Mica mea stupina

Creat de oroles, Decembrie 27, 2013, 07:27:24 PM

« precedentul - următorul »

tinumaftei

Condensul nu este de la extrudat ci de la lipsa unei cat de mici circulatii a aerului. Aceasta circulatie de aer elimina vaporii de apa in exces.
Eu am o zona cu sita (aprox 30%) din suprafata podisorului la stupul orizontal) acoperita cu pasla groasa 2x10mm.
Ca sa fac o comparatie este ca diferenta dintre a te inveli cu patura sau cu patura introdusa in folie. In al doilea caz s-ar putea sa ai un regim termic mai bun dar umiditatea este de multe ori mai mare.
Si cand creste umiditatea nu este afectat doar confortul albinelor, ci se altereaza si pastura, mierea necapacita incepe sa fermenteze in stratul subtire de la exteriorul celulelor. Si toate astea fac mult rau. 

oroles

Impachetajula fost cam asa. La peretele din stanga diafragma de extrudat. Apoi a urmat cuibul. Alta diafragma de extrudat, diafragma de lemn. Atat diafragmele de extrudat cat si cele de lemn nu sunt etanse. Dupa diafragma de lemn, pentru reducerea spațiului am bagat haine sau pernute (saci cu paie). Peste podisor ziar si o paturica. La fiecare stup lasam aerisire. La orizontali am gauri de aerisire mici (6x2,5 cm) si mai lasam si o scandurica de podisor mai ridicata. Un stup nu stiu din ce lemn a fost facut (e cumparat) suge apa si se umfla chiar daca nu ii pui nimic.  I-am dat gauri de aerisire ca nu avea deloc. La cei cumparati am sita pe 50% din suprafata. Iarna acopar sita cu extrudat.  Las o gaura de doua degete. Peste podisor pun ziar si o păturică.  Judecati voi daca e excesiv impachetajul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Mentionez ca la orizontali peretii sunt cu grosimi intre 3,5 si 4.5. La cei cu cat 2.2. Cele mai mari pierderi le-am avut in cei cu 2.2.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Ma gândeam ca la cei cu puțină albina sa fac mai tarziu o rocada cu altii care au mai multa. Ce ziceti, e bine?  Matca e bine sa o blochez cu izolatorul pe rama cand fac asta?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Eu am avut un mare deficit de stupi anul trecut asa ca am iernat in tot felul de improvizatii. Un roi a iernat singur, fara diaree, intr-un stup pe care il foloseam doar vara, facut din scandura de 18 mm. Si la mine e frig, mult mai frig ca in oras. De exemplu si la mine astazi era o bruma groasa dimineata. Anul trecut bruma a inceput sa cada din septembrie. Sigur, cu cat e mai gros peretele cu atat mai bine, dar eu consider ca grosimea de 22 mm este foarte buna pentru zona noastra.

Cat despre rocada, ea este recomandata in unele carti, dar sint si multi apicultori consacrati care sint impotriva. Iar eu sint de partea celor care sint impotriva. Daca se face rocada se slabeste un stup bun si se imputerniceste unul care poate ca nici nu merita. Astfel, pierderea e mai mare decat castigul. Nu mai vorbesc aici ca ar putea fi omorate ambele matci. Iar daca se pun sub capac, se mai pierd si oua si timp. Daca sint familii slabe, alea au probleme si, de multe ori, chiar si imputernicite, nu progreseaza. Eu astfel de familii le desfiintez, astfel mai ajut selectia. La rusi, nu zic ca e bine ce fac, dar astfel de familii se ard cu tot cu rame. Numai stupul se recupereaza si se dezinfecteaza metodic.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Cred ca atunci cand voi putea ii voi ajuta cu ceva puiet gata de eclozare. Anul acesta voi sacrifica producția de miere pentru a face roiuri.

Nu sunt de acord cu metoda rusilor. Atat timp cat are matca tabara si o mana de albine care sa o ajute se poate obține după salcam o familie bunisoara.

Legat de grosimea peretilor cred ca 22 mm e mult prea puțin.  Albina zboara mai tarziu in stupii grosi dar nu am probleme cu frigul. 
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Normal, fiecare face ce crede ca e mai bine pentru propria tehnica. Eu nu sint de acord nici cu ajutarea cu puiet capacit a familiilor slabe. Din nou, se slabesc familii bune si, dupa parerea mea nu merita. Grosimea mica a peretilor o compensez cu diafragme de polistiren extrudat, acolo unde numarul de rame permite. Unde am mai mult de 8 rame in stup de 10 nu pun nicio diafragma.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tinumaftei

Tehnica ajutorarii cu puiet primavara este:
1. Se noteaza familiile existente (sa zicem de la 10 la 1)
2. In prima etapa din familiile de 10,9 se ajuta familiile de 7-8. In 10 - 15 zile acestea vor ajunge la acelas nivel cu cele de la care s-a luat puiet.
3. In etapa urmatoare se ajuta (mai voluminos) familiile de 5-6 cu puiet din grupa uniforma de care am vorbit la puctul 2.
4. Abia dupa aceea se ajuta familiile foarte slabe!!

