Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => RASE ȘI HIBRIZI => Subiect creat de: D006 din Ianuarie 07, 2009, 08:15:49 PM

Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2009, 08:15:49 PM
dupa ce aca a avut o campanie puternica de introducere a rasei italiene in anii 70, nimeni nu a prezentat un rezultat al acestei campanii. stuparii de la cap mai faceau si ei un mic ciubuc vanzand pe unde puteau. din experienta personala pot spune ca imperecherea cu rasa locala a avut rezultate pozitive. ce nu pot spune este daca a fost cea mai buna alegere.
in ultimii ani buckfast-ul oficial a facut presiuni pentru patrunderea pe piata romaneasca. aca cu toate ca nu a fost instare sa ofere matci certificate a fost prima care a luat foc.
matci au intrat in romania pe toate filierele cu voia sau fara voia aca. trist este ca in tara noastra nu exista nicio institutie care sa faca o cercetare pe matci certificate aduse din tarile comunitare si nici macar o firma puternica interesata de aceasta problema.
eu personal in acest moment as prefera sa cumpar matci certificate, din lipsa de timp. dar cum poti sa cumperi niste matci necertificate la acelasi pret cu matcile certificate de dincolo.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: balasbebe din Ianuarie 07, 2009, 08:37:00 PM
Daca ai bagat matca Buckfast in stupina, este dependent tot timpul. da este foarte buna, pentru cel acare vrea sa faca productie cu  ele.  Ce te faci,, cand pretul la miere scade, produsele nu se mai cumpara, dar matcile la 2-3 ani, trebuie schimbate. Nu le schimbi, nu ai continuitate.
  Ma mai distreaza cate un stupar, care comercializeaza astfel de matci, si ma invita, sa iau cate o rama cu oua, sa-mi fac si eu, de fapt sa trag niste matci. Nici macar atata nu este informat ca nu se mai pot obtine urmasi de prasila, de calitate, dintr-un hibrid.
  Eu vreau sa vin doar cu niste argumente, sa le dezbatem pe un ton cat se poate de civilizat, cu intrebari, sau documente.
  Eu scris nu am nimic oficial, decat niste pareri formate, din doua discursuri de cel care a vrut sa introduca matca oficial, in Romania, D-l  Wagner, din Sibiu, de fapt de langa Sibiu.
  Ungurii de la granita cu noi, nici nu vor sa auda de o astfel de matca.
  Sper ca pot sa fiu inteles, din ceea ce am retinut eu. Nu am nimic in comun, cu matcile crescute de cei avizati in Romania.
  Stiu ca pe vremuri, se comercializau matci prin ACA, dar stuparii  nu erau incantati.
  In judetul invecinat, este un tanar, Radu Vancea, care si-a pus in valoare talentul, si-a dotat stupina cu ceea ce a crezut de cuviinta, si a produs matci.
  Eu sunt convins ca d-l Cristi, stie ce inseamna sa lucrezi cu material selectionat, a vazut multe lucruri frumoase, pe unde a trecut sau a lucrat.
  la noi in tara mai este si un alt factor. Pe langa clima, si lipsa tot mai mare a culesului.
  Sunt stupari din judet, care in an bun la pastoral au scos 140 de kilograme miere marfa, iar in anul urmator, a venit acasa, fara sa mai acopere cheltuielile.
   Haideti daca s-a pornit discutia, sa vedem intai de ce avem nevoie de matca, sau de cules.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: CRISTI M din Ianuarie 07, 2009, 11:52:06 PM
Am si eu o intrebare , ce poate iesi din fecundarea unei matci buckfast cu un trantor autohton ? ( STIIND FAPTUL CA MATCA ESTE UN HIBRID )
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 08, 2009, 12:03:13 AM
peste o luna plec sa vad buckfast-ul in actiune , atunci va voi spune si parerea mea !
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 08, 2009, 12:53:02 AM
Buckfast - conferinta Apimondia 1999 la Vancouver
  http://translate.google.ro/translate?hl ... o%26sa%3DG (http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/artcl/EO99princBAen.html&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3DThis%2Btext%2Bwas%2Bwritten%2Bas%2Ba%2Bbase%2Bfor%2Ba%2Blecture%2Bheld%2Bat%2BApimondia%2B1999%2Bin%2BVancouver%26hl%3Dro%26sa%3DG)
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 08, 2009, 01:01:11 AM
Felicitari ! te asteptam zilnic ( daca poti ) cu traduceri sunt "meserie " !
Titlu: buckfast in romania
Scris de: balasbebe din Ianuarie 08, 2009, 09:25:51 AM
Citat din: CRISTI MAm si eu o intrebare , ce poate iesi din fecundarea unei matci buckfast cu un trantor autohton ? ( STIIND FAPTUL CA MATCA ESTE UN HIBRID )
Pornim de la teorie ca 80 % din caractere, le transmite trantorul. Daca noi cumparam Buckfast, deoarece presupunem ca linia de matci, autohtone, nu este buna, atunci ce rost ar mai avea sa nu zic intrebarea? Luam ceva, dar tot la noi ajungem.
  Poate ca ar fi buna o alta intrebare. Ce ar fi daca aceea matca, ar fi imperecheata, cu un trantor lingustica, sau carnica.
  Este tot asa doar o intrebare, sau un mod de a aborda aceasta chestiune delicata. Raspunsul, cel putin eu  nu-l pot da stiintific. Nu sunt de specialitate. Eu doar i-mi exprim parerea.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: CRISTI M din Ianuarie 08, 2009, 11:49:28 AM
Sa nu uitam ca buckfast are ani buni de cand este in Romania , cred ca sunt apicultori care au astfel de corcituri .( incrucisari de buckfast cu lingustica sau invers )
Ii rog pe aceasta cale sa ne spuna cum se comporta acesti urmas , ce avantaje sau dezavantaje au .
Ma intereseaza doar pentru cultura mea generala .
Cu respect Cristi M
Titlu: buckfast in romania
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 08, 2009, 02:19:51 PM
Eu nu uit un fragment de interviu de la televiziunea nationala de acum cativa ani cand domnul Wagner a fost intrebat daca reginele Buckfast dau o productie mai mare decat reginele autohtone.Raspunsul a fost urmatorul:si de o parte si de alta exista linii foarte bune. Si atunci se pune intrebarea:de ce este nevoie sa importam, daca putem obtine rezultate foarte bune cu ce avem? Oricum urmasele nu vor avea calitatile mamelor pentru ca nu poate fi controlata imperecherea.Nu inteleg de ce trebuie sa desconsideram tot ce avem si sa imbratisam tot ce vine din alta parte. Oare de ce vor sa ne vanda ceva foarte bun si nu il tin numai pentru ei, sa nu fie nevoiti sa mai importe produse apicole?
Titlu: buckfast in romania
Scris de: CRISTI M din Ianuarie 08, 2009, 03:56:13 PM
Dupa cum spuneti si dumneavoastra ca ficele nu au calitatile mamelor , eu cred ca introducerea lor in RO este una pur economica , adica la 2-3 ani trebuie CUMPARATE alte matci . Stiind faptul ca un buckfast de prima mana costa 40-50 euro/bucata si una la mana 2-3 costa 10-25-euro/bucata, de aici reiese un castig substantial pentru producator .
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 08, 2009, 04:45:58 PM
"Nici macar atata nu este informat ca nu se mai pot obtine urmasi de prasila, de calitate, dintr-un hibrid."
aici cred ca este o opinie gresita. intradevar nu ai controlul asupra calitatii daca faci imperecheri naturale, dar marea majoritate a matcilor vor fi la un nivel apropiat. daca vrei sa pastrezi linia (bineinteles daca chiar ai cumparat o linie cu descendenta certificata) atunci se impune imperecherea artificiala si cresterea controlata a trantorilor.
"Ungurii de la granita cu noi, nici nu vor sa auda de o astfel de matca."
din informatiile mele a fost depasita deja granita cu ungaria si sunt destui in ardeal care au deja albine corcite cu buckfast.
"Raspunsul a fost urmatorul:si de o parte si de alta exista linii foarte bune. Si atunci se pune intrebarea:de ce este nevoie sa importam, daca putem obtine rezultate foarte bune cu ce avem?"
pana nu face cineva un studiu nu putem afirma ca obtinem rezultate f bune cu ce avem. poate ca buckfastul va avea rezutate mult mai bune.
"Oare de ce vor sa ne vanda ceva foarte bun si nu il tin numai pentru ei, sa nu fie nevoiti sa mai importe produse apicole?"
este o problema pur comerciala. de ce noi nu tinem mierea numai pentru noi, daca este asa de buna? eu cred ca trebuie sa invatam sa facem comert si cu alte produse ale stupului daca chiar dorim sa fim competitivi in apicultura.
"Stiind faptul ca un buckfast de prima mana costa 40-50 euro/bucata si una la mana 2-3 costa 10-25-euro/bucata, de aici reiese un castig substantial pentru producator ."
o matca cu linie certificata poate merge si spre 100 euro. dar daca dai banii trebuie sa-i si scoti altfel nu are rost sa arunci banii. matcile "comerciale" le poti obtine sub 20 euro. si cred ca se merita.
