Stupul cu izolatie de lana

Creat de uve, Martie 31, 2013, 11:19:45 PM

« precedentul - următorul »

xvader

V-ati gandit, pentru izolarea fata de umiditate, a lanii, sa scufundati dupa construire, lada in parafina?
Eu lucrez la o baie de parafina...pentru a nu mai fi nevoit sa vopsesc sau sa tratez cu lac cutiile de stupi.
Am inteles ca scufundarea cutiilor in parafina fierbinte, protejeaza si familiile contra catorva boli, si cutiile...cica ar rezista fara probleme vreo cateva zeci de ani!!
Am zis ca e o idee pe care merita s-o incerc ptr. cutiile mele.

ves.lucian

  am auzit si eu , dar inca nu am incercat !!! am vazut un filmulet in care se spunea ca lazile tratate cu parafina rezista zeci de ani , dupa care operatia se repeta !!!
  tu fa rost de parafina si dupa aceea vorbim !!!  :hi: :razz: =D> :-c :beer: :beer: :beer: :new: :ok: :yes: :thanks:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Fara sa ai albine poti sa traiesti !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!

uve

Chestiunea cu parafina poate fi o optiune de luat in seama. In urma cu vreo 25 de ani am izolat o masina , sub podea , cu o compozitie de chit de geam (pe ulei) , ulei auto, parafina si ceara de albine. Praful s-a depus si chiar si petele de rugina au ramas in faza aceea multi ani . Ceara se topea si patrundea in fiecare imbinare a tablei . Nu stiu cum se va comporta stupul parafinizat la 50 de grade la soare , daca nu va fi o invitatie pentru insecte sau soareci .Teoria ca teoria "praftica" ... ne omoara . Orice merita incercat! Nu stii ce idee noua poate aduce .Multe (mari ) inventii s-au nascut din cauza erorilor umane , a greselilor. Si noi le utilizam (inclusiv vulcanizarea cauciucului s-a nascut dintr-o neglijenta !).
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

fiug1970

temperatura de topire a parafinei e intre 53 si 66 de grade,depinde de tipul parafinei(sant mai mult de 10 tipuri).Majoritatea parafinelor se folosesc pentru penetrarea lemnului intre 12 si 30 mm,depinzand de tipul ei.Lemnul se imbiba cu parafina si rezista mai mult la intemperii(apa de ploaie,in speta).Daca se vb. de imbibarea lemnului cu parafina,e buna ideea,daca se vrea o acoperire cu parafina a lemnului,nu-i buna solutia,fiindca nu rezista la caldura.
In ce priveste lana,din ce am citit,poate absorbi apa, pana la 33% din greutatea proprie,asa ca nu trebuie izolata impotriva umiditatii,ci expusa umiditatii,ca sa o absoarba,dupa care trebuie uscata(cred!)

Kiwi Bee

Doar o idee.
Se face o cutie Dadant 1/1 de unde se fura original din fabricatie 50mm din inaltime(deci cu 50mm mai mic). Cutia nu va avea fanta pt sustinerea ramelor.
Se face o a doua cutie(aceiasi grosime) cu aceiasi inaltime dar mai scurta cu 70mm si mai ingusta cu 70mm. Pe laturile lungi atit la baza(20mm de la baza) cit si la parte superioara(20mm de la partea superioara) se aplica 10-12 gauri de 10mm echidistantate. deci in total vom avea 40 de gauri. Gaurile se vor acoperi cu o sita.... habar nu am ce marime sa fie la ochiuri..... dar cu ceva sita mai fina la exterior si o sita ceva de genul folosit la fundurile stupului la interior. Locul sitelor se frezeaza..... cca. 1mm adincime.
Inainte de a monta sitele cel 2 cutii se baga la o baie de parafina.

De aici puteti vedea ca vom avea un "sandwich" cutia mai mica va intra in cutia mai mare si vom avea un spatiu pt lina de cca 15mm la fiecare latura.

La partea de jos al ansamblului se va pune un chenar de lemn(lungimea si latimea egala cu cutia MARE) facut dintrun leatz cu latimea de cca. 55mm si grosimea de 20mm. Astfel cutia finala ia o forma, deci baza cutiei astfel o avem inchisa.

La partea superioara al cutiei finale se va monta un alt chenar asemanator cu cel de la baza doar ca este facut dintrun leatz mai gros(30mm) iar in interior le laturile scurte se vor face fantele pt suportul ramelor.

Cele 2 chenare se pot baga la o baie de parafina inainte de asamblare.

Evident in cavitatea dintre cele 2 cutii(cca. 15mm) se va pune lina inainte de asamblare.

Dezavantaje:
-scump- necesita material dublu fata de un stup de care se gaseste in comert acum. Extra manopera inclusiv asamblara finala. Plus mai este nevoie si de lina.
-greu- Mil inchipui pe DM din Canada cum alearga cu o astfel de cutie plina cu miere de la sup pina la camion de dimineata pina seara(nu mai stiu care este acel video). Si sa mergi in pastoral si sa incarci/descarci 100 de stupi. Fara macara apicola..... NUUUUUU  :nono: deci alta investitie.

Avantaje:
-pt dezinfectare se poate dezasambla si cutia interioara de poate baga la baie de parafina(si cele 2 chenare). Se poate spala sau schimba lina dupa preferinta.
-un astfel de stup este mai greu de furat.

Problema greutatii sar mai putea rezolva cu trecerea la MER dar asta implica costuri extra(mai multe cutii mai multe rame).

xvader

ma refeream la baia de parafina fierbinte....tot pe net la DM am vazut si eu prima data, apoi am mai facut sapaturi si...am ajuns la ideea ca ar fi cea mai ieftina solutie prin care-mi pot proteja cutiile.
Dar realizarea practica este mai dificila un pic. Apropo, parafina am gasit cu 6 - 6,5 lei/kg, in functie de cantitate, dar inca nu stiu cata imi intra la impregnarea unei cutii, Nu am gasit informatia asta. Oricum in baia la care lucrez, intra cam 250 - 280 kg....destul de scump. Pana termin baia...mai caut.

uve

Aceasta este sectiunea lateralei cuibului la stupul izolat cu lana . Este versiunea care am gasit-o cea mai simpla.
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

uve

e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

uve

Am stabilit 7 stupine in care vor ajunge stupii cu izolatie de lana + diafragme + pernita cu lana pentru testare pe parcursul unui an: Alba , Sighisoara, Brodina - Suceava , Toplita (polul frigului),Valcea. As dori sa mai ajunga unul in Timisoara, unul in Sud sau Dobrogea (unde se pripaseste ecuatorul in iulie).Putem discuta detalii pe MP.
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

Ioan Olaru

Totusi nu ar fi mai indicat confectionarea unor diafragme care sa fie din lana , contur lemn peretei din plasa , iar umplutura din lana .
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

uve

Ideea stupului cu izolatie de lana nu a murit .Esta in testari. Deja anumite modificari constructive au avut loc .Cand voi ajunge la concluzia ca este cea mai buna varianta constructiva, voi promova acest produs. Diafragmele cu izolatie de lana si pernitele cu lana , se vor oferi gratuit pentru testare la unele targuri ce vor avea loc in aceasta toamna.
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231