din istoria revistelor apicole

Creat de dragos2006, Ianuarie 15, 2008, 12:27:29 AM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Nu mai am ce sa zic. Si se pare ca nimeni nu a mai indraznit!
Aveti pe raftul bibliotecii mai mult decat o stupina.
Miere multă şi inimă curată!

D006

am pus si eu mana pe calauza stuparului , buna !

D006

mai multe carti puteti vedea in albumul meu , inca o carte buna :

maximus

am citit calauza stuparului,si pot spune ca a fost o carte interesanta pentru vremea ei,cand majoritatea stuparilor tineau albinele in buduroaie sau cosnite.
   poate fi considerata ca un fel de muzeu,pentru ca evidentiaza evolutia apiculturii pe meleagurile noastre.cel mai mult insa mi-a placut limbajul in care e scrisa,viu si precis.incepatorii o pot citi fara rezerve,mai bine decat orice manual sarac si infatuat.sanatate.

echo

Pt cine este interesat de carti mai vechi de apicultura, in limba engleza, am gasit urmatoarea lucrare: Beekeeping for all, a lui Abbe Warre.
Destul de interesanta ca referinta.
O puteti descarca de la http://www.mygarden.me.uk/beekeeping_for_all.pdf.
Este in format pdf si are putin mai mult de 8 MB
Tel: 0312263853

bee_lover


D006

ce editie ati citit ? deoarece sunt 9 editii pana in1943
Citat din: maximusam citit calauza stuparului,si pot spune ca a fost o carte interesanta pentru vremea ei,cand majoritatea stuparilor tineau albinele in buduroaie sau cosnite.
   poate fi considerata ca un fel de muzeu,pentru ca evidentiaza evolutia apiculturii pe meleagurile noastre.cel mai mult insa mi-a placut limbajul in care e scrisa,viu si precis.incepatorii o pot citi fara rezerve,mai bine decat orice manual sarac si infatuat.sanatate.

D006

Hai sa ne mai aducem aminte de literatura apicola , va prezint coperta de la ultimul numar al revistei Romania Apicola din celebra serie inceputa inceputa in 1925 si intrerupta de comunisti in noiembrie 1948 .

D006

Si cu gandul la Cristi X :zzz:   va prezint primul numar din revista Apicultura aparut in decembrie 1948 !!!
  Nu este editata de ACA...

D006

Dupa revolutie nimeni nu s-a straduit sa ne explice si noua celor tineri ca in Romania a existat apicultura organizata si inainte de ACA ! A existat Societatea Centrala de Apicultura din Romania care edita " Romania  Apicola " si avea in componenta  sa legendele apiculturii romanesti.
Dupa venirea tancurilor sovietice in Romania incepe sa se schimbe si structura de conducere a Societatii astfel ca in ianuarie 1946  in schema de conducere apare pe functia de bibliotecar cine ? ...  LOCOTENENT V. HARNAJ , interesant nu ?
Ulterior prin septembrie 1946  gasim pe onorabilul CAPITAN INGINER VECESLAV HARNAJ in functia de redactor Romania Apicola.
  Interesanta istoria , nu !

stefan1

Am scris undeva de Harnaj
http://apiardeal.3xforum.ro/post/1174/1/Curiozitati/
S-ar putea sa fie adevarat ce ai scris, dar meritele lui la conducerea ACA nu le poate nega nimeni.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Nu ca s-ar putea , revistele sunt la mine si scrie negru pe alb. dar si in acel timp Harnaj stia cu ce se "mananca" apicultura si stia precis ce trebuie facut si chiar daca Societatea Centrala de Apicultura a fost desfiintata - doar era o institutie capitalista , omul a reusit sa impace si capra si varza si a infiintat ACA  atat de bine organizata incat cei care o conduc astazi o spoliaza zi de zi si tot nu reusesc sa o termine. :wink2:

stefan1

Cred ca nu gresesc, dar ACA s-a infiintat doar in 1958.
Cat despre V. Harnaj, chiar daca a fost angajat ca bibliotecar si apoi redactor la "Romania Apicola", nu era un strain de apicultura. Tatal lui, Dumitru Harnagea (1886-1941) era un apicultor cunoscut, cu articole publicate in ziarul "Cuvantul Moldovenesc" si cu o lucrare de popularizare "Ocupati-va cu albinaritul" publicata in 1932. A avut o stupina model in com Leca (Vaslui), apoi in com Baimaclia (Republica Moldva, cam la jumatatea distantei dintre Chisinau si Galati). Vieceslav i-a fost singurul fiu si i-a mostenit dragostea fata de albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

V. Harnaj a fost un vizionar , atunci cand a venit la Societatea centrala de apicultura a facut un plan de dezvoltare prin Cooperativa Apicola dar comunistii au desfiintat aceasta structura .
   Dar V Harnaj a reusit ca peste 10 ani in 1958 sa intemeieze o structura care sa fie compatibila cu sistemul comunist : ACA  , pentru acea vreme era o superorganizatie dar in anul 2009 este pe un statut invechit !  Bineinteles un statut care nu are nici o legatura cu statutul facut de Harnaj.

catel

atunci in vremurile alea riscai sa fii inchis pt un gest necugetat si totusi a riscat. azi avem libertate la multe dar ne lipseste ceva. cuvantul de om si unirea.
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !