stupii mei

Creat de antiopa din ardeal, Iulie 06, 2014, 11:31:35 AM

« precedentul - următorul »

antiopa din ardeal

 Totul a inceput cu vreo 15-20 ani in urma cu un roi de august pus intr-o cosnita de nuiele lipita cu pamant galben si asezata intr-o stupina neutilizata de la inundatiile din 1975 care au omorat tot.

antiopa din ardeal

 Roiul a trecut iarna si in 2 ani din acea cosnita am umplut lazile din stupina. Lazi interesante pe 12 rame in cuib si 12 in magazie, jumatate din rama standard, separate cu podisor, si o trecere la mijloc printr-o gratie haneman  si avand in spate un capac de sticla sa se vada tot fara sa fi atacat.
Apoi am reconditionat batranele lazi orizontale pe 20 rame  si ceva lazi pe 10 rame cu magazii 1/2 si bine-nteles le-am populat. Cand nu am mai avut ce reconditiona am inceput sa-mi fac lazi noi si am inceput cu lazi orizontale pe 17-21 rame iar pe urma lazi verticale pe 10 rame corpuri egale si fund AV detasabil.

antiopa din ardeal

  Am vrut sa respect o ordine a vechimii pozelor, cand am constatat ca multe le-am pierdut si din cele care mai sunt e destul de complicat pentru mine sa le ordonez. Si ca sa fie de sezon pun o mica filmare a albinelor la evodia, de acum o saptamana, florile si acum sunt f cautate. Dar sunt nemultumit pentru ca am dus aproape o familie pe vreo 15 rame, de pe evodia albinele pleaca pline de polen galben, in stup majoritatea care intra au polen crem si roscat.

dodo79


antiopa din ardeal

 Cred ca demult era timpul- daca tot am inceput acest subiect- sa completez cu poze din activitatea mea. Asa arata o parte importanta din stupina in 2013:

antiopa din ardeal

  Anul trecut in timpul extractiei la salcam (stationar) am avut norocul unei tornade care mi-a rasturnat vreo 5 stupi si a reusit sa duca o diafragma pana in varful unui mar situat la vreo 30 m de locul faptei. M-am ales cu 2 capace rupte si la un stup vertical plin de miere, cu o fisura in magazia cu rame 1/1:

antiopa din ardeal

 Cele mai bune rezultate la colectarea polenului le-am avut cu ajutorul colectorului tip Salaj (Oros). Aceste colectoare le-am activat la stupii pe 20-21 rame (cei mai puternici) si fara sa blochez ambele urdinisuri. Surpriza a fost ca albinele invatate sa circule pe un urdinis nu au sesizat ca pot intra in stup pe al II-lea si am realizat productie (pana in 500 g/zi) fara sa dereglez- zic eu- buna desfasurare a activitatii:

antiopa din ardeal

 Roii de anul trecut exceptand cei naturali i-am avut pe 2 locatii

Augustin78

Salut.
Foarte frumoasa povestea.
Numai bine.
Loc:Mioveni  Jud: Arges
[email protected]
Numai bine.

antiopa din ardeal

 Multumesc de apreciere!
Am cumparat si 2 regine de la Orban Stefan si 1 de la o producatoare din zona (Rebeca), toate au trecut anul fara sa fie schimbate si s-au dezvoltat bine in 2014:

antiopa din ardeal

 Am si un atelier in care imi confectionez cele necesare in apicultura. De obicei arata jalnic, in cel mai fericit caz, arata asa, dar se intampla mai rar decat o data pe an:

antiopa din ardeal

 Extractia de miere in stationar niciodata nu am facut-o fara ajutoare. Am pierdut o groaza de poze, anul trecut echipa de extractie avea in componenta printre altii si pe :

antiopa din ardeal

 Si am ajuns la 2014. Principala stupina arata in primavara cam asa:

fiug1970

dc.ii tii la inaltime??te  vaitai ca ti/a daramat vantul stupi.....parca erau niste inaltimi recomandabile la suporti prin carti....ai pericol de inundatii?

antiopa din ardeal

 Si am ajuns la ceva relativ nou, nu neaparat pentru mine pentru care pastorala e ceva nou, ci pentru majoritatea stuparilor pentru care a pleca in pastorala, cu stupi paletizati, manevrati de o macara sau stivuitor -cel putin in Romania- nu cred ca este o practica frecventa. Normal ca am avut surprize, in general neasteptate si bine-nteles neplacute, ii astept pe cei implicati in astfel de experiente cu impresii si sugestii. Masina mea cu macara arata cam asa si am confectionat si paleti si un dispozitiv de ridicare a butoaielor pe care deocamdata l-am probat umplut cu apa nu cu miere: