Videouri roiuri - rog parere

Creat de badguy_goodguy, August 31, 2011, 12:15:08 AM

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

Badguy,

Imagineaza-ti stupul ca pe un organism uman. Exista niste reactii bio-chimice complexe care se intampla atata timp cat in organism exista un echilibru si un grad crescut de imunitate.
Daca aceasta imunitate este scazuta , organismul se degradeaza.
Asa e si cu stupul. Teoretic in cutiile tale e si puiet, si polen. Ce lipsesc sunt mierea si mai ales albinele. Deci premise pentru o imunitate scazuta.
Prin unificari cresti imunitatea, si articulezi reactiile bio-chimice(cresterea puietului, pregatirea strasnica a acestuia pentru iarna, organizarea cuibului).
Uneste-le de urgenta, completeaza-le cu pana la 12- 14 kg de miere, sa-ti poata ierna stranse pe 3 intervale(4 rame). Dar sirop invertit, sau apiinvert.
Tratamente le-ai facut?
Matcile? Incearca sa le trezci iarna la rezerva inafara cuibului, in casa, in casetine speciale(pot fi si nuclei mici de imperechere) cu o cana de albine tinere.

orbanstefan64

5-10 litri ce?sirop / roi ?
ii turbo :uimit:

jenica67

       Daca asa ai tinut ramele tot timpul, roiurile tale nu s-au dezvoltat ca nu si-au putut mentine temperatura constanta si nu au avut hrana suficienta, in perioada de dupa formare, era bine daca ii ajutai cu niste miere. Scoate hranitorul dintr-un lateral si strange cuibul cat mai mult. Eventual pune o diafragma sau folie si alimentatoarele ambele, intr-o singura parte. Parerea mea sa ii hranesti de simulare si completare. Sa unesti cate doua roiuri si sa faci iernarea a doua roiuri obtinute dupa unire, intr-o singura cutie. Matcile ar fi bine daca le-ai putea ierna, in mici roiuri. Sa ai bafta si sa iti treaca iarna.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

cristian87

Va rog sa ma treceti si pe mine pe lista viitorilor ucenici
Daca se poate in aceeasi perioada cu Batranul

Cu matca in plus ... o puteti refrigera pana la primavara si  atunci faceti un roi nou cu ea.Am auzit ca primavara sunt la mare pret matcile cu experienta.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

badguy_goodguy

#19
am pus la fiecare nucleu cate o rama din asta:

http://imageshack.us/photo/my-images/829/dscn6856d.jpg/

+ au primit in jur de 4litri de sirop saptamana aceasta.

peste 1-2 saptamani le mai pun una...



Familiile mature sunt cam asa:




nucleii mici au primit azi cate 1 litru de sirop, iar familiile mari cate 3 litri :)

[de precizat e ca in pana in urma cu o saptamana, au cules polen 2 saptamani]

(sper ca nu imi veti solicita sa le unific si pe ele)

Oricum ,roii arata ok, zic eu seara. Sau ca au iesit in ultima vreme mai multe albine....

http://imageshack.us/photo/my-images/829/dscn6862.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/20/dscn6861.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/268/dscn6860v.jpg/

ilalexandru

Situatia sta in felul urmator: o familie buna in momentul de fata ar trebui sa aiba cam 10 rame albina minim si 4-5 rame puiet. IAr respectiva familie va intra in iarna pe maxim 7 rame albina. CEl putin asa e la mine in zona. Asa ca gandeste-te si tu putin la roi tai care au 6 rame albina si 3-4 rame puiet. Vor intra in iarna pe maxim 4 rame albina. Familiile mele sunt cam intre 8-10 rame albina...si deja imi fac unele probleme in priviinta lor. Asa ca, incearca sa nu mai iei puiet de la familiile de baza astfel incat in primavara sa fii sigur pe ele. Si inca un lucru...incearca sa termin cu hranirile astea cu sirop. Din cate am vazut ai miere destula in ei. MAi mult sirop, mai multa uzura a albinei

pharaonu75

Ca sa nu uzezi albinele, da-le sirop din zahar invertit.
Reteta o gasesti AICI
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

badguy_goodguy

Am cam 5 rame de miere capacite/familie de sus pana jos :p insa mierea e rosiatica?! (e de la struguri?!)

As putea sa le mai cumpar sirop de porumb, fructoza F40, apiinvert sau oricum ii zice.


Zaharul il dau invertit.  Ce ziceti, ar merge sa cumpar si 1-2 sticle de protofil sau o cutie pe apifonda, vitamine, sau ceva?

