pragul de roire

Creat de sfantul spiridon, Octombrie 24, 2009, 10:04:08 AM

« precedentul - următorul »

sfantul spiridon

o mare problema pe care eu o am cu reginele, cred ca este pragul de roire al acestora....cand am umplut catul....hop ca si vrea sa plece cucoana...vazand filmulete cu stupi"turnuri" ma intreb?...ce prag de roire au altii de fac atata miere...stuparii profesionisti care au(nu ca mine 18 stupi) poate ma pot si ne pot spune mai multe
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

valter

Roirea naturala este o insusire data de Dumnezeu la facerea lumii astia familiei de albine pentru a putea sa se perpetuieze ca specie. , pe cand lumea era curarata, dreapta si fara pacat.
Omul ticalos si hulpav vrea sa se opuna Creatorului si prin stiinta, cercetare, experimentare s.a, sa faca craitari cu care sa traiasca decent, cica...
Cantr-o grota nu-i mai decent decat in camp deschis.
\Si atunci omul a incercat sa actioneze pe mai multe directii pentru a intarzia, anula sau chiar extirpa acest instinc mostenit:
-prin imitarea stupului natural, vertical si cu spatiu nelimitat;initiala e a fost orizontal;
-umbland la genetica si selectionand;
-opunanduse in momentele critice prin interventii mecanice, taierea viitorilor reproducatori, femele si masculi;
-folosirea diferitelor substante inhibante ale fenomenului de roire...
De aici pana la productii record nu este decat tehnica, perseverenta, zone de pastoral excelente sau mancare artificiala din belsug, sau si una si alta.
Extractii la timp si bunghiul pe facut miere si vanzare cui, cand si cum trebuie.
altceva, ca m-am e[puizat intelectual.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

milu56

Traim zile de criza dirijata asa cum dirijam noi apicultura,omului ii place sa traiasca decent,daca sar putea sa aiba o casa modesta cu garaj si masina,cu piscina si gradina,o masina de teren si o cabana la munte,oarecum implinit si bani de intretinere.Oare din apicultura se poate?"DA"
.    Se poate din apicultura scoate bani buni dar cere multa munca,mult nectar ramane in flori pentruca nu sunt albine sa ne dea productie de miere.
    Se poate face productie de roi de 200 mii euro anual,dar cine sa faca?
   Un apicultor mai intai trebuie sa aiba curaj sa isi puna in practica stiinta.

sfantul spiridon

da un raspuns..ca de teorie si chestiuni filozofice nu scap cu roitul...sa-mi fie cu iertare da la anul daca imi pleaca din ei jumate ma-m falit ca as vrea sa schimb lemnul cu poliuretan....de ..paserea malai viseaza
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

valter

Uite un plan diabolic de a scapa de roire, in cativa pasi:
-cresti matci din familii care schimba matcile linistit , matci care sa fie fecundate in jurul datei de 25-30. 05-numeric aproximativ cate stii ca de regula ai la roit in fiecare an-30%-50%;
-cand pragul de roire se apropie si este iminenta virarea acesteia prin alte metode procedezi astfel-scoti marca roitoare cu una-doua rame puiet capacit si formezi un nucleu;
                      -tai tot ce tine de roire si salvare in urmatoarele trei, patru zile, botci capacite, potirase trase din salvare;
                      -introduci matca din micronuclee, nuclee -din anul respectiv de productie si da-i bataie-adio roit la stupii respectivi -dupa teoria, vezi ca tot la teorie ajungem, ''nici o matca nu roieste in anul de fabricatie'';
Urmand ca din seria doua de matci obtinute in nuclee, micronuclee sa inlocuiesti matca roitoare scoasa din stupul de baza. Asa obtii o familie care nu roieste in anul respectiv si un nucleu cu matca neroitoare.
E complicat?
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Aici, din cat vad eu profesionisti rezolva roirea cu regine tinere si divizarea familiei in plin sezon.
Sunt care o schimba la 2 ani automat si uni au trecut chiar si la un an.
In plina livada la migdal dupa 4 saptamani pun un palet alaturi si fac divizare si de acolo pleaca la portocali cu stupi mai multi.