Daca ajuti familia foarte slaba, ai un rezultat cel mult incert, dar cel mai adesea nesatisfacator si in mod cert slabesti o familie de albine!

maximotgv

Citat din: tinumaftei din Martie 04, 2017, 11:15:20 PM
Tehnica ajutorarii cu puiet primavara este:
Detaliati putin va rog: Cand faceti aceasa operatiune, ce fel de puiet transferati, ramele le dati  si cu albina de acoperire, faceti ceva uniformizari de miros, faceti schim de puiet capacit cu puiet larvar,  si alte fineturi de know haw! Multumesc!

oroles

Din ce inteleg eu de la tinumaftei se dau note pentru fiecare familie  (10 cea mai buna, 1 cea mai slaba). De aici e lesne de inteles ce a vrut sa zica.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

De regulă după ce albina de iernare a fost înlocuită. Asta se apreciază ochiometric. În zonă mea cam la 25.03-01.04. Asta prima etapă.
Se da numai puiet căpăcit, fără albine. Fiindcă stupii de nota 10 cedează albine către cei de nota 7, nu se pune problema că acesta va răci.
Rocada puiet capacit vs puiet necapacit eu nu o practic decât vara la consolidarea roilor. Primăvara, stupii mai slabi nu au puiet necapacit și manevra nu poate fi justificată.

corneliuhrom

d l oroles cred ca impachetajul sus a fost gresit [dupa parerea mea ]  nu avea ce cauta polistiren ,ziar cred direct pe podisor daca lateral aveti exttrudat si iernarea era  horn  eu am pus peste podisor  [sau direct peste rame  material textil [nu poliester ] ] ,si peste el ziare  , in ce priveste cei f slabi daca nu aveti posibilitate de unificare  ar trebui lasati pe cite  2 rame bine impachetati  fara stimulent  pt evitarea furtisagului  cu urdinis  f mic [fundul stup bine curatat  sa nu se infunde  cu nimic urdinisul ] si ajutat cind se va putea cu ceva albina tinara ,va doresc succes si sa i  scoateti la liman si pe cei slabi   %%-.

oroles

Azi am terminat curățenia in stupi.  Per ansamblu sunt multumit de modul in care ai iernat. Cel mai bun are puiet pe 5 rame (cat jumătate de rama). Am mai făcut o unificare. Concluzia e ca  de vina au fost temperaturile scăzute din timpul iernii, coroborate cu prezenta mierii de mana in stupi.  La altii am inteles că e si mai rau. Ma voi stradui sa imi refac efectivul si sa am grija de cei care au scăpat.  O luna de zile nu mai am ce căuta la ei decat pentru stimulari.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Cat la % ai pierdut.
Cam media se pune. Si eu am cativa bombe, dar majoritatea sau media e undeva la 2-3 rame. Asa cred. Asa era saptamana trecuta. Daca tine vremea asa matcile vor ponta bine si daca are stupul hrana va creste sigur. La mine in zona sunt undeva la 10 zile intarziere fata de anii trecuti. La puiet e ok.

oroles

Citat din: Eugen B din Martie 07, 2017, 10:01:08 PM
Cat la % ai pierdut.
Cam media se pune. Si eu am cativa bombe, dar majoritatea sau media e undeva la 2-3 rame. Asa cred. Asa era saptamana trecuta. Daca tine vremea asa matcile vor ponta bine si daca are stupul hrana va creste sigur. La mine in zona sunt undeva la 10 zile intarziere fata de anii trecuti. La puiet e ok.
Deocamdată cu ce am unificat am 4 din 52. Asta înseamnă sub 10%. Eu nu sunt de acord cu statisticile procentuale asa ca nu cred ca e relevant. Daca e sa se mai duca cred ca doi as mai putea pierde. Anul acesta am clienți la roiuri  (cat nu pot da eu) asa ca ma gândesc de pe acum cum sa fac sa cresc cantitatea de puiet. Renunt complet la productia de miere sau o limitez. Media si la mine e 2-3 rame cu puiet dar e bine pentru perioada asta.   Am găsit un prăpădit care nu ii dadeam nicio sansă avea puiet capacit cat o nuca pe o rama. Cam asta ar fi cel mai slab.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani