate in sistemul de salarii si pensii. Pana nu vom intelege ca nu putem consuma mai mult decat producem si nu ne vom reglementa aceasta problema, ne vom tot scufunda.
  Referitor la politie, se si spune, ca de fapt scaderile de venituri nu sunt 25% ci mult mai mult. Se vorbea de 40% si asta arata sporurile de care vorbeam si se tot adaugau. Deci in exemlul dat de  Pharaonu75, inseamna ca acel politai care a ramas cu 1500 lei avea inainte 2500 lei, cand un profesor cu mult mai multa carte, poate, se bucura daca avea 1500 lei. Revendicarile cu dotari si rechizite sunt un motiv ca lumea sa le accepte mai usor protestele. Asa au facut si cei din Justitie cand au refuzat sa intre la procese, cand de fapt voiau sa-si pastreze, si si-au pastrat nu numai salariile si pensiile babane, ci si plati imense de sporuri si suplimente din anii trecuti.
  Pe de alta parte afectati de reduceri sunt si functionarii publici, care insa sunt mult mai putin sonori, de teama ca vor fi concediati.
  Am spus si repet, ar trebui vazut mai intai temeinic care sunt nivelurile veniturilor la diferite categorii profesionale in Europa raportate la salariile medii din acele tari si cam aceleasi proportii sa le pastram si noi, sigur raportat la amaratul nostru de salariu mediu. Acesta poate fi un argument solid in negocierile cu orcare categorie profesionala si si celelalte categorii vor trebui sa accepte  o grila daca aceasta este apropiata de ce se intalneste peste tot in Europa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)