Paulownia

Creat de gheco, Decembrie 20, 2009, 11:17:29 AM

« precedentul - următorul »

petru.atudorei

da... e adevarat ..am stopat pulverizarea...pentru o perioada.. ca e prea mare umezeala

marius_vfp

petru rasadnita de aia ca a ta am cumparat anul trecut din dedeman , avea si tava , daca tava e prea plina cu apa si ajunge la pamant nui bun .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

petru.atudorei

da...e cu tava..dar e goala..nu are apa.

cristi ciuc

Acum am fost la albine și am avut o surpriză neplăcută, tocmai când credeam că cele 4 paulownii ale mele vor porni bine în această primăvară, după ceea ce cred că a fost cea mai ușoară iarnă din ultimii ani.
Trei dintre ele erau înclinate fiind roase de coropișnițe sau altceva.
La stupi șoarecii și-au făcut de cap.
Nu știu ce pot găsi în locul acela izolat (în afară de oportunitățile oferite de albine). Astă iarnă când făceam poteci prin zăpadă chiar am fost surprins cât de numeroase erau galeriile lor la nivelul solului.
Oare ei să-mi fi rezolvat totuși și paulowniile?
Care este cea mai pretabilă metodă de rezolvare a problemei în condițiile date?

pistol28

Pernute pentru somn fara sfarsit, se gasesc la chimicale sau la targuri saptamanale (pernute pentru  rozatoare).
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

happy

Citat din: cristi ciuc din Februarie 23, 2014, 11:23:09 AM
Trei dintre ele erau înclinate fiind roase de coropișnițe sau altceva.
Tare sunt curios sa aflu ce daunatori are paulownia in cazul acesta!Pana acum credeam ca sunt de neatins!
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Cristel


Dupa 8 saptamani doar atat au crescut, intai se dezvolta foarte mult sistemul radicular si dupa aceea se dezvolta pe verticala, e un arbore cu baza solida. Posibil ca pana la plantarea in bilon va trebui sa schimb de cateva ori ghiveciul, sa fie loc de dezvoltare radicula.
Da, si eu sunt curios ce "dusmani" are copacul, desi vad ca are o crestere destul de viguroasa. Frunzele sunt impresionante, cred ca sunt printre cele mai mari de la noi din tara.
Intre timp, mai gasim cate o capsula cu seminte ratacita prin iarba...

Mai stii, poate ne apucam sa impanzim tara cu arbori meliferi (cat este de melifera o voi vedea la primavara, voi face rondul sa numar albinele :rotfl: )
Va doresc paulownii cat mai frumoase si o primavara blanda!
Sanatate!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

clucian

Exista niste viermi verzi care le place mult frunzele de Paulownia. Arata cam asa:

alexpog

Paulownia, ca orice alta planta, are si ea daunatori, incepand de la insecte si omizi(vezi postarea lui Lucian) pana la soareci(care rod radacinile puietilor in special toamna tarziu) si animale(capre domestice sau salbatice care rod iarna coaja plantelor). Pentru asta recomand ingradirea terenului, soarecii i-am starpit repede cu otrava iar omizile acelea verzi nu stau prea mult pe plante, pleaca destul de repede astfel incat nu provoaca stricaciuni care sa afecteze cresterea plantei!

petru.atudorei

cam asa arata pawloniile mele..cateva.. prima si a doua serie

Laur24

Saptamana viitoare imi sosesc si mie semintele de Paulownia Tomentosa,circa 800 care dupa germinare le voi pune in tavite alveolare cu diametrul 4x4 , voi folositi ATONIK ?
Am gasit pe un forum o informatie [Se uda zilnic de 2-3 ori cu ATONIK (eu am folosit ratia de 4 ml / 4 litrii de apa) ]
Mai jos o sa va prezint compozitia si avantajele folosirii acestui ATONIK.
Compozitie:
Ortonitrofenolat de sodiu 0,2%
Paranitrofenolat de sodiu 0,3%
5 - Nitroguaiacolat de sodiu 0,1%
Principalele avantaje:
- Activeaza fluxul citoplasmatic, translocarea mai rapida a sevei brute si asimilatelor, un flux mai rapid al mineralelor, cresterea continutului de clorofila.
- Stimuleaza inradacinarea, germinatia semintelor si a polenului, cresterea tubului polinic, proliferarea si cresterea lastarilor, fertilitatea florilor si formarea fructelor.
- Stimuleaza multiplicarea microorganismelor in sol si accelereaza descompunerea materiei organice, ameliorand indirect fertilitatea solului.
- Stimuleaza reactia de autoaparare a plantelor la atacul bolilor si daunatorilor.
- La floarea soarelui, reduce numarul de seminte seci din centrul capitulului.
- Mareste semnificativ rezistenta florilor pomilor fructiferi la temperaturi negative sub pragul de inghet.
- Compatibil cu majoritatea pesticidelor si ingrasamintelor foliare exceptand produsele acide.
- Mareste rezistenta silicvelor de rapita la scuturare datorita dehiscentei.
- Difera de stimulatorii hormonali, evitand suprasaturarea cu apa a tesuturilor.


clucian

#491
Salut,

Eu personal NU îti recomand sa folosesti ATONIK, nu l-am folosit pentru Paulownia și merg destul de bine.
Cei cu care am mai vorbit si l-au încercat au avut probleme unde au folosit ATONIK, si au renuntat.
Daca totusi vrei sa îl folosesti, foloseste-l pentru un lot de 50 de puieti si pentru alt lot de 50 de puieti NU folosi ATONIK.

Dupa ce vezi diferenta tragi singur concluziile.  Recomandarea mea e sa folosesti pamant FloraSol.

@ petru.atudorei îmi place ce vad la tine, mult success.

Numai bine,

fiug1970

COMO GERMINAR CORRECTAMENTE LAS SEMILLAS DE PAULOWNIA.







Germinar semillas de paulownia es bastante sencillo si respetamos las siguientes normas basicas.

Las semillas deben estar en remojo de 48 a 72 horas minimo antes de sembrar, necesitan luz y ambiente humedo. Yo las suelo a dejar en remojo unos 4 o 5 dias.








MATERIALES.




1 paquete de semillas, estratificadas o no, en mi caso no veo diferencia significativa en la tasa de germinacion en ambos casos.

1 bote de estimulador Atonik, esto es opcional, pero por mi experiencia las plantulas nacidas a las que previamente les puse Atonik parecen crecer de forma mas vigorosa. Se puede encontrar en cualquier establecimiento de jardineria o por internet.

1 Tupperware.












1Bombilla de bajo consumo de esas de los chinos que tenga minimo 20 Watts, lo que es realmente importante es que tenga una T superior o igual a 5700 K. Esto lo podeis ver en el lateral de la caja.






1 saco de turba o tierra para plantas que tenga un PH entre 6 y 7, en mi caso la que he encontrado por aqui tiene un PH un poco alto para mi gusto pero la Paulownia parece adaptarse bien.

Para todos los que me preguntais en este punto si es valida tierra del campo o el jardin, en principio os diria que no. De todos modos si utilizais tierra propia, ponedla antes 3 mn al microondas para acabar con las semillas que tuviera, ya que si no despues al germinar se confunden con las paulownias.






1 maceta o jardinera de las alargadas o bandejas alveolares. Yo al principio utilizaba las bandejas alveolares pero resultaba muy laborioso sembrar las semillas de una en una con pinzas de depilar, ahora las echo a voleo en una jardinera ya que no suelen sufrir mucho cuando las transplanto a cubos individuales.

Os dejo una foto de las bandejas alveolares. Para el que tenga tiempo y paciencia se las recomiendo.









PROCEDIMIENTO




Llenar hasta un cuarto de su capacidad el tupperware con agua. Vale la del grifo, pero si teneis destilada o de lluvia mejor que mejor. Para los que utilicen el bioestimulador Atonik os doy las proporciones que yo empleo que son 0.5 ml por litro de agua.

Poner las semillas a remojo entre 72 HORAS MINIMO. Yo las dejo 4 dias, a temperatura ambiente.









A partir de este momento algunos cultivadores amigos mios encienden ya la  bombilla de bajo consumo a razon de 16\8, es decir 16 horas encendida y 8 apagada. Por mi parte en este momento yo no pongo la bombilla. Cada cual que elija.

Pasadas las 72 horas escurrimos el agua de las semillas con un colador y depositamos las semillas en la maceta con el sustrato de turba humedecido. Digo depositamos porque no hay que enterrarlas recordemos que necesitan luz para germinar. Por encima de las semillas espolvoreamos un poco mas de turba de forma que queden semienterradas y cubrimos la jardinera con papel transparente de cocina para mantener la humedad.

ES IMPORTANTISIMO QUE TANTO SUSTRATO COMO SEMILLAS ESTEN SIEMPRE HUMEDOS.

Ahora es el momento de poner la bombilla con el fotoperiodo antes mencionado.Controlamos a diario la humedad y en su defecto pulverizamos agua para mantenerla. La temperatura ideal es de 15 a 25 grados.   En unas 2 semanas aparece esto















Aunque parezca mentira en esta jardinera hay material suficiente para plantar una hectarea de terreno dentro de 5 meses. Vamos quitando el plastico gradualmente y mantenemos el fotoperiodo, si a fuera hace minimo 12 horas de luz y temperaturas por encima de 15 grados se pueden sacar.













Cuando las plantulas tienen  mas de centimetro y medio se transplantan con cuidado a macetas individuales.













En cuestion de 1 mes y medio o 2 despues de germinar el aspecto que muestran los plantones es el siguiente



En estas macetas las mantengo 1 mes mas abonandolas con un abono 5/5/5 a la mitad de dosis que dice el fabricante antes de plantarlas definitivamente en tierra, o en macetas sucesivamente mas grandes los ejemplares que elijo para mantener madres y sacar clones posteriormente, tema que sera motivo de otro articulo. Aqui os dejo la evolucion de una madre desde los 2 hasta los 5 meses despues de la germinacion.


enabogdan

#493
Buna ziua!
Interesant si foart util acest topic pe care l-am citit cu atentie.
Ma tot gandesc sa plantez un hectar de paulownia si tot citesc ce gasesc pe net dar inca nu sunt convins si la cateva intrebari nu am gasit un raspuns.
1) Chiar rezista la clima noastra?
2) Chiar creste atat de repede in clima din Romania?
3) Chiar sa fie pretul atat de bun la vanzare? Cine cumpara? Deoarece nu vreau sa ma bazez pe un singur cumparator care sa aiba monopol asupra (mini) afacerii mele, cum spunea cineva mai sus... Firmele care fac bani astazi din vanzarea plantelor si a planurilor de afacere si promit contracte de achizitie a lemnului pot disparea foarte usor pente 1-3-5 ani cand are trebui sa cumpere lemnul...
Au mai fost astfel de afaceri gen ferma de melci si altele care iti dadeau (a se citi iti vindeau totul) de la plan de afacere pana la material biologic, inclusiv sfoara si sapun, promiteau sa cumpere toata productia si apoi oamenii au ramas cu ochii in soare...
Caci da, cand un om cu bani intalneste un om cu experienta are loc un schimb, nu-i asa?

dodo79

Citat din: enabogdan din Aprilie 15, 2014, 04:45:05 PM
Buna ziua!
Interesant si foart util acest topic pe care l-am citit cu atentie.
Ma tot gandesc sa plantez un hectar de paulownia si tot citesc ce gasesc pe net dar inca nu sunt convins si la cateva intrebari nu am gasit un raspuns.
1) Chiar rezista la clima noastra?
2) Chiar creste atat de repede in clima din Romania?
3) Chiar sa fie pretul atat de bun la vanzare? Cine cumpara? Deoarece nu vreau sa ma bazez pe un singur cumparator care sa aiba monopol asupra (mini) afacerii mele, cum spunea cineva mai sus... Firmele care fac bani astazi din vanzarea plantelor si a planurilor de afacere si promit contracte de achizitie a lemnului pot disparea foarte usor pente 1-3-5 ani cand are trebui sa cumpere lemnul...
Au mai fost astfel de afaceri gen ferma de melci si altele care iti dadeau (a se citi iti vindeau totul) de la plan de afacere pana la material biologic, inclusiv sfoara si sapun, promiteau sa cumpere toata productia si apoi oamenii au ramas cu ochii in soare...
Caci da, cand un om cu bani intalneste un om cu experienta are loc un schimb, nu-i asa?
exista firme care dau si garantie,resadesc plantele care nu s-au prins.acum,cat sunt de serioase numai ei stiu.cu un contract in mana poate sunt mai credibili.cauta plantatii la noi in tara si vezi ce si cum.succes
fii sigur ca o sa ai unde sa valorifici lemnul pe viitor
ps.sa ne spui si noua unde plantezi sa mergem la fertilizat  :)