Studiu substante anti Varroa

Creat de beeasz, Noiembrie 03, 2010, 05:57:56 PM

« precedentul - următorul »

beeasz

Traducere din lucrarea de monitorizare şi metode de combatere Varroa (Méhészeti monitoring 2009–2010  és egyes atkagyérítõ módszerek  vizsgálata OMME) http://www.omme.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=831&Itemid=340

2.3.2. Observaţii vizavi de unele substanţe folosite în tratamentul de bază. 
2.3.2.1. Bee-Hive-Vital-Clean (BVHC)
(Acid oxalic ca ingredient activ)
   Din învăţămintele din anul precedent, şi rezultatele obţinute cu această substanţă, la folosirea substanţei am nesocotit recomandările producătorului şi în loc de 3tratamente. am efectuat 5 tratamente . Ca urmare perioada de tratament. s-a extins şi după data de 10 septembrie, pentru a beneficia de protecţie şi în această perioadă, deoarece începe slăbirea famililor de albine datorita infestări cu Varroa. Substanţa care a revenit fiecărei familii de albine a fost de 15ml în 2008, iar în 2009 am folosit 20ml. La familile  la care . tratamentul de bază s-a făcut cu Amitraz tratamentul de control s-a făcut după data de 21Septembrie cu Bee-Hive-Vital-Clean şi sau făcut stropiri de 3-ori.
2.3.2.2. Amitraz  îmbibat  pe  benzi de hârtie
Ca support s-a folosit hârtia de desen ca şi în anul precedent, adică am pregătit 100 buc. la dimensiunea de 21x3 cm. pe care le-am impregnat într-o o soluţie de  Taktic 24ml şi ulei comestibil 75ml Aceste benzi se introduce complet în soluţie pentru ca impregnarea să fie uniformă la toate benzile, astfel fiecare bandă v-a avea 30mg substanţă activă de Amitraz. Cele 100 de benzi le-am făcut mănunchi şi le-am înveli întrun ziar, apoi le- am pus la loc răcoros  şi le-am uscat. Benzile le-am introdus deasupra ramelor cu puiet şi săptămânal le-am schimbat, resturile rămase de la banda anterioară le-am curăţat cu dalta.  Tratamentul sa desfăşurat în perioada de 16 August -21Septembrie sau efectuat 6 tratamente.
  2.3.2.3. Amitraz  îmbibat pe Fitil lampă
   Acest mod de tratament şi materialul purtător sunt foarte eficient folosite în stupinele industriale. Metoda de preparare este în felul următor: 120buc. 18 x 3 cm fitil de lampă care le-am îmbibat într-o soluţie de75 ml Taktic şi 425 ml ulei comestibil după care timp de o oră le-am scurs la loc răcoros. Pe urmă am pus câte 2buc. la fiecare familie de albine şi le-am schimbat la 5zile, dar tehnologia pe care a dezvoltat-o colegul nostru şi recomand 3schimbări noi am modificat-o şi am făcut 7 schimbări. Această modificare am făcut-o ca să avem timp de 6 săptămâni protecţie pe durata tratamentului de bază, ce greşeală a fost acest mod vom reveni ulterior cu explicaţii.  Fiecare fitil de lampă are cca. 78,1mg substanţă activă de Amitraz. Se ridică întrebare de ce este difernţă de substanţă activă la purtători diferiţi, acest lucru se explică prin faptul că un purtător subţire nu va putea absorbi la fel de multă substanţă activă ca un purtător mai gros, dar la purtătorul gros nu putem beneficia de toată substanţă activă deoarece în interiorul lui va mai rămâne substanţă aşa că vom beneficia doar de Amitrazul ce se află la suprafaţa purtătorului. Iar la purtătorul de hârtie albinele îl vor roade şi îl scot afară din stup aşa că la acest mod va trebui să folosim o doză mai mică.
  2.3.2.4.Amitraz  introdus cuVaporizator Furetto
