Intrebari de incepatori

Creat de vdingo11, Aprilie 09, 2018, 08:26:52 AM

« precedentul - următorul »

bmdna

Citat din: vdingo11 din Aprilie 28, 2019, 02:22:28 PM
Hristos a Inviat!
Nu reusesc sa scap de furnicile din stupi si din jurul acestora. Stupii sunt pusi pe niste boltari, peste care am pus niste leaturi de lemn.
Am uns boltarii de jur-imprejur cu vasilina dar trec peste ea fara probleme - cred ca este prea vascoasa.
Din ce am mai citit am pus frunze de patrunjel, menta dar nu le afecteaza.
Dati-mi va rog un alt sfat eficient.
Multumesc.
Vasilina folosesc si eu. Nu pe boltari ci pe picioare metalice. Din ce am observat, furnicile isi fac cuib chiar sub boltari, deci cred ca boltarii sint problema. Pe de alta parte, furnicile nu depasec bariera de vasilina. Daca au trecut in acest caz, verifica daca nu cumva este vreun fir de iarba pe care se pot ridica. Daca este si un singur fir de iarba care le ajuta sa depaseasca bariera de vasilina, pe acel fir de iarba vor merge. Ca sa fii sigur, taie foarte scurt toata iarba din jurul suportilor. Eu nu am avut cazuri in care furnicile au depasit bariera de vasilina, decat atunci cand s-au folosit de fire de iarba inalte.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

vdingo11

Multumesc de parere.
Intr-adevar cuibul furnicilor este langa boltari si cred ca si sub ei. Eu am tras bariera de vaselina in partea superioara a boltarilor si vazand ca sunt pe suberul antivarroa am stat si am urmarit. Furnicile trec peste bariera de vaselina, care are latimea de un deget. Deci se deplaseaza pe boltari sus-jos fara fire de iarba, etc. Eu cred ca este prea vascoasa dar eu nu am folosit altfel de vaselina pentru treburile casnice.
Ar mai fi cateva solutii:
1. granule antifurnici, dar nu stiu daca nu sunt toxice si pentru albine
2. sa dau cu acel lipici pentru soareci, dar nu stiu daca este eficient si afara
3. o sa ma uit prin magazine daca exista vaselina mai lichida.

bucovineanu

Unde se stabilesc furnicile in stupi?

bmdna

Cu granule antifurnici nu as incerca. Furnicile sint inrudite cu albinele. Ce le face rau furnicilor, le-ar putea face rau si albinelor. Albinele incarcate, mai ales pe vand cad pe sub stupi si ar putea intra in contact cu granulele, astfel substanta otravitoare ar putea ajunge si in stup.

Eu cred ca furnicile trec prin vaselina pentru ca boltarul este rugos, probabil raman asperitati neacoperite de vaselina si de ele se folosesc albinele. Daca totusi vaselina e prea vascoasa, cred ca se poate face rost de o alta vaselina mai fluida. Eu as merge pe identificarea locului unde se afla cuibul furnicilor si distrugerea acestuia.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Incearca cu o banda sau o sfoara imbibata in motorina, infasurata in jurul fiecarui boltar. Eventual unsa si cu vaselina. Sa nu aiba o cale de acces si prin interiorul boltarului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

vdingo11

Citat din: bucovineanu din Aprilie 28, 2019, 06:09:19 PM
Unde se stabilesc furnicile in stupi?
Stau pe suberul de la fundul antivarroa (unde banuiesc ca, consuma resturile tocate de albine) dar misuna si prin stup pe plasa antivarroa.

Citat din: bmdna din Aprilie 28, 2019, 06:33:42 PM
cuibul furnicilor si distrugerea acestuia.
Asta ar fi solutia ideala, dar cu ce? Fara o substanta ceva vor fi greu de eliminat in totalitate ca este clar ca sunt si sub boltari.

gheghe

    Se poate incerca o varianta de evitare a musuroiului daca lada nu este intr-un rand. Puneti lada pe un suport facut tot din boltari,desi nu este indicata folsirea lor deoarece furnicile folosesc golurile din ei functie de temperatura,umezeala,tranzit . Montati un suport in fata sau spate ori stanga sau dreapta la jumatate de metru sau chiar mai putin in asa fel incat albina sa sesizeze relativ repede si fara echivoc ,ca lada respectiva este casa lor.Treaba asta o faceti seara.Tot acum luati boltarul cu furnici si il puneti undeva departe de albine.Cumparati din timp un spray"Aroxol"si dati cu speay de la mica distanta in galeriile facute de furnici pe locul boltarului si pe suprafata pe care a stat.Acoperiti cu putin pamant locul respectiv.Tot acum curatati subarul.

Closcutz

Daca pui motorină într-un pufuici și le dai pe unde circula le-ai terminat pe furnici.

vdingo11

#128
Astazi am pus pelin pe boltari de jur imprejur la baza lor.
O sa incerc si cu motorina. Multumesc.

stefanm

solutie salina (sare dizolvata in apa) concentrata , inundata zona din care vin furnicile, cuibul lor.
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

APIPETRO

Buna ziua
Vreau sa fac o turta proteica pentru albine ,pe care sa o dau dupa 15 februarie.La 10 kg. miere , vreau sa pun apicomplex, nozevit, dar nu stiu cat polen se pune si daca pot pune si protofil. Altceva nu am. Va rog o parere. Va multumesc anticipat.

roi_ag

Eu știu că cea mai bună turtă este 50-50 polen,miere și din moment ce folosești polen cred că vitaminele nu își mai au rostul sau înlocuieștele cu aminovitasol,protofilul merge

flendy

Buna ziua,
Va rog un sfat. Am 20 familii in stupi verticali 12 rame cu magazii de 1/2. Anul viitor doresc să rămân doar cu 10 fiindcă nu am timp să mă ocup de ele.
In prezent sunt destul de slabe (10 rame, albina acoperitoare cam 6-7 rame, din care 2 rame cu puiet căpăcit, 2-3 rame cu puiet proaspăt). Cred că nu voi putea culege ceva la floarea soarelui, care tocmai a înflorit.n

As dori sa fac ceva pentru a culege miere de floarea soarelui de la jumătate din ele.
1. Sa las intr-o familie regina cu ramele cu puiet proaspăt si albina acoperitoare, iar restul ramelor și cu albina rămasă sa le unific cu o alta familie și să pun o magazie de 1/2 pe aceasta din urmă?
Sau
2. Sa suprapun 2 familii, cu o magazie 1/2 între ele și cu 2 gratii hanemann?
Daca aveți și alte sugestii as fi incantat.
Mulțumesc.

mape 48-petru manea

Incearca sa muti familiile mai slabe la o distanta de 10- 15 m .A albina culegatoare va merge la vechiul loc incarcate cu polen si nectar .Vor fi primite in supii ramasi pe loc . MUTAREA SE FACE SEARA TARZIU (NOAPTEA )