cum ansamblam ramele mai repede

Creat de dragos2006, Octombrie 15, 2007, 03:16:16 a.m.

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

E un calcul estimativ foarte bun de luat in considerare pentru tinerii apicultori cu putine familii de albine in stupina.

Martie 04, 2012, 02:40:54 a.m. #61 Last Edit: Martie 04, 2012, 02:43:52 a.m. by cristifader
Citat din: apicultorist din Martie 03, 2012, 11:59:38 p.m.
E un calcul estimativ foarte bun de luat in considerare pentru tinerii apicultori cu putine familii de albine in stupina.

Mai ales de luat in calcul si ecuatia: costul total (1000 ron) si timpul economisit total.
Deobicei, la inceput, si chiar si cu 20 stupi, nu cred ca merita. Intr-adevar sunt folositoare si la vopsit, plus alte lucrusoare in gospodarie, dar strict pentru apicultura (incheiat rame), la pretul acesta, nu va suparati, nu.

Pentru ca in medie daca reinnoiesti ramele la 3 ani, inseamna ca la 20 stupi ai cca 65-70 rame de facut (sau x2 ca ai si magazia). Ori asta e relativ placut (in comparatie cu cei care trebuie sa lucreze rame de la cateva sute bune, ori mii /an).
Tot dintr-un calcul sumar, hai sa consideri ca economisesti 2 minute pe rama. Daca ai 140 rame, ai economisit cca. 5 ore.
O ora de munca, hai sa fie platita la 12-13 lei , rezulta ca intr-un sezon, pentru asamblatul ramelor, ai investit 1000 ron si ai economisit cca. 60-65ron. In 15 ani iti recuperezi costul ;)
La de pe la 75 de stupi in sus, cica ar iesi un calcul de amortizare destul de bun (de 4 ani).

(vedeti ca tac malc, cu privire la alte folosiri, de ex. vopsirea stupului... acolo s-ar putea dovedi foarte folositor, si calculul s-ar schimba)

Si revenind din calculele astea reci, si punandu-le deoparte ...  mai ales pentru cei care pot savura indeletnicirea ingrijirii a 15-25 stupi, e pur si simplu placerea faptului ca te ocupi de stupina, iar iarna mai trebaluiesti prin casa/atelier pregatind un nou sezon activ.

:)

non coment meserie si parale in timp record

salut, super filmul , acele tije se pot face si patrate , am mai vazut asa ceva, e foarte util capsatorul miam luat si eu , einhel multifunctional  pentru capse si cuie ,

asi vrea sa stiu ce capse folositi cat de lungi sa fie pentru rame , , si foarte bine se pot incheia si cutii nu numai rame , deci merita toti banii un capsator , de compresor nu zic nimik , eu am luat un compresor de frigider (saracu dupa ce a mers 23 de ani la un artic facut la gaesti  acu sia gasit nasu) si un stingator si am facut o frumusete de compresor ,merge super pentru capsator , momentan pregatesc ramele .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

De unde pot sa-mi iau si eu un capsator de ala si ce capse ar trebuii?Multumesc :thanks:

eu la iasi in praktiker am gasit einhell la 270 ron in martie 2012 aporx , capsele sunt de 5,7mm ,

cauta bernardo daca vrei ceva cu adevarat , e ceva mai scump dar merita
haha ziceam ca e mai scump , in iarna era la peste 70 euro acum e 60 http://www.ebernardo.ro/58-combinate-capsator-si-pistol-de-batut-cuie-
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva


Citat din: marius_vfp din August 29, 2012, 09:03:26 p.m.

eu am luat un compresor de frigider (saracu dupa ce a mers 23 de ani la un artic facut la gaesti  acu sia gasit nasu) si un stingator si am facut o frumusete de compresor ,merge super pentru capsator , momentan pregatesc ramele .

e interesanta ideea
ai masurat presiunea ?
niste poze poti pune ?

da are un barometru pus , duce pana la 6 atmosfere , capsatorul merge foarte bine intre 3,2 si 4 ,  ca debit sa stiti ca nui trebui e prea mare , problema apare atunci cand porneste compresorul fiindca se forteaza daca e sub presiune prea mare , studiaza putin pornirea motoareleor de frigider vei observa ca ele nu  pornesc in sarcina ,  in rest toate cele bune
poze inca nu am
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

am capsat si eu ramele zilele trecute si e diferenta mare, atat prin usurinta cat si prin timpul castigat.
am o intrebare: la ramele de tei merg capsele? adica intra capsele ? sau depinde de capsator.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

Citat din: Ozzy din August 30, 2012, 12:19:11 p.m.
Citat din: marius_vfp din August 29, 2012, 09:03:26 p.m.

eu am luat un compresor de frigider (saracu dupa ce a mers 23 de ani la un artic facut la gaesti  acu sia gasit nasu) si un stingator si am facut o frumusete de compresor ,merge super pentru capsator , momentan pregatesc ramele .

e interesanta ideea
ai masurat presiunea ?
niste poze poti pune ?

Compressor de Ar Caseiro feito com motor de geladeira e cilindro R22, passo a passo.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi


Multumim pt video,dar pentru uni cam greu de inteles din cauza ca este in spaniola.Imi aduc aminte ca si eu faceam tot felul de inventii.Daca va uita-ti pe schema compresorului ,vede-ti ca nu are supapa de refulare , pt un compresor este imposibil.Nu stiu ce debit poate sa asigure un compresor de frigider.Eu sant de parere ca un compresor din comert este mult mai sigur.

...nu neg utilitatea utilajului dl-ui Pistol,

Eu am tot pazit siteurile de profil si mi-am luat cu 3-4 milioane vechi compresorul,...compresoarele, de care am avut nevoie. 

Eu mi-am luat la interval de 2-3 ani,  2 compresoare de la BRICOSTORE unul cu butelie de 25 Litri si altul cu butelie de 50 Litri si sunt destul de multumit de ele.. Le folosesc la vopsit, batut capse,umflu rotile la pavilioane.

Pentru roti la pavilioane mi-am mai luat un compresor care nu are butelie, NEW AIR ii spune ceva la 3 milioane care este usor de transportat deoarece nu are butelia pentru aer.