Mierea de mana

Creat de stefan1, Martie 18, 2009, 10:56:54 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Merea de iarba-neagra este un cules important in Germania. Stiu ca este o miere inchisa la culoare si nu-i buna pentru iernat. Nu stiu daca nu este chiar o miere de mana.
Nu stiam ca exista un aparat de fluidificat mierea din ceule. Pentru cei cu culesuri frecvente de mana, cred ca este un aparat util.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Principalii furnizori de miere de ana sunt padurile de conifere si cele de foioase.
La conifere, speciile mai importante sunt: molidul, bradul, pinul si ienuparul.
   MOLIDUL
Este principalul furnizor de mana atat calitativ cat si cantitativ. El da o miere de mana de culoare mai galbena, fata de restul mierii de mana care este bruna sau neagra.
Sunt in principal cinci specii de insecte furnizoare de mana in cazul molidului:
Lechanida mare incepe sa secrete mana inca de la sfarsitul lui aprilie- prima decada a lui mai. Atinge nivelul maxim de prin 25 mai pana in 20 iunie.
Lechanida mica determna culesuri slabe de mana pe molid de la inceputul lui iunie, cu maximul intre 25 iunie-25 iulie, continuind secretii mai slabe (de intretinere) pana prin 10 august.
Lachnida mare a cojii de molid asigura doua culesuri de mana: primul cu maxim intre 15 iunie-5 iulie si al doilea cules inte 25 august-15 septembrie si cu posibile culesuri mici pana la sfarsitul lui septembrie.
Lechanida pudrata determina secretii intre 20 mai-10 august, cu un maxim (cules de productie) intre 25 iunie-5 iulie.
Cumuland efectul tuturor acestor insecte, molidul poate furniza culesuri intre inceputul lui mai si 10 august plus o alta perioada la inceputul lui septembrie, iar culesuri de productie intre 25 mai si 25 iulie + 25 august-15 septembrie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Mai  avem  in  zi  de  astazi  culesuri  de  mana  la brad,pin.Am vorbit  cu  un  apicultor  batrin si  mi-a zis ca  prin  anii 70-80 pe  valea  Sebesului curgea mana  din  brazi ca o ,,ploaie ".

bucovineanu

In Bucovina cules foarte bun de mana a fost in anii 90 pana in 2003. Dupa acest an au mai fost cativa ani in care au mai fost culesuri de mana, dar in cantitati mai mici.
Referitor la mierea de mana este indicata pentru tratarea anemiilor, deoarece contine multe saruri minerale. Elementele continute de aceste saruri sunt usor asimilabile in organismul uman si anemiile se pot astfel trata fara medicamente.

stefan1

BRADUL
Asigura un cules indelung de mana, produsa de Lachnida verde a bradului si care poate dura cu mici intreruperi din iunie-iulie (functie de altitudine), pana in septembrie. mana produsa de aceasta insecta este foarte concentrata si se zahariseste pe ramuri. Este intens cautata de albine.
Lachnida mare a bradului produce o mana la inceput incolora, apoi maronie si care picura vascoasa ca rasina pe ramuri si frunze. Culesul cel mai intens se produce in august si septembrie.
Lechanida mica (comuna si molidului) produce o mana cu maxim de cules in iunie-iulie.
PINUL
Lachnida mare a pinului da un cules care dureaza de primavara pana toamna tarziu, cu un maxim in iulie-august. Este a treia planta ca importanta dintre conifere, datorita si suprafetelor mai mici.
IENUPARUL
Lachnida mare a ienuparului asigura un bun cules de mana, primul in iunie si cel de-al doilea la sfarsitul lui august. Suprafetele de ienuperi sunt insa mici.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

MANA IN PADURILE DE FOIOASE
Multe specii de foiase pot oferi si productii de miere de mana. Principalele furnizoare de mana ar fi: stejarul, fagul, artarul, teiul, salca, plopul, salcamul etc.
   STEJARUL
Din familia lui mai fac parte si cerul, gorunul, stejarul brumariu, garnita.
Pot gazdui cinci specii principale de insecte ce produc mana. Ar fi primul furnizor e mana dintre foioase. Din pacate suprafetele padurilor de stejar sunt tot mai mici.
Lachnida bruna a cojii de stejar incepe sa produca mana inca din aprilie. Secretia devine mai abundenta la sfarsitul lui mai si si mai abundenta in a doua jumatate a lui iunie. Incepand din prima decada a lunii august stejarul mai da iar productie importanta de mana, ce poate tine toata luna august si diminuat si mai tarziu.
Lachnida neagra, lucioasa incepe productia de mana in iunie.
Doua insecte din familia Callaphididae pot produce din a doua jumatate a lui iunie atata mana incat toate frunzele de stejar au o pelicula de suc dulce.
Lechanida stejarului produce mana cu un maxim in ultimele doua decade ale lui mai si pana in 10 iunie.
Ca la toate culesurile de mana, conditiile de clima si precipitatii influenteaza mult productia.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

