Programul national apicol

Creat de dragos2006, August 22, 2010, 11:09:46 PM

« precedentul - următorul »

D006

  Dupa cum stiti tocma s-a incheiat primul PNA  pentru Romania care s-a intins pe anii 2008 - 2010 . In primii doi ani fondurile nu s-au cheltuit in totalitate . Anul acesta niste baieti isteti au vrut sa o puna de un tun national asa ca au bagat la decontare facturi in draci . cei care au lucrat la nivel mare au trebuie sa achite TVA la facturi dar acum vor primi inapoi o suma diminuata proportionale cu toti cei care au aplicat . cred ca in curad se vor ruga la bunul Dumnezeu sa-si recupereze macar TVA-ul investit .
  Imi vine sa rad ca din afacerea asta tot statul castiga deoarece a incasat deja TVA si va imparti o suma modica de bani la stupari.

  Ce s-a intamplat anul acesta va fi invatare de minte pentru la anul . oricum APIA a limitat la 150 numarul de familii pe care le poate cumpara un stupar .

D006

  Rezultate preliminare pentru PNA 2010 :
  pe matci si medicamente se recupereaza 100% bineinteles fara TVA
pe familii se recupereaza cam 260 lei pe familie.

  Cine a trecut in factura valoare mare si cu TVA plus ca mai dau si comision la magazin raman in final cam cu prafull de pe toba... :rotfl:

filip

Eu unul am depus doar la medicamente.
Nu am cumparat matci ori stupi,nu am depus dosar pentru asa ceva.
Interesant de vazut ,cine si cat a vandut prin programul national :nod:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

  Foarte  multe stupini s-au autorizat pentru comercializare , dar lider ramane ICDA. Cele mai multe facturi in plata le are bagate  judetele : Constanta , Tulcea si Buzau.

D006

  Cererile pentru bani au depasit cu 83% suma alocata pentru acest an . Lucrul cel mai important consider ca este reprezentat de detronarea ACAR din pozitia de lider la depus dosare , anul acesta depunandu-se 89 de cereri de plata . Acum insumate asociatiile independente cu cooperativele si grupurile de producatori reprezinta mai multi stupari decat mai are ACAR.

filip

Apicultorii romani au solicitat, anul acesta, de aproape doua ori mai multe fonduri europene si nationale decat sumele disponibile, respectiv 24 de milioane de lei, in conditiile in care sectorul dispune pentru perioada 2009-2010 de numai 13,371 milioane lei pentru finantarea Programului National Apicol (PNA).



Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), apicultorii au depus 89 de cereri de plata, pana la termenul limita de 16 august 2010, in valoare totala de 24,406 milioane lei (aproximativ 5,756 milioane euro la cursul BNR din 25 august), pentru achizitionarea medicamentelor necesare combaterii unor boli si pentru refacerea septelului apicol.

Actiunile pentru care se acorda sprijin financiar prevazute in PNA sunt pentru combaterea varoozei si cumpararea de matci provenite din ferme de elita si de multiplicare, roiuri la pachet, roiuri pe faguri si familii de albine.

Potrivit APIA, pentru perioada 2009 - 2010, pachetul financiar destinat celor doua actiuni este de 1,966 milioane de euro din fonduri europene si de 6,652 milioane de lei de la bugetul national.

Desi apicultorii au avut un an greu din cauza conditiilor meteo nefavorabile, au reusit sa se mobilizeze si sa depuna proiecte pentru atragerea fondurilor europene si nationale, fiind primul an in care ar putea sa atraga in totalitate fondurile disponibile.

"Apicultorii s-au mobilizat in 2010 si au depus 89 de proiecte pentru recuperarea banilor cheltuiti pe cele doua masuri finantate prin Programul National Apicol, valoarea totala a acestora fiind mai mare cu 83 la suta decat fondurile alocate. Daca in 2008, cand a demarat programul, am reusit sa atragem doar 17 la suta din fonduri, in 2009 aproape 60 la suta, cred ca, in sfarsit, in 2010 vom reusi sa atragem intreaga suma", a declarat pentru AGERPRES presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea.

Potrivit acestuia, cele mai multe fonduri au fost solicitate, in acest an, pentru refacerea septelului apicol, peste 70 la suta, dar si pentru combaterea varoozei. Varooza este o boala transmisibila cu efecte semnificative asupra comertului international cu miere si produse apicole, achizitionarea de medicamente pentru combaterea acestei boli fiind o masura sprijinita financiar la nivel european.

"E un lucru bun ca apicultorii au inteles ca isi pot recupera niste bani pe care i-au investit in sector, mai ales ca productia de miere din acest an va fi mult diminuata fata de anul trecut din cauza conditiilor meteo nefavorabile. A fost un an greoi, cu multe cheltuieli pentru transportul stupilor si acum apicultorii au nevoie de resurse financiare pentru asigurarea iernarii albinelor", a explicat Fetea.

