Astazi am fiert cativa faguri vechi si mi-a ramas ceara ( siropul il dau maine la albine, plus Protofilul).
Sa pun ceara la vreo 50 de m de stupi pe o tava imprastiata, ca albinele sa curete eventualele resturi de miere, sau nu merita operatia ?
Nu,Nu..................UUU.
te rog sa ma lamuresti, de ce nu.
furtisag?
pot sa le pun in mai multe locuri si la o dist cat mai mare.
Nici eu nu am inteles in totalitate ce este cu ceara aia ,mai pune si foto pe langa intrebari .
Nu din urmatoarele motive:
-furtisag
-miere f.putina in ceara
-vei avea surpriza sa dispara ceara
P.S. De ce n ai descapacit ramele? Erau din stupina ta?
Ai grija sar putea sa ne spui pe 20 aprilie ca ti-au roit stupii.
daca ai topit fagurii si ti-a ramas o zeama dulce aia nu se da la albine ! contine HMF . Daca ramele aveau miere trebuiau descapacite si duse la o distanta de stupi de unde albinele carau mierea din ele , apoi ramele goale le topeai.
daca ai topit faguri inseamna ca ai un calup de ceara , ca sa imprastii ?
La albine nu se da decat sirop din zahar , miere (controlata) si ceiuri sau protofil.
sau puteai da ramele la lins ca in poza:
Am facut urmatorul lucru in iarna : mi-a ramas cam 7 rame dupa restrangerea cuibului cu miere de strugure necapacita sau partial capacita.Am taiat fagurii si i-am detasat de rame, am stors mierea cum am putut cu strecuratoare ( a iesit vreo 5 kg), iar resturile aceastea de faguri si miere le-am pus in congelator.Aseara le-am scos si le-am fiert intr-o oala pe aragaz cu apa.Ceara ce se ridica am luat-o cu sita.A rezultata o zeama maro, la care am adaugat zahar si Protofil.
Ce este HMF ?
De ce sa nu dau aceasta zeama dulce ?
Florine, nu fi zgarcit. Am fost la o familie, care avea peste 100 de familii.
L-am vazut cand a pus in borcan miere, ca au cazut cateva picaturi de miere pe jos. Imediat a luat o carpa a sters, si a dus la un stup sa linga, aceea miere. Doar el apreciaza munca albinelor.
Puteai acei faguri, sa-i dai dupa diafragma, sa fie linsi de albine, dupa care sa-i topesti.
Mierea fiarta este toxica. Nu se mai foloseste, decat in capcanele pentru viespi, sau furnici.
Deci acel amestec obt nu e bun de nimic?
Am stricat Protofilul si zaharul aiurea................
E bun pt.tzuica.Hai noroc si sanatate.
Citat din: balas
Mierea fiarta este toxica.
De ce?
Sa inteleg ca si prajiturile cu miere sunt toxice. Cred ca la coacere in cuptor temperatura trece de 100 grade.
VV
teinegru64 a scris: P.S. De ce n ai descapacit ramele? Erau din stupina ta?
Ai grija sar putea sa ne spui pe 20 aprilie ca ti-au roit stupii.
Va rogsa detaliati. Anul trcut am avut roi la sf. lui aprilie si inca nu am descoperit cauza. Poate ma lamuriti dvs. Nu as dori sa patesc si anul acesta lafel. Multumesc.
Citat din: leomanteinegru64 a scris: P.S. De ce n ai descapacit ramele? Erau din stupina ta?
Ai grija sar putea sa ne spui pe 20 aprilie ca ti-au roit stupii.
Va rogsa detaliati. Anul trcut am avut roi la sf. lui aprilie si inca nu am descoperit cauza. Poate ma lamuriti dvs. Nu as dori sa patesc si anul acesta lafel. Multumesc.
Sunt doua aspecte de discutat aici.Sunt unii stupi care in momentul in care ajung la o dezvoltare de 6-7 rame roiesc,nu conteaza cat spatiu au.Si a doilea aspect este supraaglomerarea si intrarea in frigul roitului.Apropo ieri am vazut la familiile bune trantori zburand afara,deci de acum se poate imperechea o regina daca e timpul prielnic.Daca e prima varianta incearca sa schimbi matcile cu unele mai slab roitoare,daca e a doua varianta asigura-i spatiu.Multa bafta!
Principala cauza este stimularea excesiva chiar si in prezenta unui cules de intretinere.Re strangerea drastica a cuibului(vedeti din pozele de pe forum ca majoritatea stuparilor tin 2-3 rame dupa diafragma,sunt cel mai bun barometru privind dezvotarea fam de alb).Incepand cu aceasta perioada se introduce cate 1 rama in fiecare saptamana(langa puiet)Fara sa vad macar o poza e greu de dat sfaturi.Numai bine.
