depopulare masiva

Creat de bmdna, Octombrie 11, 2016, 08:50:27 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

Pentru domnul Marius R:
Aici nu scriem romane. Daca aveti timp si pofta de scris romane, va spun de pe acum ca ati gresit locul. Va sugerez sa scrieti in calculatorul dumneavoastra dupa care sa le publicati. Asa evitati sa fiti plagiat. Aici este un loc unde incercam sa invatam, incercam sa fim mai buni cu albina, este locul unde ne prezentam greselile pentru ca altii sa nu le repete, este un loc unde cei mai buni mai scapa cate un secret. Toate domeniile fac progrese si nici apicultura nu este ocolita de acestea. In plus, traim o epoca a schimbarilor climatice la care albina incearca sa se adapteze, acesta este un loc unde putem sa prezentam noutati sau putem sa aflam noutati. Este un loc bun de unde sa te inspiri daca vrei neaparat sa inventezi roata.

In particular, acest topic este un loc unde eu personal am prezentat o situatie pe care am considerat-o anormala, nu am inceput un roman. Nu as vrea sa va stric subiectul, dar la mine in zona NU am ambrozie. In plus, de la inceputul lunii septembrie (luna in care ambrozia incepe sa infloreasca) albinele nu au mai adus polen. Si asta pentru ca au venit brumele si au distrus si florile care au scapat de seceta. In luna octombrie albinele nu au mai iesit din stup, pentru ca temperatura diurna NU a mai deposit nici macar 10 grade. Prin urmare, in cazul meu, eu exclud orice intoxicatie cu polen de orice fel. Cu atat mai mult cu cat o singura familie s-a gasit in starea prezentata. Mai mult, acest fenomen al depopularii, in special a familiilor puternice, pe alte meleaguri a inceput din luna august. Mai multi apicultori s-au plans pe bloguri de acest fenomen.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

vioso

Sa va spun si parerea mea .Asa cum s-a intamplat anul asta nu am mai intalnit niciodata in cei 26 ani de stuparit . cred ca motivul depopularii nu este varoua pentru ca la mine nu au fost infestati. La mine s-au depopulat dupa ce le-am facut cuiburile si am facut tratamente.Dupa depopulare normal ca s-a produs si furtisagul. Toate astea s-au intamplat la familiile cele mai puternice ,urdinisul micsorat la aproximativ 2 cm.In stupina au ramas familii mult mai slabe decat cele disparute. In familiile disparute mai era si puiet capacit , si rezerva de miere pentru iernare.Eu nu am mai avut pierderi din cauza furtisagului niciodata.

tinumaftei

Azi am continuat impachetarea si am tras unele concluzii referitoare la fenomenul depopularii de anul acesta din stupina.
Dupa FS a urmat o seceta foarte mare. Am avut cativa roi pe care nu i-am extras nefiind pe aceeasi vatra. Spatiul de puiet nu era mai mare decat o palma pe o singura rama, cladisera fagurasi si in hranitor, si erau plini de miere 10 rame din 10. Asa se face ca nu au avut spatiu pentru puiet. Peste asta s-a suprapus faptul ca toti parazitii s-au grupat in acea mica suprafata de puiet.
Cand stupul s-a mai decongestionat albinele consumand din miere, a inceput o seceta care a durat pana dupa 1 septembrie. Evident de la aceasta data nu mai avea cine sa creasca puietul. In ce ma priveste nu cred ca varooa a fost decat un factor minor. Ceea ce a favorizat de fapt depopularea a fost lipsa generatiilor de albina de dupa FS. Nu am decat o familie si trei roi in aceasta situatie. Din tratamentele de control anul acesta, la mine nu a fost o infestare mare fiindca am facut 2 fumigatii in primavara iar dupa salcam am dat s-a toti cu Mavrirol.

