utilitatea fundului anti varoa

Creat de taky86, Decembrie 17, 2007, 07:23:19 PM

« precedentul - următorul »

POSTASUL

 te salut Cristi Ciuc   :hi: as vrea sa te intreb ai vreun stup cu fund antivaroua ??daca da cum a iernat pana in prezent ??
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

cristi ciuc

Cu respect :hi:... am, iar până acum pot să spun că se prezintă oarecum bine.
Deşi..., trebuie să recunosc că sunt unele mici probleme, am pus straturi de ziare normale (nelucioase) peste rame şi folia (doar la aceştia) sub acoperiş.
Când am prins o fereastră cu temperaturi prielnice mi-am aruncat o privire şi - BINEÎNŢELES - aşa cum dealtfel mă aşteptam am observat puţin condens pe folie şi un mic strat dintre ziarele depuse, care era umectat (cele aflate la contactul cu folia). Am făcut retuşuri şi am mai strâns şibărul.
Am experimentat şi m-am lămurit, dacă mai era cazul, că folia produce condens.
Şi această iarnă nu se poate numi IARNĂ, nu numai la Ciuc.
Iar albinele încă nu au început să îngrijească puiet şi să-şi tureze motoarele, că atunci cred că finalitatea ar fi fost cea afirmată de Romikele, în urma unei interpelări (ziare fleşcăite).
Iarna trecută a fost iarnă şi stupii au ieşit foarte bine în primăvară împachetaţi generos cu ziare.
Rămân totuşi la părerea că stupii cu fund antivaroua iernează foarte bine, dar trebuie avută grijă la concordanţa dintre spaţiul deschis dezobturat al fundului şi modul de etanşare sub acoperiş.
Cred, deşi mă aflu la Ciuc, că iarna trebuie deschis larg urdinişul sau tras şibărul sub fundul antivaroua şi depus un strat consistent de ziare peste rame.
Mai experimentăm, că multe le învăţăm din literatura de specialitate ori de pe forum, dar şi mai multe din experienţe personale.

florin_apis


Si eu am  fam cu fund cu plasa de sarma(in jur de 100),din care 10 cu plasa pe tot fundul si restul cu plasa de15/35,fara nici un fel de subar.Nu am nailoane la aceasta ora pe stupi.Pana acum mi se pare ca ierneaza perfect.Cei mai multi din cei cu fund cu sita sunt pe model ME.

costea srl

cristi era mai bine daca puneai folia pe rame si apoi ziarele si daca mai aveai si polistiren sub capac dormeai linistit fara probleme!

orbanstefan64

studiati care i diferenta intre sistemul HORN si CLOPOT

apicraiova

Raman la stupul calsic.
anti varoha :yellowcard:

bogdan moldovean

as trece si eu pe sistemul fund antivaroua dar marele impas ramane unul singur nu gasest sub nici un fel plasa de acest gen cu ochiuri potrivite .Rog pe cine si a cumparat sa mi spuna si mia de unde a achizitionat o

orbanstefan64

Citat din: apicraiova din Ianuarie 19, 2012, 11:59:49 AM
Raman la stupul calsic.
anti varoha :yellowcard:
pina nu incerci ceva de ce esti  convins ca nu merge?????????

roi_ag

Citat din: bogdan moldovean din Ianuarie 19, 2012, 09:05:23 PM
as trece si eu pe sistemul fund antivaroua dar marele impas ramane unul singur nu gasest sub nici un fel plasa de acest gen cu ochiuri potrivite .Rog pe cine si a cumparat sa mi spuna si mia de unde a achizitionat o
La targurile apicole ,eu am cumparat de la Campina dar am vazut la Bucuresti cu ochiurile mai
mici si mai ieftina.

cristi ciuc

#69
Citat din: romikele din Ianuarie 18, 2012, 09:41:49 AM
@ cristi ciuc, din start ai gresit cu pregatirea si de aici se pot trage concluzii gresite despre acesti stupi.
- Nu au ce cauta ziarele sau cartoane sub folie... eu nu pun nici peste...
- Nu au ce cauta sibarele, chiar daca afara e minus 30 de grade.
- Folia trebuie sa fie fara gauri si sa inchida perfect partea superioara, de accea se taie mai mare cu aprox. 10 cm pe fiecare latura (sa iasa cam 5 cm de fiecare parte).
- Corpul sa nu aiba nici un fel de fisura, crapatura, gaura, nod poros...
- Deaupra foliei sunt suficiente doua paturici sau bucati din pres tesut la razboi.


Incearca la cativa stupi si apoi tragi concluziile.

Mi-am însuşit observaţiile.
Parcă l-am anticipat şi pe Ştefan şi am studiat sistemele HORN şi CLOPOT.
Nenorocirea este că de multe ori suntem tentaţi să adaptăm şi să deviem de la sistemele consacrate ori cele fireşti în detrimentul evoluţiei albinelor.
Acum nici să nu înţelegeţi că stupii cu pricina erau alarmant de umezi. Însă atunci când i-am inspectat, am uitat să precizez că am retras de tot folia şi am îngroşat pachetul de ziare, astfel că s-au impus unele corecţii.
Oricum o să mai încerc şi la anul la cei cu fund antivaroua, tot cu folie, dar cu observaţia că voi respecta strict cele recomandate de Romikele.
La cei cu fund fix, în anii anteriori, nu am avut NICIO problemă la Ciuc. I-am iernat cu urdinişul larg deschis şi numai cu ziare peste rame.
Numai bine!

gore

iernez de 4 ani cu fund antivaroa, dar ca acum nu am patit niciodata ca zapada sa-mi intre in stup. Iata ...
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

gore

doar la doi dintre ei,
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

filip

gore,
Zapada viscolita intra si pe urdinis,iar numarul de albine moarte nu-i o tragedie.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

POSTASUL

#73
frumoasa stupina si stupii gore   :bravo: iernare usoara in continuare  :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

albinasebes

eu iernez cu 3 stupi cu fund av si sunt multumit, in primavara am mai facut 21 lazi cu fund av. sub folie am gasit 2 picaturi de apa, dar nu deasupra cuibului. peste folie am polistiren extrudat de 2 cm. ce am patit la unul, am pus turta pe rame, si fiind mai groasa, ghemul s-a mutat pe rame (2 degete de albina), langa turta, fiind zona mai calda. sunt multumit pana acum. mentionez ca subarul e deschis cam 10 cm.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)