utilitatea fundului anti varoa

Creat de taky86, Decembrie 17, 2007, 07:23:19 PM

« precedentul - următorul »

nicu68

la stupul cu sita am observat ca iarna consumul de miere e mai mare decat la unul cu fund normal.am dreptate sau mi sa parut mie?

D006

Aici sa ajuns la un fund cu sita acoperibila.
Adica are o tabla care culiseaza sub sita si inchizi sau deschizi dupa dorinta.
Astfel ai beneficiile ambelor sisteme.
Eu le am cu plasa dar ma gandesc sa le pun un carton la familiile mai slabe in Febroarie la polenizarea de migdali cand temperatura coboara noaptea binisor.

flavius

Nu stiu daca s-a vazut in poze, dar eu am pus sita in soclu, acolo unde se aseaza corpul in soclu, iar dedezulb am niste santuri frezate in socluri, in care culiseaza 1 sau 2 placi de PFL...daca e frig, pot sa bag cate 2 placi, care vor forma intre ele o patura de aer (sistem termos, ce sa mai...)... :dinti:
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

antiopa din ardeal

 Si eu experimentez de cativa ani fundul antivarroa. Un avantaj care l-am observat, sper sa nu ma insel, si care nu a fost scris inca este faptul ca stupii la care am scos tavita de tabla inainte ca stupul sa intre in frigurile roitului nu au roit fara exceptie chiar si in conditiile unui an cu multe ploi si cu un cules in natura scazut.

gheco

Citat din: flavius din Iulie 27, 2010, 07:56:57 PM
Nu stiu daca s-a vazut in poze, dar eu am pus sita in soclu, acolo unde se aseaza corpul in soclu, iar dedezulb am niste santuri frezate in socluri, in care culiseaza 1 sau 2 placi de PFL...daca e frig, pot sa bag cate 2 placi, care vor forma intre ele o patura de aer (sistem termos, ce sa mai...)... :dinti:

Placajul este inutil. Santurile se folosesc pentru o tabla foarte utila la tratamentul cu varachet. Citeste aici despre iernarea cu fundul gol:
http://stuparul.blogspot.com/2009/01/iernarea-stupilor-in-fundul-gol.html
Numai bine
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

gore

D-le Dragoş la afirmaţia pontei din primăvară la stupii cu sită vreau să te contrazic. În primul rand depinde grosimea stupului, apoi daca a iernat fără sita deloc sau numai cu jumătate de fund gol. Eu am si cu sita si fără sita, la stupii cu sita unde am blocat fundul pe jumătate, in primavara au luat-o mai repede din loc cu ponta decat la aceia care nu au avut fundul cu sita, iar aerisirea s-a făcut numai prin podisor. Cuibul a fost străns bine cu diafragma, iar aerul ce intra pe la fundul stupului circula intai dincolo de diafragma unde nu era cuibul apoi trecea spre cuib.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

Kiwi Bee

Nu am citit to topicul dar as avea o intrebare.
Ma pregatesc sa cumpar plasa pt. stupi si ceea ce am gasit are gaura de 4 mm.Nu e prea mare?Nu trece albina?Hai sa nu le variem........ am albina italiana.
multumesc anticipat

gheco

Plasa recomandata este cea cu ochi de 3mm.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

un_escu

 Iarna trecuta am avut un stup , voit,cu fund antivaroasi fara foaia de tabla sub plasa de sarma .Ce am observat.
      la temperatura mediului de-20 grade C intre rame si fundul stupului erau turturi de gheata.
      dintre toti 7 stupi cati am avut a fost primul care a esit la zborul de curatare si chiar la cules de polen.
      a conaumat cu 30% mai multa miere in timpul iernarii
      in stup nu am avut nici o urma de condens sau mucegai
      dupa zborul de curatire,prmul,am pus tabla total sub plasa de sarma si dezvoltarea puietului afost normala
      la floarea de prun si papadie a fost stupul cel mai puternic si cel mai harnic

  Totul este o observatie la o familie de albine de o dezvoltare normala la intrarea in iarna.6 rame.

gore

Concluzia e că se merită un astfel de model, dar întreţinut corespunzător şi totul făcut cu profesionalism. Singurul dezavantaj dar care nu poate fi îngijorător, este că pe dedesupt se cuibăresc fluturii de găselniţă şi ouă în draci. La mine am găsit multe ouă la aceşti stupi pe acel canal unde culisează tabla. Viermii nu au intrat în stup deoarece dacă familia e puternică, nu au nicio şansă, însă am şi cazuri când au deranjat puţin familia , dar au rămas îi colţurile de pe fundul stupului. Sita de pe fund pe margini cu toate că este capsată, am chituito cu aracet de lemn. Nimic nu mai trece în stup pe dedesupt.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

cristian87

Citat din: dragos2006 din Iulie 21, 2010, 08:37:20 PM
  Daca aluminiu este cancerigen de ce toate dozele de bere si cola sunt din aluminiu ?

pe interiorul lor se aplica un strat de lac anticoroziv
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

Kiwi Bee

Multumesc pt. ajutorul tehnic.
Intre timp am dat de o firma de linga locul meu de lucru care are sita de 3x6mm...... tot plastic si pare ieftin de tot.

cornelioandanciu

Citat din: AndreiRN din Iulie 20, 2010, 08:33:53 PM
Albina nu trebuie sa incapa prin ochiurile de plasa.
A fost multa cautare pana am gasit si eu o plasa buna si cand am gasit ....... mi-a facut omul o oferta buna la singurul sul de 100 de ft pe care il avea si l-am luat.
Dar sa fie suficient de mari ochiurile sa incapa viermi de gaselnita si sa pice afara.
Gaselnita nu se instaleaza in stupii NORMALI, deci nu neaparat extraordinari de puternici, daca sunt slabi, este alta poveste.Deci daca ai familii normale nu trebuie sa-ti fie frica de gaselnita.
Va salut.

marian67stroe

Citat din: romikele din Septembrie 14, 2010, 09:10:55 AM
E buna si plasa cu ochiuri de 4x4 sau 3x5, daca e vre-o albina care trece prin ea, duca-se... inseamna ca-i prea mica si nu e buna de treaba!  :)
am cumparat si eu niste stupi cu fund anti varoua de la fabrica de la targul secuiesc si as vrea sa stiu daca exista in comert plasa debitata exact pe dimensiunile fundului adica 450/375
Va urez SANATATE ca-i mai buna decat toate!!!

cristi ciuc

Există plasă debitată, dar, cred că nu merită să fie achiziţionată la dimensiuni standard corespunzătoare diverselor funduri de stupi.
Mult mai bine este să fie cumpărată plasă de 2000x1000 mm, pentru că preţul final va fi la jumătate.
Ex: preţul este de cca. 35-36 lei şi se poate tăia cu un banal foarfece din comerţ, nu neapărat cu unul pentru tăiat tablă. Pentru fixare se poate folosi un capsator manual care costă 25 lei.