bucovineanu

In ultima vreme m-au sunat apicultori din zone diferite sa ma intrebe care e cauza depopularilor si chiar a disparitiei totale a familiilor de albine. Se pare ca situatia este mult mai grava decat in alti ani. Exista cazuri in care au pierdut toate familiilor. In alte cazuri au fost pierdute o parte dintre familii, iar familiile care au ramas au slabe sanse sa iasa din iarna. Dupa unele voci ar fi disparut undeva la 30% din efectivul pe care il avea Romania in vara trecuta.
In unele cazuri o fi varroa cauza, tratamente facute incorect, dar se pare ca sunt si alte cauze care nu sunt cunoscute.
Sigur e greu sa recunosti pierderile, dar sunt probabil si colegi care intra pe forum si au probleme.
Cei care au astfel de probleme nu trebuie sa se fereasca a le face cunoscute, deoarece numai discutand  e posibil sa se poata afla si o parte din cauze.

oroles

Parerea mea e ca se cauta vinovați unde nu trebuie
Anul acesta nu am constatat o mai mare infestare cu varroa. Ar trebui vazut daca cei care raportează astfel de pierderi au avut in zona culturi tratate cu neonicotinoide sau nu, sau daca au facut pastorale in astfel de zone. Mai exista si lucruri ciudate. V-am zis ca pe 15 octombrie am vazut un roi asezandu-se pe o creanga de nuc. Era aproape seara si pareau venite de departe si obosite. Ca sa nu mai spun ca afara nu parea suficient de cald. Cred ca sunt si fenomene necunoscute. Personal as putea coordona un mic studiu sa vedem daca există vreo asociere semnificativ statistică intre prezenta plantelor tratate cu neonicotinoide si depopularile acestea.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Sau la hibridarea excesiva a rasei s-a gândit cineva!? Stiu ca era una dintre suspiciunile americanilor.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Factorul decisiv este în stupină. Dacă ar fi substanțele NNI sau altele ar trebui ca efectul să fie uniform la nivel zonal si chiar la nivelul stupinei. Dar avem stupine în care doar o parte din familii dispar si avem localități unde doar unele stupine sunt afectate. Schimbările climatice, agresivitatea factorilor patogeni etc ar trebui să ne determine să adaptăm tehnica apicola. Stilul extensiv în care apicultorul da pe la stupi o dată la trei luni nu va mai da rezultate. Nu am auzit de nici un stupar care stă cu mâna în stupi toată ziua să fi pierdut stupii în felul acesta!!!

oroles

Stiu stupari mulți care s-au plans ca au intrat pe iarna cu mai putina albina. Fata de anii precedenti si mie mi se pare mai putina albina. Asta cred ca e un alt aspect ce merita investigat. Ar fi de vazut daca este vreo asociere cu fenomenul acesta al disparitiilor albinelor din stup.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Ar trebui facuta o statistica cu cine are probleme la stupi si din ce cauza, dar si cat timp le aloca la stupi pe luna.
Acuma nu mai este ca inainte ca lasi stupii si mergi la fiecare luna sa storci. ACuma nu ai grija de ei salut.
Din cauza ca se folosesc tot felul de inlocuitori si eu mai stiu ce, sistemul imunitar al albinelor scade si sunt mult mai sensibile.
Eu sunt zilnic acasa unde am albinele si anul asta am avut probleme doar in primavara ca a fost frig si s-au dezvoltat mai greu, dar dupa a mers treaba.
Cu timpul doar stuparii adevarati vor mai avea stupi tari.

serban

        Interesant ar fi un chestionar pentru toți membrii,de genul: nr.tratamente în 2016,cu ce anume,când au fost efectuate,nr. familii intrate la iernat,nr. familii ieșite,dacă s-au făcut stimulări în august,etc. Cred că statistica ar fi interesantă și foarte utilă.

Eugen B

Rog pe cine stie sa faca un chestionar genu de care zice colegu. Unul complex si sa fie completat sincer. Oricum nu va scrie numele la cei care cimpleteaza

bmdna

Eu stau doar stationar. Anul asta am avut in primavera extreme de putina rapita. In schimb am avut multa floarea soarelui. Am avut in jur mai multe sole, presupun cu mai multe soiuri. De exemplu, cea mai apropiata sola, mica in dimensiuni - cam 4-5 ha nu a fost vizitata aproape deloc de albine. Nu stiu care a fost cauza.

