Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => ŞTIAŢI CĂ‚...? => Subiect creat de: emil.oltean din Februarie 09, 2011, 10:49:38 AM

Titlu: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: emil.oltean din Februarie 09, 2011, 10:49:38 AM
Iata un articol care ar trebui sa ne puna pe ginduri.Propun infiintarea unei comisii nationale,pluridisciplinare,cu activitate temporara sau permanenta,in cadrul unei agentii guvernamentale cu scopul principal de monitorizare si studiere a acestui fenomen , de a face propuneri guvernului pentru prevenire si combatere.Si alte atributii.Ce spuneti,ne ajuta cineva pe plan national in combaterea acestui fenomen?Avem infiintat asa ceva la nivel national?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: orbanstefan64 din Februarie 12, 2011, 08:39:11 PM
nu cred ca cineva este interesat. ACA ii cu interesele personale si  cu banii  nu cu disparitia albinelor :nod: :nod: guvrnantii.............................?????????? vai de .........?????
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: emil.oltean din Februarie 12, 2011, 09:41:33 PM
problema se pune de insasi existenta vietii omului pe planeta!Cercetarile in aceasta problema depaseste ACA.Daca la nivel mondial nu se intreprind cercetari serioase-cu toata tehnica existenta pe planeta-concentrata asupra acestui fenomen, nu va trebui sa asteptam implinirea profetiilor unora si altora ci vom vedea cu ochii nostrii cum ne vom imputina de la an la an.
  Curios lucru,alti utilizatori fac postari despre aceasta problema pe la constructia lazilor sau in alta parte.La noi in tara ar trebui ca cineva sa monitorizeze existenta acestui fenomen.Chiar si forumurile noastre de apicultura pot contribui la monitorizare.Deja ,toti mai multi dintre noi se pling de disparitia subita si neexplicabila a unor familii de albine.Suntem la inceput dar vor veni si zile mai grele.Bine ar fi sa fim inconjurati dar  tare-mi este teama...
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: filip din Februarie 13, 2011, 10:31:14 AM
Eu am semnalat aceasta problema.
Eu recunosc ca am pierderi,fara a putea controla fenomenul.
Sunt multi care au pierderi dar nu recunosc sa nu rada ceilalti apicultori de ei.
Parerea mea e ca NU_I NIMIC DE RAS dimpotriva.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bucovineanu din Februarie 13, 2011, 11:26:13 AM
Sigur nu e bine niciodata sa te bucuri de raul altuia, deoarece poti ajunge oricand in locul lui.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: emil.oltean din Februarie 13, 2011, 07:23:18 PM
Cum D-zeu vine asta    " sa nu rida ceilalti apicultori" Chiar asa de inapoiati suntem?!!
Pai asa se raspindesc bolile si apar epidemiile.Doamne fereste-ne!
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: filip din Februarie 13, 2011, 08:52:27 PM
Citat din: emil.oltean din Februarie 13, 2011, 07:23:18 PM
Cum D-zeu vine asta    " sa nu rida ceilalti apicultori" Chiar asa de inapoiati suntem?!!
Pai asa se raspindesc bolile si apar epidemiile.Doamne fereste-ne!
Adevarul e dureros.
Dar cand celor ce te plangi te iau peste picior ,e asemeni sarii peste rana.
Chiar cei care trebuie sa gestioneze fenomenul rad de apicultorul pagubit.
Daca nu ai facut tratamentul corect,e o replica cunoscuta?
Si atunci omul inghite in sec,povesteste altui apicultor care asemenea probleme.Iar acesta sa nu fie umilit tace si inghite.
Dar intr-o zi ..........................
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 15, 2011, 12:50:49 AM
Treaba este foarte complexa.
Genetica modificata ale plantelor, chimicalele folosite in agricultura, transmisiile de radiofonie(telefoanele mobile sau raspindit si in cele mai sarace tari din lume si ating o acoperire de 99,99%) si satelitii.Cel mai raspindit mod de comunicare intre sateliti si plus cu pamintul este prin microunde.Nimeni nu ma poate convinge ca acesti sateliti nu colaboreaza la incalzirea globala.Ne afecteaza si pe noi daremitemi insectele care au doar citiva cm.
Cu ani in urma umblam intrun parc in Canada plin cu trandafiri de puteai sa inscrii parcul la un concurs frumusete.Niste trandafiri superbi(ba chiar erau si citeva lalele cu floarea cit pumnul, dar dominau trandafirii).Dupa o perioada de timp si mie si sotiei nia sarit in ochi faptul ca de la asa de multi trandafiri nu aveam un miros abundent de trandafiri sa miros de flori sau miros de mama zmeilor................nimic.
Neam apropiat de trandafiri sa le mirosim de la citiva cm si sa mori in aer nu altceva ca nu aveau miros deloc.ZERO.Evident ca genetica modificata a fost cauzatorul.Nici lalelele nu aveau miros.Nimic.Chiar si aici in NZ am intilnit astfel de flori.

Mai bine de un an am vazut la BBC un reportaj in studiou cu un tip(nu era din parlamentul britanic dar era ceva "cap mare" la un departament politic responsabil de alimentarea/hranirea poporului).Spunea clar ca deabia asteapta acel moment cind in EU sa va da culoarea verde pt genetica modificata.El vede ca numai asa se poate produce mincare ieftina pt poporul britanic si nu numai.Cind a fost intrebat de efectele laterale sa bilbiit spunind aceleasi timpenii pe care le zic toti politicienii:nu este dovedid, nu este lagatura intre....., anu are efect asupra........ etc.

Nimeni nu mia putut da un raspuns acceptabil(dintre cei cu care am vorbit) de ce in a doua jumatate al anilor '80 brusc au disparut iernile frumoase de la shes.Arad, Timisoara, toata Ungaria...etc nu mai au ierni can anii '70 si inceputul anilor '80.

Eu spun ca in acea perioada sau lansat un nr. mare de sateliti pt. comunicare/spionaj si schimbarea sa petrecut brusc.Doar citiva ani.Nici decum decenii indelungati.

Tin minte ca in anii '70 era normal ca in Arad pe timp de iarna sa ai zapada de 40-50cm si nopti de -15 grade.La sfirsitul anilor '80 au disparut aceste date.Ba chiar au fost ierni fara zapada.La o stire de -10 se consideraa anormal de frig iar de cade o zapada de 10cm se zice ca este o iarna grea.Tot asa am experimentat si pe vremea cind locuiam in Ungaria.

Eu sint convins ca satelitii au efect asupra mediului de pe pamint si in plus mai avem si altele cum ar fi miscarile planetelor intre ele, dar acest lucru se petrece in milenii.Nici o problema ca oamenii vor rezolva treaba in nici o suta de ani avind in vedere ritmul si directia dezvoltarii "VIETII".

De albine au grija oamenii si de aceea se stie despre reducera numarului de stupi in lume dar sint multe alte insecte de care nu se stie pt ca nu sint importante................ la prima vedere.

Sint multe lucruri miraculoase in lume pt noi muritorii.................. iar explicatiile simple nu le acceptam.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Andrei.D din Februarie 15, 2011, 07:32:49 PM
 :hi: Un reportaj care l-am vazut ieri pe PRO TV ....http://stirileprotv.ro/stiri/social/apicultorii-intepati-cu-7-milioane-de-euro-de-la-ue-si-guvern.html
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Februarie 15, 2011, 09:27:54 PM
am pus si eu, dar in alta parte si deja se comenteaza....
http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3758.0;topicseen
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: emil.oltean din Februarie 18, 2011, 01:44:46 PM
Despaducherea pe care si-o fac albinele intre ele o puteti vedea in zilele insorite cind ele ies pe scundura de zbor si cite una ,doua s-au trei stau ciorchine pe o alta albina si o despaducheaza.Acei paduchi eliminati de ele in mod natural pe scindura de zbor din pacate revin in stup.

CE SPUNETI DE O SCINDURA DE ZBOR  PE ACELASI PRINCIPIU CU FUNDUL ANTIVARROUA SAU DOAR SIMPLA PLASA DE SIRMA PE UN CADRU DE LEMN?

HAIDETI SA LE AJUTAM SA-SI ELIMINE SINGURE PADUCHELE SI PRIN CEST MOD.

Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Februarie 19, 2011, 12:39:07 AM
  Eu nu am vazut un asa comportament. Ma indoiesc ca puteti sa confundati hartuirea unei albine ratacite sau a unei hoate, cu comportamentul de despaduchere. Daca exista, ar trebui mai bine studiat si poate se desprinde ceva util.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: milu56 din Februarie 19, 2011, 02:00:10 AM
Acum 3 ani am avut o surpriza sa imi dispara albinele di 60 de stupi ramanad fara albina,in uni mai eau 6 -7 albine si matca in rest miere si puiet de toata frumusetea nu am avut cui sa ma plang,bineinteles am trecut urgent la un plan de formare de roiuri pt.completarea efectivului pt.ca era spre sfarsit de ianuarie,aveam atunci un ajutor chiar omul cu experinta care mi-a zis:paduchii :nono: nici acum nu stiu sigur ce a fost,m-am consolat ca ar fi putut fi otravite pt.ca era la vreo 2 km.o mare exploatatie de maslini dar ma indoiesc,am avut si inainte supii in acea vatra si dupa,unii stupari cunoscuti ziceau:plaga :roll: un singur lucru ce am observat ca e de mare importanta sa fie tot timpul sau mai ales cand incepe cresterea puietului apa in stupina,ma indoiesc ca paduchii sa fie mereu vina cel putn nu am observat nici un paduche nici pe puiet nici pe fundul stupilor. In acea stupina au mai ramas 15 stupi dar nici in acei stupi nu am gasit paduchi,am facut un tratament si nu au cazut pt.ca nu erau.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Februarie 19, 2011, 02:19:02 AM
  E o marturie importanta si cu care sunt de acord, in sensul ca si eu am avut in 2-3 ani (nu consecutivi) 1-2 cazuri fara sa gasesc pe puietul ramas paduchi mai multi decat normal la alti stupi.
  Este convingator ca nu paduchii au fost cauza principala, daca cei salvati nu au avut paduchi excesiv.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: milu56 din Februarie 19, 2011, 02:29:09 AM
Avem experiente dar nu indeajuns,mi-am dat seama ca ce se petrece in stupine la stupari nu se potriveste cu cercetarile specialistilor,pot sa spun ca de multe ori ar fi necesar ca albinele sa ne vorbeasca.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cristian87 din Februarie 19, 2011, 01:28:43 PM
Cred ca milu are cea mai mare experienta in disparitia subita a albinelor
Lui ii dispar cu lada cu tot in momentul in care scoate aparatul foto :lol:
nu i frumos sa fi obraznic  :nono: :nono:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Kov iulian din Februarie 19, 2011, 04:58:58 PM
Nu cred ca e cazul sa ne impacientam prea tare,nu cred ca albinele vor disparea,e adevarat se vor imputina foarte mult,si cind se va intimpla asta,noi vom disparea atunci,si dupa un timp natura va reveni la normal frumoasa si salbatica cum e ea.doar ca marea  majoritate a oamenilor nu va mai fi,sa se bucure de ea.Deci faceti-va griji pt noi oameni rugativa pt noi sa ne reintoarcem la natura sa ne armonizam cu ea.Eu cred ca exista un echilibru natural pe care noi l-am stricat si asta se va intoarce impotriva noastra,natura nu va dispare, noi vom disparea daca continuam in ritmul asta,
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: filip din Februarie 19, 2011, 07:48:40 PM
Romanul are o vorba;
Mie nu mi se va intampla,pana ieri asa credeam si eu.
Azi fac sapaturi adanci,sa vad cu ce raman in primavara.
Cand in jur ai sute de stupi morti,nu e doar varroua vinovata.
Cel mai simplu e sa dai vina pe apicultor.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bucovineanu din Februarie 19, 2011, 08:17:35 PM
" Nu o sa mi se intample tocmai mie". Este adevarat ca asa gandim de cele mai multe ori.
Paguba e foarte mare in cazul lui Filip si nu se poate spune ca dansul nu stie apicultura, sau nu ar fi avut grija de stupi. Il rog sa ne tina la curent daca se stabileste care a fost cauza pentru ca de aici avem toti de invatat. Oricare dintre noi putem fi in situatia lui.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stupar din Februarie 19, 2011, 08:22:06 PM
am scris doua postari si nu apare,de ce? :redcard:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: pharaonu75 din Februarie 19, 2011, 08:23:57 PM
Citat din: stupar din Februarie 19, 2011, 08:22:06 PM
am scris doua postari si nu apare,de ce? :redcard:

