• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Rama de plastic(Langstroth) modificata

Creat de Kiwi Bee, Decembrie 06, 2017, 02:06:49 p.m.

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Vin aici cu o intrebare referitoare la distanta dintre fagure si rama.

Mai precis va descriu situatia mea.

Am o cutie de 135mm inalta(Langstrothul de jumatate). Pt aceasta cutie nu avem rame de plastic in comertz - se folosesc rame de lemn in special pt a obtine miere in faguri.
Intentionez sami cumpar rame noi de plastic de 1/1 sau 2/3 (au acelasi pretz) si sa le tai la o inaltime adecvata. Dar care sa fie aceasta inaltime?

Una din factorii principali la acest experiment este sa NU AM leatz in partea de jos a ramei - deci rama se va termina cu fundatia ramei. Ce distanta sa las de la fundatie si pina la fundul cutiei?
Eu ma gindesc sa tai rama mai mica cu 20-25mm decit inaltimea cutiei(aici intra si cei cca. 8-10mm spatiu pt albine).

Experimentul se bazeaza pe un instinct al albinelor si anume daca au spatiu la baza ramei atunci in proportie mare asi vor creste botcile de roire in acel loc. Ramine de vazut care vor fi rezultatele cu o cutie de 135mm inalta si rama de 110mm sau 115mm.

stefan1


  Cererea este putin confuza. La inceput vorbesti de distanta dintre fagure si rama, iar mai jos de distanta dintre fundul lazii si partea de jos a fagurilor.
  Depinde unde pui acesti faguri. Daca ii pui in cuib, pana la fundul lazii o distanta de 20-25 mm este buna. Dar cu rame asa mici cred ca trebuiesc doua corpuri pentru cuib. Atunci spatiul dintre cele doua corpuri trebuie mai mic, de cca 10 mm, altfel albinele vor cresteele fagurul pentru a-si crea distanta optima (si si acolo vor face botci). Sa nu crezi ca daca au spatiu jos, albinele vor face numai acolo botci. Poate daca ai faguri din plastic, in aia sa creasca mai greu in partea superioara sau pe laterale, dar si acolo sigur vor face si in afara laturei de jos.

  Ai facut multi roi anul asta?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Scuze Stefane nun mam exprimat eu bine.

Doresc sa fac un stup din cutii de 135mm inalte(sezonul acesta nu va ajunge la maxim dar la anu poate ajunge la 10 cutii in sezonul de cules - toate cutiile la fel, toate ramele la fel).

Cit de inalta sa fie rama - care nu va avea leatzul de jos?

Sa discutat aici pe forum (acum citiva ani) despre stupul Roger Delon si despre in apicultor din Rusia(are mai multe videouri pe youtube) care asi prezinta modul de lucru cu stupii lui. Acesta are cutii patrate cu 8 rame de cca 110-120mm inalte. Ramele lui sint facute dintrun leatz superior si o sirma de inox de cca. 2mm in forma de "U" si in plus folseste foitza. Sirma inconjoara foitza sa delimiteze rama.

La inceputul sezonului mam chinuit cu cutia Nicot(regina nu a depus oua in cupule - am incercat in doi stupi diferiti) si tot la transvazat am ajuns. Astfel am pierdut ceva timp si acum astept sa mi se imperecheze reginele. Spre sa ajung la 40 de stupi inainte de iarna.

Avem o vara de care inca nu am vazut in 12 ani. Super cald de vreo 3 saptamini fara ploaie. Asa vreme avem doar incepind cu Ianuarie. Albinele lucra la greu. Pohutukawa a inflorit de o saptamina dar cu caldurile astea o sa treaca foarte rapid - ar trebui si ceva ploaie. Toti pomii au dat si dau nectar la greu(Cordyline Pumilio, Mandere Ligustrum, Manuka etc).
Peste tot pe strada se simte miros de nectar in aer. Nu am mai avut asa an. Si in stupina miroase super bine.

Viticultorii a prezis acum 2-3 saptamini la TV ca vor avea un an asa de bun ca niciodata in istoria Noii Zeelande.
Spre ca fructele de sezon sa mearga la un pretz mai bun decit in anii precedenti.

stefan1


  Daca ai un cules bun, pericolul de roire este mai mic. Da-le numai spatiu sa culeaga.
  Acum m-am uitat la inaltimea ramei. Sigur ca vei avea multe corpuri suprapuse. Dar in nici un caz nu poti lasa 2-2,5 cm intre corpuri, ca albinele vor creste acolo fagurei (multi de trantori) sau chiar vor lipi de fagurii de jos.
  Am vazut acei stupi Delon la rusi si sunt un lucru istet. Mai este stupul Warre de care poate stii. Ala are doar latul superior la rame, insa sunt facuti ca sa nu prea umbli in ei, doar sa le iei mierea. Ca sa iei un cat, trebuie intai sa tai cu o sarma trecuta printre corpuri legaturile pe care albinele le fac intre corpuri.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Mia placut acel model de stup din momentul cind am vazut videourile - acu ani in urma.
Miam dorit sami fac si eu dar cu alte dimensiuni(tot cutii patrate dar cu 9 rame, unde cutia ar avea 128mm inatime iar rama va avea acea sirma/bara de inoz). Din pacate nici acces la scule si nici acces la spatiu nu am avut.

Eu doresc sa trec la cutii mai mici ca sa nu mai ridic greutati mari + ca trebuie sa car cutiile pina la masina. De aceea doresc sa experimentez cu modelul mentionat in acest topic.

Ma gindesc sa las rama la maxim cit pot si anume o tai la 123mm.
Calculul meu: Rama are 230mm. O tai la 123m + 3mm lama/discul ami ramine 104mm. La ceea cemi ramine ai adaug o bara de lemn de 20mm si voi acea 124mm. Cind am modificat o rama pun poze. Azi cumpar rame si cutii si trebuie sa gasesc un circular cu un disc cu dinti mici.