Daca am inteles bine, trebuie sa introduc langa puiet, in fiecare saptamana cate o rama cladita pt. ca regina sa aiba spatiu suficient pentru ouat.
Dar fagure artificial cand sa pun si unde in cuib? Banuiesc ca deja se poate da la cladit. Dar pentru magazie cand se poate da la cladit?
Domnule Teinegru64, ce inseamna stimulare excesiva? In prezent eu stimulez cu sirop de zahar 1/1, 250ml de familie la 2 zile. Mentionez ca in zilele din urma, care au fost mai calduroase, aceasta cantitate de sirop a fost consumata intr-o singura zi de catre fiecare familie (desi au inflorit si pomii fructiferi in mare parte) si chiar m-m gandit sa le dau acesta portie in fiecare zi daca este cazul. Credeti ca fac o stimulare excesiva?
De asemenea nu cred ca am inteles prea bine ideea cu "cel mai bun barometru privind dezvoltarea familiei de albine in aceasta perioada" si asa "miros" ca ar fi un lucru important.
Domnule Filip, toate familiile mele (cinci la numar) provin din matci roitoare, dar deocamdata pentru mine procurarea de matci mai putin roitoare este o problema pe care inca nu stiu cum o voi rezolva.
Multumiri si numai bine.
Asa cum am mai spus imi este foarte greu sa dau sfaturi de la distanta.Cantitatea de sirop mi se pare destul de mare avand in vedera ca, au inflorit si pomii.Personal nu stimulez familiile de albine nici toamna nici primavara .Acuma depinde de ce rezerve de miere aveti in fiecare familiile.Fagurii artificiali se pot introduce in functie de prognoza meteo pe o saptamana.De exemplu in aceasta perioada fac mai mult rau decat bine( ma refer la racirea timpului ).Daca totusi ati introdus faguri si este o temp. de aproximativ 10 grade faceti o stimulare la 2 zile a cate 250 g sirop.Referitor la ramele de dupa diafragma cand le vedeti acoperite cat de cat cu albine sau chiar polen si unele celule cu miere atunci largiti cuibul fara a mai controla familia de albine.Spor la treaba!
Domnule leo regine de vanzare o sa gasiti un pic mai incolo si o sa puteti sa le schimbati pe cele roitoare pe care le aveti.
Wax should never be heated above 85 0C. If wax is heated directly (without water) or above 85 0C discolouration occurs. Therefore wax always needs to be processed in water or in a water bath. Wax should not be processed in unprotected steel, iron or copper containers, since it will discolour from reaction with these metals. Direct exposure of wax to hot steam results in partial saponification.
Ceara nu trebuie să fie încălzită peste 85 0C. În cazul în care ceara este încălzit direct (fără apă) sau mai mare de 85 0C decolorare apare. Prin urmare, ceară întotdeauna trebuie să fie prelucrate în apă sau într-o baie de apă. Ceara nu ar trebui să fie prelucrate în containere de oţel neprotejate, fier sau cupru, deoarece aceasta va decolora de reacţie cu aceste metale. Expunerea directă de ceară la rezultate de abur fierbinte în saponificare parţială.
http://www.fao.org/docrep/w0076E/w0076e12.htm#4.5.10
si acum o intrebare: ceara de la lumanari este buna de topit si ulterior de folosit pt rame? nu ma refer la lumanarile alea albe din parafina :thanks:
Pai si lumanarile galbene tot din parafina sunt facute, in marea lor majoritate.
deci sa inteleg ca raspunsul este negativ. dar totusi sunt lumanari care chiar miros a ceara...........
Lumânările sunt produse cu foarte multă parafină sau alţi componenţi de noutate şi este riscant să se încerce folosirea lor pentru faguri.
Ne-am afla cred, în situaţia comerciantului de vinuri, aflat pe patul de moarte care, înainte să-şi dea ultima suflare, îi spune fiului .... Să ştii fiule că vinurile se fac şi din struguri!
Banuiesc ca se refera la asa zise-le lumanari de ceara curata,care pe la unele Manastiri se fac chiar din ceara curata.
As avea o intrebare referitoare la foitza de ceara.
Nu este vorba de mine ci de un apicultor incepator pe care nici macar nul cunosc doar pe un forum sa plins de o situatie neplacuta.
Aici in NZ acum la sfirsitul lui Feb sintem ca la voi la sfirsitul lui august. Sau dus culesurile mari dar pe ici colo mai sint citeva culesuri mici dar bune.
Apicultorul in cauza are 2 stupi ME mari.Cuibul este pe 2x1/1 Langstroth(cca. 2x 3/4 Dadant) peste care vine gratia Hanneman apoi un cat de 3/4Langstroth(cca. 1/2 Dadant).Are 2 stupini(1 stup per stupina).
Problema este la fel la ambele familii.Exact la fel.
Acum 2 luni de zile(deci la voi ar fi a doua jumatate din Iunie) la una din familii a scos gr. Hanneman. ACUM 2 LUNI DE ZILE!!!!! pt ca albinele nu se atingeau de ramele din cat(rame de lemn cu foitza de ceara). Nu cladeau faguri deloc pe acele rame.
Acum 3 saptamini(la voi ar fi sfirsitul lui Iuilie-inceputul lui August) a ridicat rame din cuib in cat ca sa atraga albinele sus in cat. Sint albine asta nu e problema.
Jos in cuib a ramas loc liber sub ramele ridicate in cat si albinele au cladit sub acele rame faguri unde regina a ouat. Stupii mai au si citeva rame de plastic(magazinul apicol ti le sufla cu un strat subtire de ceara daca nu vrei tu sa ti le vopsesti cu ceara cu rola de vopsit) care au fost cladite.
Dar ramele cu foitza de ceara nu sint atinse nici in ziua de azi.
Care sa fie problema?De ce aceste rame cu foitza de ceara nu sint atinse de peste 2 luni de zile?
Spune-i sa incerce, sa le dea cu trafaletul cu ceara, sau cu sirop, miere. Poate asa devin mai atractive.
Prima mea reactie a fost ca ar fi prea multa parafina in foitza de ceara si niste tuica pulverizata pe foitze ar face minuni. Era sa ramin fara cap. "Asa ceva in NZ?" Nu sa auzit niciodata. Parafina in foitze? Nici nu exista in lume caci sar topi parafina in stup de la caldura din interior, spuneau unii.
Cind leam demonstrat ca exista(am gasit niste firme chinezesti pe net care spun ca foitzele lor au parafina chiar si pina la 50-60%) binenteles ca reactia fost de genul ".......numai in China se poatre asa ceva.....".
Cel mai mare magazin apicol din NZ are proprietari noi de vreo aproape 2 ani........ si sint chinezi. :D
Mersi pt ideea de receruire.
traiasca parafina.
am citit despre inlocirea cerii cu parafina, inlocuirea mierii cu nu stiu ce indulcitori, in curand o sa inlocuim si albinile :rotfl:
poate de aici si confuzia dintre produsele naturale si fake-uri
Nu ar fi bine sa se stabileasca niste standarde?
Un standard de ingrijire a albinelor comercial , in care sa se foloseasca siropuri, faguri cu parafina, etc, etc
Si un standard traditional, eco .
Stilul traditional ECO se poarta sub numele de "organic beekeeping". Regulile nu-s multe, o raza de cativa km de culturi organice, fara pesticide si chimicale, stupi facuti din lemn curat fara polistiren, vopsele sau alte produse chimice. Intotdeauna ii lasi albinei mierea sa pentru a se hrani si practic "te imprumuti" la ea nu o folosesti pe post de money maker. Nu folosesti tratamente sau alte produse nenaturale.
puncte negative- cantitatea de miere colectata este mult mai mica, dar pretul ei in tarile unde se cauta si unde este apreciata este cu mult mai mare, deci poate compensa usor.
puncte pozitive- niciodata un organic beekeeper nu a raportat CCD sau alte molime de acest gen. Selectia naturala se face de catre natura.
Citat din: sorin_79 din Martie 10, 2012, 04:20:02 PM
puncte pozitive- niciodata un organic beekeeper nu a raportat CCD sau alte molime de acest gen. Selectia naturala se face de catre natura.
Normal ca nu a raportat, incercati sa mancati mancare slaba calitativa fara fructe fara legume, sa vedeti cum va inbolnaviti de toate cele, asta pt ca noi vietatile pamantului suntem cea ce mancam, mancam prost gandim prost, traim prost , cea mai mare parte a bolilor se datoreaza alimentatiei .
Eu ma indoiesc ca cei care sunt 'organic beekeeper' nu au probleme de sanatate cu albinele. Si principalul motiv este Varroa, care ecologic se trateaza mult mai greu, adesea complet ineficient.
Pe de alta parte e greu sa gasesti arealuri de 3-4 km roata in jurul stupinei, in care sa nu se foloseasca nici un fel de substante chimice. Cel putin la noi, fara a supara pe cineva, eu cred ca 90% din stupinele bio fenteaza mai mult sau putin regulile unui organic beekiping, desi fata de alte tari am avea conditii mai bune pentru un astfel de stuparit.
Citat din: stefan1 din Martie 11, 2012, 12:49:52 AM
Eu ma indoiesc ca cei care sunt 'organic beekeeper' nu au probleme de sanatate cu albinele. Si principalul motiv este Varroa, care ecologic se trateaza mult mai greu, adesea complet ineficient.
Pe de alta parte e greu sa gasesti arealuri de 3-4 km roata in jurul stupinei, in care sa nu se foloseasca nici un fel de substante chimice. Cel putin la noi, fara a supara pe cineva, eu cred ca 90% din stupinele bio fenteaza mai mult sau putin regulile unui organic beekiping, desi fata de alte tari am avea conditii mai bune pentru un astfel de stuparit.
Dar stiti de ce varooa se trateaza greu sau aproape ineficient,plecand de la materialul genetic actual ?
Pt ca noi oameni nu dam posibilitatea selectiei naturare sa isi faca treaba si nici macar nu incercam sa o stimulam artificial , am intervenit in ciclul natural cu medicamente si am facut din acestea parte integranta a vieti albinelor dar si a altor vietati si animale .
Natura avea caile ei care asigurau rezistenta si sanatatea tuturor animalelor .
Ma intreb ce se va intampla daca din cauza unui cataclism natural nu se vor mai putea produce sau distribui aceste medicamente,
(S-au concentrat uzinele de productie , in loc sa fie rasfirate ca in cazul ca se intampla ceva sa nu se distruga tot )
Practic animalele domesticite de om raman lipsite de aparare .
Omul tot ce atinge perverteste si distruge .
Ce sa practica acum in agricultura, apicultura e cea mai mare greseala pe care o poate face omenirea, am devenit dependeti de marile corporatii pt pesticide, seminte, ingrasaminte, biostimulatori etc.
Marilor Corporatii nu le pasa ce impact au asupra mediului produsele care le distribuie, pe ei banul ii intereseaza .
Sa mers zeci de ani pe cercetari care implica metode chimice si sa lasat deoparte metodele biologice, daca vrem sa supravietuim si sa avem o agricultura durabila trebuiesc gasite alternative biologice altfel daca vom contiuna asa ma tem ca vom pieri ca rasa, vom pieri din cauza propriilor otravuri .
eu personal nu mai am incredere in fagurii din comert nu ca ar fi facuti cu parafina.alta e problema:acum vreo 4 ani au trecut prin comuna pe la mine(tupilati neamt) niste indivizi la care le-am dat ceara si miau dat faguri nu stiu care a fost cauza dar albinele nau vrut sa cladeasca celule deloc.intre timp mi-am facut rost de presa si-mi fac singur fagurii ies un pic mai grosi(8 foi pe kg) dar nui nimic cel putin stiu ce bag in stup
Luati in cosiderare un aspect, si anume imunitatea la un anumit medicament pe care este bine demonstrat ca orice virus sau bacterie si-o dobandeste. Poate parea de domeniul SF-ului dar sa nu uitam ca astazi ingerarea antibioticelor indirect prin carnea consumata a facut ca omul sa nu mai poata folosi banala penicilina. Asa se intampla si in cazul albinelor, mai multe medicamente, boli mai puternice.
stati oleaca la albine cel mai toxic e sa moara de foame,eu am adus acasa 5 bidoane de descapacituri,le-am topit si mi-a iesit aproape un bidon de miere arsa daca credeti c-o arunc....va-nselati,e destul de concentrata si colo la vara cand albinele pot sa mearga-n fiecare zi la toaleta sigur se vor bucura de dansa.cu asta n-am spus faceti ca mine!
cate bordeie, atatea obiceiuri. eu am topit ceara din faguri care mai aveau miere, iar in urma topirii a ramas si mirea care a capatat o culoare bruna inchisa. am pus-o in borcane si pe care nu le-am astupat. totul a fost in regula pana am adus albinele aks si au gasit borcanele. ce credeti? au lins toata mierea din ele si vad ca nu au patit nimic :nebun:
Salutari !
Colegul meu in apicultura a gasit 22 bucati de foita faguri vechi (de cativa ani) care au o culoare maro deschis spre gri.
Erau impachetati intr-o hartie si aveau lipiti o mostra de fagure pe partea exterioara. I-a primit si el de la cineva, i-a pus bine si i-a gasit acum...
De asemenea sunt mai tari, nu mai sunt flexibili cum sunt cei din comert de acum. Nici nu mai au mirosul puternic de ceara.
Ce sa facem cu ei sa ii folosim ca atare sau sa ii dam la reciclat in schimbul foitelor noi?
Multumesc.
Lasa-i un pic la soare. Isi vor recapata elasticitatea. Daca sunt 25 grade afara in 15 min sunt numai buni de pus pe sarma. Cand ii bagi in stup sa dai cu un pic de sirop pe ei sa ii ia in crestere mai repede. Nu are rost sa ii arunci. Sunt foarte buni. Din cate stiu eu ceara se poate folosi si dupa 100 de ani fara probleme.