Daca aceasta a aparut, ar trebui sa apara si celelalte!
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stupar din Februarie 19, 2011, 08:27:08 PM
Nu eu am ramas mai sarac!
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: orbanstefan64 din Februarie 19, 2011, 08:37:42 PM
Citat din: romikele din Februarie 19, 2011, 05:38:34 PM
Citat din: cristian87 din Februarie 19, 2011, 01:28:43 PM
Cred ca milu are cea mai mare experienta in disparitia subita a albinelor
Lui ii dispar cu lada cu tot in momentul in care scoate aparatul foto :lol:
Sa vezi ce-o sa dispari tu la urmatoarea remarca de acest gen!


@ Stefane, ca tot esti "vecin" cu stimabilu`, fa-i o vizita de lucru...  :razz:
nu stiu daca is vecin ca odata ii medias si odata ii prahova :uimit: :uimit:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: pharaonu75 din Februarie 19, 2011, 08:45:07 PM
Citat din: orbanstefan64 din Februarie 19, 2011, 08:37:42 PM
nu stiu daca is vecin ca odata ii medias si odata ii prahova :uimit: :uimit:

Pai odata este vecin cu tine, odata cu Romikele! =)) =))
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: orbanstefan64 din Februarie 19, 2011, 08:53:17 PM
si daca continua tot asa nu va mai fi vecin cu niciunul :sad:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: milu56 din Februarie 19, 2011, 11:05:35 PM
Ce bine e de mine ca eu aici nu am vecini,doar cate o vecina. :coffee: :coffee:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: milu56 din Martie 02, 2011, 08:44:44 AM
Citat din: filip din Februarie 13, 2011, 10:31:14 AM
Eu am semnalat aceasta problema.
Eu recunosc ca am pierderi,fara a putea controla fenomenul.
Sunt multi care au pierderi dar nu recunosc sa nu rada ceilalti apicultori de ei.
Parerea mea e ca NU_I NIMIC DE RAS dimpotriva.
Sunt multi apicultori care cred ca au mare experenta dar nu se stie cand poate trece un asazis vant usor pe la ei si ii fac sa se simta fara cuvinte.
Asa ca e bine ca apicultorii e bine sa fie uniti si amabili intre ei.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cipriene din Decembrie 20, 2011, 11:54:31 PM
bine, bine, dispar albinele si apar tot mai multe topic-uri cu subiectul asta, dar vreo concluzie s-a tras? am observat ca toate discutiile se termina cu glume. sa inteleg ca tot subiectul asta este o gluma?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: filip din Decembrie 21, 2011, 11:08:17 AM
Cipriene,
Cand esti pus in fata faptului implinit stiind ca ai facut tot ce-ti apartine raman doua variante.
1 Sa razi ca prostul si sa te descarci
2 Sa cauti o funie ,un sapun...........

Eu am ramas la varianta 1,strang din dinti si merg inainte.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: tiberius din Decembrie 23, 2011, 11:02:17 AM
Domnilor nu este bine ce a patit dl.Romikele vor pati si altii te doare sufletul sa vezi stupii goliti de albine cind stii ce aveai in ei.Daca nu ne punem intrebarea acum CE SE INTIMPLA TOTUSI mai tirziu probabil va fi prea tirziu.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 23, 2011, 11:05:26 AM
Filmul nu era din stupina lui Romikele! :nono:
El doar a prezentat aici un film postat de Abeja pe un alt topic!
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: tiberius din Decembrie 23, 2011, 11:39:50 AM
Scuze   nu conteaza ale cui erau intrebarea ramine.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: tiberius din Decembrie 23, 2011, 04:12:59 PM
Astazi am fost la un prieten ,dupa ce am ascultat stupii lui zece i-am gasit goi desi avea mincare destula o sa postez si poze ,totusi este iarna unde a disparut albina
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: emil.oltean din Decembrie 23, 2011, 04:27:26 PM
Din filmul prezentat se vede ca stupii ar fi amplasati in apropierea unei linii de curent de inalta tensiune.Nu stiu cit timp au stat in aceea locatie.Sa aiba influenta oare acest lucru?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: filip din Decembrie 23, 2011, 05:31:04 PM
Stupii mei au fost amplasati in zona fara linii de inalta tensiune si lipseste semnalul la telefonia mobila.
In perioada asta anul trecut am ramas si eu fara cateva zeci de fam.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: D006 din Decembrie 23, 2011, 06:01:40 PM
..disparitii..disparitii..

Multi sunteti stupari cu experienta... sfaturi prea multe degeaba v-as da.. In primul rind "disparitiile " au cauze SIMPLE ...--spun asta dar stau cu teama ca ar putea fi si ceva necontrolat nu sa fie o greseala a apicultorului respectiv.

Tin minte, acum ani in urma,  ca vorbeam cu un stupar batrin si-mi spunea ca parca prin anul 19997 in zona de sud a Ro au murit ff multe familii de albine deoarece VARACHETUL--sau ce substantye erau contra VAROOA au fost APA de PLOAIE...

Pina acum vreo 3 ani aveam anumite probleme... niste depopulari ciudate numai la parte din familiile de albine.. dar de acum 3 ani incoace mai exact  de cind mi-am luat un FURETRO si pot spune ca 100% din familiile de albine cum le bag in iarna asa le scot in primavara neexintind depopulari in cadrul familiilor de albine sub aspectul ca bag o familie pe 5 rame in iarna si pe 5 rame o am si-n primavara.

V-a spun toate astea gindindu-ma ca poate prezenta acarienilor va creeaza neplaceri...  si cind spun acarieni ma gindesc si la acarienul ala parca ACARIS WODI sau cum naibii ii spune, cel care este gasit pe trahee la albine. nu numai VAROOA sau BRAULA..

...Poate fi infestare cu acarieni..


...poate fi existenta unei hrane necorespunzatoare in fagure -- si ma gindesc aici la un cules toxic care a fost poate in anotimpul cald si acum s-a ajuns la consumarea acelor cantitati de hrana, polen sau miere contaminate...

Sau ce mi s-a intimplat cu mie acum vreo 8 ani in urma.... dupa primul an cind am "recoltat profesionist la polen"..:((.. cind in primavara am facut stiva de 150 de cutii ca albinele disparusera din acei stupi..:(..iar la analizele facute la ICDA  mi-a iesit ceva ca as fi avut albinele SUBNUTRITE..--numai stiu expresia medicala dar lacomia mea mi-a omorit 150 de familii atunci..



La albine este usor de dat cu parrerea dar ducinduse probe de abine la un laborator SERIOS s-ar rezolva si afla toate necunoscutele care ii framinta pe cei care au probleme..
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: andrei_georgian din Decembrie 23, 2011, 09:12:59 PM
nu sunt un apicultor cu multa experienta, dar parerea mea este ca in mare parte VARACHETUL este vinovat de disparitia albinelor...
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: N A MARIN din Decembrie 23, 2011, 10:44:15 PM
    bio,     

"Sau ce mi s-a intimplat cu mie acum vreo 8 ani in urma.... dupa primul an cind am "recoltat profesionist la polen"..:((.. cind in primavara am facut stiva de 150 de cutii ca albinele disparusera din acei stupi..:(..iar la analizele facute la ICDA  mi-a iesit ceva ca as fi avut albinele SUBNUTRITE..--numai stiu expresia medicala dar lacomia mea mi-a omorit 150 de familii atunci.."

Io, cam ce spune domnul mai sus ,VAD si..n  filmuletul domnlui abeja
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Kov iulian din Decembrie 23, 2011, 10:59:45 PM
Citat din: N A MARIN din Decembrie 23, 2011, 10:44:15 PM
    bio,     

"Sau ce mi s-a intimplat cu mie acum vreo 8 ani in urma.... dupa primul an cind am "recoltat profesionist la polen"..:((.. cind in primavara am facut stiva de 150 de cutii ca albinele disparusera din acei stupi..:(..iar la analizele facute la ICDA  mi-a iesit ceva ca as fi avut albinele SUBNUTRITE..--numai stiu expresia medicala dar lacomia mea mi-a omorit 150 de familii atunci.."

Io, cam ce spune domnul mai sus ,VAD si..n  filmuletul domnlui abeja
Intreb si eu ca un apicultor incepator si nepriceput daca prin lipsa de polen se induce o stare de subnutritie, poate aparea aceasta stare si daca folosim inlocuitori de miere , toti inlocuitori astia aparuti pe piata pt hrana albinelor.
Si asta in timp sa duca slabirea imunitati familiei de albine,si cu ajutorul si "contributia "ramelor vechi si negre" la aparitia si dezvoltarea de tot felul de boli .
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Calin Catalin din Decembrie 23, 2011, 11:37:29 PM
S-a intamplat vreo astfel de disparitie si in perioada activa a sezonului apicol sau toate disparitiile au avut  loc la incheierea sezonului?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: N A MARIN din Decembrie 24, 2011, 12:03:43 AM
La finele culesului de floareasoarelui, familia de albine se afla in situatia maratonistului primordial, a realizat obiectivul ,dar  este epuizata.
In acest moment ar trebui sa fie ajutata sa se refaca ,in primul rand prin hrana de calitate si indestulatoare.
Daara.. stupariu ,ce face?
Tabara pe ea, stoarce la blana ,ca din cauza ca :Rezultatul este ,INTODEAUNA,cel din filmul lui abeja.Domnului...!
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: D006 din Decembrie 24, 2011, 01:09:13 AM
Un  parazit  intestinal,un  virus  ce  provoaca paralizia  albinelor  si 35  tipuri  toxice din  polen  ar  fi  cauza  acestor  pierderi.