Aceste fonduri incluse in PNA se acorda doar o data pe an, sumele cheltuite pe cele doua masuri putand fi decontate integral, mai putin TVA. Analiza dosarelor depuse la APIA, dar si plata catre apicultori trebuie finalizata pana la data de 15 octombrie 2010.

Anul trecut, apicultorii romani au depus 68 de cereri de plata, in valoare totala de numai 2,5 milioane lei, pe acest program, cu toate ca sectorul beneficia de aproape patru milioane euro. Suma platita efectiv de APIA a fost, in 2009, de 7,16 milioane lei.

Potrivit datelor APIA, apicultorii nu pot solicita ajutor financiar in nume propriu, ci trebuie sa se inscrie si sa depuna cererea de sprijin, anual, la sediul formei asociative (asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative apicole, grupuri de producatori etc) din care fac parte.

Formele asociative depun cererea de plata a ajutorului financiar comunitar si national, pe baza cererilor depuse de membrii sai, la centrele judetene ale APIA si al municipiului Bucuresti.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, apicultorii trebuie sa intocmeasca un proiect si sa-l depuna la APIA cu toate cheltuielile efectuate.
Programul National Apicol se deruleaza pe perioada 2008-2010, sumele alocate pentru anul viitor urmand sa fie negociate cu CE de reprezentantii MADR.

Potrivit presedintelui ACAR, productia de miere de salcam din acest reprezinta doar 25-30 la suta din ceea ce s-a obtinut anul trecut, respectiv 800-900 tone, iar pe ansamblu este estimata o scadere cu pana la 40 la suta in 2010 din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

In 2009, productia totala de miere a fost de peste 21.500 de tone. Estimarile ACAR pentru aceste an sunt de numai 13.000-15.000 tone. Aceasta diminuare a productiei se va vedea si in pretul la raft, care ar putea creste cu pana la 30 la suta in acest an.

In prezent, consumul de miere pe cap de locuitor in Romania este de 400-500 de grame, comparativ cu doua kilograme in Germania, sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia, dar in crestere de 100 de ori fata de anii "90.

Romania are, in prezent, un potential mare de dezvoltare a sectorului apicol, de circa 1,5 milioane de familii de albine in functie de potentialul melifer. La finele anului 2009, in Romania erau inregistrate 1,101 milioane familii de albine, sub nivelul anului 1989, cand numarul depasea 1,201 milioane familii albine.

   
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

  Pe siteul  ministerului agriculturii este acum supus la vot logoul pentru Programul National Apicol , va rog sa votati cat mai multi pt. ca este important sa dam un semnal la minister :

http://www.madr.ro/sondaj/vot.php

Iar in urmatoarea pagina este prezentata impartirea cascavalului :

http://www.mapam.ro/pages/view_presa.php?id=3866

stefan1

  Ultimele trei puncte mi se par interesante.
  Bani pentru lazi dau numai pentru cei care fac pastoral?
  Ce suplimente nutritive se folosesc la tratarea varroozei?
  Tare ma tem ca aceasta criza permanenta de resurse financiare din partea Romaniei, sa duca la neaccesarea unei bune parti din aceste fonduri oferite de CE.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

  Anul acesta au fost accesati in proportie de 183%  :nod: , nu ma indoiesc ca si la anul procentul va fi de peste 100% .

D006

#9
  Vi se par interesante si utile masurile pentru urmatorii 3 ani ?

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: dragos2006 din Octombrie 29, 2010, 04:01:15 PM
  Vi se par interesante si utile masurile pentru urmatorii 3 ani ?

interesante sunt
sa vedem cat de utile

si ami ales pentru cine
daca sunt tot pentru cei cu bani.... e vax

ce si act trebuie sa am eu si cat si ce primesc
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

orbanstefan64


Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: orbanstefan64 din Noiembrie 02, 2010, 07:40:56 PM
cam pt aia cu bani din pacate

vorba romaneasca...

ban la ban, si paduche la golan....

no comment
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

orbanstefan64


filip

Am si eu o nelamurire.
Ce se va intampla cu apicultorii care produc miere dar nu au accesat fonduri europene?
Subventia la bovine a fost reluata ,noi apicultorii am ramas pe dinafara.
Apicultorii care produc in opinia mea au 3 sanse pentru 2011:
Sa produca si sa vanda ei prin forte proprii.
Sa vanda miere celor care trebuie sa faca dovada ca au performante {beneficiari ai unor proiecte europene}
Sa vanda surplusul procesatorilor.
Depinde de fiecare apicultor in parte cum gestioneaza situatia.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)