FAGUL este important prin suprafetele ocupate. Sunt doua specii producatoare de mana. Asigura un prim cules in mai-iunie si al doilea in august-septmbrie.
  ARTARUL TATARASC, JUGASTRUL, PALTINUL DE MUNTE, PALTINUL DE CAMP
Toate aceste specii sunt din aceeasi familie, care asigura culesuri si de polen sau nectar, dar pot da si bune culesuri de mana. Secretia maxima de mana este la sfarsitul lui mai si se mentine la acest nuvel in cursul lunii iunie.
   TEIUL
Toate speciile de tei asigura mana incepand cu perioada infloririi. In unele cazuri abundenta de mana determina albinele sa nu viziteze florile ci frunzele. Uneori si dupa culesul de nectar teiul asigura productii bune de mana produsa de afidele Eucalipterus.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andrei_salaj

este mana la salcie?
intreb deoarece anul trecut ,toamna..au inceput sa viziteze furnzele la o specie de salcie..nustiu cum ii zice...erau cu sutele pe o creanga...
deci?parca frunze4le aveau un aspect lucios

bucovineanu

Citat din: andrei_salajeste mana la salcie?
intreb deoarece anul trecut ,toamna..au inceput sa viziteze furnzele la o specie de salcie..nustiu cum ii zice...erau cu sutele pe o creanga...
deci?parca frunze4le aveau un aspect lucios
Exista mana la salcie si de obicei aceasta apare in toamna.Mierea de mana de salcie  dauneaza iernarii in bune conditii a albinelor mai mult decat alte sortimente de miere de mana.

andrei_salaj

de daunat nush daca dauneaza..nu am extras toamna trecuta...pana acum sunt ok...cred ca au puiet...in putinele ferestre de zbor au adus puiet in prostie...mai ales cele 2 iernate ""spate in spate" intr-un orizontal.

stefan1

Florine, asculta la Bucovineanu, ca stie ce vorbeste!
Salciile de toate felurile (salcia comuna, salcia capreasca, zalogul, rachita, rachita rosie etc) pot da si culesuri de mana. Daca ele ofera printre primele culesuri de polen si nectar in primavara, toamna practic incheie sezonul apicol prin secretia de mana. Lachnida mare a cojii de salcie poate da o productie abundenta de mana in lunile august-septembrie, facand ca picaturile de mana sa cada ca o burnita.
Mana de salcie, alaturi de cea de stejar, sunt foarte rele pentru iernare.
Spui ca nu ai avut probleme cu iernarea si cu miere de mana. Am mai scris, depinde si proportia acesteia in totalul mierii de iernare. Ferestrele de zbor din lunile de iarna, cum au fost si anul asta, elimina in buna parte efectele iernarii pe mana. Nu suntem insa noi stapani pe evolutia vremii.
De asemenea conteaza si momentul cand este consumata aceasta miere de catre albine. Dupa unii, mierea de mana este buna pentru stimularea de primavara (bineinteles dupa ce albinele nu mai stau in ghem, pot zbura si au acces la resursele de polen). Sarurile minerale pe care ea le contine in cantitate mai mare ar contribui la remineralizarea corpului albinelor.
Se mai stie ca mierea de mana amplifica efectele nosemozei, care exista macar latenta in multe stupine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andrei_salaj

bun bun...o sa tin cont...anul trecut...am pastrat de la salcam...o rama cu miere..si una de la poliflora...si am introdus toamna....au strans de la trifoi...proportia care era in cuib nu o stiu..dar au trecut bine...si azi aduceau polen in prostie...e cam greu sa tragi mierea din tot cuibul toamna..mai ales ca mana asta la salcie e prin sept la mine..o sa studiez problema pe toate fetele.

stefan1

PLOPUL
Alb, negru, tremurator etc. da in aceasta perioada polen bun pentru albine. In anumiti ani si anumite zone, da si culesuri bune de mana. Perioada de maxima secretie este intre 20 mai si 10 iunie.
  SALCAMUL ALB
Pe langa nectarul atat de cautat, in unii ani poate da si productiide mana. Afida neagra si Lechanida salcamului sunt principalii producatori de mana, in perioada 10-30 iunie
Castanul, mesteacanul, ulmul, alunul, pot si ei da cantitati mici de mana.
Se observa din prezentarile facute, ca unele culesuri de mana se suprapun peste culesurile 'clasice' de nectar, astfel ca este posibil ca sa avem miere de mana fara a avea cunostinta despre asta, cu pericolele cunoscute pentru iernare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

D-LE  Stefan,am  auzit ca  ar  fi  mana de  griu,orz.Stiti  ceva  in  legatura  cu  asta?

stefan1

Cantitati mici de mana sunt pe mult mai multe plante. Trebuie sa se acumuleze o cantitate suficienta de mana care sa atraga albinele. Asta se poate intampla, dar foarte rar. Am mai citit de mana pe lucerna sau pe floarea-soarelui. Ar fi interesant ca stupari care au detectat culesuri de mana de la plante mai putin cunoscute, sa ne prezinte experientele lor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)