Ptr dl clncatalin :filmuletul  l-am  facut  pt  a  arata  unor  glumeti  ca acest  fenomen  de  disparite al  albinelor  exista.Aceste  disparitii  apar  in  general  in  a  doua  decada  a  verii  si  se  intampla  in  toate  stupinele  cu  o  mortalitate  mica in  stupii care  nu  sunt  dusi  la  f.soarelui si  o  mortalitate  mare  sau  chiar  totala in  stupine  deplasate  la  f.soarelui.

Nea Marin  esti  un  om cu  adevat pt  mine  si  pot  zice  ca-ti  urmaresc  toate  postarile ,esti  un  geniu  al  jocurilor  de  cuvinte.
Pt  Bio  si N A  Marin  :un lucru  bun  facut  de  voi si  bine  gandit ,poate  chiar  logic.dar  nu  neaparat  si  practic  in  acest  caz.
Daca  ar  fi  asa  ,apicultura  ar  fi  salvata in  intreaga  lume si  chiar  m-as  bucura.In  poza  de  mai  sus  se  vede  bunastarea  fam  de  albine ,iar  dupa  o  luna  potopul.Albinele  au  tot  confortul  din  partea  mea,nu  am  stors  nimic  la  f.soarelui,au  avut  si  au  provizii  de  miere  de  rosmarin  etc,.. Eu  toata  vina  o  dau pe  polenul otravit  al  acestei plante............f.soarelui.

Răspuns
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cipriene din Decembrie 24, 2011, 04:07:18 PM
vad ca se discuta despre paraziti, virusi si subnutritie vav de aceasta problema. eu chiar nu inteleg de ce nu exista totusi o parere uninanima? spun asta deoarece problema ia amploare, sau cel putin, mai nou, se face publica cu ajutorul acestui topic.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: milu56 din Decembrie 24, 2011, 04:42:18 PM
Sunt doar pareri dar eu decand pun adapatoare in stupine nu am mai avut asemenea fenomene.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: D006 din Decembrie 25, 2011, 12:04:25 AM
Citat din: milu56 din Decembrie 24, 2011, 04:42:18 PM
Sunt doar pareri dar eu decand pun adapatoare in stupine nu am mai avut asemenea fenomene.

Sunt  doar pareri  si  bine  zici,  ca  no  fi  bai  cum  te  ridici.Nea  Milu oare  matale   nu  te-ai  gandit  sa  faci  publica  aceasta inovatie  si  sa  scutesti America cu  70% si  Europa  cu  30% pierderi  ale  fam  de  albine?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: milu56 din Decembrie 25, 2011, 01:49:09 AM
Te las sa spui ce doresti,poate nu ai citit ce am scris eu in prima pagina.....
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Calin Catalin din Decembrie 25, 2011, 04:16:55 PM
Domnule abeja,
ati facut ceva investigatii pentru a afla cauza disparitiei? Dumneavoastra la ce concluzii ati ajuns?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Obombo din Decembrie 25, 2011, 10:48:57 PM
Citat din: abeja din Decembrie 24, 2011, 01:09:13 AMEu  toata  vina  o  dau pe  polenul otravit  al  acestei plante............f.soarelui.
Si cred ca esti foarte aproape de adevar. Exista studi care afirma ca CCD-ul se datoreaza efectelor subletale manifestate de pesticide, in special de cele cu actiune sistemica. Bineinteles ca nu se face multa publicitate acestor studii, in schimb sunt scoase in evidenta cele care dau vina pe nosema, varroa, IAPV, etc. In cazul flori soarelui este posibil ca semintele sa fi fost tratate cu neonicotinoizi sau sa se fi aplicat un tratament ulterior. Aceste substante raman in planta oferindui o protectie contra daunatorilor care dureaza pana la recoltare si se regasesc in nectar si polen.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Kiwi Bee din Decembrie 25, 2011, 11:16:39 PM
Sa raminem pe firul continuat de Obombo.
Daca stupii au polen si nectar contaminat/otravit, oare pastura si mierea au devenit si mai otravitoare? Ma refer la o accelerare a otravii(patea activa din pesticid) in urma reactiei chimice din timpul procesarii polenului si mierii(procesate cu saliva/enzime albinei) si influentza caldurii din stup.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: D006 din Decembrie 26, 2011, 02:21:57 PM
Citat din: clncatalin din Decembrie 25, 2011, 04:16:55 PM
Domnule abeja,
ati facut ceva investigatii pentru a afla cauza disparitiei? Dumneavoastra la ce concluzii ati ajuns?

Am  dus  probe  acum  cativa  ani  si-mi  zicea  ca  este  Nosema  Ceraneea,asa  ca  nu  are  rost  sa  pierd  timpul  cu  mortaciuni.
D-LE Obombo ,treaba  e  sigura  ca  este  polenul  afectat pt  mortalitatea  marea  ale  albinelor .Nu  vreau  sa  zic  ca  este  o  chestie  generala  in  toate  partile si  chiar  difera  del la  lan  la  lan.In  unele  locuri  si  zone  ale  tarii  sa  scos  si  miere si  fam  de  albine  au  iesit  chiar  puternice ca  populatie,in  altele  nu  ai  miere  si  stupii  distrusi.
D-le  Kiwi ,eu  nu  aveam  degand  sa  duc  miera  si  polenul  la  laborator dar  mi-ati  schimbat  parerea  si  am  so  fac  din  curiozitate.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Calin Catalin din Decembrie 26, 2011, 05:23:01 PM
           Ar fi interesant de comparat si conditiile a doua stupine care au trecut prin asa ceva. Ce culturi au fost acolo in anul precedent si ce tratamente s-au aplicat culturilor in ultimii 2 ani, ce mod de exploatare a albinelor s-a folosit, daca s-au folosit suplimente energetice si proteice, cum a fost vremea in anul in cauza, ce flora se gaseste in zona, ce temperaturi erau cand albinele au parasit stupul,daca exista surse de poluare in apropiere, ce ape sunt in zona si daca sunt sau nu poluate, ce fel de daunatori sunt in zona, analiza calitatii mierii, cerii din faguri si a pasturii, provenienta matcilor din familiile care au plecat.

          Ce ma uimeste pe mine cel mai mult este faptul ca albinele abandoneaza complet puietul. Nu credeam ca asa ceva este posibil. Din cate stiam, albinele mor pe puiet, dar nu il parasesc.La ce temperaturi au parasit stupii?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: filip din Decembrie 26, 2011, 06:46:21 PM
Citat din: Kiwi Bee din Decembrie 25, 2011, 11:16:39 PM
Sa raminem pe firul continuat de Obombo.
Daca stupii au polen si nectar contaminat/otravit, oare pastura si mierea au devenit si mai otravitoare? Ma refer la o accelerare a otravii(patea activa din pesticid) in urma reactiei chimice din timpul procesarii polenului si mierii(procesate cu saliva/enzime albinei) si influentza caldurii din stup.
Eu am folosit toate ramele cu miere si pastura in stupii ramasi pe aceiasi vatra.Am format roi pe ramele cu miere si polen din stupii morti.Momentan sunt bine,sa vedem ce va fi......
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Decembrie 27, 2011, 12:15:06 AM
  Unde am mai scris despre asta am spus ca si eu am constatat ca fagurii si mierea din familia/ (familiile) afectate s-au putut folosi fara nici o problema anul viitor. Parerea mea atunci a fost ca este vorba de o viroza care afecteaza in special albina tanara si care se poate raspandi incet si la familiile vecine, probabil prin albine care intra in alti stupi.
  Parerea mea ca totusi nu paduchii sunt cauza acestor situatii, e intarita de faptul ca familiile afectate  dar care au iesit in primavara, s-au dezvoltat. Eu nu le fac tratamente de paduchi decat toamna. Normal, daca erau decimate de paduchi si de tratamente necorespunzatoare, acele familii trebuiau ca primavara sa fie si mai infestate si sa se vada asta fie pe albine fie in puietul de trantori.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Obombo din Decembrie 27, 2011, 01:57:03 AM
Citat din: clncatalin din Decembrie 26, 2011, 05:23:01 PMCe ma uimeste pe mine cel mai mult este faptul ca albinele abandoneaza complet puietul. Nu credeam ca asa ceva este posibil.
Albinele nu abandoneaza in mod voluntar puietul. Unele din efectele subletale ale neonicotinoizilor sunt pierderea memoriei si a capacitati de orientare. Culegatoarele ies din stup si nu se mai intorc. Asa se explica depopularea rapida si lipsa de albine moarte. In cazul fagurilor cu miere si pastura dati altor familii, efectul se atenueaza in functie de procentajul pe care acestia il reprezinta fata de totalul rezervelor.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cipriene din Decembrie 27, 2011, 02:06:14 AM
ce am inteles eu din tot ce ati spus este ca acest fenomen este independent de actiunea/interventia apicultorului. practic fenomenul este dat de ceea ce culeg albinele si de unde.
treaba e groasa in cazul asta..
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cornelioandanciu din Decembrie 27, 2011, 09:17:31 PM
La noi in tara deocamdata nu cred ca se poate vorbi despre CCD, deoarece aceasta presupune disparitia unui procent mare de colonii de albine, undeva la 40%, cum se intampla la americani si la francezi, cand se va intampla asta, abia atunci autoritatile vor incepe sa-si puna intrebari.Si eu cred ca deocamdata la noi aceasta disparitie are cauze simple, cea mai probabila fiind varooua, apoi eu suspectez ca uneori peretii stupului fiind prea subtiri, albinele sunt pacalite de o scurta incalzire a vremii, ies afara, le prinde vremea rece, si nu se mai intorc, asta am  suspectat eu cand mi-au disparut 7 familii, acum 10 ani aproximativ, poate chiar mai mult.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: milu56 din Decembrie 27, 2011, 10:16:37 PM
Citat din: Obombo din Decembrie 27, 2011, 01:57:03 AM
Citat din: clncatalin din Decembrie 26, 2011, 05:23:01 PMCe ma uimeste pe mine cel mai mult este faptul ca albinele abandoneaza complet puietul. Nu credeam ca asa ceva este posibil.
Albinele nu abandoneaza in mod voluntar puietul. Unele din efectele subletale ale neonicotinoizilor sunt pierderea memoriei si a capacitati de orientare. Culegatoarele ies din stup si nu se mai intorc. Asa se explica depopularea rapida si lipsa de albine moarte. In cazul fagurilor cu miere si pastura dati altor familii, efectul se atenueaza in functie de procentajul pe care acestia il reprezinta fata de totalul rezervelor.

