Curatarea polenului de impuritati

Creat de dacianu11, August 16, 2016, 06:27:48 PM

« precedentul - următorul »

dacianu11

De cateva zile am activat placile active la colectoarele de polen. Cum se face curatarea lui de impuritati? In polen mai sunt albine moarte, cate o aripa, cate un picior, etc. Acum il cern prin 2 plase pentru polistiren suprapuse una peste alta. Mentionez faptul ca acum colectez polen doar pentru mine si pentru albine la primavara, dar de anul viitor probabil o sa si vand iar atunci situatia se schimba, nu poti sa vinzi polen cu impuritati. Ce metode folositi voi? Poate aveti idei de o masinarie cu mai multe site si o suflanta? Vreau sa construiesc la iarna asa ceva. Orice idee este bine venita.

PS. vorbim de polen crud care urmeaza a fi congelat.

ramysun

Eu unul nu as mai recomanda activarea placilor in perioada aceasta. Polenul (si asa foarte putin inca in natura) le-ar prinde bine acum pregatirii pentru albina de iarna. In primavara (eu incep undeva la inflorirea papadiei) e cu totul altceva.

Pentru filtrat e bine sa ai, in primul rand, colectoare bune (bine gandite in primul rand!) iar resturile ce raman, cum zici tu, se aleg manual. Tehnica e cam (in mare) urmatoarea:
-se colecteaza polenul de 1-2 ori pe zi (de preferat ora 11:00 si ora 17) si in 30 min - maxim 1 ora se pune la congelator in pungi de 2-5 kg.
-a doua zi se scot rand pe rand pungile se toarna intr-un vas mai putin inalt dar lat (gen lighean) si se aleg manual impuritatile + se sufla capacelele si alte impuritati usoare.
-se repune in pungi de 500g- 1kg si se poate pastra la congelator pana la valorificare. De preferat sa ai clienti ce iti cumpara cantitati mai mari, altfel, la pasul asta va trebui sa pui in pungi de 100g - 200g.

PS: eu folosesc pungi cu "fermoar" ce inchid ermetic si nu lasa sa traga umezeala.

Spor in toate!
In Apis Veritas

skype: ramysun

tinumaftei

Din descrierea dumneavoastra polenul ramane mai degraba cu imporitati, de vreme ca alegeti doar pe cele vizibile si care depasesc ca volum graunciorul de polen!

dacianu11

Pai aici e "skepsisul",  impuritatile mai mari decat grauncioarele de polen le cern, nu e nevoie sa le iau cu mana. Problema este la impuritatile mai mici decat graunciarele de polen. Dupa cm vad eu problema, astea nu se pot separa decat prin cernere si suflanta in acelasi timp, dar posibil sa mai fie si alte variante.

Porfy66

Acele plase pentru polistiren din cate stiu au in compozitie si fibra de sticla.. cred ca sunt extrem de toxice! Vreti sa scapati de impuritati si bagati otrava in polen... Ganditi inainte de a face asa ceva!!!  ))/ ))/ ))/

dacianu11


MirceaCalin

Citat din: dacianu11 din August 17, 2016, 10:55:21 PM
Aerul, nu e toxic? ))/ ))/ ))/
Hmm...acest tip de remarci duc la reticenţa colegilor în a mai posta eventuale sfaturi...   

Porfy66

Mananca tu si familia ta. Daca ai copii da-le si lor!
Sper sa citeasca aceste mesaje si eventualii tai clienti sa vada cum gandesti si ce contine acel polen!
Am atras atentia ca acea fibra de sticla e toxica pentru a nu le da idei si altora care vor sa foloseasca acea plasa drept sita!
Cat despte tine e treaba ta ce faci. Poti sa bei si mercur in loc de apa!

ramysun

Corect Porfy! Informatia e putere. Ar trebui sa pastram minimum necesar colectarii de polen: lemn netratat + plasa inox + grila activa din plastic alimentar. Acestea functioneaza de atat de mult timp, nu vad de ce am reinventa apa calda si mersul pe jos... daca e ceva ce functioneaza, de ce sa-l schimbi, nu? Toate cele bune si succes in colectarea unui polen pe placul vostru, al apicultorilor, in primul rand, si apoi doar (sigur va fi asa) al cumparatorului. Imi place aceasta abordare si mi-ar placea sa o vad la din ce in ce mai mult apicultori in viitor: produsele noastre apicole sa fie gandite ca pentru familie! Pana la urma asa si e, un client fericit/multumit e un client fidel ce te recomanda "ca in familie" unui alt client.
In Apis Veritas

skype: ramysun

dacianu11

Hmm...acest tip de remarci duc la reticenţa colegilor în a mai posta eventuale sfaturi...
[/quote]
Ok, imi asum rolul de "Tipul cel rau", dar totusi nu inteleg unde am gresit....Spuneti-mi, in zilele noastre ce mancam si ce bem, fara sa fie toxic? Chiar si cele mai BIO alimente au un strop de chimicale in ele, pana si aerul care il respiram, nu e curat, de aici si remarca mea. Locuiesc in Timisoara si credeti-ma ca stiu ce vorbesc. Nu am facut acea remarca/intrebare cu scopul de a supara pe cineva, daca asa s-a inteles, imi cer scuze, nu asta a fost intentia. Bineinteles, ca daca aproape tot ce mancam si bem e chimizat, asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti la ce mancam, dimpotriva sunt genul de om care sunt atent la ce mananc, dar nici nu EXAGEREZ, ca altfel raman flamand si patesc ca si calul tiganului. Revenind strict la problema, am crezut ca sa inteles destul de clar faptul ca metoda folosita in prezent este provizorie si in nici un caz nu vand polen in conditiile astea.

Daca tot sunt "oaia neagra" si nimeni nu mai vrea  sa posteze metoda prin care cerne polenul, o sa va prezint varianta la care m-am gandit eu si care vreau sa o fac la iarna cand o sa am timp mai mult. M-am gandit la o sita dubla care sa fie actionata de un motoras cu un excentric pentru a realiza miscarea de dute-vino, iar prima sita, cea de sus sa fie din inox si cu gaurile mai mari decat polenul, astfel incat sa treaca polenul si sa ramana albinele moarte si alte impuritati mai mari decat polenul. A doua sita va fi mai mica decat polenul astfel incat polenul sa ramana in sita si sa treaca toate impuritatile mai mici decat polenul si chiar polenul sfaramat. Ce ramane in sita a doua este polenul pentru consum si pentru vanzare. Ce trece de a doua sita se poate administra la albine primavara. Se mai poate adauga chiar si o suflanta pentru impuritatile mai "incapatanate"

Daca binevoieste cineva sa dea cu parerea :thanks:

Porfy66, daca te-am jignit imi cer scuze,nu asta a fost intentia, dar totusi, vreau sa stii un lucru: NU iti permit sa te legi de familia mea. De mine poti sa spui ce vrei, sa ma faci cum vrei si sa imi dai sa beau ce vrei, imi ranesti putin orgoliul si asta e, dar cand ajungem la copii sa stii ca situatia se schimba. It doresc numa bine tie si familiei tale.

romikele


bmdna

Ideea cu sita dubla mie mi se pare buna. Numai ca o astfel de investitie este rentabila daca se prelucreaza cantitati mari de polen. Dau si eu un sfat, sper sa nu supar pe nimeni. Idael ar fi ca polenul sa nu vina in contact cu niciun fel de metal, nici macar inox, cat ar fi el de alimentar.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Porfy66

Imi cer scuze Dacianu11, nu am vrut sa te jugnesc. Este adevarat ca majoritatea alimentelor nu sunt ok, dar in acest caz e vorba sa ne facem noi singuri rau. Daca ar fi LEGE ca polenul e musai sa il cernem prin plasa de fibra de stical atunci ata este. Dar daca noi avem de ales, atunci sa alegem ce e mai bine pentru noi si sa evitam sa ne facem singuri rau. Polenul e minunat si mai bine il mancam cu mici impuritati decat sa introducem in el fibra de sticla. Crezi ca e mai toxic sa mancam o aripa sau un picior de albina decat fibre de sticla? Cand facem tratamente la albine haideti sa dam caturile jos, haideti sa folosim la tratamente concentratiile optime, sa evitam supradozarea si sa le utilizam doar dupa culesuri. Sunt chestii simple ce stau la indemna noastra!
:hi: :hi: :hi:

MirceaCalin


romikele

Citat din: Porfy66 din August 23, 2016, 08:22:29 AM
Imi cer scuze Dacianu11, nu am vrut sa te jugnesc....
:hi: :hi: :hi:
Corect este jugănesc  =))