Cum stati cu popularea stupilor la impachetare.

Creat de filip, Octombrie 29, 2010, 07:02:38 PM

« precedentul - următorul »

antiopa din ardeal

  Nu cred sa fie probleme pentru ca mierea nu e capacita. Cu siguranta e destul de coapta ca sa nu se acreasca si oricum cu siguranta este in zona de jos a ramelor deci va fi luata prima la consum.

leonardus

Am o problema de incepator: la impachetarea unui stup am observat o slaba populare cu albina, maxim 3 rame dar si alea nici pe jumatate, matca este, dar miere capacita foarte putina. Asta din cauza ca am luat roiul la sfarsitul lui august de la unu care n-avea inclinatii sa se ocupe cu astea. I-am dat sirop continuu in septembrie si ma gandeam ca s-o drege cumva dar vad ca nu a miscat nimic. Ce sa fac sa fiu sigur ca trece iarna ? I-am pus peste rame turta dar nu s-a atins de ea mai deloc..Sa-i las turta acolo peste iarna ?

L. 

bucovineanu

Ar avea mai multe sanse sa treaca iarna daca ar fi pus sa ierneze langa alta familie despartit de aceasta cu o diafragma fixa subtire pe maxim 2 rame pline cu hrana.

gore

Majoritatea stupilor au cuibul strans bine pe 7 rame, vre-o 4 pe 6 rame, 2 roi pe 5 rame iar cei mai puternici i-am străns pe 8 rame. Consumul a fost mare în acestă toamnă, am făcut  completări până la 15 octombrie, acum sunt aranjaţi cu miere pe3/4 din ramele existente în cuib. Iernez pentru prima dată cu al doilea corp unde se află ramele goale şi hrănitorul. Astîzi au fost 22 grade, albinele zburau ca vara, corpul de sus avea albine la hrănitor unde se mai găsea puţină miere de tras.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

ilalexandru

NU stiu cum reusesc unii apicultori sa aibe atat roii de anul acesta, cat si familiile batrane pe un nr asa mare de rame acoperite cu albine. Eu roii ii am pe maxim 4-5 rame de albina(cu plimbare in pastoral plus ceva stimulare la sfarsitul lui august), iar familiile batrane majoritatea 5-6 rame, rar unii pe 7 rame de albine. Eu cred ca o familie de albina cu cat este mai stransa atat iarna, cat si primavara devreme, cu atat are un grad de dezvoltare mai rapid.
Domnule Leonardus stupul dumneavoastra nu prea are sanse de a trece iarna. Asa ca daca mai aveti si alti stupi si stiiti cumva pe la acestia vreo matca batrana, eu zis sa o omorati si sa unificati cu stupul acela pe asa zise trei rame. Daca nu mai aveti, lasati-l pe doua rame care sa aiba peste 2,5 kg miere, chiar daca nu este capacita. Turta i-o luati acum si o puneti inapoi in ianuarie...daca tine tot asa cald, e pericol de furtisaj. Si, oricum, daca scapa pana in primavara, o sa iese foarte slab din iarna, cu un grad de dezvoltare foarte slab. Deci, daca aveti posibilitatea, unificati-l salvand macar matca

D006

 La mine standardul este de 5-6 rame iar la primavara cand vor avea 3 rame cu puiet de sus pana jos se vor intinde de pe 10 rame.
  cand  numarati ramele care intra la iernat vorbim de rame cu albine de sus pana jos , multi apicultori incepatori daca vad cateva albine in partea superioara a ramei considera ca au o rama de iernat cu albina , nimic mai fals ! Cu cat iernezi mai strans cu atat consumul de miere va fi mai mic si uzura albinelor mai inceata.
  Cel mai mult am strans o familie bolnava de loca (probabil) care azi am gasit-o fara nici o albina , in consecinta a ramas pe zero rame  :zzz:

ilalexandru

Completari pana la 15 octombrie.....inseamna o uzura foarte mare a albinei. NU stiu de ce se incearca ca toate ramele din cuib sa fie pline cu miere, sau cel putin pe trei sferturi din acestea. Eu anul acesta merg pe un experiment cu cativa stupi....le-am lasat ramele din mijlocul cuibului(ramele 3, 4) cam in jur de 2 kg de miere. Familiile de albine nu mor de foame, in principiu, in lunile noiembrie, decembrie, ianuarie cand consumul este foarte mic, ci apoi. Asa ca eu in ianuarie o sa le aplic o turta de miere de peste un kg peste cuib, in februarie, cum prind zile calde, o sa trec la descapacirea ramelor de dupa diafragma(castig si o anumita cantitate de ceara, plus o foarte buna stimulare a familiilor de albine), iar la sfarsitul lui martie incep stimularea cu sirop de zahar.

crombra

La mine numarul de rame in cuib variaza de la 5 la 8. Oricum din experienta iernilor trecute, un cuib pe 5-6 rame(4-5 intervale) bine ocupate de albina si 12-14 kg miere si pastuara in stupul din poliuretan, trece iarna fara probleme.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

gheco

Citat din: ilalexandru din Noiembrie 05, 2010, 10:38:51 PM
NU stiu cum reusesc unii apicultori sa aibe atat roii de anul acesta, cat si familiile batrane pe un nr asa mare de rame acoperite cu albine.

Incercati sa formati roii cel mai tarziu dupa salcam si dupa ce a inceput matca ouatul (si are semne ca este buna) ii dati 2 rame cu puiet capacit (copt). Matca depune oua in functie de numarul doicilor. La floarea soarelui va culege ca si o famili. Deci va fi o familie normala. Eu asa procedez.
Anul acesta a insistat cineva sa-i fac roi pe la sfarsitul lui iunie.  Cu greu i-am adus pe 5 rame.
Toate cele bune.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

flavius

La mine sunt asa: un stup e pe 5 rame, doi sunt pe cate 6 rame si unul e pe 7 rame...cred ca mai mergeau stranse un pic, da' daca nu a fost timp destul, plus ca a mai ramas ceva miere pe ramele marginale (coroana doar...), le-am lasat asa...restul ramelor le-am trecut dupa hranitor (care la mine tine si loc de diafragma...) si le-am lasat in cuiburi...toti 4 vor ierna cu tavitele de la fund trase intre 1/4 (in lunile cele mai friguroase) si 1/2, poate chiar total, cand va incepe topirea zapezii, sau cand temperaturile vor duce la crearea de vapori de apa...sa se aeriseasca prin plasa...vedem la primavara daca am gandit corect...

PS Nici eu nu cred in povestile de la TV despre cat de grea va fi iarna...din intamplare, datorita unei alte pasiuni proprii (planorismul), am invatat destul de bine meteorologie, ca sa stiu ca orice prognoza care depaseste 3-5 zile are un grad de probabilitate de sub 60%...iar ce depaseste 3 saptamani, in general, are un grad de probabilitate sub 15-20%...asa ca e greu de spus de acum cum va fi iarna...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

orbanstefan64

#25
am famili pe 4;5;6;7 majoritatea pe 6 rame  iar roi si pe 3 nu multe dar am si asa
doi bani nu as da pe prognozele mai lungi de 3 zile .
in primavara se anunta ca va fi o vara foarte secetoasa cu temperaturi f mari ..........si ce vara am avut?