E doar o parere?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Obombo din Decembrie 27, 2011, 10:32:08 PM
Citat din: milu56 din Decembrie 27, 2011, 10:16:37 PME doar o parere?
Citat din: Obombo din Decembrie 25, 2011, 10:48:57 PMExista studi care afirma ca CCD-ul se datoreaza efectelor subletale manifestate de pesticide, in special de cele cu actiune sistemica.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: milu56 din Decembrie 27, 2011, 10:36:13 PM
Pentru mine nu sunt valabile atata timp cat in zona unde mi sa intamplat sa imi dispara albine ere o zona naturala.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cipriene din Decembrie 27, 2011, 10:49:33 PM
poate sa-mi spuna cineva daca in judetele CL, IL si BR s-au semnalat astfel de cazuri?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Ianuarie 01, 2012, 10:15:43 AM
Citat din: cipriene din Decembrie 27, 2011, 10:49:33 PM
poate sa-mi spuna cineva daca in judetele CL, IL si BR s-au semnalat astfel de cazuri?

eu cel putin, nu am auzit de asa ceva in braila, sau poate cel ce a patit-o nu a spus de frica sa nu fie interpretat altfel
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cipriene din Ianuarie 02, 2012, 08:24:54 PM
o propunere pentru topicul asta: hai sa facem o harta cu zonele unde s-au intamplat astfel de cazuri. sa avem macar un punct de plecare. in felul asta ma gandesc ca putem sa ne dam seama care sunt zonele predispuse la astfel de disparitii si in felul asta cauzele :thanks:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: sas angelica din Ianuarie 10, 2012, 09:23:06 PM
si la noi au disparut in toamna aceasta cinci  familii. au ramas in stupi un pumn de albine si matca, plus miere pe toti fagurii. bineinteles ca in timp au murit si acestea. puiet nu era deloc. am facut insa aceste constatari cu ocazia impachetatului pt. iernat, deci este posibil ca puiet sa nu mai fi fost din cauze naturale. desi am avut familii in care inca mai era puiet. in doua familii am gasit mierea in faguri si nici o albina in stup.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: POSTASUL din Ianuarie 10, 2012, 09:30:01 PM
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Ianuarie 11, 2012, 06:07:55 AM
Citat din: sas angelica din Ianuarie 10, 2012, 09:23:06 PM
si la noi au disparut in toamna aceasta cinci  familii. au ramas in stupi un pumn de albine si matca, plus miere pe toti fagurii. bineinteles ca in timp au murit si acestea. puiet nu era deloc. am facut insa aceste constatari cu ocazia impachetatului pt. iernat, deci este posibil ca puiet sa nu mai fi fost din cauze naturale. desi am avut familii in care inca mai era puiet. in doua familii am gasit mierea in faguri si nici o albina in stup.

  Imi pare rau de ce ati patit. Eu zic ca e un caz tipic de CCD. Dar aceasta se poate spune doar dupa ce eliminam alte cauze posibile cum ar fi infestare mare cu varroa,  probleme cu regina, otraviri intentionate etc.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 11, 2012, 08:56:32 AM
Citat din: sas angelica din Ianuarie 10, 2012, 09:23:06 PM
si la noi au disparut in toamna aceasta cinci  familii. au ramas in stupi un pumn de albine si matca, plus miere pe toti fagurii. bineinteles ca in timp au murit si acestea. puiet nu era deloc. am facut insa aceste constatari cu ocazia impachetatului pt. iernat, deci este posibil ca puiet sa nu mai fi fost din cauze naturale. desi am avut familii in care inca mai era puiet. in doua familii am gasit mierea in faguri si nici o albina in stup.

Cind a fost tratamentul pt varroa si cind sa sesizat disparitia?
Alte familii nu sau inmultit peste noapte? Si mie si sa intimplat (iarna) sami dispara familia cu miere cu tot iar alta famile sa inmultit la numar/populatie de numi venea sa cred.Azi deja sint 99% ca avind urdinisul redus si am supredozat famila cu tratament(neintentionat) albinele sau decis sa plece decit sa lupte impotriva mirosului puternic de ApiLife Var. Repet, mierea au duso cu ele iar alta familie a devenit plina de miere si populatie.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: filip din Ianuarie 11, 2012, 01:10:25 PM
Citat din: sas angelica din Ianuarie 10, 2012, 09:23:06 PM
si la noi au disparut in toamna aceasta cinci  familii. au ramas in stupi un pumn de albine si matca, plus miere pe toti fagurii. bineinteles ca in timp au murit si acestea. puiet nu era deloc. am facut insa aceste constatari cu ocazia impachetatului pt. iernat, deci este posibil ca puiet sa nu mai fi fost din cauze naturale. desi am avut familii in care inca mai era puiet. in doua familii am gasit mierea in faguri si nici o albina in stup.
Acelasi fenomen a fost si la mine acum 2 ani
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: serban-cristi din Ianuarie 11, 2012, 09:44:23 PM
 :roll:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Obombo din Ianuarie 11, 2012, 10:37:52 PM
Frumusica fatuca asta, dar stirea unde este? Ce spune ea acolo s-a spus deja in prima postare din acest topic. E calr ca albinele dispar, intrebarea este de ce? Si daca tot postezi chestii luate de pe net, cauta macar lucruri mai interesante.
De exemplu, un apicultor caruia iau murit 400 de familii peste noapte:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: mape 48-petru manea din Ianuarie 12, 2012, 09:06:11 PM
in filmul pus de Obombo se vad albine moarte pe jos ---eu stiu ca CCD se refera la disparitii totale ---nu raman nici moarte nici vii
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cipriene din Ianuarie 13, 2012, 12:25:56 AM
cred ca ar fi bine sa cerem sfatul unor entomologi vav de aceasta disparitie subita a albinelor.
eu cred ca disparitia aceasta se datoreaza poluarii excesive sub toate formele (pesticide, radiatii, etc).
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Obombo din Ianuarie 13, 2012, 12:37:02 AM
Povestea cu nenea asta e mai lunga, a fost publicata in ultimul numar al revistei L'Apis. Moartea este pusa pe seama CCD-ului pentru ca nu s-a gasit inca o explicatie, cu toate ca problema este studiata de niste profesori ai Universitati din Florida dimpreuna cu politia. Practic, pe 25 septembrie seara, omul asta avea 400 de familii de albine iar a doua zi dimineata avea 0. La cativa zeci de chilometri, un alt apicultor a patit acelasi lucru cam cu acelasi numar de stupi.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 13, 2012, 04:32:37 AM
Noua Zeelanda si Australia(in special AUS) exporta albine la greu. Ambele tari produc mult peste consumul national anual deci au si miere pt export.
Cert este ca in aceste tari cresterea animalelor domina in agricultura iar cultivarea plantelor ramine pe urma(mai degraba se importa produsele prime).
De aici rezulta pt mine ca intreadevar agricultura "moderna" a zilelor noastre dauneaza mult albinelor. Sa nu neglijam faptul ca albinele primesc multe suplimente care contin ingradiente NEDORITE.......... vezi topicul "Siropul de porump.....".

Stuparul din video nu gaseste explicatie pt disparitie dar oare ce da si cind la albinele sale sa manince? Pe ce zone isi duce stupii in sezon? Etc...
Eu cred ca explicatii exista in multe cazuri dar nu sind dovezi clare la PERSOANA iar in ziua de azi trebuie sa fi atent pe cine acuzi si cu ce!!!
Chiar pe astfel de motive se merita sa faci mai multe vetre.E adevarat ca atunci nu faci 120 de kg miere/an.

Si o alta intrebare.
Andrei Calilnescu scria pe un alt topic ca cei din vest fac si inselaciuni cu asigurarile de familii de albine. Oare apicultorul din videoul de mai sus a avut asigurare la cele 400 de familii???
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cipriene din Ianuarie 25, 2012, 12:14:07 AM
interesant comentariu! problema pare destul de complexa. pana la urma sunt mult prea multe necunoscute, unele chiar rau intentionate, care nu fac decat sa te bage in ceata. dispar sau "dispar" albinele??
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bismark din Ianuarie 26, 2012, 02:15:55 PM
      Da exista o explicatie kiwi a observat bine.Cauze sint multiple. Si mie mi s-a intimplat acest fenomen.Ori matca are un defect si atunci fiind prea tirziu sa o schimbe albinele o parasesc luind in gusa miere si plecind in alti stupi pacalind usor paznicele avind miere pe trompa.Daca esti pe faza poti sa le insemnezi cu un   pic de faina si vei vedea daca intra si ramin acolo unde se duc sau se intorc inapoi.Daca vrei sa fii mai precis prinzi una si o strivesti si vezi daca are  miere in gusa   sau observi ca o ling paznicele la intrare.Alta cauza poate fi intrarea din greseala a matcii  la un zbor de imperechere in alt stup si albina care o insoteste va alerta familia orfana. Alta cauza poate fi din cauza matcii plimbarete.Eu am  avut un asemenea caz instalam familia intr-un stup cu tot cei trebuia si a doua zi o gaseam in alt stup gol sau prin pomi si pina nu am omorit matca si i-am dat alta nu sa listinit.Alt caz fiind disparitia matcii  si atunci albina cara toate mierea prin alti stupi.Mai grav este cind o cara la vecini. Cu respect :rotfl: :rotfl:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: arbaitaru din Aprilie 27, 2012, 12:24:32 AM
http://saccsiv.wordpress.com/2012/04/26/dezastru-monsanto-se-va-ocupa-si-de-albine-a-cumparat-principala-firma-de-cercetare-apicola-dupa-ce-a-fost-implicata-in-dezastrul-coloniilor-de-albine/ (http://saccsiv.wordpress.com/2012/04/26/dezastru-monsanto-se-va-ocupa-si-de-albine-a-cumparat-principala-firma-de-cercetare-apicola-dupa-ce-a-fost-implicata-in-dezastrul-coloniilor-de-albine/)
http://www.activistpost.com/2012/04/blamed-for-bee-collapse-monsanto-buys.html (http://www.activistpost.com/2012/04/blamed-for-bee-collapse-monsanto-buys.html)

Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: mosunick din Septembrie 11, 2013, 11:59:09 PM
Citat din: sas angelica din Ianuarie 10, 2012, 09:23:06 PM
in doua familii am gasit mierea in faguri si nici o albina in stup.
fix asta am patit si eu acum un an in toamna. M-am trezit cu 2 stupi goi si mierea in ei. Anul asta un stup mi-a disparut asa, ulterior fiind "devalizat" de restul stupinei. Fara explicatie...
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bucovineanu din Septembrie 12, 2013, 12:07:31 AM
Tratamente antivaroa au fost facute la familiile disparute?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: mosunick din Septembrie 12, 2013, 06:14:08 PM
La cele de anul trecut am descoperit disparitia chiar dupa primul tratament de toamna, iar anul asta dupa al doilea tratament. AM folosit VF anul trecut administrat clasic anul asta in sistem Furetto
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 12, 2013, 06:25:07 PM
problema a fost desbatuta in multr tari. s-a ajuns la concluzia ca problema erau  chimicalele cu care erau stropite lanurile. Seindrodusese o noua substanta care era toxica pentru albine. Dupa cum multi stiu albinele bolnave parasesc stupul pentru a nu contamina restul albonelor.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cipik din Septembrie 12, 2013, 10:59:27 PM
Ar putea fii asta explicatia, dar am o intrebare, la respetivul lan se duceau doar albinele din acel stup sau din mai multi???????? Daca era din cauza pesticidelor erau multe famili pierdute nu doar una.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 12, 2013, 11:44:22 PM
fenomenul a fost inregistrat in mai multe tari.. dupa 7 ani de cercetari..s-a ajuns la concluzia ca albinele au fost infestate cu aceleasi chimicale.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Obombo din Septembrie 13, 2013, 12:23:57 AM
A un se confunda CCD-ul cu abandonarea stupului. In cazurile de mai sus chimicale pot avea doar un rol marginas. Albinele parasesc stupul in presenta unì stress puternic, care poate fi cauzat de o boala sua de un tratament, de exemplu.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 13, 2013, 12:37:31 AM
o sa caut documentarul
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Septembrie 13, 2013, 06:17:09 AM
Citat din: Obombo din Septembrie 13, 2013, 12:23:57 AM
A un se confunda CCD-ul cu abandonarea stupului. In cazurile de mai sus chimicale pot avea doar un rol marginas. Albinele parasesc stupul in presenta unì stress puternic, care poate fi cauzat de o boala sua de un tratament, de exemplu.

