rame de tei sau brad ..ce recomandati?...

Creat de dragos2006, Octombrie 22, 2007, 04:46:37 AM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55


D006

Citat din: ioanardelean55 din August 01, 2010, 12:49:01 PM
1. Am inteles ,ceara are rolul de a astupa gaurile facute de gaselnita !
2. DAR cum de a gaurit gaselnita ramele ?????
3. S-au acolo chiar e la o moda veche !!!!?
1. Pai asa mi-a venit ideea si am ceruit ramele noi si apoi si din cele vechii. Arata bine.
2. Am primit vreo 400 de rame alaturi de niste cutii abandonate de ani de zile si erau deja rustic gaurite. Le-am tinut 3 zile in saramura si sunt curios daca se mai atinge gaselnita de lemn acuma.
3. Moda retro nu se demodeaza niciodata.

stefan1

  In zonele calde, atacul moliilor este mult mai frecvent si mai periculos, asa ca inteleg pe Andrei. Si eu am gasit recent cateva rame de rezerva atacate de molii, desi la clima de aici aceste atacuri nu sunt asa frecvente. Totusi contra moliilor nu lemnul trebuie tratat ci fagurii protejati. Atacul lemnului incepe cand s-a cam terminat ceara din incinta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Observatiile mele si ale altora este ca molia nu ataca ceara ci rezidurile ramase in celula dupa generati repetate.
Aceste reziduri de pupa sunt hrana larvelor si de aceea vor ataca faguri negri cu predilectie.
De asemenea lumina este o masura de combatere pt ca nu se inmultesc daca fagurii sunt in aer liber.

stefan1

  Se numeste molia cerii (mare si mica). E adevarat ca prefera pastura si fagurii mai vechi care au resturi organice in invelisurile din celule, dar consuma si ceara pana nu mai ramane nimic.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: crombra din Noiembrie 23, 2007, 04:45:42 PM
Eu folosesc numai tei. Din 1993 de cand m-am apucat de stuparit am lucrat numai pe tei si sunt foarte multumit. Fibra teiului este scurta si la curatare nu se detaseaza aschii lungi ca la brad. Rezulta un rumegus pe care eu il strang int-ro cutie si-l pun in afumator pentru ca parfumeaza fumul cu urmele de propolis ramase.
Iar vis- a -vis de latime rama, eu am un principiu : cu cat ai mai multe rame de acelasi fel in stupina cu atat ai interschimbabilitate mai mare. Eu folosesc gratii Hannemann de buna calitate (otel zincat -ITALIA) si nu am avut probleme cu matca in magazin.

nu mai retin
parca ai cat de 1/2
ai tot 10 rame in el?
am auzit o varianta cu rame mai late in cat astfel incat sa intre doar 8 rame, celula e mai adanca si matca nu oua in ele, chiar daca nu ai gratie
stii pe unde se fac ramele astea"speciale"
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

ioanardelean55


CRISTIAN71

Dupa tot ce am citit ,chiar am unele nelamuririi . Tot nu-mi pot da seama ce lemn ar fi mai bun pentru confectionarea ramelor . Tind sa cred ca bradul ar fi mai bun decit teiul . Spun asta pentru ca bradul nu se strimba .

gore

E bun si bradul si teiul, diferenta este ca teiul se inegreste mai repede decat teiul, astfel ca ramele de tei vor arata ca fiind mai vechi. Pe langa asta sunt si mai moi ca esenta, deci pot fi distruse de daunatori mai repede iar cele de brad mai au noduri care ne incurca uneori.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

ioanardelean55


  Daca e greu sa te decizi ia in calcul si factorul economic ,adica ... ce poti procura mai ieftin si mai usor .de facut fac aceeasi treaba .




proapis13

Astazi am fost la 3 producatori de echpamente apicole de la noi din zona
iar totzi trei aveau aceleashi produse la pretzuri asemanatoare
Totzi 3 sunt shi apicultori insa cel mai mult mi-au placut ramele executate
din tei ca shi finisaje,numai ca pba era ca el nu calibreaza mashinile pentru
mai putzin de 100 rame iar pretzul il face dupa 10 ianuarie
Pana anul trecut am avut numai de la Teclem-Prod Faget insa de anul acesta
din motive financiare m-am orientat pe plan local
salve :hi:

CRISTIAN71

Citat din: ioanardelean55 din Decembrie 19, 2010, 09:04:17 PM

  Daca e greu sa te decizi ia in calcul si factorul economic ,adica ... ce poti procura mai ieftin si mai usor .de facut fac aceeasi treaba .
Asa este ,,factorul economic " dar nu si pentru mine . Dar stati sa va explic cum sta treaba : De 20 ani ani cochetez cu albinele si de fiecare data cind credeam ca am reusit situatia se schimba brusc si i-mi mureau . Treceau 2 , 3 ani si iar luam o familie de albine si necazul iar venea , insa de anul acesta m-am hotarit sa ma implic mai profund si sa trec cu mult de bariera (impusa de mine ) de 1, 2 stupi .
Am inceput sa-mi comfectionez rame pentru 10 stupi cu caturi cu tot si sunt indecis inca . Cam ce lemn sa folosesc .
Detin un atelier de timplarie dotat cu utilaje de prelucrarea lemnului si o hala pentru debitat busteni , asa ca lemnul nu este o problema . Detin materiale lemnoase de la tei pina la nuc . Stiu cum se comporta ele la variatiile de temperatura si conditiile atmosferice . Albinele agreaza mai bine teiul sau bradul in confectionarea ramelor ?

ioanardelean55


Daca asa stau lucrurile cauta un molid des la fibra si lasa  teiu.

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

CRISTIAN71

Nu ,nu molidul pentru ca este mai slab la fibra decit bradul . Cred (si asa este ) ca teiul s-ar incomvoia in timp din cauza tensionari cu sirma. Il ajuta sa se deformeze mai repede decit bradul variatiile de temperatura , si in special umezeala . Poate este bun pentru ramele de 1/2 unde distanta dintre punctele de prindere/sustinere este mai mica. Adevarul este ca mie i-mi place mai mult cum miroase teiul. Bradul cind este matur la virsta miroase mai urit , si mai ales cind este verde .