viitorul stuparitului de tip pastoral

Creat de rusu marius mircea, Decembrie 16, 2013, 05:40:44 PM

« precedentul - următorul »

rusu marius mircea

legislatia actuala cere urmatoarele:
1. a;registru de stupina
1. examene de laborator la DSVSA primavara: laca, varoza, etc
2. asociatia in care esti inscris iti da o adeverinta ca poti merge in pastoral unde doresati.
3. acceptul primariei sau al asociatiei apicole de destinatie. cand ajungi la destinatie trebuie sa notifici primaria din comuna unde te situezi si perioada cat vei sta in acea locatie
4. certificat sanitar veterinar de la medicul din comuna in baza buletinului de analiza care sa efectuat., care este valabil 3 zile. de aici icolo apicultorul este in ceata.
-- pentru plecarea in alta locatie melifera ar trebui inoite toate aceste documente. altfel un inspector sanitar veterinar de stat care este responsabil; si vrea sa protejeze apicultorii din raza lui de activitate te sanctioneaza contraventional si iti impune sa parasesti zona imediat.

marius

yulian

#31
Citat din: marius mircea din Decembrie 18, 2013, 03:50:02 PM
legislatia actuala cere urmatoarele:
3. acceptul primariei sau al asociatiei apicole de destinatie. cand ajungi la destinatie trebuie sa notifici primaria din comuna unde te situezi si perioada cat vei sta in acea locatie

Gresit! Nu-ti trebuie acceptul primariei sau al asociatiei apicole! Macar atat, slava Domnului! Trebuie doar notificarea primariei cu privire la data si numarul de stupi si locatia.

Extras din Legea Apiculturii - 89/1998
  ART. 8
    Pe intreaga perioada de deplasare si amplasare a stupinei, apicultorul este raspunzator de respectarea normelor privind distanta dintre stupine, incarcatura la hectar, respectarea directiei de zbor a stupinelor amplasate anterior, avand totodata obligatia de a informa, in scris, consiliul local pe raza caruia este situata vatra de stupina, in cel mult 24 de ore de la instalarea pe vatra, asupra locului exact, perioadei de sedere, numarului familiilor de albine amplasate, cat si cu privire la datele personale de identificare unde poate fi anuntat in cazul efectuarii tratamentelor fitosanitare cu substante chimice, pentru prevenirea intoxicatiilor la albine, conform prevederilor legale in vigoare

danrgd


Dar daca instalam stupina intr-o padure, trebuie aviz de la ocolul silvic din care face parte padurea respectiva? Eu asa am inteles. da cei care zic ca se muta cu albinele unde vor muschii lor nuu mai cont de nici o regula sau le pot incalca. Probabil despre asat vrioati sa vorbiti domnule Mircea cand vorbeati de pastoralul asta in toate directiile si fara nici un fel de regula.

yulian

Normal nici acum nu ar trebui sa se faca alandala tinand cont ca exista legea din 1998, dar haideti sa fim seriosi, chiar sa fie apicultorii cea mai mare problema?? Inainte de ' 89 existau 1,45 milioane de familii de albine fata de 1,25 milioane in prezent...deci nu nr. de familii este problema ci defrisarile masive, miile de ha care stau necultivate...daca va mai vine ceva in minte, va rog sa ma completati.


  ART. 3
    (1) Transhumanta este veriga tehnologica in activitatea de productie apicola, prin care apicultorul deplaseaza familiile de albine in cursul anului la unul sau mai multe masive melifere aflate pe un teren agricol sau pe un fond forestier.
    (2) Vatra de stupina in pastoral se atribuie in baza autorizatiei prevazute la anexa nr. 1a), pe care o elibereaza comisia judeteana de baza melifera si stuparit pastoral, la solicitarea scrisa a apicultorului, in care va preciza: masivul melifer si punctele de reper cat mai exacte, numarul de familii de albine, data de plecare, perioada de deplasare, precum si date personale de identificare si comunicare.
    (3) Stupinele deplasate in pastoral vor putea fi identificate dupa un panou pe care vor fi trecute urmatoarele date: numele proprietarului, adresa, telefonul, numarul de stupi pe vatra, numarul de inregistrare la directia sanitar-veterinara si cel al autorizatiei.
    (4) Pentru sprijinirea si monitorizarea activitatii de stuparit pastoral se constituie anual:
    a) Comisia centrala de baza melifera si stuparit pastoral, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
    b) comisii judetene de baza melifera si stuparit pastoral, in subordinea Comisiei centrale de baza melifera si stuparit pastoral.
    ART. 4
    (1) Atributiile si componenta comisiilor de baza melifera si stuparit pastoral sunt urmatoarele:
    1. Atributiile Comisiei centrale de baza melifera si stuparit pastoral:
    a) coordoneaza si controleaza activitatea comisiilor judetene si rezolva problemele care depasesc competentele comisiei judetene;
    b) centralizeaza resursele melifere raportate de comisiile judetene;
    c) efectueaza balanta melifera la nivel national;
    d) analizeaza necesarul si excedentul fondului melifer de interes national;
    e) repartizeaza excedentul fondului melifer comisiilor judetene cu baza melifera deficitara.
    2. Componenta Comisiei centrale de baza melifera si stuparit pastoral:
    a) presedinte - reprezentantul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
    b) vicepresedinte - reprezentantul asociatiei profesionale de apicultori;
    c) secretar - reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania;
    d) membru - reprezentantul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
    e) membru - reprezentantul directiei cu atributii fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
    f) membru - reprezentantul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva;
    g) membru - reprezentantul Ministerului Administratiei si Internelor;
    h) membru - reprezentantul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii;
    i) membru - reprezentantul Ministerului Mediului si Padurilor.
    3. Atributiile Comisiei judetene de baza melifera si stuparit pastoral:
    a) centralizeaza cererile apicultorilor solicitanti de repartitie pentru baza melifera;
    b) inventariaza si intocmeste harta resurselor melifere la nivelul judetului;
    c) comunica rezultatul inventarului Comisiei centrale - excedentul sau deficitul rezultat ca urmare a solicitarilor si inventarului bazei melifere;
    d) elibereaza autorizatiile de stuparit pastoral;
    e) analizeaza si solutioneaza litigiile aparute in derularea actiunii de stuparit pastoral la nivelul judetului.
    4. Componenta comisiei judetene de baza melifera si stuparit pastoral:
    a) presedinte - reprezentantul directiei judetene agricole si pentru dezvoltare rurala;
    b) vicepresedinte - reprezentantul asociatiilor profesionale de apicultori;
    c) secretar - reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania;
    d) membru - reprezentantul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
    e) membru - reprezentantul directiei judetene pentru protectia plantelor;
    f) membru - reprezentantul inspectoratului judetean de politie;
    g) membru - reprezentantul consiliului judetean;
    h) membru - reprezentantul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva;
    i) membru - reprezentantul inspectoratului teritorial de regim silvic si de vanatoare.
    (2) Comisia centrala de baza melifera si stuparit pastoral coordoneaza intreaga activitate de stuparit la nivel national, prin comisiile judetene de baza melifera si stuparit pastoral.
    ART. 5
    (1) In scopul protejarii vietii si sanatatii oamenilor si animalelor, precum si al protejarii mediului si proprietatii, amplasarea stupilor cu albine pe terenurile detinute de apicultor cu orice titlu se va face la o distanta de cel putin 5 m fata de drumurile publice sau hotarele proprietatii invecinate ori hotarele proprietatii publice sau private aflate in intravilan ori in extravilan.
    (2) In situatia in care distantele prevazute la alin. (1) nu pot fi respectate, stupii cu albine vor fi despartiti de vecinatati printr-un gard, zid, plasa sau orice alt material prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m de la nivelul solului, care sa se continue pe aceeasi linie inca 2 m lateral de extremitatile stupului.
    (3) Numarul familiilor de albine amplasate pe un teren conform cerintelor prevazute la alin. (2) nu este limitat.
    (4) Apicultorul nu raspunde pentru prezenta albinelor in cautarea polenului si nectarului pe diverse proprietati, vii, livezi ori pentru prezenta roiurilor, ca urmare a instinctului de inmultire.
    ART. 6
    Pentru utilizarea optima a potentialului melifer, se recomanda incarcaturi optime de familii de albine la hectar, dupa cum urmeaza:
    - salcam - 15-30 de familii de albine/hectar;
    - tei - 10-15 familii de albine/hectar;
    - floarea-soarelui - 1-2 familii de albine/hectar;
    - pomi fructiferi - 2-3 familii de albine/hectar;
    - rapita - mustar - 2-3 familii de albine/hectar;
    - leguminoase perene - 4-6 familii de albine/hectar;
    - plante medicinale - 3-4 familii de albine/hectar; si aromatice
    - zmeuris si zburatoare - 3-5 familii de albine/hectar.
    ART. 7
    (1) Termenele pentru depunerea cererilor de solicitare a repartitiei de baza melifera la nivelul judetului, a inventarierii resurselor melifere, raportarea acestora la nivel central, precum si repartizarea excedentului de fond melifer sunt prevazute in anexa nr. 1b).
    (2) Apicultorii solicitanti de baza melifera vor primi repartitia de la comisia judeteana de baza melifera si stuparit pastoral, prin eliberarea autorizatiei de stuparit pastoral.
    (3) Secretarii comisiilor judetene de baza melifera si stuparit pastoral raspund atat de completarea corecta a autorizatiilor de stuparit pastoral, cat si de obtinerea vizelor.
    (4) Deplasarea familiilor de albine in pastoral se va efectua numai pe baza acestor autorizatii, care vor fi insotite de carnetul de stupina.
    (5) Vetrele de stupina se atribuie in pastoral pe perioada determinata si pe terenuri necultivate

yulian

Citat din: marius mircea din Decembrie 18, 2013, 03:50:02 PM
4. certificat sanitar veterinar de la medicul din comuna in baza buletinului de analiza care sa efectuat., care este valabil 3 zile. de aici icolo apicultorul este in ceata.
-- pentru plecarea in alta locatie melifera ar trebui inoite toate aceste documente. altfel un inspector sanitar veterinar de stat care este responsabil; si vrea sa protejeze apicultorii din raza lui de activitate te sanctioneaza contraventional si iti impune sa parasesti zona imediat.

Imi cer scuze, dar nu ma pot abtine...de unde ati scos gogomania asta?? Certificatul sanitar-veterinar se da de catre medicul veterinar/ANSVSA de unde sunteti arondat.

Autorizatia de stuparit pastoral:

*) Obligatiile posesorilor de autorizatie sunt tiparite pe versoul autorizatiei.

                  Obligatiile posesorilor de autorizatie*)
------------
    *) Se tiparesc pe versoul autorizatiei.

    1. Prezenta autorizatie, impreuna cu certificatul sanitar-veterinar, se pastreaza la vatra stupinei, asupra apicultorului sau paznicului, pentru a fi prezentata organelor de control.
    2. Instalarea stupinei se va face numai pe vatra indicata in prezenta autorizatie.
    3. Numarul stupilor instalati va corespunde cu cel inscris in autorizatie. La masivele melifere din paduri, distanta dintre doua vetre va fi de cel putin 100 m, iar la culturile agricole, distanta va fi de cel putin 300 m.
    4. Amplasarea unei stupine pe directia de zbor a albinelor apartinand altor stupine (intre aceste stupine si sursa de cules) este interzisa.
    5. Apicultorii vor informa in scris primaria asupra instalarii stupinei, imediat dupa instalarea stupinei pe vatra, precizand numarul familiilor de albine, locul exact al vetrei, perioada de folosire a acesteia si adresa la care pot fi anuntati pentru a lua masurile de prevenire a intoxicatiilor la albine in cazul unor tratamente.
    6. Instalarea si folosirea vetrelor se vor face cu respectarea masurilor de prevenire a incendiilor, prevazute de legislatia in vigoare.
    7. Apicultorii amplasati cu stupinele in patrimoniul silvic vor respecta intocmai prevederile Codului silvic.
    8. In caz de nerespectare a regulamentului de stuparit pastoral si a Codului silvic, contravenientii vor fi sanctionati in conformitate cu legislatia in vigoare

rusu marius mircea

dle yulian cum faci sa respecti incarcatura pe hectar al stupilor??????? te duci si masori suprafata masivului melifer? iar pe urma te apuci sa numeri cati  stupi au fost deja amplasati?, iar pe urma fugi repede acasa iei stupii in carca si te deplasezi cu ei 500km pana la zona melifera? ce faci cand ai ajuns acolo si vezi ca nu mai ai loc? unde amplasezi stupina daca nu ai acceptul (autorizatia) de pastoral?
la acest aspect ma refeream.
nu am inteles gogomania cu certificatul sanitar veterinar! d-ta de unde il iei, nu de la medicul vet din comuna unde "iernezi" stupii?
marius

jenica67

   In ce baza iti da medicul veterinar din comana, certificatul sanitar veterinar valabil 3 zile, la tei si tu ai facut examene de laborator la DSVSA in primavara ?
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

danrgd

Multumesc de raspunsuri. Domnul Yulian cred ca inainte de 89 stupinele erau coordonate de C.A.P. uri nu ca acum daca se da zvon ca da nustiu care padure miere, navalesc sute si miii de stupi si sa nu mai zic de invidie si certuri pe un loc sau altul, nu mai tine cont de nimic.

yulian

D-le marius mircea art.3 si art. 4 din lege ar trebui sa rezolve acest aspect. Din pacate, cat timp se merge inca pe hartie...sa fim seriosi, cum se poate centraliza in timp real incarcatura? Suprafetele se stiu de la ocolul silvic, de la directia agricola, etc. Din pacate, ca peste tot este un haos total, iar din asta au de suferit in primul rand apicultorii pentru ca nu exista o ordine si disciplina
Pt dl dangrd...sunt prea tanar ca sa stiu ce a fost in apicultura inainte de '89, dar ideea e ca numarul de stupi e cu 200.000 unitati mai mic, poate si mai mult tinand cont de fondurile europene si "familiile" infiintate peste noapte.

kamy

Da domnilor sa zicem ca sant de acord cu dumneavoastra,sa zicem prin abstract e o epidemie de loca,triplem numarul de veterinari peste capetele apicultorilor cu ce ar ajuta asta?pai la loca daca nu te ajuta la timp nasul si pui mirosul pe seama sosetelor nespalate nu discutam de statutu de apicultor ci doar de simplu detinator de stupi!
In 97,am cumparat 3 prieteni toata stupina de la un mos,bonus am luat si puiul de loca,care va spun io nu e un baubau se trateaza usor dar trebuie luate masuri de inlaturare a ramelor cu antibiotic!am facut atunci niscai experimente chiar cu introducerea unei rame cu puiet bolnav la familie sanatoasa!
Daca va spun ca familia sanatoasa a curatat si nu s-a imbolnavit o sa spuneti ca mint,da credeti-ma mi se rupe de ce ati spune!
Acu va spun sincer cei care bat 900 de km sa mearga in pastoral nu sant atat de nerozi sa faca apiturism cu familii care au loca,sansa e mult mai mare de a gasi ,,trofeul calitatii ,,la bastinasii care neglijeaza stupii!
Asa ca nu inteleg de ce va roade atat de mult grija drobului de sare din curtea vecinului,ar fi sanatos fiecare sa-si curete gunoiul din ,,fata casei lui,, sau e doar un subiect de discutie in lipsa altora mai importante pe timp de iarna?

