Stupina din Cernica

Creat de MOTANUL, Iulie 19, 2014, 07:19:58 PM

« precedentul - următorul »

NYK74

În fotografie este semnul unei toamne lungi,așa știu de la bunici,acum vom vedea.

MOTANUL

#1576
Cum am dat turta cu polen cum au inceput matcile ponta. In functie de cat de mult loc au avut au deja puiet capacit.
E cu atat mai sigur si mai clar ca nu au avut polen suficient in aceasta toamna. (vorbesc strict de situatia mea particulara).

Cu rezervele de miere stau mai bine decat in alti ani.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bucovineanu

Lipsa polenului in stupi e un lucru generalizat in majoritatea zonelor din tara. Acest fapt se datoreaza secetei prelungite din aceasta toamna. Ori lipsa polenului din natura a facut ca reginele sa opreasca ponta de ceva vreme. E si rau dar e si bine pentru familiile de albine. Multi ar zice ca e rau, deoarece familiile vor intra slabite in iarna. Eu as zice ca mai degraba e bine, deoarece se pot face tratamente antivarroa in lipsa puietului care sunt cu adevarat eficiente. Degeaba avem puiet in stupi pana in decembrie deoarece se stie ca in felul acesta nu se poate intrerupe inmultirea parazitilor in stupi si tratamentele nu se pot face corect. In plus se stie ca generatiile tarzii de albine eclozeaza debile si nu au timp sa-si formeze corpul gras si ca urmare vor avea sanse mici sa treaca iarna. Acest lucru se accentueaza in anii cu deficit de polen.

MOTANUL

#1578
Nu m-am gandit ca seceta va duce la un cules scazut de polen. Daca as fi stiut as fi dat turtele in August la inceput cand se formeaza albina pentru iernare nu acum. Aveau August-Octombrie sa-si formeze corpul gras si sa intre sanatoase in iarna.

E clar ca in lipsa polenului albinele s-au subtiat numeric mai mult decat in alti ani. Sa vedem cat recupereaza acum. O fiica de buckfast din primul an a avut ponta mare pana in noiembrie (si eu consider ca nu e bine dar intram in prea multe detalii). Carpatina oricum opreste ponta mult mai devreme (prin Octombrie chiar daca are si miere si polen).

Din fericire cu un lucru am nimerit-o: am facut tratament anti-varroa in perioada in care puietul era aproape zero (August). Deja stau bine cu numarul de paraziti cazuti - si mai vreau sa fac 1-2 tratamente. (in fiecare an aceste ultime 2 tratamente le fac cat mai tarziu - noiembrie - cand nu mai au puiet deloc).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bucovineanu

Citat din: MOTANUL din Septembrie 27, 2019, 03:51:28 PMDin fericire cu un lucru am nimerit-o: am facut tratament anti-varroa in perioada in care puietul era aproape zero (August). Deja stau bine cu numarul de paraziti cazuti - si mai vreau sa fac 1-2 tratamente. (in fiecare an aceste ultime 2 tratamente le fac cat mai tarziu - noiembrie - cand nu mai au puiet deloc).
Nu trebuie sa te bucuri ca au cazut multi paraziti. Important nu e cati cad, foarte important e cati raman in stupi.

MOTANUL

Eu ma consider multumit cand cad sub 10 paraziti la un tratament bine facut in lipsa puietului. De la acest numar in jos nu mai fac tratament.
Faptul ca tratez bine stupii in fiecare an a dus la probleme din ce in ce mai mici cu varroa (am si selectat prin tranzvazare anul trecut matci care au avut 2 ani la rand putini paraziti cazuti). Niciodata la analizele DSV nu au gasit varroa.

La primele 2 tratamente am avut mai putini acarieni cazuti in 2019. La al 3-lea deja semnificativ mai putini. (am deja familii cu mai putini de 10 paraziti cazuti la tratamentul nr. 3).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Au ras turtele (inclusiv in cel mai mic roi pe 3 rame nu mai am gasit deloc). Sa mai pun?
Parca mai bine au rezerve de acum decat sa le dau in Ianuarie sau februarie.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MirceaCalin

Aş fi de părere că dacă o consumă, poate au nevoie; dacă nu le-ar trebui nu s-ar chinui cu turtele...

PS: Mie într-o iarnă nu mi-au mâncat turta Apiluk şi de atunci am renunţat la marcă.
Acum le dau Api-Vit proteic cu polen sterilizat.
E mai scumpă turta decât Apiluk dar o iau mult mai bine.

serban

     Eu nu te sfătuiesc să mai dai nimic. Am dat și eu în anul când mi-am cumpărat albine.Eu sunt jurat că albinele mele nu or să ma vadă vreodată turte. De nici un fel.

hur

Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

serban

      Turtele s-au scurs peste albine ,ca să nu mai vorbesc de uzură. Eu le dau primăvara miere de tei care are conținut ridicat de polen. Dacă nu ai polen toamna, cred că ar trebui ca la înflorirea pomilor când apare blocaj de păstură, să se ridice rame cu păstură și pusă la rezervă. Albinele vor mobiliza mai multă culegătoare de polen să acopere golul.

MirceaCalin

Şerbane, aş fi interesat cum procedezi cu mierea: o dai cristalizată sau fluidă ?

serban

Mierea o dau cristalizata in punguțe de 500-600 grame.

stefan1

Citat din: serban din Octombrie 12, 2019, 07:52:11 PMTurtele s-au scurs peste albine ,ca să nu mai vorbesc de uzură.
1. Eu le dau primăvara miere de tei care are conținut ridicat de polen.
2. Dacă nu ai polen toamna, cred că ar trebui ca la înflorirea pomilor când apare blocaj de păstură, să se ridice rame cu păstură și pusă la rezervă. Albinele vor mobiliza mai multă culegătoare de polen să acopere golul.

1. Mierea de tei nu are un continut prea ridicat de polen. Numarul total de granule de polen in 10 grame de miere este de 11.000 cu o variabilitate de +/- 5.600. Si acesta este mai putin de la tei si mai mult de la alte plante polenifere din acea perioada. Datele le am de la italieni si acolo polenul de castan dulce este predominant de multe ori si in mierea de tei. Salcamul are si mai putin polen in miere (8.500 granule in 10 g), dar totusi valoare apropiata de tei. Floarea-soarelui are 17.300 cu o variabilitate de +/- 10.200 (!) (dupa Ricciardelli, 1998). Mierea de castan dulce de care am vorbit are 280.000 +/-164.400 granule de polen in 10 g miere si peste 90% din acest polen provine din castan (nu din alte planter cu inflorire concomitanta). De asemenea mierea plantelor din genul Erica au mult polen. Nu vorbesc aici de iarba neagra (care e tot din acest gen) care se extrage cu acel sistem de ace care se introduc in celule si vibreaza sa fluidifice mierea. Acele ace disloca si eventuala pastura inmagazinata in fagur si in acest caz mierea poate contine peste un milion de granule de polen in 10 g de miere.
2. E f buna ideea de a face rezerve de faguri cu polen de la rapita sau salcie (si mierea de salcie are intre 20.000 si 90.000 de granule de polen in 10 g miere), dar pastrarea acestor faguri pana toamna este dificila, ca atrag puternic moliile, dar pentru perioade mai apropiate din vara, cand inca moliile nu sunt asa active, pentru roi sau perioade fara polen, aceste rezerve sunt foarte bune.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

serban

    La mine salcâmul chiar si teiul se suprapune cu un cules bun de polen de la fânețe si măceș . Mierea de salcâm nu e chiar incolora datorita polenului foarte colorat. Oricum,am citit pe undeva ca mierea de tei are mult polen, nu sunt documentat ca la carte. :)