eu nu am nimic imotriva matcilor autohtone. am impotriva celor care vand asa zise matci selectionate. am cumparat matci de la baneasa inainte de 2000, iar rezultatele au fost la nivelul matcilor crescute de mine. in 2004 am cumparat de la cislau 16 matci. la patru am luat teapa din prima, erau nefecundate. au inceput sa oua dupa aproximativ 10 zile. 6 au ouat o saptamana o rama si au disparut. am gasit botci de salvare. cele 6 + cele 4 nefecundate nu au reusit sa se ridice la un nivel multumitor, iar primul roi a fost in 2005 cu o asfel de matca. eu personal nu am timp sa ma ocup in mod profesionist de problema, dar cei care pretind ca o fac chiar gandesc ca dupa cativa ani in care o fac mai mult sau mai putin profesionist chiar au matci selectionate? aici este problema. de ce nu a existat o continuitate la centrele de selectie? de ce oamenii care au lucrat acolo nu au preluat activitatea si sa pastreze niste linii selectate poate in zeci de ani?
Titlu: buckfast in romania
Scris de: CRISTI M din Ianuarie 08, 2009, 04:59:57 PM
Eu stiu ca buckfast este de miere . Stie cineva care este diferenta de miere marfa intre 1 fam . cu buckfast si 1 autohtona ?
La mine in stupi lucrez numai cu masca si combinezon .
Ma intreb , nu ai probleme cu hotii daca ai buckfast ( stiind ca albinele nu ataca ) ?
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 08, 2009, 05:19:50 PM
"Stie cineva care este diferenta de miere marfa intre 1 fam . cu buckfast si 1 autohtona ?"
pana nu va face cineva acel studiu de care vorbeam, nu putem sa facem decat supozitii.
"Ma intreb , nu ai probleme cu hotii daca ai buckfast ( stiind ca albinele nu ataca ) ?"
daca vrei sa le folosesti si pe post de caine, eu zic mai bine sa vorbesti cu florin ca are niste dulai faini.  :rotfl:
Titlu: buckfast in romania
Scris de: filip din Ianuarie 08, 2009, 05:37:27 PM
Toate soiurile de albine crescute de apicultori sunt de miere.
Sunt totusi cateva particularitati avute in vedere la selectia unei regine si implicit la formarea unui stup recordist.
Sa incepem cu -IERNAREA
Care este media populatiei unui stup dintr-o anumita rasa la intrarea in iarna?
-Cum se dezvolta in primavara si daca poate sa ajunga la culesul de salcam la capacitate maxima.
Cum ponteaza matca in lipsa de cules?
Daca pleaca in camp dimineata devreme,iar la salcam sunt stupi care culeg si pe ploaie marunta.
-lungimea trompei albinei.
Agresivitatea sau blandetea pe mine nu ma deranjeaza,dar e o proglema daca ai stupii in zona cu populatie,animale,etc.
Un lucru important e adaptarea unei matci create intr-un areal ,prin mutare in altul.
Se stie ca o matca performanta dintr-o zona a tarii nu are acceleasi performante in alta zona a tarii.
Am studiat si am desfintat linii de matci din cauza roiri,agresivitatii chiar in timpul unui cules maxim si a slabei putere de acumulare.
Nu poti da verdict la o linie de matci decat dupa cativa ani.
Orice greseala in apicultura se plateste.
Va doresc DRUM BUN SI CALE LUMINATA!
Titlu: buckfast in romania
Scris de: CRISTI M din Ianuarie 08, 2009, 05:39:22 PM
Ai dreptate , dar daca la caine ii dai o catea , te ajuta si la incarcat . :rotfl:  :rotfl:
Titlu: buckfast in romania
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 08, 2009, 06:02:46 PM
Se pare ca nu am invatat nimic in ultimii 20 de ani. Oare din tot ce s-a distrus
chiar nu era nimic bun? Amintesc aici numai distrugerea miilor de hectare de sere si a combinatelor de crestere a porcilor. Acum mancam legume care nu au nici un gust si carne cu dioxina pe care le cumparam pe valuta.Cine castiga acum?
Oare de ce trebuie sa aducem un hibrid  din alta parte care nu stim cum se va adapta la noi si sa renumtam la albinele noastre care sunt adaptate aici de milioane de ani. Daca la alte specii putem crea microclimatul de care au nevoie aici nu putem face nimic in aceasta privinta. Eu am cumparat cu multi ani in urma niste regine de la Icda si toate au fost mai rele decat ale mele. Fiind aduse dintr-o zona cu deficit de polen, imi blocau cuibul cu pastura.Nu trebuie sa uitam cum s-a raspandit varroa in toata lumea si mai ales problemele cu albina africana in America. Singur recunosti Cristi ca este vorba de o problema comerciala. Traim intr-o lume care pe care. Oare nu se urmareste  si aici distrugerea  a ce avem, ca sa depindem de altii? Cred ca nu trebuie sa ne gandim numai la castigul imediat.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 08, 2009, 06:03:54 PM
Nu are pretentia de a fi un studiu, dar merita citit.
Italiană? Carniolan? Buckfast? Caucasian? Midnite? Starline?...
http://translate.google.ro/translate?hl ... o%26sa%3DG (http://www.tnbeekeepers.org/pubs/The%2520Best%2520Bee.pdf)
Titlu: buckfast in romania
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 08, 2009, 06:43:14 PM
In materialul de mai sus sunt laudate albinele noastre, singurul defect, predispozitia la roire. Aici trebuie sa lucram noi prin selectie.
Multumesc si eu colegului Lulaky pentru materialele gata traduse pe care ni le ofera pe forum.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 08, 2009, 11:21:13 PM
"si sa renumtam la albinele noastre"
asa ceva nu am declarat. eu propuneam un studiu sa vadem daca putem obtine ceva mai bun. asta nu inseamna ca trebuie sa distrugem ce avem. asta oricum s-a facut dupa 90.
"albinele noastre care sunt adaptate aici de milioane de ani"
eu cred ca nu a mai ramas prea mult nici din albinele de pe vremea lui stefan cel mare. numai eu stiu de o gramada de apicultori care mai veneau cu cate o matca in traista de prin europa. eu cel mult militez pentru un studiu stiintific care sa ne prezinte comportamentul si altor rase europene in diverse areale din tara noastra. eu nu cred ca se poate produce o catastrofa. tinand cont de deplasarea rapida a albinei africane in sua, eu cred ca orice rasa europeana poate sa migreze cu usurinta pe continent daca are caracteristici bune de adaptare la un nou areal.
si ca o completare. in 2003 am lucrat in suedia cu alt roman, care cu un an inainte lucrase in spania intr-o afacere cu matci. exista o firma a unui australian care importa cu putere matcile produse in australia pana in momentul in care europenii au impus un embargou. pt austalian nu a fost nicio problema a inceput sa le produca in spania. spaniolii sunt foarte mandrii de albina lor deosebit de agresiva. ei considera ca un stup agresiv este si puternic si rezistent la boli. si totusi permit altora sa introduca matci in tara in mod organizat. eu cred ca pentru multi este o teama provocata de lipsa unor concluzii coerente asupra impactului altor rase.
m-am nascut intr-o gospodarie de la tara si sunt printre stupi de cand am primele amintiri. nu ma deranjaza ca o matca este neagra, roscata, sau blonda. urmaresc evolutia lor si le pastrez pe cele care-si fac treaba bine. asta se poate observa numai ridicand capacul unui stup, sau vazand cum iti cer caturi suplimentare in cules. asa ca atat timp cat am stupi sanatosi si puternici ma preocupa mai putin puritatea rasei pe care o am.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: Gruies din Ianuarie 10, 2009, 12:47:57 AM
un pretin de la Salaj a avut "norocul" sa ii se defecteze TIR-ul plin ochi cu Buckfast  in delta azi vara.La tras intr-o parcare si a revenit peste 4 zile,majoritatea stupilor fiind plinni de albine au roit intr-o veselie.Asadar cati zeci de mii de trantori au zburat atunci pe cerul patriei si cate asemenea zeci de cazuri similare se intampla an de an.Mentionez ca omul respectiv are mai multe rase,aia a fost Buckfastul,in Bihor are o stupina exclusiv carnica si in Salaj mai are o stupina dar acolo nu stiu ce are.Omu meu are de o viata albinele ,nu pot eu un novice sa pun la indoiala ceea ce spune si iata ce spune;in acelesi conditii de cules atat Bucfastul cat si carnica sunt cu 100% mai productive decat albina locala.Concluziile va las sa le trageti singuri.gruia. :hi:
Titlu: buckfast in romania
Scris de: stefan1 din Ianuarie 10, 2009, 01:55:49 AM
Adica sa inteleg ca daca cu albinele noastre cineva obtine 100 kg/familie, cu buckfast ar obtine 200? Dar la culesuri slabe, pentru stuparit stationar? Dar stuparii stationari care vor vedea ca li se schimba rasa fara voia lor, prin trantorii de la cei cu albine straine? Daca unii isi permit sa cumpere la 2-3 ani matci de schimb, multi stupari nu isi pot permite si se trezesc ca au soi mai slab decat aveau cu zeci de ani in urma. Dau apoi vina pe clima, pe paraziti si nu iau aminte la ce zic multi occidentali care s-au confruntat cu aceste rase cu zeci de ani in urma.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 10, 2009, 02:10:12 AM
Domnilor  oare nu  au albinele  noastre atitea  boli? Nu va  este suficient?
Albina nu  este  o  vaca Holstain,va rog mult de  tot sa  va  concentrati asupra  albinei autohtone,care printro buna  selectionare  da  rezultate.Oare  voi  nu  ginditi,la  iernare,la  culesul  de  salcim,la  adaptarea  climei.nu ci  doar la  o  imbogatire  prematura.Haideti fratilor ,sa  luptam  pt albina noastra,pt  bunastare,pt  inventii noi,sa  le  vindem  si  noi altora  produse  romanesti.
Va  multumesc.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 10, 2009, 02:21:41 AM
"un pretin de la Salaj a avut "norocul" sa ii se defecteze TIR-ul plin ochi cu Buckfast  in delta azi vara.La tras intr-o parcare si a revenit peste 4 zile,majoritatea stupilor fiind plinni de albine au roit intr-o veselie."
Nu prea inteleg.Din reclama agresiva care se face acestui hibrid stiam ca aceste albine nu au tendinta de roire.Daca in patru zile au umplut cerul patriei cu roiuri, cum ramane cu productia nemaivazuta de miere? Eu stiam ca familiile care roiesc nu prea aduna miere.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: balasbebe din Ianuarie 10, 2009, 09:07:38 AM
Daca este la secret, te rog sa-mi spui pe privat cine este pretinu. Poate il cunosc si eu. Stii ca nu dau nume.
  Baiu cu buckfastul este altul. Pleaca albinele si nu mai ramai cu nimic in lada. Pleaca batrana, si trebuie sa o iei de la capat cu matca.
  Se spune ca are caracter slab de roire. Dar tot il are.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 10, 2009, 12:16:49 PM
Il cunoastem toti din zona Rm. sarat si nu il cunosti tu care esti din acelasi judet ?
cati apicultori isi permit sa transforme un TIR in pavilion?
Inca un indiciu : este un om foarte bazat si actionar la o firma de procesare miere.
Si eu am fost la o extractie in pavilionul lui si am ramas placut impresionat de cumintenia Buckfast., bine omul are 35 de ani de experimente in spate.
Probabil i-au roit pt. ca nu a mai importat Buckfast si in pavilion au aparut regine  "spalacite" care bineinteles au luat de la trantorii autohtoni instinctul de roire , probabil a vrut sa faca un experiment un an si sa nu mai inoiasca reginele .
Titlu: buckfast in romania
Scris de: Gruies din Ianuarie 10, 2009, 10:53:12 PM
Dragos stieee!!!!!!!!!!!!!!!!!gruia. :hi:
Titlu: buckfast in romania
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 11, 2009, 01:19:17 AM
Daca presupunerea colegului Dragos este adevarata, avem dovada ca pentru a avea succes trebuie sa cumparam regine Buckfast in fiecare an si atunci cei care le vand si-au realizat telul.
Titlu: buckfast in romania
Scris de: andrei_salaj din Ianuarie 11, 2009, 12:18:41 PM
D-le Bucovineanu..cei care au facut Buckfastu' nu au alta preocupare decat sa-l vanda...si in cantitate cat mai mare..intotdeauna ce e autohton e bun in locu' respectiv...asa a fost lasat de cel de Sus..dar cei hapsini sigur:pt. bani s-au apucat sa-l aduca si prin Romania..tine 3-4 ani...si dupa aia =>hibrizi care nu-s mai valorosi decat albina noastra mai roitoare....degeaba...eu i-as impusca pe astia..strica ei rasa autohtona fara ca sa putem face nimik.... :mad:
Titlu: buckfast in romania
Scris de: Gruies din Ianuarie 11, 2009, 10:11:38 PM
nu noi tre sa facem ceva,ci cei care ne conduc.Ok mai devreme sau mai tarziu asazisacarpatina tot se mai corceste ca nu suntem NouaZeelanda sa fim complet izolati,baiu ii ca ''iluminatii" care ne conduc nu fac CEVA sa o pastreze undeva nealterata.Bine nea Andrei,zici ca ti s-a corcit septelu anu trecut c-ai fost la pastoral in Ungaria,hai dumneata la mos Zorici sa-ti dea cate regine vrei de carpatina de la mamica ei,imperecheate de Burebista insusi.Si problema e rezolvata.Eu unuy cred nimeni nu-i tampit sa cumpere Buckfast si altele cu 100 de euroi /buc cand ar putea cumpara (de ce nu primi gratis) o carpatina SELECTIONATA care sa aiba aceleasi caractere.DE CE?Ptr simplu fapt ca o carpatina sensibil egala cu cele enumerate nu exista,a mierlit-o demult si unii au si primit bani pentru selectionarea ei toata vremea asta.Atunci cei care tre sa puna paine pe masa la prunci exclusiv din aceasta meserie nu trebuie condamnati ca s-au reorientat.Nu trbuie condamnati, in nici-un caz.GRUIA. :nod:
Titlu: buckfast in romania
Scris de: D006 din Ianuarie 11, 2009, 10:20:51 PM
In Romania s-au adus tot felul de regine din diferite tari inclusiv in cutii de chibrite . Cine a fost in pastoral oricum are o corceala de regina.
Matca originala romaneasca gasesti doar prin sate din munte unde nu a fost numeni cu stupi din exterior , aceste zone ar trebui ocrotite prin lege ca  rezerva de material genetic cum sunt zimbrii , iar in restul tarii Dumnezeu cu mila... :wink2:
Titlu: buckfast in romania
Scris de: andrei_salaj din Ianuarie 11, 2009, 10:48:40 PM
asta cu ocrotirea acestor zone....o gasesc fff interesanta...probl e acolo sus..cand se va vota legea asta????ca aia numa de buzunaru lor au grija.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: remiland din Septembrie 21, 2010, 08:04:47 PM
Citat din: abeja din Ianuarie 10, 2009, 02:10:12 AM
Domnilor  oare nu  au albinele  noastre atitea  boli? Nu va  este suficient?
Albina nu  este  o  vaca Holstain,va rog mult de  tot sa  va  concentrati asupra  albinei autohtone,care printro buna  selectionare  da  rezultate.Oare  voi  nu  ginditi,la  iernare,la  culesul  de  salcim,la  adaptarea  climei.nu ci  doar la  o  imbogatire  prematura.Haideti fratilor ,sa  luptam  pt albina noastra,pt  bunastare,pt  inventii noi,sa  le  vindem  si  noi altora  produse  romanesti.
Va  multumesc.
rasa holstein are si ea tarele ei, ca orice hibrid specialzat dealtfel,nu poate rivaliza cu micuta ,vechea ,ciudat colorata si necunoscuta rasa autohtona(nu mai stiu cum se numeste)din delta dunarii in privinta imunitatii.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Octombrie 31, 2010, 07:11:35 PM
la albine treaba sta cu totul altfel fata de vaci.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Octombrie 31, 2010, 07:56:20 PM
Poate si explici.  :hi:
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Octombrie 31, 2010, 09:54:02 PM
vaca este vaca si matca posta... :wink2:
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 05:50:24 AM
Atata poti ...
Atata explici.
:rotfl: :rotfl:
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 08:44:30 AM
  Daca intrebarea ar fi pus-o un stupar m-as fi straduit sa dau un raspuns cat mai explicit si complet . Dar cand intreaba ....
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 04:27:26 PM
 :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Se pare ca nu sti.  :hi:
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 05:42:39 PM
  Of ,ce ma fac ? mai prins !  :) poate ne explici tu !
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 06:03:17 PM
Bine ma Dragose hai ca te ajut.
Vaca mananca iarba si face lapte si are 4 picioare.
Regina sta in stup si mananca laptisor de matca si face oua nu lapte.
Chiar daca ai lipsit la scoala lucrurile astea le puteai prinde din viata de zi cu zi.  :hi:
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 06:05:58 PM
   daca cumva ai uitat aici discutam despre HIBRIDARE  si nu de anatomie !
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 06:16:08 PM
Citat din: dragos2006 din Octombrie 31, 2010, 09:54:02 PM
vaca este vaca si matca posta... :wink2:
Asa este dar tu ai deviat de la subiect.  :nono:
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 07:09:11 PM
  Scuze am uitat sa pun ghilimele la termenul "posta " . Eu am folosit acest termen in sens peiorativ inlocuind termenul stiitific de poliandrie , fenomen care nu se intalneste la vaci.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 07:27:16 PM
Daca ai posta sincer si la subiect fara sa incerci sa fi "smecher" ai avea viata mult mai usoara.
Dar nu ai mai fi TU.  :hi:

Oricum ce poti spune despre acest hibrid?
Asta daca sti ceva si poti imparti cunostintele tale fara egoism.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 07:36:20 PM
  Bukfast pentru apicultura este ceea ce reprezinta Monsanto pentru agricultura.  Intaii vine firma si te imbie cu fel si fel de oferte , fermierul pune botul apoi nu mai poti face productie daca nu cumperi seminte si persticide de la ei.
  la fel si cu Buckfast , intai vine cu imaginea idilica de albina linistita si harnica , tu stupar pui botul , in cativa ani se distruge raza autohtona si ajungi la mana firmei Buckfast.

  La prima vedere sari si aduci fel si fel de matci in stupina dar nu-ti dai seama ca trecand timpul vei avea in stupina doar o "cioara vopsita" , gen cele vandute pe un forum de anunturi apicole.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 08:33:06 PM
Adica tu vrei sa spui ca este un hibrid care nu se poate inmulti singur si ai nevoie sa cumperi matci continuu.
Ai avut astfel de experienta ca tare esti suparat.
Costul unei astfel de matci este justificat de saltul de productie de la 8kg la 80kg pe an?
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 08:58:51 PM
  Musai trebuie sa cumperi de la ei , tu daca incerci vei obtine ori o cioara vopsita ori investesti o suma mare de bani si te dedici productiei de astfel de matci. Problema este ca acesta matca este marca inregistrata si s-ar putea sa ai probleme cu legea.
  Eu personal nu am avut nici o experienta cu acest hibrid numai ca niste oameni specialisti mi-au explicat de ce buckfast este "toxic" pentru Romania.
  Saltul de productie de 10 ori nu se face numai cu o matca , daca nu ai cules ideal si conditii meteo favorabile poti sa ai matca poleita cu aur ca tot nu faci mare branza . Ma bag la concurs cu oricine la cules de salcam eu venind cu o "curva " bine aleasa si altul cu bucfast.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 10:00:39 PM
Inseamna ca sti pe cineva care a facut o productie frumoasa de esti asa de inversunat.

Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 01, 2010, 10:12:03 PM
  Am avut sansa sa asist la o extractie la salcam intr-o stupina cu matci Buckfast iar productia obtinuta de acel stupar ( unul dintre cei mai tari in bransa din Romania) nu m-a dat pe spate . Daca vedeam o productie extraordinara acum si stupina mea era Buckfast. Avantajul lui era faptul ca albinele erau foarte linistite iar avantajul meu este ca nu trebuie sa cumpar anual matci din Germania . Productiile obtinute au fost sensibil egale.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 02, 2010, 09:50:34 AM
http://www.gbbg.net/nativeversusbuckfast.html
atunci cand o sa cititi si un astfel de studiu comparativ in romania, puteti sa emiteti opinii.
atat timp cat cercetarea romaneasca doarme, opinia lui "badea vasile" este litera de lege intre stuparii romani.

ce nu inteleg:
- introducerea masiva a rasei italiene in anii '60-'70 ce influenta a avut asupra rasei autohtone???????
- de ce buckfast-ul nu se poate corcii cu rasa autohtona???
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 02, 2010, 10:10:09 AM
Pai din cate vad eu in studiul indicat de Cristi X, Buckfast si-a cam luat bataie de la bastinasa irlandeza!
Orice afacerist incearca sa isi protejeze si sa isi sporeasca afacerea in diverse moduri, insa asta cu dependenta clientului de firma furnizoare mi se pare cea mai odioasa!
Este modelul exact al consumului de droguri... ii dai cateva doze gratis sau la pret mic, dupa care, cand devine dependent, cresti pretul iar clientul  nu mai are ce face... e sclavul tau pe veci!

Chiar daca ai inregistra productii sporite la miere (desi irlandeza a batut-o clar si la capitolul asta pe cea de la buckfast) ce folos pentru apicultor daca va plati sume imense, anual, pentru matci de la nemti?
Ce iei pe mere, dai pe pere!

Nu ar fi de mirere, la cum evolueaza economia mondiala, sa fie conditionate si fondurile europene de achizitionarea doar a unor produse/materiale biologice de la astfel de firme...
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 02, 2010, 01:03:06 PM
"- de ce buckfast-ul nu se poate corcii cu rasa autohtona???"
Desi cei care au creat buckfast sustin ca este o rasa ca si toate celelalte, acest lucru nu este adevarat. Buckfast este un hibrid. Ori se stie ca hibrizii nu transmit caracterele valoroase la urmasi. Si asa, mai ales in ultimii ani, multi apicultori au facut tot felul de experimente aducand regine din diferite zone ale Europei si nu numai. Acest lucru altereaza mai mult sau mai putin albina autohtona din diferite zone. In timp daca nu se introduc masiv alte rase aceasta alterare se diminueaza. De ce sa facem niste cheltuieli mari cu buckfast daca ceea ce cumparam nu poate fi pastrat nealterat pentru viitor. De ce sa nu pastram albinele noastre care sunt aclimatizate aici de milioane de ani? Se stie ce a rezultat prin introducerea albinei africane pe continentul american.
In Polonia in anii din urma s-a introdus un numar semnificativ de regine Buckfast. Am discutat cu un apicultor polonez care era foarte nemultumit de ceea ce a rezultat dupa introducerea acestora.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 02, 2010, 01:34:03 PM
"Orice afacerist incearca sa isi protejeze si sa isi sporeasca afacerea in diverse moduri, insa asta cu dependenta clientului de firma furnizoare mi se pare cea mai odioasa!"

este o poveste care se transmite prin viu grai. vreau sa citesc si eu ceva (un studiu documentat) legat de problema asta. poate cineva sa indice o sursa???? eu am vazut corcituri cu buckfast si nu erau deloc sterile.
nu vrea nimeni sa vorbeasca cat de autohtona mai este albina noastra dupa combinatia masiva cu rasa italiana.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 02, 2010, 01:53:07 PM
Citat din: cristi x din Noiembrie 02, 2010, 01:34:03 PM
eu am vazut corcituri cu buckfast si nu erau deloc sterile.