  Eu cred ca chiar CCD este. Adica nu e vorba de parasirea stupului sub forma unui roi, (cred ca la asta te-ai referit), ci o depopulare treptata si inexplicabila. Faptul ca doar la unele familii se produce se explica prin niste diferente de rezistenta la respectivele chimicale si de cantitatea de substante toxice aduse in stup. De obicei tocmai familii puternice, care au adus mult nectar din natura si care a obligat albinele din stup sa il prelucreze sau care au avut mult puiet si au consumat mai mult polen infestat, depasesc acea doza critica de otrava care va produce moartea treptata.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bismark din Septembrie 13, 2013, 07:59:08 AM
  Are dreptate Stefan,dar mai poate fi si din cauza stupilor care pot fi infestati sau mincati de carii.Stiti ca aceste carii cind rod scindura fac un zgomot specific si scot un fel de rumegus foarte fin din galeriile roase.Asta se intimpla la stupii foarte vechi sau chiar la noi daca scindura a stat mult timp la uscat si a fost luata in primire de carii.Daca se observa acest lucru,imediat trebuiesc scimbati si dezinfectati cu soda caustica si pusi in plin soare la uscat dupa ce sau clatit bine.Se verifica daca nu sint prea putrezi sau mincati tare de carii si se mai pot folosi la nevoie.Cu respect
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 13, 2013, 08:57:39 AM
Acesta este documentarul.
https://www.youtube.com/watch?v=_cU9ZunVl3o (https://www.youtube.com/watch?v=_cU9ZunVl3o)

Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bismark din Septembrie 13, 2013, 09:53:56 AM
   Petrule, la cum lucreaza cei de acolo, e sclavagism curat,ei nu le e de albine, lor le este de profit,ce conteaza albina,banul sa iasa.Asa ca razboiul si dintre albine la asa o ingramadeala poate duce si la disparitia albinelor.Eu aveam pe cind eram la capitala vreo 15 familii si lucram nefiind acasa cu zilele.Cind la un control din toate familiile mai era numai una cu toate ca vedeam ca din ceilalti stupi intrau si ieseau albine dar erau numai hoatele ca familiile parasisera de mult stupii.Asa se explica uneori disparitia,sau mai concureaza si alte lucruri ca(ierebicidari,otraviri cu ape otravite,sau chiar plante care si-au modificat genetic caracteristicile).Noi la micile noastre prisaci orcare familie pierduta ne pare un mare necaz.Cu respect
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 13, 2013, 10:37:25 AM
cauzele sunt multe. dar o parasire asa brusca a stupului. ramane un semn de intrebare. avand in vedere ca albinele au disparut dupa tratamentul cu VF, poate fi o intoxicatiecu acest produs. cantitatea administrata prea mare
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: oroles din Septembrie 14, 2013, 10:42:59 AM
Citat din: petru.atudorei din Septembrie 13, 2013, 10:37:25 AM
cauzele sunt multe. dar o parasire asa brusca a stupului. ramane un semn de intrebare. avand in vedere ca albinele au disparut dupa tratamentul cu VF, poate fi o intoxicatiecu acest produs. cantitatea administrata prea mare
Salut Petru! Se vede ca esti pregatit. Auzisem printre cauzele disparitiei albinelor in SUA mentionate:
- un posibil virus neidentificat;
- lipsa unui cules diversificat (monocultura); Sa nu uitam ca in SUA sunt campuri cultivate cu aceeasi cultura de dimensiunile Romaniei.
- retelele de telefonie mobila si radiatiile asupra albinelor.
- hrana artificiala.

Vazusem un documentar care enumera toate aceste cauze. Poate fi vizionat tradus aici:

http://www.filmedocumentare.com/albinele-reginele-soarelui/ (http://www.filmedocumentare.com/albinele-reginele-soarelui/)
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 14, 2013, 12:04:30 PM
cauzele sunt multe. dar asa cum zice mosunick, a observat disparitia, atat anul trecut cat si anul acesta, la scurt timp dupa efectuarea tratamentelor. Fara a gasialbine moarte siefectuarea unor analize, nu pot presupune decat ca au fost intoxicate in timpul tratamentului.

dl mosunick, ne poti spune te rog pe cate rame era stupul in cauza si ce dozaj de varachet ai folosit si modul de administrare?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Septembrie 15, 2013, 02:22:02 AM
  Daca e vorba de disparitie brusca, este ce a zis Obombo. Esti insa sigur ca inainte de tratament familia era bine populata?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 15, 2013, 10:07:52 AM
r ed citind acest topic am observat ca majoritatea disparitiilorau aparut dupa culesul de floareasoarelui. In ultimul timp au aparut hibrizi care au samanta tratata dinainte de a fi pusa in pamant.
cei din zonele cu probleme ar puteasa se intereseze la cei care cultiva floarea soarelui ce seminte aufolosit si ce tratamenteaufacut acestorseminte sau poate stropiri ale florii, stropiri neanuntate.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: mosunick din Septembrie 15, 2013, 06:08:37 PM
Familia era pe 10 rame in jurul datei de 7 august. CU catul de stransura pe ea. (Am verticali cu cat de 3/4 deasupra)
Am multat familiile in perioada respectiva dupa culesul de floarea soarelui.
Am facut si un prim tratament cu VF in sistem tip furreto home made, iar cantitatea administrata cu siguranta nu a fost peste limite. Am fost f. atent la asta.
Anul trecut e f posibil sa fi fost din cauza acarienilor (am vazut o cantitate apreciabila imediat dupa administratrea unei "ture" de VF la unul din stupii care au disparut. Anul asta nu am sesiyat nimic deosebit, mai ales ca am facut si tratamente mai dese si am fost mai atent la ele...
Singurul lucru care a mai ramas pe rame este celule "umflate" cu puiet de trantor. In rest NIMIC.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 15, 2013, 06:33:14 PM
mda..   e greu de determinat cauza, dar faptul ca s-a intamplat dupa floareasoarelui si imediat dupa tratament pot doartrage o concluzi nevinovata, intoxicare. poate nu de la varachet ci de la reactia dintre varachet si solutiile cu care au fost stropite culturile de fs.

cum ai facut concentratia si dozajul de VF?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: mosunick din Septembrie 15, 2013, 09:13:49 PM
AM mai scris asta:
In primul rand am stabilit cati ml are o picatura de Varachet, folosind pipeta originala. Am stabilit ca 50 picaturi fac 1 ml.
Am stabilit care este dozajul pompei de petrol utilizate: 0.8 ml.
Am stabilit ca la fiecare actionare a pompei,  de 0.8 ml,  trebuie sa am echivalentul a 3 picaturi de VF, deci 0.06 ml, dupa care am calculat proportia de petrol si VF per actionare 0.06+0.74.
Proportia asta am multiplicat-o la nivelul a trei sticlute de VF (19.5 ml.) adaugand proportional petrol, daca bine retin vreo 240 ml.
Succes!
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: balasbebe din Septembrie 15, 2013, 09:39:15 PM
Nu stiu cum ai calculat 50 de picaturi la un ml. Stiu ca sunt doar 20 de picaturi. La 6,5 ml. ori 20 de picaturi rezulta 130. Cate 2-3 picaturi de familie rezulta maxim 65 de familii sau 43 minim. Poate o medie de 50 de familii ar fi de luat in calcul, asa cum de altfel sunt si benzile din pachet. Daca gresesc va rog sa ma corectati si pe mine.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: mosunick din Septembrie 15, 2013, 10:22:42 PM
NU am calculat.
Le-am MASURAT cu pipeta.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stupar din Septembrie 15, 2013, 10:33:18 PM
Celule umflate cu puieti de trantori,inseamna ca familia respectiva a ramas fara matca,abinele sau imbatranit,au parasit stupul.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: feerary din Octombrie 17, 2013, 11:25:02 AM
Citat din: milu56 din Februarie 19, 2011, 02:00:10 AM
Acum 3 ani am avut o surpriza sa imi dispara albinele di 60 de stupi ramanad fara albina,in uni mai eau 6 -7 albine si matca in rest miere si puiet de toata frumusetea nu am avut cui sa ma plang,bineinteles am trecut urgent la un plan de formare de roiuri pt.completarea efectivului pt.ca era spre sfarsit de ianuarie,aveam atunci un ajutor chiar omul cu experinta care mi-a zis:paduchii :nono: nici acum nu stiu sigur ce a fost,m-am consolat ca ar fi putut fi otravite pt.ca era la vreo 2 km.o mare exploatatie de maslini dar ma indoiesc,am avut si inainte supii in acea vatra si dupa,unii stupari cunoscuti ziceau:plaga :roll: un singur lucru ce am observat ca e de mare importanta sa fie tot timpul sau mai ales cand incepe cresterea puietului apa in stupina,ma indoiesc ca paduchii sa fie mereu vina cel putn nu am observat nici un paduche nici pe puiet nici pe fundul stupilor. In acea stupina au mai ramas 15 stupi dar nici in acei stupi nu am gasit paduchi,am facut un tratament si nu au cazut pt.ca nu erau.

          Un apicultor din zona Hateg a patit anu asta ceva asemanator. A constatat ca un vecin avea un aparat cu ultrasunete care il folosea anti cartite si altele. Dupa instalare, si albinele au plecat.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cris202 din Noiembrie 30, 2013, 01:13:45 AM
Si totusi de ce dispar albinele?Mie in ultima luna mi-au disparut 5 stupi, n-am gasit albina moarta, aveau rezerva de hrana.....pur si simplu s-au evaporat.Mai am 3, sper sa ies cu ei din iarna.
Ii am in IL.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Noiembrie 30, 2013, 02:07:30 AM
  Bun venit pe Apiardeal, Cris!
Imi pare rau de ce ti s-a intamplat, mai cu seama ca se pare ca esti incepator! Pe forum s-a scris in mai multe locuri despre acest fenomen. Da cateva cautari despre CCD sau 'disparitia albinelor'.
  Ce s-a intamplat nu-i usor de explicat, caci inca cercetatorii nu au ajuns la o concluzie ferma in ce priveste acest fenomen.
  Un factor des invocat este acarianul Varroa. Lipsa tratamentelor sau efectuarea lor necorespunzatoare, chiar daca nu ar fi cauza directa, este sigur un factor agravant, ca slabeste imunitatea albinelor si le face sensibile la alti factori nocivi. Se mai pun in discutie viroze si acestea vehiculate de Varroa. Tratamentele chimice cu anumite pesticide sunt iarasi des incriminate, deci nectarul si mai ales polenul toxic. Unii mai baga in ecuatie radiatiile sistemelor de telecomunicatii sau chiar monoculturile care nu mai ofera albinelor diversitatea de polenuri care se pare ca le este necesara.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bio din Noiembrie 30, 2013, 06:57:45 PM
Citat din: cris202 din Noiembrie 30, 2013, 01:13:45 AM
Si totusi de ce dispar albinele?Mie in ultima luna mi-au disparut 5 stupi, n-am gasit albina moarta, aveau rezerva de hrana.....pur si simplu s-au evaporat.Mai am 3, sper sa ies cu ei din iarna.
Ii am in IL.

....nu cred ca m-ai iesi cu 3 in primavara.

Merg pe 99 %....Familiile de albine au parasit stupii din cauza paduchilor---

..restul de 1 %-- nu stiu de ce ar fi parasit stupii familiile tale de albine.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 30, 2013, 09:08:06 PM
Si eu sunt de parerea ca varoa e cauza golirii stupilor de albine.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: emil.oltean din Noiembrie 30, 2013, 10:54:04 PM
Pe linga varroa mai adaugati si diferitele tipuri de hrana de copletare si stimulare care duce la slabirea imunitatii,campuri electromagnetice puternice din imediata apropiere  s.a.insa cele care sunt mai frecvente sunt cele doua varro si hrana artificiala.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cris202 din Decembrie 01, 2013, 12:15:37 AM
Eu sper sa ies cel putin cu 1 in primavara, nici nu ma gandesc .......Nu au avut Varoa, tratament s- afacut, am pus si benzi de Mavrirol.Intr-adevar ne condsideram incepatori, avem stupi doar de vreo 3 ani, dar este o mare nebuloasa pt noi ( pt mine si sotul meu) cum in interval de vreo luna sa dispara 5 familii, fara a gasi macar albina moarta si nici in ceilalti stupi nu cred ca au migrat.Ma gandesc tot mai mult la culesul de la fs, anul trecut nu stiu ce soi au pus ca nici miere n-a prea fost dar nici samanta de fs nu prea exista- erau mai mult seci, mici, necrescute.....Se pare ca ne place sa ne autodistrugem ..............
Mai astept raspunsuri.......
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: ioanardelean55 din Decembrie 01, 2013, 10:06:50 AM

    ??????????                   ACARIOZA este o boala parazitara a albinelor adulte .Agentul patogen este un parazit numit Acarapis woodi,ce se localizeaza in caile respiratoriiale albinei .Moartea albinei se produce in majoritatea cazurilor prin axfisiere in urma astuparii traheelor cu paraziti. Un factor important care influienteaza evolutia bolii este sezonul. In general se considera ca daca la intrarea in iarna albinele sint infestate  in procent de peste 50% familia nu mai are sanse sa supravietuiasca .
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bio din Decembrie 01, 2013, 11:50:28 AM


Citat din: cris202 din Noiembrie 30, 2013, 01:13:45 AM
Si totusi de ce dispar albinele?Mie in ultima luna mi-au disparut 5 stupi, n-am gasit albina moarta, aveau rezerva de hrana.....pur si simplu s-au evaporat .
Ii am in IL.

Il..??. ce zona..?


Ma gindesc la mai multe scenarii.... ipotetic vorbind.
Familii de albine stresante de acarieni. Albinele au parasit stupii cautind liniste...dar au plecat si cu acarienii odata cu ele...si unde au ajuns albinele au infestat si noua locatie. Vine, de fapt a venit perioada de ghem,.. albine agitate, care se desprind in numar  mare din ghem si cad pe fundul stupului unde sfirsesc....consum mare de hrana care duce la uzura si supraincarcare a intestinului.

Famile cu boala a puietului.... loca chiar. Nu mai apar noi generatii de albina tinara, albina batrina epuizata dispare ....si ramin stupii goi.

...

pentru rezolvare....... este  greu de dat sfaturi fara a stii exact situatia.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: rusu marius mircea din Decembrie 01, 2013, 04:58:02 PM
pentru cei care au constatat depopularea fam de albine, dupa culesul la floarea soarelui, pot sa va spun ca UE a interzis folosirea unui insecticid cu care se trateaza samanta de fs incepand cu anul 2014. s-a constat ca avea efecte negative asupra albinelor. sa speram ca e de bine. pentru situatia depopularii bruste si totale, cauza trebuie cautata in acel stup(varoaza,intoxicare etc)
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Decembrie 01, 2013, 06:04:55 PM
 Eu am avut de-a lungul timpului doua sau trei asemenea cazuri, la familii in vara foarte bune, care au adunat multa miere, au avut mult puiet. Spre toamna am sesizat o scadere treptata a populatiei, incat se ajungea la o suprafata de puiet cam prea mare pentru albina-doica, fara a fi vorba de vreo boala de puiet, albina din stup era preponderent tanara, dar se vedea o dezorientare in stup. Pana la urma tot acel puiet iesea, dar populatia scadea neexplicabil. In septembrie avea inca o populatie acceptabila, iar la controlul din octombrie sau noiembrie mai era in el doar 100-200 de albine si regina, fara a se vedea albine moarte in stup sau in jur. Curios era ca familia nu era atacata de hoate, chiar daca nu avea paza si la alte familii erau incercari de furtisag. In aceiasi ani alte 2-3 familii s-au depopulat dar nu asa masiv si au iesit in primavara, refacandu-se apoi. De asemenea fagurii cu miere din familiile afectate i-am dat in primavara la alte familii fara a avea probleme. Am incercat si unirea a doua familii care se depopulau, dar depopularea s-a continuat. Eu nu am putut sa-mi explic acele situatii si din cartii semana perfect cu CCD.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: rusu marius mircea din Decembrie 02, 2013, 04:15:48 PM
in orice situatii inexplicabile trebuie trimise probe la laboratorul DSV prin medicul veterinar din comuna. altfel nu o sa avem raspunsuri clare
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cris202 din Decembrie 09, 2013, 08:56:50 PM
As duce la analiza daca as avea ce. Am mai vb cu cineva si mi-a zis sa fim atenti si la lupul albinelor mai cu seama ca am o gramada de viespi prin jurul stupilor. Erau familii puternice fara probleme,hrana a ramas in stupi.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 24, 2013, 09:55:10 AM
Cam  asa  arata  disp  albinelor  in  Spania.Acu  3 ani  am  pierdut  o  stupina  de  75  stupi cu sindromul  de  diparitie miracol.Am  dat  vina  pe  f.soarelui .insa  pozele prezentate  aici  sunt  a  unui  apicultor  care  nu  are  in  zona  culturi  agricole ,doar  munte.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cornelioandanciu din Decembrie 24, 2013, 09:52:19 PM
Nu stiu cum a stat cu varroua, dar stupul prezentat a fost destul de puternic infestat cu paduchi.Mai mult ca sigur ca a avut si varroua, asta plus brauloza este cauza pentru care au plecat albinele.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Decembrie 25, 2013, 12:10:49 AM
Citat din: abeja din Decembrie 24, 2013, 09:55:10 AM
Cam  asa  arata  disp  albinelor  in  Spania.Acu  3 ani  am  pierdut  o  stupina  de  75  stupi cu sindromul  de  diparitie miracol.Am  dat  vina  pe  f.soarelui .insa  pozele prezentate  aici  sunt  a  unui  apicultor  care  nu  are  in  zona  culturi  agricole ,doar  munte.

  La acest stup eu suspectez parazitul traheal Acarapis Woodi. Vad la cateva albine aripi in K, un indiciu pentru acea boala.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 25, 2013, 12:43:41 AM
  Craciun  Fericit nea  STEFANE!!
As fi  deacord cu  ce  zici  matale ,insa  toate  probele  care  se  fac  in  Spania dau  vina  pe despoblamiento,nosema ceraneia si  nici  urma de Acarapis.Or  fi prosti?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Decembrie 25, 2013, 12:58:53 AM
 Din moment ce au facut analize si au gasit nosema inseamna ca aceea este cauza. Stiu putine despre nosemoza ceranea, stiu ca unele manifestari nu se aseamana cu ale formei clasice de nosemoza nici ca mod de manifestare si nici ca perioada calendaristica. Poate ar fi bine sa ne prezinti la un topic potrivit ce spun spaniolii despre acasta nosemoza, ca stiu ca la ei a fost mai intai semnalata si se manifesta destul de puternic fata de alta tari europene.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cornelioandanciu din Decembrie 25, 2013, 08:40:17 AM
Citat din: abeja din Decembrie 25, 2013, 12:43:41 AM
  Craciun  Fericit nea  STEFANE!!
As fi  deacord cu  ce  zici  matale ,insa  toate  probele  care  se  fac  in  Spania dau  vina  pe despoblamiento,nosema ceraneia si  nici  urma de Acarapis.Or  fi prosti?
In cazul asta da! Am mai vazut din astia care au impresia ca nu stiu de ce boli rare sufera albinele lor, cand in cazul de fata este vorba despre o brauloza masiva, fara nici cea mai mica urma de indoiala! Bineinteles ca daca de Braula nu au putut scapa, de varroua nici atat!
Craciun fericit!
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 25, 2013, 10:59:58 AM
 Toate tratamentele  recomandate  si  efectuate  de  apicultori au  in vedere  si  combaterea celor  lalti paraziti.Probalitatea  de  infestare  masiva  este  mica  si  dupa  spusele celor competenti ar  exista  un  risc  minim .O chestie ce  vad  eu la  mine  si  la  altii ar  fi  ca  moartea  fam de  albine  apare  fix  in  perioada  tratamentelor.Sa  fie  coincidenta  sau  poate substantele  chimice  revolteaza  parazitii sii  fac  sa  consume  mai  multa hemolinfa din bietele  albine.  Ar  fi  si chestia cu  umiditatea  din  aer, care ar  duce la  stoparea  sau  inmultirea  parazitilor.     Nu  in  toti  anii  se  produc mortalitati  mari in  aceleasi  zone,dar  cu  siguranta  pierzi  un  stup  sau  doi .M-am gandit  sa  fac  probe cu  stupi  tratati  la  anumite date,altii  sa  nu  fac  tratament  deloc si  amplasarea  lor  in  diferite  localitati ,probe  de  laborator  in  fiecare  luna etc..Adevarul  nu-l cunoaste  nimeni si  probele  vin  cam  cu  acelasi  rezultate .
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cornelioandanciu din Decembrie 25, 2013, 11:02:47 AM
Ce se vede pe capaceala celulelor de miere din pozele de mai sus? 
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 25, 2013, 11:30:15 AM
Citat din: cornelioandanciu din Decembrie 25, 2013, 11:02:47 AM
Ce se vede pe capaceala celulelor de miere din pozele de mai sus?