Si eu am stupii acasa, numai ca nu sint toata ziua acasa. Le-am avut grija dar nu pot spune ca am reusit sa fiu la fel de prompt ca anul trecut. In primul rand din cauza vremii reci si a lipsei de faguri claditi. Mi-au roit foarte multi si din cauza asta nu am anul acesta familii puternice. Nu am familii puternice dar mi-am dublat efectivul din primavera, deci, pe undeva daca as socoti la kg de albina, cred ca am mai multe kg de albina decat anul trecut. Dar familiile sint mai slabe, si e normal sa fie slabe daca au roit.

Eu nu stimulez, nu dau zahar si nu dau inlocuitori. Este plauzibila afirmatia domnului Tinu ca nu ar mai fi crescut puiet cand trebuia si albino batrana a murit, fara sa-si fi crescut inlocuitoare. Totusi, asta ar putea explica o slabire a familiilor, dar nu o depopulare masiva. Asta e parerea mea. Pana la urma eu am avut o singura familie care s-a depopulat masiv, adica am prins-o cu maxim 50 de albine si matca. Eu cred ca daca mai intarziam cateva zile, erau toate moarte, inclusiv matca. Ce pot spune e ca in urma cam cu 3 saptamani fata de eveniment, familia avea populatie normal, deci scaderea a fost foarte rapida, in 3 saptamani de la 10 rame acoperite am ajuns la maxim 50 de albine. Eu mai am corpul ala cu ramele asa cum le-am gasit. Ce analize sa faci si unde...?

De cand am patit acest eveniment verific saptamanal daca s-a mai depopulat vreo familie, dar toate par in regula. Sa vedem ce va fi cand va veni si frigul... . Partea buna este ca nu am familii atat de slabe incat sa nu poata trece iarna.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Pot sa il fac eu.   Detin toata infrastructura online necesara pentru asa ceva, inclusiv o platforma pentru sondaje. O folosesc la testarea psihologica a elevilor la scoala. Am si softurile necesare prelucrarii statistice a datelor. Un chestionar bun dureaza si o saptamana de lucru. Nu e asta o problema. Problema e sa se adune suficienti de multi respondenti, pentru o buna reprezentativitate. Eu yic ca o testare ar fi mai relevanta dupa trecerea iernii.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Dan Pașca

Si la mine in zona a aparut aceasta situatie foarte ciudata.Inclusiv la mine in stupina,din concluziile noastre dupa ce am studiat stupina fiecaruia in amanunt am ajuns totusi sa invinovatim Varoua pt depopulari sau disparitie. Cred ca am scris si mai la inceputul topicului despre colegul meu caruia iau disparut subit albinele din vreo 30 de stupi prin septembrie(exclus NNI) face pastoral doar la salcam 1 si 2 si apoi munte(zmeura....etc).Omul are 74 de ani si nu i sa mai intamplat asa ceva niciodata.Din septembrie pana in prezent i-au mai disparut vreo 20.La mine parea totul in regula ,iam stramtorat pt iarna prin 15 octombrie(am ajuns pe vatra din pastoral pe la inceputul lui octombrie)  .Prin 30 octombrie cand am inceput sa dau foliile jos si sa ii inpachetez am gasit primii doi care de la 6,7 rame de albina mai erau vreo doua rame si matca ,si intradevar o usoara depopulare la stupii care fusesera in pastoral,nu am dat mare inportanta stiind ca am facut tratamente si tot ce trebuie la timp.Ieri si azi am prins vreme buna si am zis sa le mai fac un tratament sa stau linistit(klartan prin picurare) si surprize din nou la vreo 10-15 dintre cei mai buni stupi DEPOPULARE din nou de la 6,7 rame la 2 maxim 3 si matca.si vreo 100/200 grame moarte pe fund .Cei din urma erau de 6,7 rame pe 30/31 octombrie la impachetare.Ceilalti nu prezinta semne de depopulare de la restrangere incoace.  PS...TIN SA PRECIZEZ CA STUPII SI ROII CARE NU AU FOST IN PASTORAL,au stat la munte (cota 1100) toata vara si nu mai au puiet din 15 septembrie arata impecabil.   E o situatie foarte ciudata tinand cont ca a fost si rece ultimele 2 saptamani si nu au prea zburat,te intrebi unde au disparut. Cam asta sta treaba si pe la noi.Toti se plang prin zona de acest fenomen.