Nu te contrazic, insa asa cum spunea si Bucovineanu, fiind hibrida, matca buckfast nu transmite caracterele sale valoroase la urmasi, deci corciturile nu vor avea acele atuuri cu care se lauda producatorii!
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 02, 2010, 01:59:10 PM
Citat din: cristi x din Noiembrie 02, 2010, 01:34:03 PM
nu vrea nimeni sa vorbeasca cat de autohtona mai este albina noastra dupa combinatia masiva cu rasa italiana.

Albina autohtona si cea italiana sunt rase de albine, deci un caracter valoros aparut la un ascendent se transmite la descendenti...
Nu sustin ca albina noastra autohtona este cea mai tare, insa din combinatia cu o alta rasa au rezultat cu siguranta indivizi care au pastrat caractere valoroase atat de la o rasa cat si de la cealalta... Iar daca incrucisarea s-a facut controlat, de catre crescatorii de matci, urmarind perpetuarea acelor caractere valoroase, cu siguranta au rezultat "corcituri" mult mai valoroase decat fiecare dintre parinti! Eu asa am invatat la genetica!

deci incrucisarea cu albina italiana este un lucru benefic pana la urma... poate rasa autohtona pura nu facea fata noilor conditii de mediu sau cerinte de productie...

Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 02, 2010, 02:07:18 PM
Daca buckfast ar fi o rasa de albine, putand transmite caracterele valoroase de la ascendenti la descendenti, ar insemna ca si eu, la mine in stupina, fara prea mare efort, sa pot obtine o matca buckfast, prin metodele simple, deja cunoscute.
Si daca asta ar fi posibil, eu producandu-mi singur matca buckfast, nu as mai avea nevoie de producatorii germani, ceea ce inseamna ca nu as mai fi dependent de ei, as putea deveni un avocat al buckfast-ului... insa realitatea nu imi da nicio  sansa!
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 02, 2010, 04:26:28 PM
Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 02, 2010, 02:07:18 PM
Daca buckfast ar fi o rasa de albine, putand transmite caracterele valoroase de la ascendenti la descendenti, ar insemna ca si eu, la mine in stupina, fara prea mare efort, sa pot obtine o matca buckfast, prin metodele simple, deja cunoscute.
Si daca asta ar fi posibil, eu producandu-mi singur matca buckfast, nu as mai avea nevoie de producatorii germani, ceea ce inseamna ca nu as mai fi dependent de ei, as putea deveni un avocat al buckfast-ului... insa realitatea nu imi da nicio  sansa!

sincer nu inteleg de unde culegeti informatiile. daca nu gasesti in germania matci buckfast, poti sa cumperi de la po gustafsson din suedia. oricum raportul calitate pret intre marfa de import si cea autohtona este net superioara.
pentru neincrezatori: oare cum in suedia se pot produce matci buckfast de calitate, iar in romania nu???????
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 02, 2010, 05:05:58 PM
Nu am spus ca nu se pot produce matci buckfast de calitate in Romania!
Daca se pot produce in Germania se pot produce si in Romania!
Problema este ca trebuie sa detii "tehnologia"!
Iar aia se ia pe bani grei de la nemti...

Eu intrebam daca eu, un apicultor amator din Romania, imi pot produce in propria stupina si pentru uzul propriu astfel de matci, asa cum imi produc matcile autohtone!
Daca pot produce matci buckfast de o calitate sensibil egala cu cele cumparate de la nemti sau suedezi, dar cu mijloacele mele modeste, fara sa cheltui sume enorme pentru infiintarea unei crescatorii de matci buckfast, atunci totul mi se pare OK.
Daca insa trebuie sa stau la mana nemtilor si sa platesc pentru matcile lor, fiindu-mi luata posibilitatea producerii propriilor matci in stupina, nu mi se pare normal si rentabil pentru mine, ci pentru nemti!

Asta spuneam!
Daca ma convingi, lamurind aceste aspecte, voi fi, asa cum am mai spus, avocatul buckfast-ului!

M-am adresat catre tine, Cristi X, asteptand lamuriri, intrucat tu ai ceva experienta in lucrul cu aceste matci, din cate inteleg, pentru ca ai lucrat cu PO Gustafsson si cu albinele sale buckfast!
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: valter din Noiembrie 02, 2010, 05:26:35 PM
U
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 02, 2010, 05:33:26 PM
Pentru a produce o rasa pura trebuie sa ai si controlul asupra trantorilor si o oarecare diversitate genetica.
Asta ar insemna cativa zeci de stupi buckfast pt insamantarea artificiala sau cateva sute pt cea naturala ca sa domini zona de imperechere cu trantorii buckfast sau orice alta rasa.
Oricum aici am vazut planta rotof, care este un cartof altoit cu o rosie si daca te uiti prima data vezi potentialul de productie superb.
Toata vara aduni rosi si toamna scoti cartofii din pamant.
Realitatea este ca este un "catar" deoarece este o planta sterila ce nu se poate inmulti natural si va trebui sa o cumperi in fiecare primavara.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 02, 2010, 05:38:44 PM
Exact de asta mie teama si cu matcile buckfast!
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: D006 din Noiembrie 02, 2010, 05:51:22 PM
Din ce am citit sunt albine normale selectionate timp de .... 60 de ani.

http://en.wikipedia.org/wiki/Buckfast_bee
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: stefan1 din Noiembrie 03, 2010, 02:07:33 AM
  Am scris odata despre Fratele Adam, cel care a creat rasa Buckfast si din cate rase a facut incrucisari, incepand din anglia, Spania, Franta, Italia, Serbia, Grecia, Turcia, Egipt, Kenia si alte zone.
  Nu problema ca ar scoate urmasi sterili - ceea ce nu-i adevarat - este marele pericol al acestei rase, ci faptul ca in generatiile urmatoare o sa apara albine si trantori care vor avea acele caracteristici ale acelor rase exotice. Adica gene recesive la hibrizii initiali se vor manifesta in urmasi, cu consecinte din cele mai rele. Vor aparea in stupi albine care nu pot rezista la iernile noastre (de ex) si care vor face diaree in stupi, sau albine sensibile la anumite boli sau viroze, care apoi se vor raspandi in toata comunitatea. Poate cand voi mai cauta voi posta pareri ale stuparilor in a caror zona au fost introsuse astfel de matci si care au constatat cum rasele lor autohtone s-au degradat destul de repede dupa aceasta. Chiar italienii se plang ca si in zonele lor consacrate ale rasei Ligustica, rasa s-a degradat si impurificat de cand a fost introdus Buckfast.
  Nu se poate face o analogie cu matcile din rase stabile ca Italiana sau chiar Caucaziana, care nu sunt hibrizi si la care este o stabilitate genica, incat urmasii nu pot fi mult diferiti fata de parinti. In plus Italiana este genetic aproape de Carnica si deci si de Carpatina.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: edy din Aprilie 16, 2012, 01:10:16 AM
 Scopul fratelui Adam da abazia Buckfast a fost de a crea o rasa de albine rezistenta la atacul parazitului traheal A.woodi dar rezistenta si la alte boli, de aceea la inceputul secolului trecut mai bine zis prin anul 1926 cand in Anglia au murit aproape toti stupii el a folosit rasa A.M.Ligustica pe care a incrucisat-o cu diverse rase pe care el personal le-a adus in Anglia ,rase din EUROPA,ASIA MICA SI AFRICA. Timp de peste 70 de ani el a selectionat acest hibrid care s-a stabilizat,si dupa cum spunea el chiar daca acest hibrid se va incrucisa cu o alta rasa precum carnica sau caucazica el va da mereu o discendenta puternica -deoarece este cum am mai spus un hibrid stabil d.p.d.vedere genetic-dimpotriva el se va imbunatati continuu dar aceasta depinde de noi de a sti sa observam albinele noastre deoarece ele ne vor spune acest lucru,daca ceea ce facem este corect sau gresit.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: stefan1 din Aprilie 16, 2012, 02:27:06 AM
  Aici am dat niste date despre munca fr. Adam:
     http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1358.msg17017#msg17017 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1358.msg17017#msg17017)