Această tehnologie este bine cunoscut printre grupul apicultorilor autohtoni, cu aparatul Furetto se va produce o ceaţă pentru obţinerea căreia se va folosi 1,5ml din rezervor în care se află amestecat 950ml petrol şi  de50 ml Taktic, ca urmare la fiecare F.A. va reveni 9mg substanţă activă de Amitraz la fiecare puf.  În perioada tratamentul de bază din experienţa anilor anteriori am efectuat 11 tratamente. motivul acestor  tratamente a fost următorul : timp de 6 săptămâni am dorit să avem o protecţie continuă la familial de albine aflate sub experiment. Am dorit  să vedem ce efecte secundare poate avea un tratament identic cu cel din anul anterior. Practic am dorit să modelăm acea problemă care deriva din folosirea mecanică a aceluia-şi tratament an de an indiferent de intensitatea infestării cu Varroa.  În 2009 acest tratament de bază s-a folsit la 5F.  tratamentul de control l-am utilizat de 4-ori la acele familii care în perioda 16 August -21Septembrie n-au fost tratate cu Amitraz ci cu un piretroid.
2.3.2.5 Amitraz  introdus cu benzi de fumigaţie 
Această tehnologie se potriveşte cu tehnologia Furetto şi se potrivesc  cu cele descries acolo iar cantitatea de substanţă introdusă a fost de 20mg. În 2009 din motive de comoditate nu cu această substanţă am efectuat tratamentul de control la familial de albine,  care la tratamentul de bază nu s-a folosit Amitraz.
2.3.2.6 Thymovar +acid formic
Şi în 2008 am experimentat alternative la substanţele mai tari, acest produs l-am aşezat deasupra cuibului după 10 zile am îndepărtat magaziile. Sau folosit 2 benzi/familie am introdus 1 bandă pentru o perioadă de acomodare iar după o săptămână cea de a 2-a bandă s-a folosit 30mg substanţă pentru fiecare familie. La dispariţia mirosului în jur de 10 Septembrie am îndepărtat cele două benzi şi prima zi de tratament cu acid formic a fost în 13 Septembrie. Metoda de folosire a fost cea din 2008 adică în cutiile de CD sa pus un burete în prima fază am stropit 25ml iar la 4 zile am stropit încă 30ml total 55ml.
2.3.2.7.Bayvarol substanţă activă Flumetrin.
Dozarea am făcut-o conform instrucţiunilor date de fabricant, am introdus câte o bandă la o familie între ramele de cuib. Substanţa activă introdusă în cuib a fost de 14,4mg.
2.3.2.8. Mavrik substanţă activă Fluvalinat
Pe beţişoarele ţinute în apă 24 ore am 2ml substanţă adică 1ml pe fiecare faţă după care le-am zvântat la loc răcoros încă 24 ore, s-au introdu câte 2 bucăţi în poziţie verticală la fiecare familie de albine din calculele noastre a reveni 960mg Fluvalinat pentru fiecare familie de albine.

mosunick

Nu imi este clar rezultatul din tabelul trei.
Puteti sa explicati? Nu inteleg care din metode au avut eficienta mai mare.
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

oroles

Citat din: mosunick din Mai 24, 2013, 09:25:36 PM
Nu imi este clar rezultatul din tabelul trei.
Puteti sa explicati? Nu inteleg care din metode au avut eficienta mai mare.
Interesant e ca netratate, varroa tot cade. De ce cade? Si-a incheiat ciclul de viata?

Cred ca mai trebuie lucrat mult la validitatea si fidelitatea experimentului. Ca cineva care are un minim de experienta in domeniul experimentelor, va pot spune:
1. Numarul de cazuri a fost prea mic (doar 5 familii).
2. Nu ati realizat teste statistice (testul t). E posibil ca sa va dea rezultate irelevante deoarece aveti prea putine cazuri.
3. Experimentul trebuie replicat deoarece nu ati luat in calcul toate variabilele (Ex. gradul de infestare).
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani