pozitionarea pavilionului iarna

Creat de valentingiurgita, Septembrie 28, 2013, 08:24:14 AM

« precedentul - următorul »

valentingiurgita

eu pina acum desi am pavilionu de ani buni,nu am iernat deloc stupii iarna pe pavilion,si as vrea sa-i iernez fara sa-i mai dau jos.dar,nu stiu cum sa-i pozitionez mai bine.in zona mea viintu bate din vest si est daca pavilionu il pun paralel cu sudu in partea din nord nu o sa fie soare si i-mi este ca la zborurile de curatire au sa fie private fata de cele din sud .voi cum procedati?

marian sima

De preferat este sa puneti pavilionul la adapost de vant,referitor la partea cu umbra nu am sesizat niciodata o mortalitate mai mare la partea umbrita,de fapt stupi iernati pe pavilion au o iernare mai uscata .
Aveti insa grija cu zgomotul,urcatul ,coboratul si inchiderea usilor produc zgomote si vibratii pe care albina le va simti,asezati pe jos ceva care sa amortizeze zgomotul pasilor.

Izolarea sau neizolarea pavilioanelor are efecte directe fata de zborul de curatire.

Neizolarea face ca atunci cand este soare interiorul pavilionului sa se incalzeasca si albina sa iasa la zbor.
Izolarea intarzie zborul de curatire  ,insa daca este o izolare eficienta  stupi au  urdinis care da in interior si urdinisul de afara este inchis consumul de miere este redus si astfel albinele nu necesita zboruri de curatire dese.

Aranjeaza pozitia dupa configuratia pavilionului si a cutiilor .

Donbazil

Sal'tare!
Eu iernez stupii pe pavilion iar acesta este pozitionat cu protzapul spre nord/nord-est. Asa partea dreapta are putin soare de pe la ora 11 -11,30 pana pe la 13 - 13,30  iar partea stanga are si ea cam o ora, o ora jumate  de soare  dar asta  mai ales primavara are  efect pozitiv....Cand apare  vreme rece  desi e soare, multe albine rebegesc pe vagon sau pe jos pe roti, etc, de aia e bine sa se monteze niste panze ca un fel de prelungiri ale scandurilor de zbor ca albinele care cad pe ele, sa se poata ridica  spre urdinise. Am un amic in varsta care face si foc intr-o sobitza in vagon dar eu n-am facut niciodata caldura....Oricum chear daca in interior e cald, afara daca e frig tot  rebegesc de frig cele care iasa afara, asa ca.....Nu trebuie fortzate lucrurile, toate se intampla la vremea lor....
Sal'tare!
Donbazil- Faget 

marian sima

Aveti dreptate ,dar pavilionul se pozitioneaza asa cand este la adapost de vant ,luminis de padure .

Daca esti in zona unde bate iuresul e de prefarata ca vintul sa nu bata perpendicular pe o latura ci in capetele pavilionului ,daca se pun aparatori(de vant) laterale la capetele pavilionului este si mai bine.

Daca in pavilion este mai cald si ai un consum redus de miere este nesemnificativ nr albinelor care cad pe jos.

De preferat este pozitionarea dv si pavilionul ferit de vant.

istodorescu vasile

eu iernez pe pavilion de 11ani fara pierderi notabile. iernez si pe vatra in jur de 80 familii dar cei de pe pavilion se dezvolta mai timpuriu primavara in comparatie cu cei de pe vatra.eu pozitionez pavilionul cu fata spre sud iar spatele spre nord astfel incit ambele parti sa beneficieze de soare in cursul zilei . si in pastoral incerc sa mentin aceasta pozitionare.

kamy

Da,cam asta ar fi metoda de orientare a pavilionului sa imparti soarele frateste la ambele parti!de multe ori bataia directa a soarelui pe urdinis le convinge sa iasa la zbor de curatire!avantajul pavilionului e mai uscat la iernat!