Singurul  lucru vizibil ar  fi  aripile sub  forma  de K(moarte sigura poate  fi  mai multe  cauze ) si  mai  vad  o  celula alba(posibil  ceva  polen cupris  de mucegai) nu  vad  tunel etc.Poate  te  referi  la  cele  trei  celule ca  par  pete  de  diaree,dar  sunt  descapacite.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cornelioandanciu din Decembrie 25, 2013, 01:08:20 PM
Daca nu sint tunele, atunci chestiile alea in zig-zag ce sint?Exact tunele de larva de braula!
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 25, 2013, 01:38:03 PM
Citat din: cornelioandanciu din Decembrie 25, 2013, 01:08:20 PM
Daca nu sint tunele, atunci chestiile alea in zig-zag ce sint?Exact tunele de larva de braula!

posibil insa  eu  cred ca acele zig-zag poate  fi  modul  de  capacire umeda ,o transfomare din  cauza  contrastului  de  temp  etc...
apreciez ochiul  dumitale si  voi  controla cu  amanuntire fagurii  cu  miere care  au  acest  aspect.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cornelioandanciu din Decembrie 25, 2013, 02:53:07 PM
 
Citat din: cornelioandanciu din Decembrie 25, 2013, 08:40:17 AM
Citat din: abeja din Decembrie 25, 2013, 12:43:41 AM
  Craciun  Fericit nea  STEFANE!!
As fi  deacord cu  ce  zici  matale ,insa  toate  probele  care  se  fac  in  Spania dau  vina  pe despoblamiento,nosema ceraneia si  nici  urma de Acarapis.Or  fi prosti?
In cazul asta da! Am mai vazut din astia care au impresia ca nu stiu de ce boli rare sufera albinele lor, cand in cazul de fata este vorba despre o brauloza masiva, fara nici cea mai mica urma de indoiala! Bineinteles ca daca de Braula nu au putut scapa, de varroua nici atat!
Craciun fericit!
Abeja, daca este vorba despre un stup al tau, iarta-mi exprimarea, eu credeam ca este vorba despre un stup al apicultorilor spanioli.Imi pare tare rau ca m-am exprimat asa. ^:)^ :rusine:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 25, 2013, 03:25:29 PM
Nu  este  al  meu si  nu  are  importanta.Am vazut de  multe  ori  asemenea  faguri  in  timpul  iernii si  nu  am  avut  curiozitatea  de-a  scarma  un  pic  pt  o  investigatie  mai  amanutita.CHIAR ITI  MULTUMESC poate  am  invatat  ceva. =D>
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Decembrie 26, 2013, 02:25:55 AM
  Acum inteleg de ce ai zis ca are Braula. Tare me indoiesc ca acelea sunt canale de Braula. Cum a spus Abeja, la mierea capacita umed, capacele se prabusesc pe miere si raman unele incretituri care nu au nimic cu Braula. De fapt doar larvele de Braula stau sub capacele de miere, si in fagurii vechi sunt mai vizibile acele canale, care totusi sunt mai subtiri decat ce vad acolo in poza a doua. Daca sunt canale ar trebui sa fie si adulti care sa stea pe albine si care la un stup depopulat ar trebui sa fie si mai vizibili, ca se concentreaza pe albinele ramase, ori nu vad nici un paduche.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: balasbebe din Decembrie 26, 2013, 08:02:51 AM
Nu prea par canale, mai degraba fagurii sunt capaciti nefinisati.

Mai nou eu folosesc in afumator cotoare de la tutun. Au un fum destul de bun, tine foarte mult. Am si frunze, dar ma putine, le mai si combin.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Decembrie 26, 2013, 08:53:49 AM
  Vezi sa nu le faci dependente, sa te faca sa le cumperi zilnic tigari!   :rotfl:    :hi:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: balasbebe din Decembrie 26, 2013, 09:08:56 AM
Eu nu fumez, dar cumpar si tigari. Am doi vecini fumatori. Cu un pahar de vin sau tuica asigur paza stupilor. Asa i-am invatat si nu regret. Parca ma astepta sa ma vada. Sunt trecuti de 50 de ani, fara loc de munca, si traiesc dintr-o pensie de urmas, si mai cauta de munca pe la vecini. Din fericire se multumesc cu cat au si nu fura. Eu nu am lacat la poarta, si totul este deschis, la una din stupine.  Mai degraba dispar albinele din lazi decat ce am prin stupina.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 26, 2013, 09:15:13 AM
De cand fac tratamente antivarooa au disparut in totalitate paduchele braula ,cred ca si la voi a disparut
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 26, 2013, 10:25:20 AM
Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 26, 2013, 09:15:13 AM
De cand fac tratamente antivarooa au disparut in totalitate paduchele braula ,cred ca si la voi a disparut

Ba  chiar  nici  nu  mai  vorbeste  nimeni  de  braula .Pt tratament  folosim tire  de apistan,cekmite,apivar,bayvarol si in  prospect  vine  pus:varooa,braula etc,..
Se  pot  elimina  un  90% din  paraziti  si dupa  terminarea  tratamentului  poate  sa  apara o  reinfestare ,nimic  exclus.Cand toti  dau o  eradicare a  unei  boli,paraziti cu  trecerea  timpului uitam  si  nu  mai  bagam  deseama toate  chitibusurile.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 26, 2013, 02:03:44 PM
Acel stup nu este distrus de paraziti ,acolo sant mai multii factori ,blocarea cuibului+o boala a puietului.
Daca va uitati mai bine vedeti in doua celule larve de puiet pietrificat.

O familie sanatoasa chiar daca are paduchi are puiet in toate stadiile .

Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 26, 2013, 02:06:36 PM
uitativa jos la cele doua albine in stanga lor se vede cele doua larve de puiet pietrificat.
Ba alte albine sant ocupate cu curatirea celulelor.

Albinele de jos de pe mijloc.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 26, 2013, 03:55:49 PM
Problema voastra este ca materialul pentru regine este recoltat de la 1-2-3 stupi de acolo se trag sute de matci ,asa ca daca acei doi trei stupi au o problema de sanatate imbolnaviti tot esantionul.

De acea este bine ca materialul biologic pentru producerea matcilor  sa fie recoltat de la cati mai multi stupi.

Acolo este o boala a puietului transmisa prin matca ,cand voi faceti tratamente chimice puietul deja e sensibilizat ,asa  ca,cade ce e in stadiu larvar (ce nu e capacit) ,albina iesita rezultata din asemenea puiet e una debila asa ca de acel stup se alege praful.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 26, 2013, 04:10:19 PM
Uitete aici.
Rama din dreapta unde a fost puiet are suprafata celulelor deformata acel puiet crescut acolo nu a fost sanatos.
Rama din stanga are pe marginea de sus a celulelor o suprafata albicioasa ba  se vede la cateva celule un fel de guleras cred ca albina a dat sa capaceasca puietul insa la putin timp dupa ce a inceput sa-l capaceasca la dat afara.

Suprafata alba din varf de celula tradeaza ceva spori.

Daca eram acolo si vedeam ramele mai indeaproape va puteam ajuta mai bine.

Nu uita ca Hagi la driblat pe Maradona de la pus in cur. :rotfl: =)) :hi:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 26, 2013, 06:30:31 PM
In stanga pe rama 2 si 3 din stup ai o pulbere alba ,e ceva si pe prima rama din dreapta .
Cred ca acel stup a fost tratat poate chiar cu antibiotic.
Ai o botca oarba pe rama de sus si nu este pe lateralul ramei ci aproape de mijlocul ramei,ai o a doua botca oarba pe rama din cutie din stanga a doua botca de jos este pozitionata la acelasi nivel cu botca de sus ,acesta este un semn ca albina cunostea sursa problemei   .
Un fapt alarmant este mizeria din celulele destinate puietului. :hi:

Nea Faraoane baga bre in forum o functie cu teleconferinta spanioli pot fi ajutati sa scape de probleme afisandule pe Apiardeal. :nod:




Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: cornelioandanciu din Decembrie 26, 2013, 07:00:57 PM
Faceti o mica comparatie.Daca ar fi curs capacele, ar fi curs in jos, nu in lateral, apoi uitati-va in poza de jos postata de colegul Abeja sa vedeti acele canale si pe marginea catorva celule goale, acolo ce a mai curs?
In poza de fata nu se vede nici un asemenea canal, poza nu-mi apartine, mi-am permis sa o pun doar pentru comparatie,
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 26, 2013, 08:14:00 PM
Va induce in eroare faptul ca acele rame au fost scuturate.
Am bagat pozele pe calculatorul meu si am marit imaginile,celulele ramei din dreapta (acolo unde a fost puiet)parca sant zgarmate de furculita,rama a fost scuturata larve uscate se vad la suprafata celulei.

Cateva celule sant de un verde care aduce a mucegai.

Mizeria din celule destinate puietului e mare.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 26, 2013, 08:54:07 PM
 Te  rog  baga  si  asta  pe  calculator si  vezi  o  fost  data  cu antibiotic.Parca  mie  frica  sa  iau decizii  cand  il  vad  pe  Hagi.Oare  o  fost  scuturata?
In aceasta  rama este  un zig-zag ?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 26, 2013, 09:08:05 PM
De la centru mai sus spre partea dreapta.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: dan sebastian din Decembrie 26, 2013, 09:08:58 PM
Pe la americani vazusem pt prima data CCD (colony colapse disorder). Nu stiam ca a ajuns si in Europa. Ei ziceau ceva de genul celor care polenizau si plecau de langa granita cu Mexicul pana in Alaska si faceau 21 de pastorale per sezon de la stresul datorat miilor de km, hranirii cu sirop pt a se ocupa doar de polenizare, etc. Nici ei nu stiau exact ce o provoaca. S-or fi desteptat si albinele si s-au saturat sa fie maltratate si au preferat sa paraseasca stupii.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 26, 2013, 09:13:34 PM
asta  o  fi  buna ?
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 26, 2013, 09:14:32 PM
Cand o masa de apicultori se aprovizioneaza cu matci de la 2-3 herghelii sa nu ne mire problema.
Imaginea este incetata nu pot sa-mi dau deama de prea-multe.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: dan sebastian din Decembrie 26, 2013, 09:17:56 PM
Imbunatateste-o cu adobe photoshop.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 26, 2013, 09:20:59 PM
Va las maine trebie sa ma scol din noapte ,trebuie sa termin 5 prese sa le probez si sa le si expediez.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 26, 2013, 09:26:00 PM
Citat din: marian sima din Decembrie 26, 2013, 09:14:32 PM
Cand o masa de apicultori se aprovizioneaza cu matci de la 2-3 herghelii sa nu ne mire problema.
Imaginea este incetata nu pot sa-mi dau deama de prea-multe.

