azi am facut aceasta reteta ...este sublima....vreau, inainte de a posta mai multe, poate chiar si poze, sa "vad" daca alcineva a mai incercat
Poti incepe prin a posta reteta sau un link cu ea :nod:
Spune tot ce stii, Sfinte, ca a venit iarna si acum trec sarbatorile si ne trezim fara mancare la albine... ca doar sarbatoresc si ele... :rotfl:
Apifonda este marca inregistrata Sudzuker si distribuita in Romania de Agrana . Apicultorii pot produce orice fel de turta dar nu Apifonda .
Atunci sa se cheme "apifondita" :rotfl:
Nu conteaza numele... sa vedem reteta! :nod:
poate ca am gresit spunand apifonda, insa as fi vrut ca prin titlul topicului sa se inteleaga ca este o reteta pentru iarna,
in fine, am facut asa:
am pus la fiert 1l litru apa, apoi dupa ce a inceput sa fiarba, am adaugat, pe rand, 5 kg zahar.....apoi, am pus 10 gr sare lamaie, dizolvate in putina apa, apoi inca 5 kg de zahar, si mestecat frate...apropo, am incercat sa bag degetu', si m-am ars...asta e o problema, da' sper sa-mi revin :)
apoi, am pus totul in pungi mai groase, din astea "de lada frigorifica"....continutul era inca fierbinte, dupa o racire de doua ore la 6, 5 grade celsius, atatea cate erau pe balcon......ultimele pungi deabia le-am completat, caci continutul se intarise, asa ca l-am mai incalzit putin....rezultatul
pai sper sa vi-l arat cand mi se culca astea :dinti: :dinti:, cu poze, offfffff ccccourse :nebun:
zahar normal?
cat timp ati lasat amestecul pe focin timp ce ati mestecat?
a
zahar normal
pai, pana a fiert bine
Citat din: sfantul spiridon din Noiembrie 28, 2010, 09:07:29 PM
poate ca am gresit spunand apifonda, insa as fi vrut ca prin titlul topicului sa se inteleaga ca este o reteta pentru iarna,
in fine, am facut asa:
am pus la fiert 1l litru apa, apoi dupa ce a inceput sa fiarba, am adaugat, pe rand, 5 kg zahar.....apoi, am pus 10 gr sare lamaie, dizolvate in putina apa, apoi inca 5 kg de zahar, si mestecat frate...apropo, am incercat sa bag degetu', si m-am ars...asta e o problema, da' sper sa-mi revin :)
apoi, am pus totul in pungi mai groase, din astea "de lada frigorifica"....continutul era inca fierbinte, dupa o racire de doua ore la 6, 5 grade celsius, atatea cate erau pe balcon......ultimele pungi deabia le-am completat, caci continutul se intarise, asa ca l-am mai incalzit putin....rezultatul
pai sper sa vi-l arat cand mi se culca astea :dinti: :dinti:, cu poze, offfffff ccccourse :nebun:
oare procentul de invertire depaseste macar 50%?
ca pe noi asta ne intereseaza
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 28, 2010, 08:27:23 PM
Apifonda este marca inregistrata Sudzuker si distribuita in Romania de Agrana . Apicultorii pot produce orice fel de turta dar nu Apifonda .
Iar cu batul in balta?
Da, e partial fructoza solidificata dar ca sa iasa si mai frumos si practic faci o tava in care sa intre rame perfect sau aproape perfect.
Pui o foaie de aliminiu subtire in tava si apoi rama insarmata doar.
Torni continutul pana la lemn si lasi sa se raceasca.
Vei avea o rama frumos fondanta pt iernat.
La acea formula ar fi bine daca in apa clocotinda pui niste praf de cimbru sau urzica pulverizata sau .... ceai concentrat de crengute de stejar pt nosema.
Citat din: sfantul spiridon din Noiembrie 28, 2010, 10:39:29 PM
a
Seamana mai mult cu zahar candi decat cu serbet . In loc de apa se poate folosi ceai de plante .
Daca vrei sa iasa serbet dupa clocotire tot vasul se pune la racire brusca si cand a ajund la suprafata la maxim 30 grade se ia la invartit cu lingura de lemn si se obtine serbetul alb.
sfinte nu cumva sarea de lamie era 1 gram /1 kg zahar?..iar in functie de ce vroiai sa obtii jonglai cu cantitatea de apa
- sirop ...adaugi la sfarsit apa sa iasa 1/1
- o miere vascoasa mult mai tare decat cea cristalizata, nu mai adaugai apa
- zahar candi doar 100 ml apa / kg de zahar si iese cauciuc
eu asa stiam ..voi stiti altfel? ..nea gica matale cum spui ca este? :hi:
Ideea este de a produce fructoza in stare cristalina sau solida si de aceea se pune mai multa sare de lamaie in prima etapa.
Aici se vinde de fapt fructoza cristale.
Se poate doar umplea hranitorul cu zahar tos si torni siropul fierbinte peste el dar astfel accesul este numai in zilele calde.
Sau se poate face direct pe rame sau chiar un hranitor demontabil ca o matrita de fructoza cristalizta.
O sa torn eu cateva in forme de folie de aluminiu si o sa fac poze.
Citat din: balanescuadrian din Noiembrie 29, 2010, 08:46:21 AM
sfinte nu cumva sarea de lamie era 1 gram /1 kg zahar?..iar in functie de ce vroiai sa obtii jonglai cu cantitatea de apa
- sirop ...adaugi la sfarsit apa sa iasa 1/1
- o miere vascoasa mult mai tare decat cea cristalizata, nu mai adaugai apa
- zahar candi doar 100 ml apa / kg de zahar si iese cauciuc
eu asa stiam ..voi stiti altfel? ..nea gica matale cum spui ca este? :hi:
da
referitor la apifonda, eu cred ca cei care o vand ar trebui sa le spuna si celor care cumpara cu ce se mananca reteta asta, si mai ales cam care ar fi durata folosirii ei fara un zbor de curatire, asa ca fapt divers si ca un rautacism mai mic
apoi, pot spune ca am folosit apifonda si cred, la ochi, ca aceasta turta "romanescu" este superioara atat ca uzura a albinelor cat si ca valoare energetica pentru acestea
apoi, as mai spune ca eu nu intetionez sa patentez nici sa vand
apoi as mai spune ca tot ce inseamna cost inclina spre ce am copiat eu de la un "mostru sacru" pe care il cunosc personal si telefonic
apoi as mai spune ca intr-o discutie cu domnul dumitru(agrana), acesta mi-a marturisit ca apifonda =apa +zahar pudra
as mai aminti si de cristalele de zahar existente in apifonda si inexistente in ce am aratat eu
ma opresc, eu nu vreau a spune ca am refacut piatra filosofala insa sunt de parere ca am demitizat-o pe cea propusa de altii
Cat timp iti ia si cat te costa sa produci o tona de erzat tip Romanescu ?
Dar tu cum ai hranit acea tona Dragose?
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 29, 2010, 09:32:24 PM
Cat timp iti ia si cat te costa sa produci o tona de erzat tip Romanescu ?
da, aici ai perfecta dreptate, ca timp, reteta asta iti fura jumatate de zi pentru cantitati mediocre
Uite cum fac alti cantitati mari.
fierbere-racire-sare de lamaie=invertire
recipientele mari sunt cheia
deocamdata sunt mic, cu recipient mic
Sudzuker produce de 30 ani apifonda si se pricep la asta . De ce sa-mi mai bat capul sa frec menta (zaharul) si sa pierd timpul cad pot cumpara Apifonda ... de 3 ani folosesc acest produs iar la mine in stupina mortalitatea peste iarna a scazut undeva sub 2%.
Datorita apifonda? :uimit: :uimit:
S-a mai discutat aceasta reteta, am gasito nu mai stiu pe unde, data ca reteta de miere artificiala, ba a fost citata si din lucrarea unui chimist de renume, la invertirea zaharului. Am facut si eu, si e buna, nimic de zis, dar per total (timp-aragaz-zahar-munca s.a. ) e mai avantajos cu apifonda, iar problema cu cristalele au rezolvato nemtii, facand amestecul cu microcristale. Personal, sunt f. multumit de apifonda.
Si eu folosesc de 2 ani apifonda si intradevar am avut rezultate bune :perderi mici de albina si nici-o pierdere de placa de apifonda-se mananca tot, fara resturi pe fundul lazii ca la turta facuta sau la mierea cristalizata,basca ca efortul si cheltuiala duc cam la acelasi prtet cu apifonda
Citat din: danut din Noiembrie 29, 2010, 11:28:37 PM
Datorita apifonda? :uimit: :uimit:
Bineinteles , deoarece este o hrana de calitate si NU ESTE PURTATOARE DE BOLI precum mierea. Am aavut iarna trecuta cateva familii care au intrat la iernat aproape fara nici o rezerva de miere dar incepand cu 1 dec. am pus Apifonda iar familiile au trecut cu bine iarna.
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 30, 2010, 06:22:17 AM
Bineinteles , deoarece este o hrana de calitate si NU ESTE PURTATOARE DE BOLI precum mierea. Am aavut iarna trecuta cateva familii care au intrat la iernat aproape fara nici o rezerva de miere dar incepand cu 1 dec. am pus Apifonda iar familiile au trecut cu bine iarna.
care a fost gradul de uzura al familiei care a iernat pe apifonda fata de una (de aceeasi putere) iernata pe miere?
Evolutie aproape identica.