Ceva ce nu inteleg... albina care urmeaza sa eclozitioneze acuma la sfarsit de septembrie va fi ceea care va ierna, sau ceea care culege acuma? pt. ca daca ceea care culege acuma, moare oricum prin octombrie...

ilalexandru

NU trebuie sa fie toate ramele pline de miere de sus pana jos. Trebuie doar ca fiecare rama sa aiba peste 2 kg miere, ramele mai goale asezate in mijlocul cuibului, restul spre margine. NU le mai da toate prostiile de stimulente sau alte alea...gandeste-te ca in natura nimeni nu le da nimic. cu cat albina are mai putin de lucru in perioada asta, cu atat e mai bine.
O parte din albina care e acum in stup v-a intra in iarna. Cealalta parte din ceea ce iese din celule. De exemplu, am avut familii de albine care in perioada asta nu mai aveau nici un gram de puiet capacit. Si foarte bine mi-au iesit in primavara. Si anul asta, am gasit cel putin o familei care la 1 septembrie nu mai avea puiet larvar. Decat o rama capacit. Deci o sa intre in iarna cu albina de acum. Si apropo...cresterea puietului inseamna uzura albinei prezente in familia respectiva

marius_vfp

salut , am o intrebare cam cat timp puietul proaspat eclozionat devine o albina puternica cu corp gras , ma gandesc ca daca acum suntem la inceput de septembrie ea eclozioneaza acum iar pana la sfarsitul lunii cred ca e deja matura  , totusi trebuie remarcat si faptul ca matca si-a rarit ponta astfel se lucreaza mult mai putin pantru puiet , asi vrea sa mai stiu daca la o familie puternica din cate am citit prin carti ii trebuiesc aprox 18-20 kg de hrana pentru a trece iarna , la roi(formati la 1 iulie la tei) le trebuiesc aceeasi cantitate sau mai putin ,si cam cat .
va ultumesc
spor la treaba numai bine.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

badguy_goodguy

Se zvoneste aici de 2 kg de miere/rama. Deci, sa ai cam 2,5 - 3 kg:) si neaparat in primvara sa le verifici si sa le stimulezi.

De obicei in luna decembrie consumul de hrana este cel mai redus, odata cu marirea zilea matca sesizeaza venirea primaverii si incepe ponta, deci incepe si consumul de hrana.






badguy_goodguy

Stimati forumisti, totodata vreau sa va aduc la cunostinta ca, se extimeaza, ca vara va mai sta inca multa vreme instalata, si ca riscam sa avem tempeaturi ridicate pana la sfarsitul lunii octombrie.

Deci , nu putem profita deloc de aceste saptamani caldutze in favoareaalbinelor? protofilul ziceti ca nu mai are efect in acestezile? practic ce opreste ponta matcii, lipsa nectarului sau lipsa polenului?


ilalexandru

Cred ca faptul ca a venit toamna. Simt si ele ca se apropie sezonul rece si incep sa reduca ouatul. Am avut ani in care am facut completari de hrana la niste nuclee cu miere direct in hranitor. Era pe la jumatatea lui septembrei. Pastura era in rame. Matca oua, insa albina nu mai lua ouale in crestere. Le trebuie si lor un repaus. IN perioada urmatoare, atentie la furtisag si mare atentie la tratamentele de paduchi.

badguy_goodguy

Am matci tinere in roiurile alea, sper sa ma ajute asta, adica sa oua macar pana in octombrie. Anul trecut am avut oua pana in data de 10 octombrie :p

andrei_calinescu

Mai Badguy, tu chiar esti conform pseudonimului un tip rau (cu albinele).
E pacat.
Tu vrei neaparat sa ai multe cutii cu albine inainte de iarna, sa treci toate matcile in primavara, etc.
Cum vrei tu, eu n-as face asa.
Albina e usor s-o inmultesti cand ai de ...unde.
Matci e usor sa faci, bagi un stup in friguri si ai cel putin 30 de matci. Sau le cumperi , daca nu vrei de roit.
Dar asta in primavara.
Tu vrei sa dezvolti roii acuma, in septembrie. E un scenariu gresit in opinia mea, vazand cum arata roii tai acum.
Vorbesti de anul trecut. E adevarat, anul trecut a fost toamna lunga si calduroasa.
Anul asta nu se stie. Daca da o balana la munte saptamana viitoare cu 15 grade vreme de o sap^tamana, ce crezi tu ca se intampla cu puietul din roii tai?
Ga,deste practic, nu te calici, albina se inmulteste usor, dar in primavara.