Pacat ,am  crezut  ca poti  vedea in  calculator .Era  o  rama  de  la  un  stup  cu  loca americana si tratata  cu  antibiotic .ACUM  O  DRIBLAT Maradona. :rotfl: :rotfl:

Nea Faraoane  nu  mai  baga  bre  canalul  de  teleconferinta ca  nu  prea  se  mai  vede in  calculator si  nui  putem  ajuta pe  spanioli.   
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 27, 2013, 08:58:24 AM
Sa inteleg ca e golul acela dat cu mana. =)) =)) =))
Joaca corect,arati o poza neclara cu trei celule si vrei sa-ti spun eu ce ai acolo .
Capaceala la alea trei celule e de puiet sanatos ,puietul larvar mai mare care se distinge e sanatos ,ce e mai mic pe fundul celulei nu se vede,pai cum vrei sa distinga cineva loca americana din acea poza?
Spui ca aveti o problema si vii aici cu trei simtome diferite,daca stii care e problema de ce spui ca nu stii ce se intampla?

Problema adevarata e la primele imagini puse de tine,acea situatie va decimat stupi.

Laboratorul care a facut constatarea graieste adevarul.
E un caz violent de nosemoza,eu unul nu am mai vazut asa ceva,hrana administrata de albina puietului a fost atat de infectata incat la omorat.
Inceputul de capaceala la celula tradeaza faptul ca puietul murea in toate stadiile.
Mizeria din celulele destinate puietului indica faptul ca mortalitatea puietului era in ritm alert.
Cand mai adaugati si alta sursa de toxicitate (tratamente)ii puneati capac.

Restul imaginilor pe care tu le pui tradeaza problemele pe care le aveti pe acolo si din pacate sant probleme grave.
Ce e urat insa este ca ,coana Europa ne interzice noua sa folosim anumite substante in tratarea albinelor dar ea le foloseste din plin.
Folositile dar calamnitatea va va calca iar.



Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 27, 2013, 11:04:43 AM
Ia  uite  ce  calamitate o  facut  nosema cerranea.Astea  se  vad  mai  bine.Oare  ce  sa-le  zic  la  spanioli  ,se  salveaza?.
Nu  ca-ar  fi  potopul  in  Spaña insa e  mai  transparenta democratia.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 27, 2013, 11:16:03 AM
Asta e loca ,capacele trase spre interior ,culoarea maro din ultima imagine si faptul ca substanta rezultata in urma morti larvei se intinde indica loca.
Problema e tratabila se trateaza cu focuomicin. =)) =)) =))

Larva uscata din imaginea din mijloc era sa ma induca putin in eroare insa in stinga sus se vad larvele moarte intr-o stare cleioasa umeda.
Am crezut pe un moment ca rama din mijloc nu are loca.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: dan sebastian din Decembrie 27, 2013, 02:56:09 PM
Tot loca consider si eu ca e. Nu realizez daca e europeana sau loca americana.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 27, 2013, 03:21:51 PM
E Americana ,aceasta afecteaza preponderent puietul capacit ,cealalta afecteaza mai mult puietul necapacit.
Faptul ca substanta rezultata din larva moarta se intinde denota loca Americana.


Cred ca  Europeana a avut in poza incetata.

E un intreg cocteil acolo. =)) =)) =))
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 29, 2013, 01:23:19 PM
 O deducere  si  nu  cautati  prea  mult......Abeja  nu  cunoaste  bolile  albinelor . :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: dan sebastian din Decembrie 29, 2013, 05:09:21 PM
Sa inteleg ca tu nu sti bollie albinelor sau le sti prea bine si doar ai chef de polemica?
Presupun ca in Spania care e mult mai evoluata decat Romania aveti laboratoare de top, care nu dau gres cand pun un diagnostic.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 29, 2013, 06:05:33 PM
Citat din: dan sebastian din Decembrie 29, 2013, 05:09:21 PM
Sa inteleg ca tu nu sti bollie albinelor sau le sti prea bine si doar ai chef de polemica?
Presupun ca in Spania care e mult mai evoluata decat Romania aveti laboratoare de top, care nu dau gres cand pun un diagnostic.

Ia ui ce  zice  don Sima in  rubrica de  : Adi Holdis  moderador.....citat".Nu am stupi multi deoarece am si alte ocupatii   care trebuiesc facute.
Intra la topicul''STIATI CA" si ai sa gasesti apicultor care lucreaza industrial dar nu cunoaste bolile albinelor ".


Deci singurul  laborator fiabil  e  calculatorul lui don SIMA....eu pun  pozele......si  el le  baga  in  calculator....apoi primesc rezultatele... :rotfl: :rotfl: :happy_birthday
Tre  facut  jocul ..........  copii sunt  fericiti  cand  se  cred  utili.




Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: marian sima din Decembrie 29, 2013, 07:50:39 PM
Nu cred ca sant mai fericit decat unul  caruia neamtul ii zice inginere ca sa-l motiveze. :rotfl: :rotfl:
Eu in calculator am marit pozele ca sa vad imaginile puse de tine ,ce ti-am spus referitor la boli e de la mine insa tie i-ti este greu sa intelegi asta.

Nu ma asteptam la altceva din partea cuiva care confunda  Loca Americana cu Europeana si Nosema cu Loca.

Acum poti sa le spui Spaniolilor ce probleme au nu te vor mai numi inginere ci dotore. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Si ai mare dreptate sant foarte fericit ca pozele sant ale tale si nu ale mele. =)) =)) =))
Vroiam si eu o data sa vad cum e mierea de citrice,acum m-am lecuit mai iau o lingura din palamida mea .
E foarte buna ,ba e fara antibiotice si alte chestii care se gasesc in mierea din apicultura industrializata .


Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: abeja din Decembrie 29, 2013, 08:12:20 PM
Ai  don  Marin  da  cum  poti  crede  asta  domnule.Eu ce  drek  fac fara  dumitale?
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: dan sebastian din Decembrie 29, 2013, 08:15:56 PM
Mie imi plac discutiile constructive, care duc catre ceva. Mi se pare ca voi 2 doar va certati. Dati-o la pace pls.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Sclipici din Aprilie 07, 2017, 02:53:49 PM
Reinvii acest topic...!
Acum 2 zile am constatat ca un stup a ramas numai cu ramele, fara nici o albina, nici vie nici moarta...
Intadevar, nu a iesit prea puternic din iarna, avea o matca nu prea vioaie, albina pe vreo 3-4 rame, harana din abundenta...si singura explicatie este ca a fugit ...! Unde s-or fi dus albinele, cu matca cu tot, n-am idee, dar presupun ca prin zona s-au adapoatit. De ce e cea mai importanta intrebare! Am un prieten care a patit la fel anul trecut si nu a gasit nici o explicatie. Nici eu n-am gasit motivul ptr care toata albina a parasit stupul....
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: MirceaCalin din Aprilie 07, 2017, 04:17:58 PM
Depinde ce tratamente au primit !
Dacă le-au "ros" păduchii au roit forţat, indiferent cîtă mâncare au avut...
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Closcutz din Aprilie 07, 2017, 04:47:15 PM
Un apicultor in varsta de la mine a patit-o cu vreo 15-20 de familii si culmea cele mai bune din stupina. Au lasat ramele pline cu miere si au disparut din cutii...o albina n-a ramas. Eu i-am zis ca din cauza la varroa, el e convins ca i s-a furat albina
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: corneliuhrom din Aprilie 07, 2017, 05:58:34 PM
oare ,daca tratamentele au fost facute corespunzator , ori varoua  s a obisnuit cu acel tratament  ori [varachetul] a fost necorespunzator [inmultit  pt ca are pret  ,de cei care acum il distribuie ],, putem pati la rind toti daca nu se iau masuri la nivel  de cercetare in acest sens  si ajutor  prin medicatie  asa cum sunt tratati restul fermierilor [ bine ca iau fonduri apicole unii care nu le au cu apicultura ,in loc sa se investeasca in tratamente eficiente  si la preturi rezonabile ].
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: stefan1 din Aprilie 08, 2017, 03:57:06 AM
  Dar puiet a mai gasit in lazi? Daca da, e de toate varstele sau cateva celule cu puiet mai matur? Eu cred ca e acel fenomen de CCD. Albinele nu 'roiesc, ci parasesc cuibul pe rand, cum fac de cand lumea albinele care isi simt sfarsitul aproape si care - daca vremea le permite - caita sa se indeparteze cat mai mult de stup, ca sa nu infecteze zona (presupunand ca au o boala) sau sa dea de lucru albinelor ramase sa la care ele departe de stupi.
  Exista si roiri din cauza bolilor sau paduchilor sau a foametei, sau a unor intoxicatii, dar atunci toate albinele deodata parasesc lada, ori in multe cazuri semnalate, in stupi se mai gasesc uneori matcile cu o mana de albine care si ele vor muri pe rand.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: Closcutz din Aprilie 08, 2017, 05:59:21 AM
Parasirea stupilor s-a intamplat prin noiembrie. Nu cred ca mai era puiet deloc in niciun stadiu. A zis ca ramele au ramas pline cu miere, dar albine ioc!
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: bucovineanu din Aprilie 08, 2017, 06:19:55 PM
In general mare parte dintre  persoanele mai in varsta, care au avut albine si inainte de aparitia varroa sunt mai reticente sa faca mai multe tratamente intr-un an. Ei spun ca pe timpuri nu faceau nici un tratament si nu dispareau albinele din stupi. Ori acum posibil din cauza faptului ca parazitul a inceput sa devina rezistent la substantele  care se folosesc pentru tratamente e mai greu de combatut. Daca atunci cand a aparut varachetul erau suficiente 3 tratamente facute in toamna, acum e nevoie si de tratamente facute la sfarsitul lui iulie, inceputul lui august pentru a putea fi tinuta infestarea sub control. Unii asteapta sa faca primele tratamente atunci cand nu mai este puiet in stupi si atunci nu mai gasesc albine pe rame.
Cred ca despre asta este  vorba si in cazul prezentat aici.
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: corneliuhrom din Aprilie 08, 2017, 06:54:49 PM
d l bucovineanu aveti perfecta dreptate  ,daca varoua incepe sa se adapteze la varachet  nu ar trebui gasit ceva mai puternic [eficient ] asa cum antibioticele  isi maresc  mereu puterea de combatere [la inf  omului ] eu la asta m am referit  la investitii in cercetare  ,va rugam pareri  .
Titlu: Re: DISPARITIA ALBINELOR
Scris de: tinumaftei din Aprilie 09, 2017, 01:48:28 AM
Daca nu poti identifica momentele optime pentru tratament poti face o multime de tratamente ineficiente. In perioada ian-dec 2016 eu am facut trei fumigatii cu Varachet si o administrare de mavrirol "de casa". Altii au dat o multime de tratamente si nu mai au stupi. Fara verificarea serioasa a infestarii cu varooa si a eficientei  tratamentului poti da cu cele mai bune substante tot degeaba!