tassevasi

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 23, 2016, 03:33:33 PM
In ultima vreme m-au sunat apicultori din zone diferite sa ma intrebe care e cauza depopularilor si chiar a disparitiei totale a familiilor de albine. Se pare ca situatia este mult mai grava decat in alti ani. Exista cazuri in care au pierdut toate familiilor. In alte cazuri au fost pierdute o parte dintre familii, iar familiile care au ramas au slabe sanse sa iasa din iarna. Dupa unele voci ar fi disparut undeva la 30% din efectivul pe care il avea Romania in vara trecuta.
In unele cazuri o fi varroa cauza, tratamente facute incorect, dar se pare ca sunt si alte cauze care nu sunt cunoscute.
Sigur e greu sa recunosti pierderile, dar sunt probabil si colegi care intra pe forum si au probleme.
Cei care au astfel de probleme nu trebuie sa se fereasca a le face cunoscute, deoarece numai discutand  e posibil sa se poata afla si o parte din cauze.

   Foarte corect  ce  spune  d-l Bucovineanu si  de aceia va prezint  si eu ce am descopert astazi.
   Stiind  ca am 3  cu probleme  , m-am ambitionat sa  ma uit  cu lanterna pe intervale la toti , stiind  ca la ultimul zbor  de curatire  au iesit bine , (asta  fiind  acum 3 saptamini) si nu-mi  venea sa cred ce am gasit.
  Ii am pe  pavilion , la rindul de la jumatate (dr)cu vederea spre  SV,  6 stupi nu   mai au albina , au fost restinsi la 5-6 rame , dar  unul  dupa  altul  nu-mi venea sa  cred  ca sunt in  pav. meu .
  Cel  mai bun stup cu matca  de la  d-l Bucovineanu era la  milocul  celor 6 .
  Eu am observat  ca se depopulase masiv acesta inca dupa  ce am terminat  stimularea (nu se  vedeau ramele prin sita ) , cind am recurs la restingere mai erau 50% din albine , m-am uitat sa vad  daca are matca si am vazut matca  de la d-l B dar nu  mai avea puiet  , am zis ca e  f bine va trece pina in februarie  cu ce  are  , dar uite  ca nu a  vrut .
  De restul nu mai spun , in total 12  (din 74  stimulati 28 de zile) nu-i  mai am .
Acum sa  va spun  ce  tratamente am  facut ; primul cu  Vf pe 10 aug , urmatoarele  cu Mitak inca 3 reprize la 7 zile , in oct cu Scabatox  de doua ori si ultimul  cu Vf , urma  acum cu  acid oxalic  dar nu mai am curaj la cit de putina  albina  am ,( tocmai  urma sa  va intreb  daca  sa  mai  fac  ori nu ? )
   Eu am o explicatie cit de cit , am facut  din 48 inca 30 de roiuri  si cred ca  a fost  pre  mult , i-am slabit  pe  cei de baza  si  nu sa-au  dezvoltata  nici roiurile  suficient , propotia  a fost  5 roiuri si 7 de baza ce nu se-au  mai revenit .
  Pina  in primavara  cred  ca se  duc  mai  mult  de jumatate  in ritmul  acesta.
  Aceasta-i  situatia , am ajuns  sa o  vad  si  pasta .
  Numai bine  va  doresc .