andrei_calinescu

Conex la ce a spus Valter, as adauga.
A produce matci e obligatoriu(sau a le cumpara de undeva selectionate).
Poti face si astfel: schimbi matcile dupa fiecare sezon, la finele acestuia(dupa ultimul cules intensiv).
Divizezi familiile recordiste la finalul sezonului si le dai matci fecundate obtinute artificial(sau cumparate). Un astfel de roi cu matca tanara in primavara explodeaza si posibilitatea de roire e redusa.
Si roirea naturala are rostul ei, daca stuparul nu are grija s-o faca el, evita consangvinizarea rapida.
DAca s-a umplut catul, de ce nu mai adaugi unul?
Sunt mai multe solutii paleative sar esentiala e tot selectia.

milu56

Primele matci in primavara in ce data se pot cumpara,di.Valter?

valter

In principiu dupa 25 mai, anul acesta am avut o prima serie fecundate la 15-20 mai, bune de livrare la 28-31 mai. Numa ca sau sucit cumparatorii de bucuresti si le-am praduit pe stupii mei.
Ulterior seriile urmand la doua-trei saptamani.La noi, mine si Mimi(nevastamea)- ea fiind pichigareasa, matcile nu se pun in cutiile de livrare pana nu se verifica modul de capacire celulelor de puiet.Poti din greseala sa livrezi una sau mai multe matci fecundate prost, sau cu defecte ale aparatului reproducator si sa constate beneficiarul ca oua 50% trantor sau numai trantor, iar in aceste conditii concurenta te haleste.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

milu56

Vreau sa cumpar o serie inainte de a inflori salcamul,daca ar fi posibil.Dar cred ca in Romania nu este posibil,poate in unele zone ale tarii.

valter

Trebuie sa ma repet, eu nu pot vinde, am deja angajamentele facute ptr 2010.
cu parere de rau.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

filip

Mai trebuie spus urmatoarea lucrare importanta.
Inainte de a pune magaziile la salcam se scot 2 -3 rame din cuib si se pun foite ori rame bune de ouat.
Ramele din cuib ori se extrag,ori au puiet si se face un roi ,ori pastura si miere care se dau unui roi.
Asta conteaza cam 50% in a stapanii stupul sa nu roiasca.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

centrifuga

Dle profesor,inspirata tema!
Preambulul sau introducerea sunt excelent facute de Dl Valter.
Acum sa o luam ca la scoala:
Tilul temei-formulat
Introducerea-formulata excelent!
Cuprinsul-sa-i dam drumul!
Incheierea-concluziile,la sfarsit!

centrifuga

In cele ce voi posta,voi incerca sa prezint prevenirea roirii;combaterea e mai grea,nu ma pricep,las pe altii sa prezinte metode de combatere.
PREVENIREA
deosebit de selectie-linii neroitoare,matci provenite din schimbare linistita si tot ce mai stiti(am respectat si am crezut in aceste principii pana acum 9 ani,cand stupina mea a fost "asaltata" de culturi de rapita,la o distanta de 100-200 m!polenul de rapita "a produs mutatii genetice" in comportamentul albinelor! s-a terminat!toate familiile au devenit''zburatoare",inclusiv minus variantele la iesirea din primavara)prevenirea roirii am incercat sa o atac pe urmatoarele directii:
A-in timpul culesului-asgurarea unui spatiu corespunzator dezvoltarii si depozitarii nectarului.Datorita schimbarilor climaterice si a invaziei culturii de rapita,familiile de albine in zona mea,au o dezvoltare exploziva;am constata ca cel mai bun sistem de crestere si exploatare in actualele conditii este cel al stupului multietazat,datorita posibilitatii dezvoltarii nelimitate pe verticala si interschimbabilitatii ramelor;de cand am adoptat acest sistem,la inceputul infloririi salcamului,familia se afla pe 4 corpuri,din care doua cu puiet de varste diferite,iar in timpul culesului,mai adaug inca un corp!
B-dupa terminarea culesului la salcam,daca nu exista un alt cules de productie,intrarea in frigurile roitului este o chestiune de 1-2zile.
ptr a evita acest lucru actionez in doua directii :"scapatul"de albina culegatoare care nu mai are ce muncii si face barbi si imprastierea puietului in tot stupul,pe toate cele 3-4 corpuri,cate 3 rame cu puiet in fiecare corp,pe acelasi perete;
Procedand astfel,am reusit sa previn roitul

bucovineanu

Este intradevar o metoda de luat in seama. O intrebare: Reginele nu urca in ultimul corp, daca acolo sunt rame cu puiet?