Rasa nu e asa de consolidata cum spuneti.
   Dau doar un exemplu, mentionat si in postarea citata:
  La batranete, in 1992 (avea 94 de ani), dupa ce a lasat munca in statiunea de cercetare pe seama unor colaboratori, deci in 1992, stupina de 320 stupi de cercetare a dat doar 1500 kg de miere, deci sub 5 kg/familie. Profund dezamagit se retrage vara si iarna in Germania, in locurile natale. Este o dovada clara ca fara o munca sustinuta de selectie permanenta, rasa asta degenereaza.

Deea si trebuiesc procurate mereu regine de la furnizorii de Buckfast.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: centrifuga din Aprilie 16, 2012, 02:42:25 PM
nu este vorba de o rasa,ci de un hibrid-in regnul vegetal ,sau metis in regnul animal.
descendentii se segrega in constituientii initiali
matca b este o componenta,cea de a doua componenta a metisizarii o constituie trantorul cu care s-a imperecheat matca,iar metisul este albina rezultata din ouale depuse !
daca introduceti in stupina voastra o astfel de matca neimperecheata,ce se va imperechea cu trantorii locali,nu vor rezulta albine b,ci un alt metis.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: milu56 din Aprilie 16, 2012, 11:45:20 PM
Are dreptate dl.stefan1si eu am trecut prin aceasta experienta si am ajuns la concluzia ca cea mai buna rasa e selectia din propria ta stupina.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: edy din Aprilie 17, 2012, 11:10:54 PM
 Oricum,a lucra cu albinele de Buckfast (nu este corecta a le chema albine sau rasa Buckfast ci albine de Buckfast dupa numele localitatii unde a trait fratele Adam)este o placere,deoarece aceste albine sunt extrem de blande precum albinele romanesti,foarte productive,cu o dezvoltare exploziva primavara chiar cu 20 de zile mai repede decat multe rase,chiar mai repede cu mult si decat rasa A.M.Ligustica-rasa italiana,sunt albine ce ies din stup si la temperaturi de 6 grade Celsius pentru a cerca o picatura de nectar sau de apa atat de necesar cresterii puietului primavara,familii de mari dimensiuni ce se dezvolta ideal in stupul Dadant de 12 rame si care valorifica foarte bine orice fel de cules de primavara timpuriu de la papadie si rapita pana toamna tarziu.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: filip din Iulie 26, 2017, 07:09:44 PM
Iata cocluzia lui Dragos privind rasa BK:
De urmarit atent dupa minutul 5.30
http://www.youtube.com/watch?v=x8ww-ZWS048
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: stefanm din Decembrie 10, 2017, 07:14:16 PM
https://www.youtube.com/watch?v=uu9L71IqVXs

Un interviu cu un specialist care lamureste clar ce se intampla odata cu patrunderea rasei Buckfast in Romania .Dansul specifica expres ca e vorba de o rasa sintetica (formata din combinarea genotipurilor mai multor rase) obtinuta in urma cu 70 ani si care are acum un potential genetic stabil tanind cont ca o matca se schimba la 2 ani. Dar mai bine ascultati ca dansul explica mult mai bine .. Concluzia este ca e vorba doar de beneficii .
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: tinumaftei din Decembrie 10, 2017, 11:14:11 PM
Concluzia este gresita. Desi nu fundamental.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: stefanm din Decembrie 12, 2017, 11:33:15 AM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 10, 2017, 11:14:11 PM
Concluzia este gresita. Desi nu fundamental.
Pai de ce? E profesor , totusi...
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: tinumaftei din Decembrie 12, 2017, 08:00:28 PM
Citat din: stefanm din Decembrie 12, 2017, 11:33:15 AM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 10, 2017, 11:14:11 PM
Concluzia este gresita. Desi nu fundamental.
Pai de ce? E profesor , totusi...
Cresterea a doua rase diferite in aceeasi areal, in aceeasi curte este posibila doar o generatie.
Generatia urmatoare este un metis. In cateva generatii toata populatia se va metisa.
Consecintele? O mare variabilitate a produsilor, o mare instabilitate genetica respectiv a caracteristicilor de productie.
Dupa cativa ani nimeni nu va mai creste ceva anume, nici cel cu albina locala, nici cel cu Bk, pentru ca albinele cu descendenta mai pronuntata de Bk, nu vor mai fi bk, iar albinele cu mai mult "sange" de carpatina nu vor mai fi carpatina.
Astazi, albina locala nu este cea mai performanta, pe o scara de la 1-10 as nota-o cu 7-7,5 cel mult. Dar este o populatie stabila care da rezultate la ameliorare si chiar la infuzie de carnica, ramane stabila, cu descendenti uniformi.
Albina de Bk are o nota mare, dupa mine 9,5-10 mai ales daca sunt aplicate tehnologii intensive. Ma refer la albina pura de Bk, nu la ce vand in general crescatorii parati de albina de Bk. Dar descendenta bk X autohtona, dupa 2-3 generatii este sub albina autohtona, pastrand toate defectele rasei sintetice Bk.
In cazul unei hibridizari scapate de sub control, natura isi va face datoria, dar vor trebui niste zeci de ani ca genele nedorite sa treaca in adormire si infuzia celor productive sa fie stabilizata.

Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: stefanm din Decembrie 12, 2017, 09:19:17 PM
Recunosc,cunostintele mele de genetica nu sunt cele mai bune si nici actualizate,dar ,de ce dupa 2,3 recombinari ,rezultatul sa mosteneasca doar genele proaste ( sau cea mai mare parte) ? Multumesc !
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: tinumaftei din Decembrie 12, 2017, 10:13:13 PM
Nu este chiar complicat.
Suntem de acord ca Bk este o rasa sintetica, artificiala.
Ea a fost creata prin incrucisari intre mai multe rase, dintre care nici una nu este de valoarea ei. Toate sunt inferioare.
Printr-un proces de hibridare si selectie s-a ajuns la albina de Bk, care inglobeaza doar caracterele valoroase ale acestor rase inferioare.
Spuneam ca rasele din care a rezultat Bk sunt inferioare insa fiecare are cate o particularitate valoroasa, unele instinctul slab de roire, altele cresterea masiva de puiet, altele orientarea spatiala si randamentul la cules, etc
In albina de Bk, caracterele nedorite ale acestor rase "stau in adormire". Ele nu au fost sterse din memoria genetica, doar ca acele gene nu sunt active. In momentul in care albina de BK se combina cu o alta albina, in cazul de fata maidaneza, aceste gene se activeaza si produc particularitatile acelor rase. Prin urmare hibridarea in continuare a acestei rase nu face ca valoarea de productie a produsului rezultat sa creasca, ci, dimpotriva, si asta cu o mare variabilitate.
Daca nivelul de hibridare intre albina locala si Bk este foarte mic, rezultatul nu este catastofal, fiindca natura exclude variantele neadaptate (in special iernarea este o problema la albina de Bk) si raman in natura doar exemplarele adaptate prin aceasta producandu-se un aport de gene valoroase, ceea ce se numeste in limbaj de specialitate infuzie.
Daca insa volumul hibridarii este mare, pana acolo incat nu mai stii care cu care, atunci se va crea in cateva generatii o masa de albine, cu nota medie sub nota parintilor, cu mare variabilitate si foarte greu de ameliorat. In alte cuvinte fiind spus, atunci cand cresti matci, valoarea acestora este foarte, foarte diferita, iar ca medie sub nota matcii mama, fiindca si mama este tot un hibrid.
Daca la "cresterea in rasa curata" probabilitatea ca dintro matca buna, peste media stupinei, ficele ei sa fie 70-80% asemanatoare ei, la o matca hibridizata, posibilitatea ca ficele ei sa ii fie asemanatoare este cu mult mai mica.

Un lucru este cert, in cazul cresterii in masa a doua sau mai multe rase pe acelasi areal, lucrarea de ameliorare va fi din ce in ce mai dificila fiindca selectia pe partea masculina va fi doar opera hazardului.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: stefan1 din Decembrie 13, 2017, 04:23:02 AM
  Un lucru este cert: in toate locurile unde a partuns Buckfast-ul, rasele locale s-au degradat si rezultatele apicole au scazut. Trebuie numai sa citim ce spun, francezii, italienii, nemtii. Ca si in cazul neonicotinoidelor sunt persoane si institutii care incearca sa explice celor care stau sa-i creada, ca acestea sunt inofensive fata de albine. Deci depinde ce citesti. Practica insa este cea care trebuie sa valideze teoria si la hibridul Buckfast aveam de unde ne informa, ca in Vest rasa a fost introdusa mult mai inainte si rezultatele s-au vazut si noi puteam sa nu mai repetam experienta. Este curios ca degradarea raselor locale se face mult mai rapid decat in cazul in care in zona se aduceau familii din rasele consacrate (ligustica, carnica sau caucaziana).
  Dovada ca insusi Buckfast-ul se degradeaza in timp este ca si la noi se face mare diferenta intre Buckfast-ul 'de la mama lui' si cel produs in tara. De fapt insusi Parintele Adam, creatorul acestui hibrid, spunea ca este nevoie de infuzie de gene noi de la rasele constituente, pentru a se pastra calitatile hibridului. Cand am vorbit despre Parintele Adam am aratat cum dupa ce acesta, foarte batran, s-a retras de la ferma de elita din manastirea din Anglia, in cativa ani, productia de miere a acestui lot-matca a ajuns la doar cateva kg/an.

Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: Eugen B din Ianuarie 04, 2018, 08:27:23 PM
Multi nu se lecuiesc pana nu isi termina stupina.
Orice alta rasa e "periculoasa " ca nu este adaptata la noi in zona.
Rasele hibride au si multe alte probleme, cine stie biochimie si genetica stie la ce ma refer.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: roi_ag din Ianuarie 04, 2018, 08:57:36 PM
Citat din: Eugen B din Ianuarie 04, 2018, 08:27:23 PM
Rasele hibride au si multe alte probleme, cine stie biochimie si genetica stie la ce ma refer.
Pai spunele, poate unii se vor gandi de 2 ori.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: Eugen B din Ianuarie 05, 2018, 04:15:18 PM
La fel la animale , ca si la plante in mare, genele care se folsesc nu se armonizeaza intre ele. Adica chestia cu hibrid e facut ceva fortat de om, care in timp sau care de la generatie la generatie se degradeaza din cauza lipsei de armonie sau combinatie sau cum vrei sa ii zici dintre gene.
De exemplu la fel la albine ca la porumb , e doar exemplu,si la cartofi merge si la multe altele/
Generatia 1 rasa hibrida albine da o productie peste rasa normala de albine, dar urmatoarele generatii mai ales de la 3 in sus , e dezastru, ajungi de la productie de 130-140% in primul an, la productii de 20-30% maxim la generatia 3-4 . Sunt si experimente si statistici cu privire la asta
La fel si la porumb si alte soiuri de plante, prima generatie da productie buna, dar daca semeni din samnata ta vei avea prodcutie cam 50-70% la generatia 2, si tot mai slab de la generatie la generatie.
Va fi problema cand firmele nu vor mai produce Generatia 1, dupa va fi dezastru. Pana atunci cumperi an de an, matci, seminte si alte cele.
In plus rasa nostra este de mi de ani acomodata in tara. Restul raselor sunt acomodate in alt climat, fiecare cu clima din tara respectiva.
Nu trebuie sa uitam ca trebuie trecut pe caiet cat sa cheltuit, cat sa produs si dupa ce se trage linie sa se vada care e treaba.
In ani mediocrii, cand nu prea e cules, garantez ca generatia 1 de bk nu este mai profitabila ca cea locala,ca trebuie sa fi cu cisterna sa le dai mancare, ca este populatie, dar daca nu e cules moare de foame.
Ca in toate domeniile sunt avantaje si dezavantaje.
Multi nu vor sa recunoasca care e treaba, detinatorii de bk si alte rase, si chiar cea locala.
Dragos, sau altii Tinu Maftei, si cei care au mai avut alte rase observa ca la ce cules este la noi in tara nu se merita sa avem nush ce rase.
E vorba si de continuarea genetica a rasei, rasa nostra se degradeaza de la an la an. In unele zone cred ca e compromisa .
Fiecare face ce crede, nu uitati, adevarul este in buzunar!
Bafta , si folositi semintele din batrani si la fel si rasa de albine si alte animale.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: stefan1 din Iulie 10, 2019, 04:11:51 AM
Reiau aici mesajul postat ieri de @jonny_it, care necesita un raspuns. Nu am putut sa il pun acolo, pentru ca topicul a fost inchis. Parodiind pe Toparceanu din poezia "Doi cocosi":"Jonny paraseste sfada/Intorcandu-se cu coada."

 
Citat din: jonny_it
i] Citat din: stefan1 din Ieri la 08:30:10
    Eu cred ca doar te faci ca nu intelegi.
___________


Asa este, cei care au studii in domeniu inteleg mai greu, trebuie sa primeasca explicatii de la cei care au auzit de la vecinul ca buckfast-ul este periculos.
_______________

    Citat din: stefan1 din Ieri la 08:30:10
    Genele care dau caractere 'rele', adica dau urmasi cu probleme s-au eliminat in timp tocmai prin selectie naturala, adica acele familii au murit de foame sau de boli si au strabatut secolele doar albinele cu gene bune, care le permiteau sa supravietuiasca in conditiile concrete de clima si cules de la noi. Buckfast-ul a adus albine cu gene valoroase, dar unele din zone cu totul diferite de tara noastra. In F1, F2, F3, acele gene sunt recesive, adica nu se manifesta, iar genele care vin de la trantori autohtoni sunt compatibile cu zona si conditiile de la noi, deci familiile rezultate sunt de buna calitate.
_________________


Am ras putin. Al naibii gene are buckfast-ul, ca alea bune toate sunt recesive si ramane doar ce este rau.
Luati-l de mana pe dl Bucovineanu va rog.
Gata, nu mai postez nimic, rasul ingrasa.
[/i]

  Nu mi-am propus sa il fac pe Jonny sa renunte la Buckfast. Era doar o discutie pe cat se poate cu argumente dupa care fiecare cititor isi formeaza o parere. Studiile de genetica pe care le clameaza ar trebui sa-l ajute sa vina cu argumente si nu cu arogantza. Ce am spus eu este sustinut de practica. Uite si mai sus explicatiile lui @Eugen B, care din cate stiu are studii in domeniu. Dar sa ne intoarcem la parintele Buckfast-ului, Fratele Adam. Am scris aici despre activitatea lui:

  https://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1358.msg17017#msg17017

  Reiau un pasaj care trebuie sa dea de gandit;
"1992 - Stupina de 320 stupi de cercetare a dat doar 1500 kg de miere. Profund dezamagit se retrage vara si iarna in Germania, in locurile natale."
  Ce sa era intamplat? Avea 94 de ani si de cativa ani era lasat munca de selectie. Lotul lui de Buckfast de elita, fara o improspatare genetica, a ajuns sa produca mult mai putin decat albinele comune, neselectionate, adica o medie de sub 5 kg miere/an. Ce demonstratie mai savanta trebuie sa vezi ca urmasii unui hibrid sunt din ce in ce mai slabi calitativ?

  Jonny spune:
"Al naibii gene are buckfast-ul, ca alea bune toate sunt recesive si ramane doar ce este rau."
Nimeni nu a spus asta. Dar stiti vorba:"E de ajuns o lingura de 'rahat' la un bidon de miere" ca toata sa nu mai fie buna. Sa spunem ca o matca de-a noastra se imperecheaza cu 8 trantori din care unul este urmas de Buckfast, cu gene africane. Urmasele lui se poate sa nu reziste peste iarna fara zboruri de curatire si sa faca diaree in stup. Toata iernarea acelei familii este afectata, diareea contine germeni si de alte boli, ca nosema care se raspandeste prin schimbul de hrana (trofilaxie) intre membrii familiei. Sau acea optime din albinele stupului continua sa hraneasca regina pe tot parcursul iernii, fortand albinele sa ridice temperatura in cuib, cu consum si uzura, cu inmultirea paduchilor si alte multe neajunsuri. Toate aceste anomalii determinate de genele straine ajunse la albinele noastre, duc in final la randamente scazute si pierderi inexplicabile. Asta pentru toata zona, din cauza unuia care a castigat pe timpul unui an sau doi niste productii cu 10-20 % mai mari prin folosirea F1 sau F2 a acestui hibrid.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: romikele din Iulie 10, 2019, 09:51:49 AM
Nu contest experiența apicolă a lui jonny_it, dar pe partea de genetică sunt mari probleme.
Dacă împerchezi un chinez cu un african, va ieși ori un "chifrican", ori un "afrinez"... și nici unul nu va fi o "altă  rasă", ci va avea caractere comune, în procente diferite de la caz la caz.
Nici într-un caz BK nu poate fi asimilat cu o RASĂ. Totul e reclamă comercială, dovedită în multe cazuri.
Sunt convins că posesorii de BK pot obține rezultate bune și foarte bune, respectând strict tehnologia de lucru cu acest hibrid, asigurând la timp "sânge proaspăt"
Nu sunt însă de acord cu jignirile reciproce din mediul online și nici cu aroganța afișată de unii "atoatecunoscători", mai ales când se adresează unor apicultori cu o mult mai mare experiență ca a lor, ce de ex. bucovineanu și stefan1, în fața  cărora nu ne rămâne decât să ne ridicăm pălăria.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: bucovineanu din Iulie 10, 2019, 05:19:03 PM
Ce sa facem daca unii se cred atoatestiutori si ii privesc pe ceilalti de sus, iar atunci cand nu au argumente sa participe la discutii ori incep sa jigneasca ori se considera jigniti. E vorba de niste ani petrecuti in familie pana a merge la scoala.
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: tinumaftei din Iulie 23, 2019, 06:48:13 PM
Se exagerează din toate direcțiile.
In primul rând când se spune la infinit ca Bk nu este rasă. Deja este considerat un sacrilegiu sa admiți că este rasă. Asta ar însemna capitulare și a te obliga de mâine sa îți schimbi albinele...
Stimabililor, nu e nici o contradicție între a accepta că BK este rasă și a creste altceva in stupina proprie!
Bk e o rasa ARTIFICIALA creată de om și care nu poate fi repeodusă decât izolat sau artificial.
A 2a minciună: din cauza Bk nu mai au ceilalți albine bune, sănătoase, productive!
Dacă cineva este înconjurat de bk sau tentative de bk este posibi, dar in realitate tarele acestei rase artificiale o cam scot natural "de pe piață". Natura, prin selecție, elimina metișii neadaptați și asimilează genele valoroase. Dar acesta este un proces de durată!
A treia minciuna: bk este cea mai buna rasa.
Este o rasa buna spre foarte buna de miere, foarte buna pentru polen, foarte, foarte blândă. Dar este foarte sensibilă la varos, foarte multe linii sunt cu un comportament igienic slab și foarte slab și are o proastă organizare a cuibului pentru iernare.
Una peste alta: nu se poate reproduce la nivelul stupinei, iar Matcile F1 au o variabilitate foarte mare, niciodată nu egalează o matcă de rasa pura, iar procentul de matci fice mulțumitoare (90% din potențialul rasei) nu trece de 30-35% din totalul fiicelor. Prin urmare e greu de intestinul o stupina cu pretenții Profesioniste pe matci F1.

Post Scriptum: încă se mai mestecă la acest subiect?!!!
Titlu: Re: buckfast in romania
Scris de: stefan1 din Iulie 24, 2019, 04:35:20 AM
Citat din: tinumaftei din Iulie 23, 2019, 06:48:13 PM...
 1. Bk e o rasa ARTIFICIALA creată de om și care nu poate fi repeodusă decât izolat sau artificial.
 2. A 2a minciună: din cauza Bk nu mai au ceilalți albine bune, sănătoase, productive!
Dacă cineva este înconjurat de bk sau tentative de bk este posibi, dar in realitate tarele acestei rase artificiale o cam scot natural "de pe piață". Natura, prin selecție, elimina metișii neadaptați și asimilează genele valoroase. Dar acesta este un proces de durată!
...
Una peste alta: nu se poate reproduce la nivelul stupinei, iar Matcile F1 au o variabilitate foarte mare, niciodată nu egalează o matcă de rasa pura, iar procentul de matci fice mulțumitoare (90% din potențialul rasei) nu trece de 30-35% din totalul fiicelor. Prin urmare e greu de intretinut o stupina cu pretenții Profesioniste pe matci F1.

 3. Post Scriptum: încă se mai mestecă la acest subiect?!!!

 1. O putem numi cum vrem noi. Cert este ca variabilitatea in generatiile urmatoare este mult mai mare decat la rasele consacrate. Dar mai grav este ca rasele consacrate se polueaza rapid in prezenta buckfast-ului.
  Un argument ca nu este rasa il aduc chiar din insemnarile Fratelui Adam, creatorul ei. La un moment dat a simtit nevoia sa reimprospateze genele aduse de la rasa Ligurica (nu Ligustica), rasa folosita si ea la creerea Buckfast-ului. Aceasta rasa mai putin raspandita se gasea in nord-vestul Italiei, in Piemont si zonele invecinate. In momentul cand au revenit in zona sa mai preia material genetic, fr. Adam a constatat cu surprindere ca nu mai gaseste rasa pe care o stia in zona. Era poluata tocmai din cauza buckfastului introdus si in acea zona. In zadar a cautat in toata zona! Pana la urma a mai gasit rasa initiala doar intr-o insula pe langa Sardinia. Aceasta consemnare arat doua lucruri: - a) pentru mentinerea caracteristicilor trebuie periodic sa se faca infuzie de gene de la rasele constitutive ale hibridului.
                                                - b) hibridul are o foarte mare capacitate de impurificare a raselor consacrate; o rasa care s-a pastrat poate mii de ani in zona, a fost modificata ireversibil in cateva zeci de ani dupa introducerea acestui hibrid. Asa se intampla cu toate rasele. Daca cititi la francezi, la nemti, toti regreta ca vechile rase nu se mai gasesc.
 2. Ce am scris la 1.b este un raspuns la acest punct2. Urmasii sunt mai slabi decat parintii in cazul acestui hibrid. Daca ar fi doar urmasii din matcile din acele familii, ar fi infinit mai simplu. Dar este vorba de genele raspandite prin trantori, in toate stupinele din zona, fara dorinta si chiar fara stiinta stuparilor. Aici e marea problema. Socotit la nivel global, chiar daca productia celui care a introdus acele matci este mai mare cu 10-20-30% decat cu matci clasice, prin scaderea productiilor la ceilalti stupari din zona, productia globala scade, deci la nivel de tara se pierde.
  Spui ca in timp are loc o autoselectie. Te contrazic. Ar fi daca omul nu ar interveni. Asa stuparii vin cu hraniri, cu ajutorari, cu tratamente si tin in viata si familii care fara ajutor ar disparea. Dar mai cu seama prin stuparii care aduc mereu alte regine buckfast in zona, poluarea continua la infinit si nici nu mai poate fi oprita, deoarece rasa locala este tot mai neperformanta si obliga din ce in ce mai mult la importuri daca se mai doreste performanta.
  3. Crezi ca nu mai trebuie discutata problema? Oare s-au lamurit toate lucrurile? Oare toti inteleg fenomenul?

  P.S.
Bine ai revenit pe forum!