stefan1

  Eu cred ca Marius Mircea are dreptate si intelege poate mai mult ca altii pericolul care ameninta apicultura romaneasca prin evolutiile din ultimii ani.
  Trebuie sa fiti de acord ca marile concentrari de animale si deci si de albine sporesc pericolul aparitiei de boli. Faptul ca au aparut multi noi stupari beneficiari de programe europene sau nationale si la care numarul de familii este esential pentru a putea accesa aceste fonduri, face sa se mareasca numarul de familii slabe si deci predispuse la boli, la care se adauga lipsa de experienta si lipsa capacitatii de a aprecia pericolul unei situatii de boala. Nu mai conteaza daca sursa este in familiile care vin la pastoral sau in familiile localnicilor. Circulatia foarte mare a familiilor de albine, poate mai mult ca in oricare tara europeana, favorizeaza transmiterea eventualelor boli contractate si in zone care erau 'curate'.
  Solutii? Ei asta este mai greu. Poate daca s-ar intelege si s-ar respecta macar in mare incarcatura apicola prescrisa de norme in bazele melifere si nu numai si daca cei care observa boala ar respecta prevederile legale...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

istodorescu vasile

ce prevederi legale? in rominia este un haos total. eu stuparul x daca vreau sa ma pun in legalitate  pentru a merge in pastoral cu acte in regula , ar trebui sa ma las de apicultura si sa umblu pe la diverse institutii  care sint puse doar pentru a beneficia de  niste bani destinati apiculturii. majoritatea documentelor pe care le obtii de la institutiile in cauza sint neconforme cu realitatea.    odata cu fondurile europene s-a birocratizat  totul si se emit documente doar formal fara sa aibe treaba cu apicultura. anarzul sint niste
mincatori de bani fara a aduce vreun beneficiu apiculturii. medici veterinari pun parafa pe documente fara a
vedea macar daca detii stupii respectivi.       s-au accesat proicte pe masura 141 de catre persoane care nu au vazut in viata lor un stup deschis , fiind rude cu primarul , cu functionari de la directia agricola, au avut controale si au trecut si in anul 4. in zona mea in mehedinti  la nivel local, in acte sint declarate 11000 de stupi , si in realitate sintem vreo 4 stupari cu aproximativ 700 de stupi. am vazut pe aici o statistica cu un anume numar de stupi in rominia, dar sint sigur ca in realitate nu sint nici jumatate din cei declarati. ma opresc ca ma apuca groaza cind ma gindesc la ce mafie este acum in apicultura.       

albinasebes

foarte putini declara  bolile pe care le au in stupina, dar si in pastoral nu merge nimeni cu stupii bolnavi de loca de ex. pt simplu fapt ca nu se dezvolta indeajuns pt culesuri. e o parere, mai sunt si exceptii.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

rusu marius mircea

d-lor Legi exista in multe domenii de activitate, dar daca prin lege, sau normele de aplicare a legii, nu se stipuleaza clar cine este responsabil de inplementarea in teritoriu a acelei legi, cine controleaza respectarea legi si cine aplica sanctiuni celor care se abat de la lege, acea lege nu are nici o valoare pentru marea masa a populatiei.
comisia centrala de baza melifera de la nivel national ar trebui sa intocmeasca o harta cu masivele melifere existente in tara si deasemenea sa aiba o centralizare a culturilor melifere agricole semanate anual (rapita fl soarelui etc)aceasta situatie o poate lua de la ministerul agriculturii. in functie de nr de hectare existente sa calculeze incarcatura de familii de albine si sa repartizeze comisiilor judetene locurile de pastoral. in primul rand apicultorilor din acel judet, iar excedentul altor judete. astfel ar trebui sa se stie la masivul melifer cutare au repartitie locuri de pastoral urmatorii apicultori din judetele cutare.
din punctul meu de vedere un masiv melifer ar trebui sa functioneze ca un targ de animale la care se stie cate stupine vor venii in anul 2015 cu cate familii de albine si exact numarul de parcela unde amplaseaza stupina.
cine administreaza acel masiv melifer apicultorii din judetul respectiv, sau directia agricola, sau directia veterinara sau directia silvica care la venirea apicultorilor sa controleze documentele fiecaruia si sai indice cum ajunge la parcela ce ia fost repartizata etc etc etc. cei care nu au repartitie sau nu au documentele in regula nu au ce cauta acolo-- povestea este lunga dar se poate clarifica doar vointa sa fie!
marius

kamy

Multe lucruri bune ca idee, sfarsesc prost datorita proastei aplicatii,nepotisme sfere de influenta s.a.m.d.!