Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

fiug1970

pai eu am dedus ca daca fecundarea dureaza 4-4,5 luni!!timp in care polenul(cat este)ramane in stand-by,alunele se dezvolta dar in fals,dupa care cele nefecundate se atrofiaza iar cel fecundate nu.cele nefecundate fiind ca si normale trebuie sa li se modifice,intr-un fel sau altul structura,pentru a se autodistruge fructul nedezvoltat.si mai e o problema:de multi ani,aproape tot materialul semincer este produs prin modificari genetice.inmultirea dupa primul an de vegetatie e aproape imposibila."adunatul"de seminte nu aduce la obtinerea de aceleasi productii ca si din semintele primordiale.un exemplu si cred ca cel mai elocvent:cumperi pepeni si le aduni semintele.anul urmator le semeni.rezultatul:pepeni mici si timp pierdut.asa ca....apar soiuri noi,apar boli noi...

andreiu

       Rationamentul tau este logic si-l iau ca raspuns plauzibil, la nelamuririle mele, pana cand un profesionist in pomicultura mai bun decat noi va posta o alta explicatie. Cu bine, il salut si pe Nero!

stefan1

  Daca luam de bune cele scrise de Fiug, alunele cresc pana la marimea finala fara a fi fecundate, avand inauntru un continut spongios. Abia dupa aceea se fecundeaza si incepe sa creasca miezul, inlocuind treptat acel contnut spongios din aluna. Inseamna ca aluna creste pana la marimea finala fara a fi fecundata. Faptul ca acele alune au ramas mici, ar insemna in lumina celor spuse ca nu ar fi cauzate de lipsa fecundarii.
  Imi exprim parerea ca ai putea sa consulti un specialist in silvicultura, pe ing. Ruben Budau de la Facultatea din Oradea.
     http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?action=profile;u=5975
  E drept ca nu a mai activat demult pe forum, dar e un om deosebit si cred ca o sa-ti raspunda.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

        Pana il voi contacta pe e-mail pe domnul Ruben, poate ca s-a indura Leontin, alias Iosca, sa isi dea cu parerea. Ce zici domnule inginer, care sa fie cauza necrozarii fructelor de alun ?

andreiu

       Pentru Bucovineanu !
Pe topicul lui St. Orban ai spus ca mai ai cateva matcute disponibile. Ma abonez si eu la doua, pentru improspatarea sangelui. Nu stiu, adica nu sunt sigur daca rezista in pachet pana la Deva. Daca esti de accord, discutam prin mp.

andreiu

        Vremea urata, cu ploi reci imi da peste cap putin si programul de inmultire a familiilor. La faptul ca la salcamul din zona mea nu s-a cules nici un kg de miere marfa, se adauga acum si probleme cu imperecherea matcilor,  formarea de noi nuclee precum si ajutarea celor cu matci imperecheate cu rame cu puiet. De asemenea, productia buna de cirese si zmeura de la Dupapiatra risc sa nu o pot culege la timpul potrivit si va putrezi pe ramuri ori va cadea la sol.  Multumesc lui D-zeu ca fiind sus pe versant, sunt ferit de inundatii.

andreiu

        Daca ciresului meu de la Deva i-am facut poze cu bucurie atunci cand a inflorit abundent, cand dupa o polenizare reusita a legat rod bogat, iata acum o poza facuta cu o doza de tristete. Aproape toate ciresele au intrat intr-un proces de putrezire din cauza ploii persistente.

andreiu

       Azi am vazut o situatie nemaiintalnita in activitatea mea de stupar batran. La o familie divizata in urma cu o saptamana, am verificat existenta matcii la partea ramasa cu matca si a botcilor de salvare, la cealalta parte. Toate erau in regula, matca ponta linistit la locul ei, in cealalta parte erau o multime de botci de salvare, unele capacite recent. Mi-a atras atentia, culoarea intunecata a uneia din botcile proaspat capacite. Am rupt-o si ... surpriza! Inauntru, cu capul inainte spre larva, o albinuta neagra ca cele foarte batrane naclaita cu laptisor. Era vie si dupa ce am eliberat-o, a alergat repede spre marginea fagurelui.

bucovineanu

Sigur era si larva in botca? Se mai intampla ca dupa ce eclozeaza regina sa intre o albina pentru a consuma laptisorul ramas si capacelul botcii sa fie sudat la loc de catre albine.

andreiu

        Era si o larva mica dar laptisorul era ravasit, cea mai mare parte pe capul si partea din fata a albinei. Am dedus din aceasta ca albina s-a zbatut si a incercat sa se intoarca in celula, cu capul spre capacelul botcii dar nu a reusit.

andreiu

     Imi pare rau ca nu am luat cu mine aparatul foto sa imortalizez acest fenomen foarte rar. Asa dupa cum am precizat, albina nu parea o doica tanara, mai degraba era o baba hoata, care in timp ce tinerele se pregateau sa inchida botca, s-a strecurat inauntru pentru a fura laptisor. A intrat de tot, probabil ca nu a mai putut manevra in marsarier, iar tinerele au inchis botca peste fundul ei, ramanand captiva.

andreiu

       Pentru Razvan HD:
Ai terminat cu examenele, Razvane ? Nu ne spui si noua ce note ai luat ?

stefan1

 Imi vine greu sa cred ca botca a fost capacita cu o albina in ea! Larva era de varsta de capacire? Eu cred ca albina a fost surprinsa in celula in timp ce ai manevrat rama si ai deformat botca, inchizand albina in ea. Culoarea neagra se obtine la toate albinele care se naclaiesc in laptisor sau in substanta care curge cand taiem puietul de trantori. Culoarea albinelor este data de perisorii pe care-i are pe tot corpul. Daca acestia sunt lipiti de corp, albina devine neagra si ceva mai mica.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

     Te salut cu respect, Stefane!
     Larva era dupa aprecierea mea, ceva mai mica decat varsta normala de capacire. Este exclusa deformarea botcii in timpul manevrarii ramei. Varful capacit al botcii era rotund, fara nici o deformare vizibila.  Am proprietatea termenilor.  Desi mi-am insusit un mod de lucru mai rapid, in cazurile in care stiu ca in stupul pe care urmeaza sa-l deschid sunt sau ar trebui sa fie botci, sunt foarte atent la manevrarea ramelor.

andreiu

      Intrucat nu am mai vazut si nici nu am citit in nici o carte sau publicatie de specialitate o astfel de situatie, incerc sa emit posibile explicatii, in ordinea plauzibilitatii percepute sau intuite de mine:
   1. Albina captiva din botca era o hoata din alt stup, scapata de garda de la intrare, dar luata in primire de alte albine de pe faguri si fugarita. Si-a gasit adapost si protectie in prima botca necapacita intalnita in cale, din care nu a mai iesit, pentru ca afara o asteptau albinele care au agresat-o. Vazand ca nu o pot ucide prin violenta, albinele au sigilat botca. Acestei ipoteze ii accord 80 % credibilitate.
   2. Neatentie din partea tinerelor albine care aveau in grija botca respective si care si-au inchis inauntru o colega care depunea laptisor. - 10%-.
   3. Razbunare din partea unor albine fata de cea sechestrata pentru motive doar de ele stiute. - 5%-.
   4. Condamnare din partea unui posibil stabor al familiei. - 5 % -.